Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

roti pentru filete, strung englezesc


Vizitator Andrei Bucur

Postări Recomandate

Vizitator Andrei Bucur

salutare tuturor

 

citesc de ceva vreme forumul, dar nu m-am incumetat la postari, insa m-am lovit de o problema careia nu-i gasesc o solutie imediata.

 

am cumparat acum vreo jumatate de an un strung englezesc, Cowells 90ME, o scula foarte interesanta si destul de cunoscuta prin lumea mecanicii de precizie, inteleg.

 

problema a aparut cand am inceput sa ma joc cu partea de filete - imi lipsesc multe dintre rotile dintate. setul complet e undeva la 200 de lire, si nu m-as grabi sa comand, daca as putea sa le fac undeva. am gasit informatii pe forumurile din strainatate, pe unde au ales aceeasi cale. la cele 2-3 ateliere care s-ar baga sa le faca m-au intrebat ce tip de roti dintate sunt. tot ce am reusit sa gasesc despre ele pe afara e ca au pitch diametral 32, pe care dupa niste sapaturi le-am echivalat cu modul 0,8. doar ca nu sunt sigur deloc. mi-e ca le fac si nu se potrivesc unele cu altele, iar pretul pe care l-am obtinut nu e chiar mic incat sa pot risca.

 

intrebarea ar fi care este echivalentul 32DP in freza modul? imi puteti recomanda pe cineva care poate face un set de 10 rotite?

Link spre comentariu

Buna seara,

 

La multi ani si felicitari pentru achizitie.

 

Si eu sunt ucenic in prelucrari prin aschiere.

 

Inainte de a mai investi ceva, va sfatuiesc sa consultati lucrari de spacialitate de baza. Pe topicurile acestui forum mesterii au recomandat si au publicat link-uri catre cateva lucrari de referinta in limba româna . Pana rasfoiti dvs forumul, pot incerca sa va trimit pe e-mail arhivate, 2 astfel de lucrari. Daca doriti, dati-mi pe PM o adresa de email unde sa va trimit lucrarile arhivate.

 

Cu stima,

Link spre comentariu

Poti gasi si roti dintate brute, adica le faci axul si canalul de pana plus grosimea. Eu am cumparat roti brute de la DIODOR, a fost mai ieftin si sunt din otel de calitate.

Link spre comentariu

m-am uitat si pe la ei, dar roti de modul 0,8 sunt aproape imposibil de gasit pe la noi..............

Buna seara din nou,

 

Daca doriti sa obtineti precizia garantata de producator, ar trebui sa cumparati rotile originale de la ei. M-am uitat la ei pe site si mi-a placut mult ce am vazut. Si cum zic chiar englejii: Suntem prea saraci pentru lucrui ieftine! Eu unul sunt sigur de asta. Am luat doua masini ieftine strung si freza si sunt PROASTE, urmariti topicul meu si o sa intelegeti ce vreau sa spun.

 

Daca doriti neaparat sa faceti rotile in tara ar trebui sa apelati la o matriterie (in Bucuresti au mai ramas cateva in functiune), dar s-ar putea sa va ceara mult la pret.

 

Daca doriti sa cumparati roti gata facute asa cum sugereaza colegul nostru de forum, trebuie sa vedeti in cartea tehnica a masinii ce pas are surubul conducator masurat in inch sau mm. Revin eu cu o pagina scanata din lucrarea "Calculele strungarului" de dl Vasile Barbu, editia 1959, pentru a va edifica. Vedeti si pe blogul moderatorului ola_nicolas un material amplu pe aceasta tema.

 

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
Vizitator Andrei Bucur

stiu blogul lui ola_nicolas, rontai constant tot ce se scrie pe aici pe teme de mecanica.

 

surubul are pas de 1mm, foarte convenabil pentru calcule. stiu si numarul de dinti pentru seturile de fabrica, si am reusit sa gasesc si tabelele de lucru pentru pasi. pe ceva forum de afara e o discutie lunga si interesanta despre cum trebuie modificat traseul rotilor pentru a putea taia si filete whitworth pe un strung cu surub metric cu o precizie multumitoare - ce alt numar de dinti si unde trebuie introduse.

 

ma gandesc ca atata timp cat se invart fara presiuni si transmit raportul corect intre ax si surub, ar trebui sa fie ok. aveam si ideea de a le taia pe un taietor cu jet de apa, schitele pentru ele le am deja, si le-am comparat constant cu cele de fabrica, din care am cateva. teoretic, ar trebui sa mearga.

Link spre comentariu

Cu jumatate din banii respectivi se poate face cutie electronica care este superioara in multe privinte. Poate sa taie orice tip de filet existent, metric, inch, orice viteza de avans, fin, grosier, etc... Si totul cu o singura apasare de buton, chiar in mers.

Eu am trecut pe electronic si nu m-as mai uita inapoi la mecanice. Este altfel cand poti sa selectezi viteza de avans din mers in functie de cum raspunde strungul cand este in span, o reduci daca tremura / o maresti daca merge prea usor, setezi avans foarte fin pentru finisari frumoase, si niciodata nu demontezi nimic, nu mai pierzi ore cu schimbul de pinioane si reglaje.

Link spre comentariu

Motor stepper 2.8A

Driver

Sursa 40v 4A

Sursa 5v

Arduino

LCD pentru arduino

Encoder de precizie spindle

Encoder manual (buton)

2 fuli T5 mari spindle-encoder

2 fuli T5 mici stepper-ax avans

2 curele T5

 

Depinde de surse, costul total probabil in jur de 600-700ron.

 

Pozele nu ajuta si nu am cu ce sa filmez momentan. Se comporta ca si cum axul de avans este conectat la axul strungului, identic ca pe pinioane, doar ca raportul de transmisie este selectabil din software in plaja 0.00-3.00, in pas de 0.01. Are si conversia mm-inch pe ecran, si pasul fiind de 0.01 se poate selecta usor si pas imperial.

Nu este greu de construit asa ceva, am cautat pe internet si am reusit. Din motive personale nu fac proiectul public pe forumul asta, ajut cu cea mai mare placere pe oricine sa isi faca unul fara nici un fel de pretentie.

Link spre comentariu

Motor stepper 2.8A

Driver

.........................

Buna seara,

 

Multumesc colegului dany_cata pentru sugestia de a studia modul de functionare si de constructie "cutie de avansuri/filete" electronica. Chiar daca solutia electronica nu va satisface toate pretentiile de precizie, pentru "avansuri" solutia pentru cine si-o permite pare e mult mai practica decat solutia mecanica.

 

Cu stima,

Link spre comentariu

Dany, ar fi foarte interesant si pentru mine. Tare complicata treaba cu schimbatul rotilor dintate. Daca ai vreun tutorial pentru necunoscatori ar fi minunat. Eu am un quantum 250x500

Link spre comentariu

Proiectul a inceput aici http://www.elforum.info/topic/100922-avans-electronic-strung/

Intre timp un fost admin m-a banat complet abuziv, de aici si reticenta mea in a contribui cu informatii la dezvoltarea forumului. Am mai intrat doar pentru ca am pastrat legatura cu cateva persoane pe PM.

De pe contul asta doar aici pe topic am postat, si asta pt ca stiu ca electronica este singura solutie de a taia ambele tipuri de filet (metric si imperial).

 

 

Proiectul este destul de simplu, am montat un encoder de precizie pe axul strungului care citeste exact orice miscare in orice directie cu o rezolutie de 720 impulsuri pe 360 grade. Encoderul activeaza niste intreruperi intr-un arduino mega 2560. Pe arduino respectiv am scris un program in c++ folosind algoritmul bresenham ca sa tin axele sincronizate. Pe arduino este si un encoder manual (potentiometru care se poate roti peste 360grade) din care se seteaza pasul in plus sau in minus (+ si - seteaza sensul avansului, stanga sau dreapta). Arduino controleaza un motor stepper care este montat pe axul de avans.

Principiul e acelasi indiferent de marima strungului, mare sau mic, doar motorul stepper difera si alimentarea lui. La strunguri mari se poate dubla cuplul din fulie la motor cu pierderea posibilitatii de filetare la turatii mari, dar oricum nu filetam la turatii mari, nu ?

 

Ca precizie de taiat filet am taiat la suruburi cu bile filet 12mm cu pas de 1.25 (pas foarte marunt) si am infiletat o piulita lunga de 20mm fara nici un fel de problema. Deci filetul a fost destul de precis daca pe 20mm nu a agatat piulita.

 

Am facut si un filmulet, am acoperit masa de lucru pentru ca este tabla zincata si stralucea tare la camera. Mi-a scapat intre timp si un fir care atingea in curea dupa cum se vede, in momentul in care am aranjat firele pe acolo i-am miscat mufa, in ultimele secunde chiar iese mufa din driver, dar nu conteaza asta, cutia de viteze se vede acolo in functiune.

Avansul si pasul se selecteaza cu o rotita, asta e tot, am preferat sa scot toate butoanele extra care resetau sau schimbau sensul, pentru ca vreau doar o cutie de viteze foarte simpla si usor de utilizat, nimic altceva.

 

Eu o folosesc de cateva luni deja. Precizia este maxima, mult mai buna decat mecanica pentru ca am calibrat-o cu ceasul comparator, chiar daca axul conductor nu avea pasul de 1.5mm exact, eu am scos eroarea respectiva, si cand setez filet de 1.25 de exemplu, o sa iasa fix 1.25, nici un fel de abatere masurabila.

 
Am postat aici doar ca o sugestie, alternativa la transmisia cu pinioane care ma enerva si pe mine, de multe ori preferand sa fac degrosarea manuala doar ca sa nu schimb pinioanele de pe filetare pe avans fin. Pentru proiectul asta ar fi nevoie de un topic propriu, dar odata ce contul meu a fost banat abuziv nu o sa se intample asta. Totusi pot sa ajut cu sugestii pe pm pe oricine se incumeta la drum.
 
 
Imperialul il rotunjesc la o zecimala, e cam gresit, trebuia sa las doua zecimale, dar pana in prezent nu l-am folosit. Cu prima ocazie cu care ii modific soft-ul o sa trec pe 2 zecimale la imperial.
Editat de dany_cta
Link spre comentariu

 

Proiectul a inceput aici http:............

 

Buna dimineata,

 

Ideea este super mai ales pentru avansuri.

 

La mine motorul strungului a crapat si acum studiez modalitatea de remediere a problemei. Iau in calcul si posibilitatea ca in locul motorului clasic si trenului de fulii pentru schimbarea vitezelor, sa pun un motor CNC corect dimensionat pentru antrenarea axului principal al strungului cu comenzile electronice aferente. Avantajele ar fi:

[*]simplitatea partii mecanice

[*]cu o comanda adecvata axul masinii antrenat de motor CNC se poate roti cu unghiuri precis determinate (simuland un cap divizor ca la freze) foarte util in diverse situatii

[*]schimbarea foarte comoda avitezei axului principal cu pastrarea cuplului de antrenare

Trebuie vazut cum se iese la pret un astfel de  sistem de antrenare.

 

Multumesc mult pentru lamuriri

 

Cu stima

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Dany,suntem mai multi aici interesati de avansul electronic la strung....eu unul ma feresc cat pot de filetare pe strung,prefer varianta cu filiera,schimbul rotilor e un chin.Costul de 700-800 e absolut ok ,dar cum procedam? Fara un tutorial nu vad cum...iar eu personal habar nu am de chestii legate de arduino si programarea lui...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări