Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stoc componente incepator

Vizitator costeabc

Postări Recomandate

Vizitator costeabc

Se gaseste de-a gata. De ex pe ebay. Eu am luat vreo 50 buc. de la un comersant de surplusuri industriale. Si-mi pare rau ca n-am luat mai multe.

Pai obiectivul meu este sa invat deocamdata, deci as prefera sa construiesc circuitul decat sa il cumpar de-a gata. Abia acum mi-am dat seama ca mai devreme cand m-ati citat va refereati la faptul ca puterea este data de produsul tensiunii si a curentului, lucru de care eram constient deja, insa citisem undeva ca exista o anume diferenta intre notarea cu AV spre deosebire de W.@zal: Sigur, inteleg ca la un moment dat va trebui sa merg pe o anumita ramura a electronicii, insa pana vine acel moment vreau sa experimentez la modul general. @cipri_mury: Pe de alta parte nu sunt sigur ca valorile acelea sunt batute in cuie. Adica, daca bine am inteles, partea cu bobina si condensator se ocupa de stabilizarea tensiunii de iesire, mai exact atenueaza semnalul de iesire. Maine o sa incerc sa fac rost de un traf si sa construiesc circuitul.
Link spre comentariu

Fa ceva, nu mai aduna piese ca nu o sa incepi nimic si nici nu o sa le folosesti. Daca o sa te uiti pe la chinezi o sa vezi o gramada de module la preturi care nu-ti acopera nici macar curentul pentru pistolul de lipit daca le-ai face.incepi cu o sursa reglabila, daca nu ai facut-o deja.

Editat de of-of
Link spre comentariu

@costeabc Din moment ce esti student la electronica este foarte firesc sa realizezi un circuit decat sa-l cumperi de-a gata caci asta in mod sigur iti va ajuta si la facultate iar daca il cumperi de-a gata unde va mai fi satisfactia? :rade:

Cat despre ramurile electronicii nu este o regula sa mergi doar pe una singura deoarece eu unul ma intreb cum era daca faceam facultatea de electronica caci am pasiune cam pentru toate ramurile acestui domeniu iar aici pot sa enumar:amplificatoare,surse,microcontrolere,reparatii, s.a.m.d.Mai bine zis mi-ar fi placut sa posed cunostinte solide despre fiecare ramura.

Link spre comentariu

Cand sarcina este reactiva (R L C) curentul si tensiunea nu sunt in faza. Puterea activa se masoara in W, puterea reactiva se masoara in VAR, iar puterea aparenta in  VA.

Link spre comentariu

Poți folosi în loc de transformator, punte și condensator de filtraj așa ceva:

http://www.tehnoelectric.ro/produse/ap_2995_sursa_de_alim_220_v_12_15_16_18_19_20_22_24_v_70_w

E drept că limitează tensiunea maximă de ieșire din sursa ta la vreo 22 V, dar e mai ieftin și de gabarit mai mic decât transformatorul.

Poți adăuga și așa ceva la sursă:

http://www.tehnoelectric.ro/produse/78_012_voltmetru_af_dig_cu_led_uri_3_dig_4_5_30v_c_c_albastru

Dacă-i separi alimentarea de măsurare, îl poți folosi până la tensiuni de 0 V.

Link spre comentariu

Cred ca pentru un electronist adevarat care isi permite achizitionarea lucrurilor de care are nevoie este un mare avantaj daca locuieste la casa.Nu de alta dar la casa si daca pentru inceput n-ai spatiu atata cat iti doresti tot poti sa-ti faci cumva din moment ce ai si o curte la dispozitie.Deci eu sunt de parere ca deseori nu se poate face comparartie intre cineva care locuieste la casa si cineva care locuieste la bloc cand vine vorba despre asa ceva.

E cam...exact invers...la casa, in loc sa mesteresti, iti consumi timpul ca sa faci focul in sobe, etc-la bloc ai tot timpul din lume.

Nu mai vorbim ca in mod normal(nu la noi...) casele se afla in mediul rural, iar blocurile in mediul urban. Nu e greu de ghicit unde se gasesc magazine de componente, publicatii, internet, cluburi de amatori...la sat sau la oras.

Iar spatiul necesar pentru a te ocupa de electronica(atentie, de electronica la nivelul anului 2016, nu de adunat harburi din `945 toamna) e o banala valiza. Incape in ea tot-unelte, programatoare, multimetre, testere, componente, documentatie(pe stick USB).

Incepatorii ar fi bine sa citeasca asta-am gasit-o seara trecuta-( foarte bine redactat, pragmatic, concis, tipic americanesc):

http://www.filedropper.com/electronicsfordummies

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Un laborator de electronica mereu trebuie dotat cu ceva nou iar daca dai cautare pe net doar pentru a vizualiza imagini cu asa ceva poti vedea foarte usor ca multe dintre laboratoare sunt dotate cu metri cubi de aparatura.Cat despre spatiu raman la concluzia ca pentru un electronist care doreste sa aiba un laborator in toata regula locuitul la casa reprezinta un mare avantaj.Cati nu cunosc eu care locuiesc la oras si au domiciliul la casa...o sumedenie.

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

E cam...exact invers...la casa, in loc sa mesteresti, iti consumi timpul ca sa faci focul in sobe, etc-la bloc ai tot timpul din lume.

Nu mai vorbim ca in mod normal(nu la noi...) casele se afla in mediul rural, iar blocurile in mediul urban. Nu e greu de ghicit unde se gasesc magazine de componente, publicatii, internet, cluburi de amatori...la sat sau la oras.

La casa mesteresti mai ales la mentinerea ei. În zilele noastre, "în mod normal" nu mai are importanta daca locuiesti la sat sau la oras. Componentele le cumperi online, iar informarea si "socializarea" se produce tot acolo. Plus ca unele activitati (ham radio) se desfasoara mult mai usor la sat, în propria ograda.

Dupa cum vedeti, fiecare dupa cum îi obiceiul. Dvs ca locuitor al metropolei, eu, crescut la tara.

Cand sarcina este reactiva (R L C) curentul si tensiunea nu sunt in faza. Puterea activa se masoara in W, puterea reactiva se masoara in VAR, iar puterea aparenta in  VA.

Triunghiul puterilor. Se învata la liceu. Sau asa ar trebui. Nu stiu la care din cele cinci sesiuni de bacalau se cere.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Am locuit la bloc 15 ani (de la varsta de 10 la 25 ani), ia restul la casa. Treaba sta in felul urmator, la bloc ai timp...dar n-ai spatiu, iar la casa ai spatiu...dar n-ai timp. :rade:

Evident e vorba de timpul si spatiul necesare pentru acest hobby.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Este adevarat ca la casa ai mai mult de lucru tot timpul dar nici intr-un apartament sau intr-o garsoniera nu poti lasa sa se faca soareci.Eu locuiesc la bloc dar merg tot des la tara asa ca sunt invatat si cu traitul la casa.Ma gandesc totusi ca este mai rentabil sa stai la casa unde  ai la dispozitie o anexa pe care sa o dotezi cu ceea ce trebuie pentru acest hobby decat sa stai la bloc si sa dotezi una dintre camerele apartamentului cu asa ceva.

Link spre comentariu
Vizitator costeabc

Poți folosi în loc de transformator, punte și condensator de filtraj așa ceva:

http://www.tehnoelectric.ro/produse/ap_2995_sursa_de_alim_220_v_12_15_16_18_19_20_22_24_v_70_w

E drept că limitează tensiunea maximă de ieșire din sursa ta la vreo 22 V, dar e mai ieftin și de gabarit mai mic decât transformatorul.

Poți adăuga și așa ceva la sursă:

http://www.tehnoelectric.ro/produse/78_012_voltmetru_af_dig_cu_led_uri_3_dig_4_5_30v_c_c_albastru

Dacă-i separi alimentarea de măsurare, îl poți folosi până la tensiuni de 0 V.

Am reusit sa fac rost de un traf(10 lei) de 37v(26*1.4) si acum lucrez la schema. Dupa ce m-am informat putin mai mult in legatura cu LM2678 am aflat exact cum ar trebui sa dimensionez circuitl pentru o sursa de tensiune alimentata de traful mentionat mai sus si cu o iesire de pana la 25v 3A. Maine voi merge sa achizitionez componentele lipsa(vesnica bobina si ceva condensatoare) si ma apuc de proiect. Ulterior voi adauga si un voltmetru.

@costeabc Din moment ce esti student la electronica este foarte firesc sa realizezi un circuit decat sa-l cumperi de-a gata caci asta in mod sigur iti va ajuta si la facultate iar daca il cumperi de-a gata unde va mai fi satisfactia?  :rade:

Perfect de acord! 

@franzm:

Eu in liceu nu am auzit vreodata de triunghiul puterilor. Profilul liceului fiind Informatica si Electronica. Proiectul meu pentru electronica s-a bazat pe microcontroloare, iar despre acest triunghi m-am informat singur. In multe cazuri scoala e degeaba fara putina practica si interes.

@cipri_mury:

Eu unul, momentan, tin totul in diverse cutii. Mai exact, strictul necesar. Daca am o sursa de PC, scot ce trebuie scos din ea si arunc tot ce inseamna PCB sau carcasa. Deci imi raman componente, cabluri, mufe si ventilator. Astea nu ocupa chiar asa de mult loc. Integratele(astea putine pe care le am deocamdata) le tin intr-o trusa mai veche de pescuit, transparenta, pe care am compartimentat-o frumos sa fie spatii multe si mici. Toate astea imi intra intr-o cutie de o tin sub birou. Instrumentele le tin pe birou daca stiu ca le folosesc des, iar in caz contrat le pun la adunat de praf pe vreun raft sa in vreun dulap. Instrumentele fiind un patent cu carf curbat, un patent de taiat(sidecutter), multimetrul, letconul, surubelnite, consumabilele de cositorit si nu in ultimul rand foile cu calcule. 

In alte cuvine spatiu pe care il am imi e suficient deocamdata. In cazul achizitionarii unui osciloscop vechi, lucrurile s-ar schimba. Dar pana atunci am timp sa gasesc solutii.

Editat de costeabc
Link spre comentariu

Eu in liceu nu am auzit vreodata de triunghiul puterilor. Profilul liceului fiind Informatica si Electronica. Proiectul meu pentru electronica s-a bazat pe microcontroloare, iar despre acest triunghi m-am informat singur. In multe cazuri scoala e degeaba fara putina practica si interes.

Mu exista asha ceva.Se face sigur la orele de fizica si tine de curentul alternativ (clasa 11 parca ).

Link spre comentariu

Pai baiatul a facut liceul in Italia.Mai demult am auzit ca la noi in Romania  scoala care se face este mai grea decat cea din Europa Occidentala.Cat o fi de adevarat nu stiu.

Link spre comentariu

Eu in liceu nu am auzit vreodata de triunghiul puterilor. Profilul liceului fiind Informatica si Electronica.

Nu înteleg pe la ce scoli de balet si arte frumoase umblati. Eu m-am folosit de cunostintele din liceu pâna hăt departe, la facultate. În special la disciplinele materiale, tehnologie, rezistenta materialelor, DCE, desen tehnic, bazele electrotehnicii. De materiile fundamentale nici nu mai pomenesc. Iar la orele de practica am învatat printre altele sa construiesc microfoane, difuzoare (de la zero), etc. În clasa a noua am luat-o pe coaja (la propriu) pentru ca n-am facut ciocanul din pila ci la freza, Ce sa-i faci; urmarile unei copilarii grele, petrecuta partial într-un atelier de lacatuserie ;-)

Pai baiatul a facut liceul in Italia.Mai demult am auzit ca la noi in Romania  scoala care se face este mai grea decat cea din Europa Occidentala.Cat o fi de adevarat nu stiu.

Conteaza cât se învata, nu cât e de grea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări