Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas simplu cu Atmega 8 - ajutor, va rog !

fratello

Postări Recomandate

Am spus si  mai sus ... Ceasul este foarte precis !!! Folosesc un quartz de acest tip (deci este ca cel din ceasurile de mana uzuale), cu condensatori externi : unul de 12 pF + un trimer 6-25 pF. Dezactivez, la programare, optiunea CKOPT.

Multumesc! 

Ar fi fost bine ca să fie ataşată o schemă  complectă ...într-un format mai ”comun” (cum ar fi ...pdf sau jpg)

Link spre comentariu

Fir-ar!!!...am făcut cablajul după schema rusească (de pe situl rusesc) şi n-am pus nici un fel de rezistenţă de limitare ...

acum îmi dau seama că am făcut o mare greseală...am crezut că rezistenţa de pe alimentarea microcontrolerului limitează într-un fel curentul pentru tot montajul...dar cred că aşa poate să facă şi ceasul să funcţioneze anormal(inprecis...gândesc eu) 

Ce spuneţi ...ar afecta cu ceva precizia ceasului  dacă tensiunea pe atmega ar scădea în funcţie de consumul afişajului?

Eu aş vrea să-l alimentez de la reţea printr-un alimentator ...şi să îi pun o baterie  pentru pentru păstrarea setărilor iniţiale....

în caz de ”pană de curent”....mă gândesc că în momentul în care se alimentează din baterii ...afişarea să fie oprită!

şi...aş mai  avea o întrebare referitoare la schema ataşată mai sus...care din cei doi condensatori de la quartz se înlocueşte cu un ”trimer” pentru ”ajustarea timpului”?

post-175623-0-49528600-1453835600_thumb.jpg

Editat de elmar
Link spre comentariu

Autorul spune asta despre alimentarea de backup : "Charger must connect to PinC.3 and battery must connect to power clock. If disconnect charger then clock goto power save mode. If  push button minutes you see time If push button hour then clock goto normal mode. If charger connected then clock goto normal mode.""

Link spre comentariu

Schema completa, revizuita si imbunatatita, primita de la autor.. (poate traduce cineva notele ; nu le pot "baga" in G.translate...)

post-175951-0-23026500-1453874868_thumb.jpg

Editat de fratello
Link spre comentariu

Se poate cu google translate, se scrie cu litere latin dedesubt vor aparea cuvintul cu litere chirilice + word se poate, o mica incercare cu scuze ca nu am timp de mai mult.

trans.txt

schimbati extensia in *.docx

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Totuşi nu m-am prins cum se face traducerea.....de pe o poză...

Chiar nimeni nu ştie rusa?...să facă o traducere ...măcar ,aproximativă la ce scrie în dreptul liniei punctate(.......)

Link spre comentariu

Mai explic o data, in google translate setat pe Rusa/Romana efectiv scri (in partea rusa) romaneste, exemplu:

Cuvintul "для"

post-175768-0-17965700-1454085173_thumb.jpg

in romaneste se scrie "dlia", asta scri in translate, "dlia", mai departe se descurca el (translate), dupa cum vezi in partea de jos ti-l converteste in litere chirilce

post-175768-0-44059500-1454085161_thumb.jpg

poti copia (copy/paste) si te poti folosi de word de exemplu pentru a forma fraze, totodata verifici daca seamana cu ce scrie in "poza".

Iarasi scriu in graba, sper sa fi inteles, daca nu o sa mai incercam.......

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Mulţumesc! Am scris o parte din mesajul de mai sus(direct în litere chirilice) ...şi  din ce am înţeles...e vorba de (cam) acelaşi mesaj care este scris mai sus, în limba engleză, de către @Fratello....şi e vorba de economisirea energiei bateriei atunci când ceasul este deconectat de la reţea...

Am făcut montajul după ultima schemă ...dar nu ştiu care soft s-ar potrivi...am încercat ultimul soft ataşat ...şi mi se pare cam instabil.

Plus că ,la ore, apare ”0” pe primul digit ...chestie destul de enervantă...

Asta nu ar fi nimic ...dar nu face ce vreau eu să facă ,să întrerupă afisarea la întreruperea curentului...păstrându-se doar timpul .

Afisajul se aprinde în continuare (dar cu o intensitate mult mai slabă) iar consumul întregului montaj scade de la 50mA la 4-5mA.

Consum ,zic eu, destul de mare ...pentru o baterie CR2032...

probabil că nu am folosit softul care trebuie...de aceea ar fi bine de ştiut care soft se potriveşte cu ultima schemă (înbunătăţită)

Link spre comentariu

@ Elmar : incearca, te rog, aceste doua noi versiuni. Eu il am pe cel cu DP blink, dar are un bug : dupa 24 de ore (cred !), ceasul intra automat in modul de "economisire" energie - displayul trece in OFF. La apasarea pe tasta "ore" se reaprinde... pentru 24 de ore.

DP blink and noblink.zip

Editat de fratello
Link spre comentariu

Mulţumesc! Am încercat cele două hex-uri...dar nu intră în ”st-by”  atunci când rămâne doar pe baterie...

Afişajul se aprinde in continuare (dar mult mai slab) şi dacă apăs pe butonul ”H” se schimbă ora ...face la fel ca atunci când e alimentat normal ...la priză (prin adaptor 5v) 

Să fi greşit setările FUSE?Care ar fi acestea ?eu le-am pus aşa....

post-175623-0-89535500-1454088827_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări