ywar2 Postat Mai 4, 2007 Partajează Postat Mai 4, 2007 Si eu sint interesat de o sursa de inalta tensiune si am cautat cam tot ce s-a putut in acest domeniu. In final am ajuns la doua concluzii: ori il fac pe genunchi, ori il comand la Petra. Nu stiu daca ajuta, dar am gasit in practica si schema urmatoare. Practic este vorba de o insumare a mai multor tensiuni care in final constituie tensiunea anodica. Avantaje ar fi o buna separare intre 0 si 1500V, ne-existind posibilitatea strapungerilor precum si redresarea si filtrarea care se fac in conditii de joasa tensiune. Dezavantajul este in folosirea mai multor transformatoare, care defapt acestea sint problema. Tot ca o sugestie uitati-va aici: http://www.capodimonte.ro/info.html?cod=TSM12%2F230V http://www.capodimonte.ro/frame_produse.html?pageNo=4 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2007 Partajează Postat Mai 4, 2007 Este ok, dar necesitatea izolarii secundarelor ramane; cele conectate la X1 sunt flotante la potential egal cu HV (3450V), samd... , cele conectate la X7, X8 sunt la potential redus.Deci problema izolatiei si a posibilitatii strapungerilor ramane pentru cel putin o parte dintre transformatoare/secundare, iar transformatoare "standard" care sa aiba izolatia respectiva nu se gasesc. In plus, ca si costuri totale, ar putea depasi costul unui singur transformator avand un singur secundar de tensiune inalta.Orice ai face, circuitele secundare, de redresare si filtrare, tot la potential inalt se afla... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2008 Partajează Postat Iulie 2, 2008 In urma cu ceva timp am incercat practic, sa ma lamuresc, deoarece informatiile pe net sunt contradictorii...Am cumparat ca piese de schimb 2 transformatoare noi pentru un model de cuptor cu output mai mare (1kW putere de uU).Demontarea sunturilor este principial simpla, dar implica riscuri mari in ceea ce priveste posibilitatea afectarii infasurarilor primara si secundara. La unul dintre transformatoare o spira din primar a fost rupta.Infasurarile sunt fara carcase, acoperite individual cu izolatie si totul impregnat, deci forta necesara extragerii sunturilor este mare iar izolatiile infasurarilor pot fi rupte, izolatiile lor fiind lipite de izolatia sunturilor si de miez.Bineinteles, un capat al secundarului de inalta tensiune era conectat la masa (la miez) prin nituire, pe care l-am desfacut, l-am atasat de o conexiune separata si bine izolata.Tensiunea in secundar este de 2350V, rezistenta secundarului apropiata de 80 ohmi, sectiunea miezului circa 30 cm2.Spre surprinderea mea, testul de izolatie a depasit asteptarile, la 10 kV DC aplicat intre secundar si miez, nu strapunge (Ir=60uA), ceea ce inseamna ca poate fi utilizat cu redesare dubla alternanta. Aceasta se datoreaza probabil faptului ca modelul respectiv de transformator are o izolatie foarte buna, se pare ca inclusiv cu mica, si pretul lui fiind cel mai ridicat dintre toate transformatoarele ce erau disponibile ca piese de schimb.La testul de "anduranta", dupa ceva timp la 1 kW sarcina continua (30'), incepe sa se incalzeasca puternic (=>80C); ventiland-ul, a rezistat fara probleme 2 ore iar temperatura atinsa era mai moderata (60-70C).Partea cea mai problematica si mai neplacuta: curentul de mers in gol este de circa 1,6...1,7A, ceea ce inseamna pierderi la mersul in gol de vreo 400W, confirmate de incalzirea puternica chiar si la mersul in gol. Aceasta se datoreaza faptului ca transformatoarele de acest gen sunt realizate cu mare economie. In sine ele sunt chiar niste mici bijuterii tehnologice excelente pentru scopul initial pentru care au fost destinate, dar se pare ca nu sunt potrivite pentru alte utilizari.Aceasta problema este cauzata de proiectarea la limita, cu economie, nr. de spire / V este foarte redus pentru sectiunea respectiva.In articolul de mai inainte se mentiona la sfarsit faptul ca sursa lucreaza fierbinte si ca autorul intentiona sa includa si un ventilator, fara a se da mai multe amanunte. Acum a devenit clar.La tensiuni de alimentare sub 100V, curentul de mers in gol scade insa sub 0,25 A (0,2A la 90V pe primar), ceea ce denota ca la 220V in primar miezul este destul de aproape de saturatie.Problema poate fi rezolvata in 2 moduri.Ideea evidenta si copilareasca este de a creste numarul de spire din primar, dar aceasta modifica in egala masura tensiunea in secundar si este dificil de facut, deoarece tolele sunt sudate.Solutia optima ar putea fi comanda sursei HV din PTT, cu relee, fie total (ON/OFF), fie comutarea primarelor din configuratie serie (Rx) in configuratie paralel (Tx) a primarelor, cu utilizarea a 2 punti redresoare separate in secundare cu iesirile in paralel pe acelasi filtraj, ceea ce implica de fapt comutarea valorii tensiunii de alimentare a primarului de la 0 (Rx) la 220V (Tx) sau de la 110V (Rx) la 220V (Tx) cu reducerea totala sau drastica a curentului de mers in gol si a caldurii degajate. In acest fel, probabil ca 2 astfel de transformatoare usor ventilate ar putea fi ok intr-un QRO de 1...1,5 k PEP in regim de amator SSB, mai ales acolo unde costurile trebuiesc sa fie reduse, si ar fi ok mai ales daca s-ar utiliza si filtrare inductiva. Link spre comentariu
andreidinsv Postat Iulie 29, 2008 Partajează Postat Iulie 29, 2008 Daca inseriati infasurarile primare ale celor doua transformatoare cred ca se rezolva problemele legate de saturarea miezului si incalzire. Asta daca reducerea cu 50% a puterii este acceptata. Am si eu o nelemurire legata tot de transformatoarele din cuptoarele cu microunde, va rog sa ma ajutati, vedeti aici: viewtopic.php?f=41&t=89&p=270551#p270551 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 29, 2008 Partajează Postat Iulie 29, 2008 Fa un singur transformator cu secundarele izolate si aplica prima schema. E cel mai simplu si mai fiabil. Tine cont de ordinea secundarelor si "inseriaza-le una dupa altul" ca sa nu ajungi sa inseriezi 2 cu diferenta de potential 1500 V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 30, 2008 Partajează Postat Iulie 30, 2008 Daca inseriati infasurarile primare ale celor doua transformatoare cred ca se rezolva problemele legate de saturarea miezului si incalzire. Asta daca reducerea cu 50% a puterii este acceptata. Am si eu o nelemurire legata tot de transformatoarele din cuptoarele cu microunde, va rog sa ma ajutati, vedeti aici: viewtopic.php?f=41&t=89&p=270551#p270551Adica te referi la: "Citeam pe undeva pe acest forum ca transformatoarele din cuptoarele cu microunde sunt din constructie cu shunt magnetic pentru limitarea curentului debitat. Intrebarea mea este: Daca alimentez cu 230V pe infasurarea de inalta tensiune obtin pe fostul primat 17V alternativ. Dupa redresare pot conecta direct la incarcat o baterie auto? Shuntul magnetic va limita curentul de incarcare si inventia mea se va comporta ca un generator de curent constant? Infasurarea de inalta tensiune folosita ca primar nu are impedanta prea mare datorita numarului mare de spire?" Sincer, nu pot da un raspuns exact. Rezistenta secundarului de inalta tensiune este deja asa de mare incat chiar si numai ea insasi limiteaza puternic curentul/puterea din noul secundar (fostul primar) prin pierderile sale ohmice. In plus, nu as putea anticipa efectul sunturilor magnetice in noua configuratie de conectare, cu atat mai mult cu cat nu stim exact acest efect nici pentru utilizarea normala (caracteristica exacta a transformatorului + sunturi), scopul eforturilor de mai sus fiind tocmai inlaturarea efectelor sunturilor magnetice, oricare ar fi fost ele... Poate ca chiar si numai pierderile ohmice ale noului primar (fostul secundar de 2300V) sa conduca la o limitare in chiar zona de curenti de care ai avea nevoie pentru aplicatia ta, deci este posibil ca de fapt nu sunturile sa fie cele care in practica sa ajute la rezolvarea problemei tale si nici sa nu fie nevoie de prezenta sau de efectul lor. In consecinta, singura solutie ar fi incercarea practica, dar asta eu nu o mai pot face acum (transformatoarele le-am expediat, si nici nu mai aveau sunturile...). La urma urmei, daca in loc de transformatorul de la cuptorul cu uU utilizezi un alt transformator obisnuit cu 23V in secundar si cu 100 ohmi inseriati in primarul de 230V, obtii cam ceea ce ai avea nevoie, adica o caracteristica "soft", nu? :yawinkle: Link spre comentariu
andreidinsv Postat Iulie 30, 2008 Partajează Postat Iulie 30, 2008 Multumesc frumos pentru raspuns. Voi testa dar momentan nu am punte redresoare si nici aparat care sa masoare mai mult de 2A. Cumpar zilele astea o punte redresoare de 50A (11 lei) si ma apuc de teste. Link spre comentariu
Ovidanie Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Am testat eu in locul lui andrei, puteti vedea rezultatele:viewtopic.php?f=41&t=45947 Link spre comentariu
teslina Postat August 29, 2009 Partajează Postat August 29, 2009 Traian B de unde ai cumparat trafuri pentru microunde? Exista un site online unde se poate face comanda? Link spre comentariu
SirRoger Postat August 29, 2009 Autor Partajează Postat August 29, 2009 Traian B de unde ai cumparat trafuri pentru microunde? Exista un site online unde se poate face comanda?Parerea mea e sa nu cumperi online trafuri de uU decat daca te tine punga, sunt destul de scumpe.Posteaza un anunt la cumparari si sigur or sa apara baietii. YO8RGL,Cristi din Iasi parca vindea asa ceva. Daca vrei, iti pot pune la dispozitie ID-ul lui de mess. Link spre comentariu
yo9hrb Postat August 29, 2009 Partajează Postat August 29, 2009 Sau vorbeste cu MishuL, poate fagociteaza el cateva. Imposibil sa nu gaseasca prin Franta. Link spre comentariu
Ovidanie Postat August 29, 2009 Partajează Postat August 29, 2009 Sau contacteaza-ma pe mp, am si eu cateva bucati. Link spre comentariu
teslina Postat August 30, 2009 Partajează Postat August 30, 2009 Ovidanie ai PM.De ce vreau sa le cumpar online? In primul rand as vrea sa fie identice. Pe astea pe care le am cu iesiri diferite, daca le paralelesc se incalzesc ca dracu. In al doilea rand Traian B a mentionat o iesire de 2350 V, iar prin bazar nu gasesc decat din astea mici la 1900-2100 V. Pretul nu conteaza, cu conditia sa fie noi. Link spre comentariu
maxxim33 Postat August 30, 2009 Partajează Postat August 30, 2009 Uite aici testat si verificat . Documentatia despre trafurile cu microunde,mi sa parut interesanta! http://www.radioamator.ro/articole/print.php?id=569 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 30, 2009 Partajează Postat August 30, 2009 Traian B de unde ai cumparat trafuri pentru microunde? Exista un site online unde se poate face comanda?Le-am cumparat noi, ca piese de schimb, direct de la Samsung ECC, datorita posibilitatilor existente la job.Am ales atunci pe cele care mi s-au parut fiind mai "serioase", pentru cuptoarele de 1800W putere de uU, cu dublu flux.Daca ai nevoie, iti pot face rost (exista mai multe modele), cu avantajul ca pot gasi mai multe buc. identice din fiecare model (in limita stocului extern), dar nu sunt chiar ieftine.Cumparat on line ar fi teoretic ok, dar calculeaza intai cat costa tansportul...Cel mai ieftin gasesti prin talciocuri, cu riscurile de rigoare.Uite aici testat si verificat .Documentatia despre trafurile cu microunde,mi sa parut interesanta!http://www.radioamator.ro/articole/print.php?id=569si aici http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=569Vezi si observatiile mele de acolo; autorul nu spune insa nimic despre comportamentul dinamic al alimentatorului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum