Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor pentru acumulator de 180Ah

Postări Recomandate

Ar fi nevoie de tiristori de minim 25 de amperi, nu am asa ceva, ideal ar fi ceva mosfeti, din astia am la anperaje serioase.

Pai deasta ti-am spus de traf din UPS, ala e calculat exact si nu mai ai nevoie decat de o punte redresoare.

Daca vrei sa faci ceva mai sofisticat cu componente electronice, regulator, decuplare etc, o poti face.

Eu am un redac simplu cu traf, punte si un bimetal protectie la sc, merge bine de aproape 30 de ani, simplu si eficient.

Link spre comentariu

Andrei, de acord, la varianta liniara pe tranzistorii serie disipatia este mare. In schema aia sarcina este conectata in serie cu tiristorii si traful, diferenta ( si deci disipatia ) ghici pe ce pica?

Despre care disipatie vorbim?

Sa intelegem ca puterea disipata de tranzistoare in varianta liniara este egala cu puterea disipata de tiristoare in montaj cu control de faza?

Sau, ca sa folosesc o expresie foarte des utilizata pe forum, cati watt "SUGE" tranzistorul, si cati watt  "SUGE" tiristorul? (am scris cu majuscule verbul atat de indragit si atat de des utilizat in interventiile unor forumisti).

PS

A nu se intelege ca recomand schema citata.

Solutia tehnica propusa a fost buna la vremea ei, cand nu erau posibilitatile de azi, a fost proiectata in urma cu 30 de ani si publicata in presa tehnica in urma cu 13 ani. Dar asta nu inseamna ca o putem acuza cu nonsalanta de pacate pe care nu le are.

Link-ul dat de Andrei e la un site care a republicat-o fara permisiunea autorului, fiind luata cu copy-paste din materialul autorului, material din care care proprietarul site-ului a exclus cu rea credinta pasajul care-l incomoda, pe care autorul il considera cel mai important.

Mai mult de asta am intervenit.

Link spre comentariu

Cea mai simpla varianta este sa cumperi un alimentator in comutatie de 12v/20A sau 12v/29A.

Sunt utilizate pentru alimentarea benzilor de led-uri, sisteme de supraveghere si altele care necesita curent mare.

Se gasesc la magazinele de electronice miv.. sau de okazie cu preturi in jur de 100lei.

Sunt realizate cu TL494 si poti regla tensiunea de iesire intre 12-14v.

La un capat au o bareta de conectori cu surub unde se conecteaza 220v si iesirea de 12v (cate 3 suruburi pentru minus si inca 3 pentru plus).

Un circuit de reglaj al curentului si restul de protectii se pot realiza suplimentar sau studiata schema de aplicatie a TL494 si legate acolo.

Link spre comentariu

Em2006 aveti dreptate, disipatiile nu se pot compara, multumesc pentru corectie.

riderinblack_tm in finalul postarii de la link-ul de mai jos am pus o varianta simplificata a sursei mele, a cerut cineva ceva pentru 20A, cred ca s-ar putea preta si in cazul Dvs.

http://www.elforum.info/topic/79607-sursa-reglabila-0-30v3a-cu-lm723/?p=1298352

O varianta cu TL431 poate fi ceva in stilul celei prezentate la link-ul de mai jos, cu adaptarile de rigoare pentru situatia dvs:

http://www.elforum.info/topic/100402-regulatorul-liniar-de-tensiune-proiect-didactic/?p=1169569

Functiile de decuplare la incarcare si de protectie la conectare inversa pot fi adaugate ulterior.

Digix modelul nu-l mai stiu exact, stiu ca era o siguranta automata de 16A din cele ce se folosesc la tabloul electric, am cumparat-o de la un magazin de electrice de prin Targoviste. Dioda era una recuperata de la o sursa ATX, din aia cu capsula mare, de 40A parca. Am inseriat siguranta cu acea dioda si am facut scurt pe bornele unui acumulator, vroiam sa vad daca merge solutia asta pentru ca aveam nevoie de ea fix pentru asta, adica protectie la conectare inversa la un redresor.

Link spre comentariu

@Rx-Tx, nu cred ca un traf de ups imi poate da un 15-18 amperi necesari la incarcarea acumulatorului.

@MiniTehnicus, de ce as cumpara ceva cand pot construi chiar eu? Mai ales ca am deja anumite componente.....

@Marian, multumesc pentru scheme, ambele sunt usor de implementat, sa vad cam ce as putea pune in loc de TIP36.

Link spre comentariu

Ar fi totusi util sa precizati intai ce anume preferati, adica LM317 sau TL431, pentru ca schema cu TL431 descrisa de mine acolo necesita adaptari pentru cerintele dvs. Eventual ati putea preciza ce componente detineti deja si de acolo sa alegem cea mai buna varianta. Nu stiu daca nu cumva ar merge o redresare cu mediana pentru a beneficia de un curent mai mare de la traf si totodata de o alimentare mai redusa la intrarea regulatorului, e de testat daca cei 18-19V de care ati putea dispune asa, ar putea ajunge pentru regulator, la sarcina mare e posibil sa nu mai aveti cei 14V necesari la iesire, daca asta e o problema atunci recurgeti la redresare cu punte a celor 30Vca de la capete, nu cred sa fie nevoie de LM317HV asa cum am pus eu in schema ( este o modificare a celei de la sursa mea, de acolo terminatia HVT pe care am omis sa o scot ), diferenta ar fi undeva pe la 30V pe regulator, o poate suporta LM317.

Link spre comentariu

Ca idee detin traful, 2 punti redresoare destul de serioase si o gramada de alte componente tinand cont ca m-am ocupat cativa ani cu diferite depanari. In cel mai rau mai cumpar una-alta pe miercuri, cand ajung pana in Resita (sper sa gasesc la magazin).

Ma pot apuca cam de oricare din scheme, am atat lm317 cat si tl431.

Link spre comentariu

De ce as strica intentionat un ups bun cand pot ramane si cu el cat si cu un redresor? Sa cumpar un alt ups (ca la astea numaiacumulatorii cam pica....) iar nu ma incanta plus ca nu mi-ar veni utilajul in timp util (mi se termina concediul si plec iarasi la munca).

De maine (ca azi e duminica, uitasem) ma apuc de construit sa vad ce iasa.

Link spre comentariu

Pai nu a spus nimeni ca tre sa strici un ups...si la ups uri pica si electronica la greu nu numai bateriile(cei in bransa cunosc) Eu am 3 bucati folosite ca sursa de laborator, alimentare pt filetanta siu unu pt redresor de baterie auto..toate din recuperari sau primite cado'  Iar eu am insistat pe ideea cu traf de UPS pt ca, ma repet, mai adaugai o punte si era gata incarcatorul pt acumulatorul acela. Exact ce ai cerut la inceput de topic, ceva simplu.

Iar un traf de ups rezista, daca o sa faci un calcul al puterii si eventual sa ai un clampmetru sa verifici curentul Cel mult va trebui un ventilator de sursa sa l pui sa sufle un pic de aer peste traf, la sarcina constanta pe o perioada mai mare de timp, cu siguranta se va incalzi dar macar scapi de radiatoare pt tranzistori.

Spor la treaba.

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări