Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa HV cu 2 traf-uri de microunde


SirRoger

Postări Recomandate

Salut

A experimentat cineva asa ceva?

Eu intentionez sa construiesc un final HF cu 2xGI7B si vreau sa fac mai intai sursa HV. In link-ul de mai jos se dau oarecare precizari dar nu inteleg care-i treaba cu fazarea infasurarilor primare si secundare (nu as vrea sa fac experimente prea multe la aceaste tensiuni) :rolleyes: .

Avand in vedere ca sursa cu 2 traf-uri de microunde este o alternativa mult mai ieftina la traf-ul clasic toroidal (care ajuge undeva la 5-600 RON)

, supun spre dezbatere acest proiect care ar putea fi de folos si altor radioamatori.

Multumesc :drinkers:

http://www.radars.me.uk/The_PSU.htm#problems

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • SirRoger

    7

  • teslina

    6

  • Ovidanie

    2

  • andreidinsv

    2

Top autori în acest subiect

De ce este necesar "variacul" 240V/8A ?Mi se pare destul de clar explicat modul de fazare, mai ales daca si transformatoarele sunt identice.Ceea ce nu realizez este marimea acestor transformatoare, spre rusinea mea nu am vazut niciunul pe viu. Care este avantajul lor, calitatea miezului?

Link spre comentariu

Variacul, prin care se alimenteaza transformatoarele, permite variatia tensiunii de alimentare in primar, implicit in secundar. (foarte potrivit pentru formatarea lampilor si utilizarea sursei la diferite liniare cu lampi diferite).Cat despre transformator pot sa spun ca este confectionat din tole E+E sudate de calitate f. buna (probabil permalloy). Pe cel care l-am demontat de curand dintr-un cuptor cu microunde scrie: Uint: 230V, Uout: 2300V, P: 1445W. In secundar este bobinat cu sarma de 0,4mm, din cauza asta trebuie 2 trafuri la liniarele cu tuburi, unde consumul este in jur de 7-800mA. Greutatea e in jur de 4-5Kg. Pt. nanopico:Daca ai inteles fazarea, te rog sa mi-o explici si mie ca am auzit mai multe variante si nu mai intekeg nimik :rolleyes:Din cate am inteles eu de pe link-ul de mai sus, primarele traf-urilor trebuie puse in ANTIFAZA pe 220V....

Link spre comentariu

Transformatoarele respective sunt folosite in circuitele de alimentare HV ale magnetroanelor din cuptoarele cu microunde, in care unul dintre capetele infasurarii secundare de inalta tensiune este conectat la masa.De aceea capatul respectiv (si partea respectiva a infasurarii secundare) nu este izolat corespunzator fata de masa (fata de miezul transformatorului).Prin urmare, chiar si in cazul altor utilizari, acel capat al secundarului trebuie sa fie conectat la masa sau la un potential nu foarte ridicat.Acesta este motivul pentru care, in schemele cu redresare dubla alternanta, nu poate fi folosita configuratia cu punte redresoare ci cea cu secundar cu priza, folosind doua transformatoare identice, fiecare cu capatul respectiv al secundarelor conectat la masa.In acest caz, cum conectarea serie (fazarea) secundarelor este impusa de cele de mai sus si neputand fi modificata, fazarea se refera la obligativitatea conectarii infasurarilor primare ale celor doua transformatoare astfel incat circuitul sa functioneze ca redresor dubla alternanta, altfel vor functiona ca doua redresoare monoalternanta conectate in paralel...

Link spre comentariu

In acest caz, cum conectarea serie (fazarea) secundarelor este impusa de cele de mai sus si neputand fi modificata, fazarea se refera la obligativitatea conectarii infasurarilor primare ale celor doua transformatoare astfel incat circuitul sa functioneze ca redresor dubla alternanta, altfel vor functiona ca doua redresoare monoalternanta conectate in paralel...

Sa inteleg, din cele de mai sus, ca ambele capete care erau conectate la masa, a ambelor transformatoare, sa le conectez impreuna pentru a forma priza mediana?Si primarele in antifaza, nu?
Link spre comentariu

...(nu as vrea sa fac experimente prea multe la aceaste tensiuni)...

Nu e nevoie de experimente la inalta tensiune. Pt experimente, trafurile se alimenteaza cu 24V in loc de 230 asa ca toate tensiunile vor fi de circa zece ori mai mici, apoi se urmareste ceea ce foarte la obiect a punctat TraianB: dupa executarea conexiunilor sa avem un redresor dubla alternanta si NU doua monoalternanta in paralel.

 

Nu sunt radioamator si nici n-am lucrat cu trafo pt magnetron, dar ma intereseaza subiectul. Am bobinat multe trafo similare, care se folosesc pentru amorsarea si mai ales stabilizarea arcului electric la anumite procedee de sudare, la taiere cu plasma, de asemenea la stiloscoape,

la firme luminoase cu tuburi cu descarcare in gaze, la aprinderea gazului in centrale si cuptoare, etc.

 

Toate aceste trafo au ceva in comun: Din constructie se urmareste marirea reactantei de dispersie, de aceea sunt prevazute cu shunt magnetic, din care se poate controla curentul de scurtcircuit.

La trafo de 3 kV pe care-l fac eu, de exemplu, curentul de scurt e de ordinul zecilor de mA si il verific punand direct miliampermetrul pe bornele de inalta tensiune (dupa reglarea shuntului).

 

Fizic, infasurarile de inalta tensiune au un capat la miez (inceputurile), din considerente de izolatie. Deci fac 2 bobine (galeti), montate astfel ca inceputurile sa poata fi legate la miez inlaturand astfel riscul strapungerii la acesta. In general la majoritatea trafo pe care le-am demontat nu era o izolare grozava in aceasta parte deoarece nu e cazul, asa ca nu recomand desfacerea de la masa a acestor conexiuni daca folosim trafo in alte scopuri.

 

Sfarsiturile celor 2 bobine sunt cele 2 borne ale HV, ele se izoleaza bine fata de miez, se pot verifica usor fiind la exterior, iar ultimul strat nu-l mai bobinez cu sarma de CuEm ci cu conductor litat cu izolatie corespunzatoare si niciodata nu umplu fereastra pana la tole. Ideea e ca cele 2 capete trebuie bine izolate fata de miez, tensiunea de strapungere fata de acesta este jumatate din tensiunea totala, de-aia mediana e fizic la miez ( avantaj ).

 

Nu recomand nici renuntare la shuntul magnetic (pt marirea curentului de sarcina) ci modificarea lui astfel ca sa avem un curent de scurt putin mai mare decat cel necesar la aplicatie.

 

la adresa mentionata http://www.radars.me.uk/The_PSU.htm#problems

am gasit o prezentare sumara, dar se face referire la o adresa unde s-ar gasi mai multe detalii:

http://www.vxxine.com/phil/QEX_HV_Power_Supply.pdf

Mie nu-mi functioneaza acest link, dar as fi curios sa citesc articolul, daca cineva are acest fisier, m-ar interesa si pe mine, multumesc.

Link spre comentariu

Da. Frumoasa explicatie, din pacate nu merge la nimeni acel link....Probabil ca fisierul respectiv a fost scos de pe site.Multumesc mult inca odata , mai asteptam pareri...

Link spre comentariu

Sa inteleg, din cele de mai sus, ca ambele capete care erau conectate la masa, a ambelor transformatoare, sa le conectez impreuna pentru a forma priza mediana? Si primarele in antifaza, nu?

Exact. Si priza mediana (minusul in schema respectiva) la masa.@em2006: in cazul aplicatiei de fata, sunturile trebuiesc inlaturate.Desi pentru destinatia initiala ele sunt necesare pentru asigurarea stabilitatii regimului de functionare al magnetronului la variatii ale sarcinii si ale alimentarii, in cazul de fata este totusi vorba despre sursa anodica a unui amplificator liniar de RF, caz in care nu numai ca este absoluta nevoie de curenti de varf ridicati, dar este nevoie si de performante dinamice mult mai bune, respectiv caderi ale tensiunii anodice la varf de sarcina mult mai reduse. Nici nu se pune problema limitarii curentului de scurtcircuit la valori reduse de ordinul mA, si nici macar de o caracteristica "soft" a variatiei curentului cu sarcina. Curentii de polarizare pot ajunge la 100mA/tub (la GI7) sau 300mA la un 4CX1500B in clasa AB, iar curentii anodici prin finalele de HF home made la 2500V si 1 kW out, in functie de randament, pot atinge 0,6A , iar la cele cu liniaritate deosebita si randament redus chiar si 1,3 A.Dezavantajul principal pe care-l vad eu la aceste scheme, si pe care nu l-am vazut mentionat inca, este faptul ca desi pe ansamblu redresorul functioneaza dubla alternanta, in fapt fiecare dintre transformatoare functioneaza cu redresare monoalternanta si deci apare problema inevitabila a magnetizarii si saturarii miezurilor si implicit imposibilitatea exploatarii transformatoarelor la intreaga lor capacitate...Link-ul nu este functional, dar am atasat aici un articol.Oricum, nu este vorba despre cine stie ce inginerie...
Link spre comentariu

Eu sunt tentat sa incerc ceva de genul acesta. Direct de la retea. Din fosta zona sovietica sunt realizari de acest gen care se pare ca functioneaza fara probleme.

Link spre comentariu

Eu sunt tentat sa incerc ceva de genul acesta. Direct de la retea. Din fosta zona sovietica sunt realizari de acest gen care se pare ca functioneaza fara probleme.

Sunt cunoscute, doar ca...1) problema izolarii de reteaua electrica (ideea de a face totul flotant, izolat fata de sasiu si izolate numai intrarea si iesirea cu transformatoare de RF de banda larga nu-mi surade de loc);2) condensatorii, in special cei plasati mai aproape de intrarea de la retea (C3 si C8), trebuie sa fie capabili a suporta un curent de riplu foarte mare; daca vrei sa obtii o sursa capabila de 2kV/1A la iesire, curentul absorbit din retea va fi de vreo 9A; curentii de varf prin electroliticii respectivi vor fi de "n" ori mai mare decat aceasta valoare...; condensatori capabili pentru asa ceva nu sunt deloc ieftini, tipurile usor de gasit si ieftine tip "snap-in" nici nu intra in discutie;3) se preteaza pentru puteri mici/medii
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator marianrec

Salutare! Dati-mi si mie un sfat! As vrea sa alimentez un tub GU-74, as putea face un alimentator HV folosind un singur trafo tot de la un cuptor cu microunde? Multumesc.

Link spre comentariu

Din cate stiu eu GU-74 admite maxim 2000V tensiune anodica.Un traf de microunde scoate in secundar 2100V (tipic), deci redresat si filtrat o sa obtii in jur de 3000V. Doar daca folosesti un VARIAC in primarul traf-ului ii poti scadea tensiunea...Mai este o problema: datorita faptului ca un capat al infasurarii secundare nu este izolat corespunzator fata de masa nu prea ai cum sa redresezi ambele alternante, din aceasta cauza se folosesc 2 traf-uri fazate corespunzator. Eu am renuntat la aceasta idee si am procurat un traf cu 2x800V in secundar la 1,2A. Vezi ca mai este si problema sunturilor magnetice care sunt montate in traf ( pentru buna functionare a magnetroanelor), sunturi care o sa deranjeze in functionarea liniarului construit de tine( se pot scoate, cu atentie). Succes!

Link spre comentariu
Vizitator

In privinta tensiunii anodice, nu este chiar asa neagra situatia.

Am testat cateva GU74 si desi cataloagele rusesti il specifica intradevar la 2 kV, dupa "stabilizare" (v. link-ul de mai jos), toate 8 buc. GU74B testate au rezistat la > 12 kV DC anod-G2, unele strapungand abia pe la 13 ... 15 kV.

Comparativ, 4CX1500B Eimac incepeau sa strapunga pe la 10 ... 12 kV

Un GU74B in stare buna poate functiona la > 2500V si chiar 3 kV anodica fara probleme, limitarea practica fiind legata mai degraba de regimul termic al grilelor decat de tensiunea anodica (exceptie: accidente sau VSWR enorm la iesire, cauzator de supratensiuni).

 

http://lists.contesting.com/_amps/2004-05/msg00030.html pentru detalii.

Link spre comentariu
Vizitator marianrec

Multumesc SirRoger ptr raspuns; m-am dezumflat tocmai cand credeam ca am rezolvat problema transformatorului (intentionam sa mai scot spire din secundar ptr a mai cobori tensiunea), trebuie sa caut alta varianta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări