riderinblack Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Caut o schema pentru incarcarea unui acumulator de 12V/180Ah, din pacate pe net am gasit doar pentru curenti mici (4-6 amperi). Rog pe cei care cunosc ceva scheme care sa-mi fie utile sa le posteze. Momentan nu am decat traful de 2*15V cu destui amperi (bobinaj in secundar de 4mm diametru, deci amperi ar fi) numai partea electronica ar mai trebui. Iar ca electronica m-ar interesa o eventuala decuplare a incarcari si, eventual, o protectie la inversarea polaritatii. Ampermetru/voltmetru nu e problema, o rezolv probabil cu un arduino + display lcd. Multumesc anticipat. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Exista vreo preferinta intre liniar si comutatie? Gandesc ca ar fi util de facut precizarea asta inca de la inceput. Avantaje si dezavantaje sunt binecunoscute cred, randament mult mai bun, versus complexitate sporita. Link spre comentariu
riderinblack Postat Ianuarie 2, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 (editat) Ca e liniar sau in comutatie nu ma deranjeaza, ideal ar fi sa poate fi facut cu "componentele din sertar", mai exact cam cu ce as avea la indemana. Nu as vrea ceva scheme cu integrate dedicate deoarece nu prea dispun de mult timp liber pentru a astepta ca o comanda sa-mi ajunga de pe net. Ca idee nu ma intereseaza prea mult randamentul ci sa-l,pot face cat mai repede. Editat Ianuarie 2, 2016 de riderinblack_tm Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Atunci , puteti citi aici :http://www.tehnium-azi.ro/topic/4912-redresor-auto-schema-si-teste/....ca punct de plecare....mie mi-a functionat f. bine... Spor! Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 (editat) Avand in vedere ca dispuneti de transformator de retea,nu are rost sa va complicati cu sursa in comutatie(adica sa folositi si trafo urmat de convertor DC-DC). Acumulatorul de 180A v-a necesita cam 18A(10%),curent de incarcare,ori pe tranzistorii serie(cu un tranzistor nici nu poate fi vorba)disipatia v-a fi foarte mare,daca veti folosi tensiunea de 30V care dupa redresare ajunge la 42,3V. Parerea mea este sa folositi o schema cu tiristoare ,cum este urmatoarea,ajustata sa corespunda dorintelor dumneavoastra(18A): iar aici,aveti si explicatii:.Succes! *interesant la aceasta schema este oscilatorul de relaxare cu TUJ(dar e o parere personala)* Editat Ianuarie 2, 2016 de Andrei Tabacaru Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Ceva usor si rapid cu componente din sertar ar fi sa folosesti un traf de UPS si o punte redresoare, eventual una cumparata, e cativa lei. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Andrei, de acord, la varianta liniara pe tranzistorii serie disipatia este mare. In schema aia sarcina este conectata in serie cu tiristorii si traful, diferenta ( si deci disipatia ) ghici pe ce pica? Link spre comentariu
riderinblack Postat Ianuarie 2, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 (editat) Multumesc, din pacate nu mai retin ce parola am acolo (tehnium-azi) si tot astept mailul de resetare a parolei. @rx-tx, am traful mai serios decat cel de ups cat si punti redresoare de 30-40 de amperi. @Andrei Tabacaru, nu am prea mult timp disponibil pentru testari. Multumesc tuturor pentru postari. Editat Ianuarie 2, 2016 de riderinblack_tm Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Andrei, de acord, la varianta liniara pe tranzistorii serie disipatia este mare. In schema aia sarcina este conectata in serie cu tiristorii si traful, diferenta ( si deci disipatia ) ghici pe ce pica? Evident disipatia pica pe tiristori,dar fiind comandati in impulsuri vor avea o "viata mai usoara"dectat tranzistorii serie care vor "pufaii",de-i ia naiba(pardon de expresie),parcursi de componenta continua. Link spre comentariu
riderinblack Postat Ianuarie 2, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Ar fi nevoie de tiristori de minim 25 de amperi, nu am asa ceva, ideal ar fi ceva mosfeti, din astia am la anperaje serioase. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Ceva simplu se poate adapta si cu LM723 cu limitare inclusa, sau LM317+PNP deasemeni cu limitare inclusa, sau chiar cu TL431 plus un generator de curent pentru limitare, etc... Regulator buck cu mosfeti se poate realiza cu TL494 sau cu SG3525, sau pana la urma chiar si cu amaratul de MC34063 gasibil pe toate drumurile... Comutatia insa presupune o complexitate sporita si un timp de implementare posibil mai lung, insa compenseaza prin randamentul mult mai bun. Decuplarea la incarcare se poate face cu un comparator iar protectia la conexiunea inversa se poate face cu diode schottky de putere in capsule mari recuperate de la sursele ATX si o siguranta automata, si chestiunea asta eu insumi am testat-o sa ma conving ca dioda rezista pana siguranta declanseaza, am tot facut scurt cu dioda dubla pe bornele unui acumulator auto prin intermediul unei sigurante automate, n-am reusit sa ard dioda. Link spre comentariu
riderinblack Postat Ianuarie 2, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Multumesc, voi cauta ceva scheme cu componentele enumerate mai sus sa vad ce-o iesi. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Pentru ca tot ati spus ca randamentul nu ar fi neaparat o problema, ati putea merge pe ceva liniar, e mai simplu si mai rapid, scheme cu TL431 sau LM317+PNP va pot concepe eu daca doriti, principiile sunt simple, adaptarea este ceea ce conteaza. Link spre comentariu
riderinblack Postat Ianuarie 2, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Daca se poate o schema ar fi super, multumesc. Link spre comentariu
digix Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 iar protectia la conexiunea inversa se poate face cu diode schottky de putere in capsule mari recuperate de la sursele ATX si o siguranta automata, si chestiunea asta eu insumi am testat-o sa ma conving ca dioda rezista pana siguranta declanseaza, am tot facut scurt cu dioda dubla pe bornele unui acumulator auto prin intermediul unei sigurante automate, n-am reusit sa ard dioda. Interesanta idee, chiar cautam o solutie comod "resetabila" pentru asa ceva. Ce model de siguranta automata ai testat ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum