Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa HV cu 2 traf-uri de microunde

SirRoger

Postări Recomandate

Eu folosesc doar din cele din bazar (niste ruginituri), cu iesiri diferite, puse in paralel, unele strapunse cred (daca ma iau dupa zgomotele din sursa). Ca sa obtin suficienta putere folosesc acum 6 MOT-uri in paralel (din cele mici) si imi dau seama ca tot nu este suficient.Mi-as dori 4 bucati de traf de microunde, iesire 2350 V 1 kW, identice.Cam cat ar costa cu tot cu transport?Multumescteslina>>

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• SirRoger

7

• teslina

6

• Ovidanie

2

• andreidinsv

2

Top autori în acest subiect

Eu folosesc doar din cele din bazar (niste ruginituri), cu iesiri diferite, puse in paralel, unele strapunse cred (daca ma iau dupa zgomotele din sursa). Ca sa obtin suficienta putere folosesc acum 6 MOT-uri in paralel (din cele mici) si imi dau seama ca tot nu este suficient.Mi-as dori 4 bucati de traf de microunde, iesire 2350 V 1 kW, identice.Cam cat ar costa cu tot cu transport? teslina

Ai scos sunturile magnetice de la MOT-uri?Daca tensiunile din secundare sunt usor diferite (dar nu cu sute de V), poti sa le utilizezi dar nu cu secundarele cuplate direct in paralel, ci fiecare cu redresorul sau care va "izola" fiecare secundar de celalalt.Pretul unui transformator nou este de 23 Euro dincolo (se adauga TVA).Exista si un model de 18 Eu, dar nu as fi sigur pe el (nu stiu nici ce caracteristici are).Pot sa-ti comand, insa nu pot vedea stocul real, este posibil ca la un moment dat sa nu fie disponibile 6 buc. de acelasi fel si s atrebuiasca sa mai astept un transport.Oricum, de obicei exista modele ce pot fi echivalente ca si caracteristici.Iti trebuiesc cumva pentru GU5B?Parerea mea este ca nu merita sa arunci banii pe 6 MOT-uri noi, eventual merita numai daca sunt foarte ieftine.Cel mai bine este sa cumperi transformatoare de la alimentarea anodica de la emitatoarele casate de la armata.Chiar si cel de la R118, din foto, l-am probat pe sarcina continua de 2 kW si pot afirma ca face mai mult decat 4 MOT-uri, dupa vreo 30' devine usor caldut.Rezistenta infasurarii secundare anodice de 2600V (cu priza la 2000V) de la transformatorul de R-118 este bobinata ca sarma de 0,8 mm si are o rezistenta de 28 ohmi, iar infasurarea de 600V (0,4 mm) are vreo 30 ohmi. Ca si comparatie, MOT-ul are in secundarul de 2350V cu sarma de aprox. 0,22 mm si prezinta o rezistenta de aprox. 80 ohmi, pe langa faptul ca numarul de spire in primar este asa de mic incat practic si la functionarea in gol MOT-ul devine fierbinte !In plus, sunt si alte tipuri de transformatoare anodice, inclusiv trifazice (cum ar fi cel de la R-140), pe care le poti folosi.
Link spre comentariu

Am incercat sa scot sunturile la 2 transformatoare....dar am bulit spirele din primar asa ca m-am lasat pagubas. Incerc sa suplinesc curentul punand mai multe trafuri in paralel.

Schema pe care o folosesc este asta (creatie proprie, nu stiu cat de eficienta, dar compenseaza iesirile diferite ale trafurilor):

http://img195.imageshack.us/img195/563/doubleddoubler.jpg

Cu inca doua MOT-uri inseriate, la bornele condensatorului, in schema, lungimea scanteii mai castiga cam 15%, deci ar mai merge curent pe tub. Dupa cum am spus MOT-urile mele sunt mici. Functionarea pulsata imi permite o supravoltare a tubului cu un factor de cel putin 1,4, de aceea folosesc MOT-uri inseriate si ulterior dublate pentru a avea cel putin 7,5 kV pe tub (calculul teoretic da mai mult, dar prin masuratori la tensiuni mai mici, maxima la 220 V de la variac nu trece de 7,8 kV).

Mi s-au mai propus trafuri de placa pentru GU81 (asa cum este si cel din pozele tale) dar sunt inca in dubii pentru ca nu stiu daca pot fi inseriate. Cu doua MOT-uri in serie am 4200 Vac, de la un traf de placa as avea 2600, maxim 3372 V.

Sunt rezistente la supra tensiuni? Cu MOT-uri am mai lucrat si stiu aproximativ cam care le sunt limitele. Trafurile de placa sunt un teritoriu virgin pentru mine. In plus nici nu prea am de unde sa fac rost de el (doar eventual de pe forum), in timp ce un MOT il mai pescuiesc din bazar cam la 3-4 saptamani.

Daca pot fi inseriate si au izolatie buna as risca si cu trafuri de anodica.

Link spre comentariu

... Functionarea pulsata imi permite o supravoltare a tubului cu un factor de cel putin 1,4, de aceea folosesc MOT-uri inseriate si ulterior dublate pentru a avea cel putin 7,5 kV pe tub (calculul teoretic da mai mult, dar prin masuratori la tensiuni mai mici, maxima la 220 V de la variac nu trece de 7,8 kV)...

Daca nu scoti sunturile, caracteristica MOT este puternic cazatoare, tensiunea la iesire scade mult odata cu consumul, deci la consum ridicat ceea ce masori la tensiuni reduse in primar poate sa nu fie conform calculelor, nu se pastreaza proportionalitate. Deci trebuie sa masori cu sonda de inalta tensiune ca sa stii exact. Eu zic ca trebuie sa scoti sunturile magnetice.Nu stiu cat de buna este izolatia la transformatorul de R-118, dar in vremurile respective se utilizau de obicei materiale organice (hartie, textile) impregnate, ceea ce pentru cazul de fata nu este deloc incurajator.MOT am testat izolatia la 10 kv DC si erau ok. M-am oprit la 10kV pentru ca era suficient pentru a trage concluzia ca pot fi utilizate cu punte redresoare prin deconectarea capatului secundarului de la masa/miez, ceea ce ma interesa.In privinta tensiunilor de strapungere, se afla numai masurand practic, este dificil de anticipat. Iti recomand sa-ti faci un aparat pentru masurat curentii de scurgere, poti folosi un transformator de la un TV sau monitor, cu limitare de curent, merg pana pe la 25 kV.Separarea si izolarea miezurilor MOT unul de celalalt si de masa ar putea ajuta.Daca ai deja 7 kV la GU5, este suficient, eu nu as merge mai sus.LE: am postat odata cu tine...
Link spre comentariu

Am facut deja cateva modificari: am marit condensatorul primar de la 1,46 nF la 2,5 nF, am refacut primarul cu spire de 6 mm sectiunea fata de 2,5 mm inainte, am scazut un pic cuplajul ca sa permit secundarului sa oscileze mai liber.Am mai luat totusi inca doua GU5B noi de la Mojnost....pentru orice eventualitate :dans:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări