Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

limbaje de programare

Postări Recomandate

denumirea sictirită a lui "debian".versiunea aia de linux din care au derivat prostioarele gen ubuntu, mint, alte alea... că era mai uşor să ciordeşti din el, şi avea un repo de soft gata compilat măricel, spre deosebire de celelalte distro-uri, care te lăsau pe tine să compilezi tu cum te ducea mintea.pe mine m-a dus: dintotdeauna am avut kernelul "stock" maximum 30 de minute, că până atunci compilam eu altul, pentru procesorul meu, am compilat inclusiv drivere de plăci de reţea, de alea de placă video sau de sunet nu mai pomenesc, erau ceva banal dacă voiam să sune cât de cât omeneşte mplayerul, şi să am o imagine care să-şi merite numele... am avut kernel pe 64 de biţi mult înaintea "kernelului oficial", dar era cam inutil, pentru că nu exista nici o linie de soft "nativ 64" pe vremea aia. ce e drept, nici acum nu există...

până când mintoşii de la debian au făcut rahat cu moţ din compilarea kernelului (şi nu numai!), şi le-am zis "pa-pa", şi m-am întors la slackware.

ăsta măcar nu avea pretenţia că e mai deştept ca mine... avea! :( că de când Pat are probleme de sănătate, a ajuns şi ăla o parodie proastă, ca debianul...

în ce priveşte stiva spi şi stiva usb, subiectul nu m-a interesat la vremea lui, şi acum e cam degeaba să stau să scriu aşa ceva, din moment ce s-au încetăţenit picurile/avrurile care au implementate hardware toate alea, şi le poţi apela simplu cu un singur cuvânt-cheie.(şi zi mersi că nu mă apuc să fac copy/paste la vusb sau alte alea, că e chiar uşor)...deocamdată, am de rezolvat câteva probleme "analogice", că a cam început feciorul să poftească la joaca cu multimetre, breadboarduri, alea-alea, apoi trece şi el la mcu-uri... şi revin şi eu, deocamdată cu câteva copii, şi mai târziu o să mă amuz să reinventez roata, chit că m-a cam lăsat uşor pasiunea... dar poate o preia puştiul, şi o să te măsori cu el în coduri şi directive... :wretreapropo, spun de pe-acuma că ce n-o să vedeţi de la mine o să fie un "proiect 100% personal" de staţie de lipit SAU "sursă digitală".şi aşa sunt numai o grămadă pe forum, şi nu mi se par că ar avea nevoie de îmbunătăţiri... însă un mic anunţ gen "am făcut şi io una, merge", se poate să vedeţi! :)

Link spre comentariu

Deci, tu ce -mi recomanzi sa fac?

Eu îţi recomand să mergi în continuare pe C. E un limbaj extrem de puternic, în industrie se foloseşte la greu. Dacă cineva are impresia că softurile pentru airbag, ESP, bord, navigaţie şi altele sînt scrise în assembler, se înşeală amarnic!

Contrar a ce văd pe aici, eu zic să refoloseşti cît mai mult din codul altora, indiferent că sînt biblioteci sau pur şi simplu hălci de cod. Încearcă să le înţelegi cum funcţionează, pune-le cap la cap, cap la coadă; abuzează-le fără milă. Studiază să vezi ce se întîmplă cu fiecare. Cînd înveţi despre pădure nu începi cu ADN-ul din celulă, nu? Începi cu copacii, pe urmă vezi pe bucăţele: copacii nu sînt la fel, frunzele nu sînt la fel, pe sub ei mai e nişte vegetaţie etc. Divide et impera!

Link spre comentariu

@Mifty, de unde ai scos-o ca daca lucrezi in MikroX e doar pentru placile lor? Tu vorbesti de dragul discutiei?Lucrez cu MikroX de ceva ani. D-abia anul trecut am cumparat o placa de-a lor. Cu intentia sa o exploatez (software) mai repede si eventual sa o reproduc pentru proiectele mele.Fiind amatori, lucrul cu biblioteci deja create si coduri scrise de altii (se vede cine lucreaza in realitate - citeste postul lui Ratza -si cine doar vorbeste) este cel mai eficient mod de a nu pierde vremea. Caci timpul e bani!

Link spre comentariu

:))))))))))

Cu alte cuvinte, nu faci nimic in asm da-l propovaduiesti. OK, m-am lamurit. :)

m-am lămurit şi eu: picaţi pe spate în faţa C-ului fără să aveţi mare idee că programaţi legaţi cu mâinile la spate, şi cu un ochi acoperit.chiar nu realizaţi că e suficient să nu aveţi acces la "librării" şi "biblioteci", şi nu o să fiţi în stare să scrieţi un amărât de "hello world"??? :rade:

dar deh, e mai uşor aşa, că timpul costă bani. cică.subsemnatul s-a văzut nevoit la un moment dat să se descurce fără C, fără asm, fără compilatoare, singurul lucru avut la dispoziţie era un "soi" de notepad, dacă îl poţi numi aşa, "obiectul" pe care scriam era în mod text, şi trebuia musai să scriu "ceva" care să facă altceva.

noroc că mai ţineam minte nişte echivalente hexazecimale al unor instrucţiuni simple, şi după câteva scremete, am reuşit să scriu ceva care a fost în stare să "mişte mortul".

ţi-am spus, îţi repet: nu mai dau coduri scrise de mine. puteţi fi toţi geniali, n-am nimic împotrivă, dar nu cu ce e scris de mine, şi care, subit, ajunge "proprietatea" altora.

Link spre comentariu

Si tu ce crezi ca acele librarii in ce limbaje sunt scrise ? Dupa parerea mea sigur e Java....  In regim de amator in asm ( sa te consideri cunoscator bunicel al asm-ului trebuie sa ai cativa ani in domeniu) nu o sa scrii cod mult mai eficient decat ce e scris in librarii care tot _asm este scris de niste oameni cu ceva experienta ca doar nu pentru 2 linii de cod platesti 250$ pentru licenta.. 

asm se foloseste numai in cazuri foarte delicate. La ce putere au ajuns CPU-urile din ziua de astazi nu este rentabil(timp/cost) sa iti pertreci timpul sa scrii asm decat sa-l scrii in limbaj de nivel inalt (C/C++/C#/Java/etc...). 

Editat de bandi12
Link spre comentariu

Daca as reusi macar sa aprind un led cu un microcontroler programat de mine as fi tare bucuros..

Incepe prin a-ti cumpara un PIC (628A este foarte OK pt inceput). Ii descarci datasheet-ul si-l citesti. La inceput n-ai sa intelegi nimic dar treptat mintea ti se va limpezi, dar nu te descuraja, citeste-l si incearca sa si intelegi ce-i pe acolo.

Apoi cumpara/construieste un programator. Clone de PicKit2 gasesti ieftin la rubrica "Vanzari".

Descarca de la Mikroe programul corespunzator limbajului care-l stii cel mai bine. Iei un exemplu (Blink LED) si-l compilezi pt PIC-ul tau, leaga-i led-ul, da-i curent si daca clipeste atunci doar cerul e limita. Nu e greu deloc, eu am invatat singur, n-am cunoscut pe nimeni care sa-mi spuna ceva despre uC, dar dupa ce aprinzi un led, totul va fi floare la ureche.

LE

Eu am inceput cu PicSimulatorIDE ca poti vedea instant ce si cum se schimba starile porturilor, apoi am trecut la MicroBasic, tot incepator am ramas, dar daca-mi trazneste o idee o pun in practica.

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Multumesc!Modelul de PIC ce mi l-ai recomandat am vazut ca exista atat de tip THT cat si SMD.Nu conteaza pe care il aleg?Daca scriu vreo prostie corecteaza-ma dar eu stiu ca daca este THT il introduci in soclul programatorului si apoi treci la treaba dar daca este SMD?Astazi am postat pentru prima data la sectiunea microcontrolere iar cu aceasta ramura a electronicii n-am avut treaba pana acum,deci sa nu mire prea tare intrebarile mele.Recunosc ca atunci cand vad cate se pot face cu "bucatelele astea de ciocolata"  :d  raman impresionat :da .

Link spre comentariu

Nu te impiedica nimeni sa folosesti componente SMD. Eu in ultimii ani am folosit aproape numai componente SMD (in afara de conectori care in majoritatea cazurilor sunt THD - through hole devices).

Avantajul componentelor SMD (surface mount devices)  este ca poti face montaje foarte compacte, foarte multe din componentele moderne apar numai in tehnologia SMT (surface mount technology).

De fapt observ ca unele componente apar numai in capsule leadless (adica fara terminale, doar metalizari).

Nu te speria ca au terminale apropiate pentru ca folosirea flux-ului schimba experienta radical in bine. Singura problema care o vad ar fi daca majoritatea proiectelor tale raman la nivel de breadboard sau perfboard unde, evident, se folosesc componente realizate in tehnologia THT (through hole technology). Cu mici exceptii mentionate pe forum, cum ar tehnica "dead bug" (eu nu am folosit-o nici-o data).

In ceea ce priveste programarea eu zic ca fiecare o tine una si buna pe a lui. Fiecare este incantat de ceea ce ii este lui familiar si nu se lasa nici mort :)

Pana la urma programati dragilor in ce va atrage mai mult. Daca va place in asamblare, go for it. Va place in Basic foarte bine. Vreti in C, iarasi bine.

Sigur, sunt partinitor pentru ca programez in C, dar  eu zic sa cautati pe Internet exemple, tutoriale de programare embedded.

Faceti un clasament cu ce limbaj de programare este mai raspandit si despre ce limbaj de programare se vorbeste mai mult pe forumuri.

Din curiozitate doar, verificati ce limbaj este pomenit mai mult pe Stackoverflow. com ... O sa aveti supriza ca limbajul C este extrem de raspandit.

Concluzia cu privire la ce vreti sa studiati ... o faceti voi.

Editat de mars01
Link spre comentariu

SMD,SMT,THT,THD... :nebunrau: de cate feluri mai pot fi si componentele astea.Tinand cont ca ati detaliat pentru fiecare in paranteza ce inseamna numai  cer detalii in privinta asta.Oricum eu ma bucur cand persoane ca si dvs. se ofera sa ma ajute deoarece se vede ca stiti atat electronica cat si programare iar cateodata dati niste explicatii...

Multumesc inca odata!

Link spre comentariu

Am început să învăț programare ASM cu 16F84 din cursul lui Bigonoff, tradus în limba română. Mi s-a părut foarte greu, deoarece cunoștințele mele de programare erau zero, neavând nici măcar noțiuni elementare ca variabilă, buclă, etc. În schimb, aveam cunoștiințe de electronică, fiind amator de montaje electronice și mi s-a părut firesc "să țin pasul cu vremurile". După ce am trecut de  aprinsul/stinsul LED-urilor, am descoperit că există și limbaje mai simple :aplauze , de exemplu PicBasic. Apoi am început să învăț și alte limbaje(mikroC, Arduino), inclusiv pentru PC(C#, Python), din dorința de a putea "comanda" microcontrollerul din calculator. Fac totul ca hobby, nu lucrez în domeniu.

Link spre comentariu

Am început să învăț programare ASM cu 16F84 din cursul lui Bigonoff, tradus în limba română. Mi s-a părut foarte greu, deoarece cunoștințele mele de programare erau zero, neavând nici măcar noțiuni elementare ca variabilă, buclă, etc. În schimb, aveam cunoștiințe de electronică, fiind amator de montaje electronice și mi s-a părut firesc "să țin pasul cu vremurile". După ce am trecut de  aprinsul/stinsul LED-urilor, am descoperit că există și limbaje mai simple :aplauze , de exemplu PicBasic. Apoi am început să învăț și alte limbaje(mikroC, Arduino), inclusiv pentru PC(C#, Python), din dorința de a putea "comanda" microcontrollerul din calculator. Fac totul ca hobby, nu lucrez în domeniu.

Pai si daca nu stii limbaj de PC nu se pot face montaje comandate din calculator? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări