Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UPS folosit ca invertor, modele recomandate, consum in gol, mici automatizari


digix

Postări Recomandate

In sistemele fotovoltaice simple, de mica putere, folosite pentru iluminat si cativa mici consumatori cele mai mari probleme sunt puse de invertor.

 

Invertoarele noi sunt scumpe, unele de proasta calitate si multi dintre noi am prefera sa folosim in locul lor un UPS pensionat dar de firma buna, gen APC pentru care exista si softuri de monitorizare/configurare.

 

Consumul la mersul in gol sau posibilitatea de "hibernare" in absenta consumului, urmata de "trezirea" rapida la detectarea de aparitie sarcina.

 

O mica automatizare pentru trecerea automata pe retea cand bateriile sunt descarcate si inceperea unui proces de incarcare lenta, de siguranta, cu rolul de a nu pune viata bateriilor in pericol pana la momentul reaparitei soarelui care se ocupa de incarcarea 100%.

 

Cam astea ar fi necesitatile unui sistem cu un randament rezonabil si care sa nu necesite interventia noastra.

 

Personal, testez un astfel de sistem pentru ca soarele a fost generos in ultima vreme chiar daca este iarna.

Folosesc un UPS Effekta MT700 sinus pur second hand care a costat foarte putin, functioneaza destul de bine ca invertor dar consuma in gol cam 0.7A din doua baterii inseriate de 12V/92Ah de incarcarea carora se ocupa, momentan, un controler PWM cumparat.

Este deranjant sa consum aproape 17W cand n-am nimic pornit si din specificatiile softului acestui UPS rezulta ca tot ce pot face este monitorizare nu si configurare.

 

Daca aveti recomandari de UPS-uri care se preteaza la cerintele de mai sus si idei de mici automatizari in acest sens va rog sa postati aici. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • digix

    5

  • bolek

    2

  • silicipi

    1

  • ionpat

    1

Top autori în acest subiect

Ups-ul MT700 de aici http://www.multiplan.ro/effekta/pdf/mt_ro.pdf  are 13 kilograme deci as fi destul de sigur ca e cu transformator pe miez de fier si contine un bobinaj subdimensionat din aluminiu si spire prea putine , dar asta nu il deranjeaza pe producator pt ca oricum bateriile interne sunt de 7Ah deci n-apuca sa sufere termic pana mor acumulatorii in cele maxim 8min prevazute in specificatii. Pt cosum mai mic in gol, incercati cu un alt traf bobinat mai ne-economic.

Link spre comentariu

Salutari! Sa zici sarumana cu acel consum de numai 17W in gol, e chiar fffff bine. Sunt o multime de invertoare dedicate care consuma minim 24W in gol, si doar cele mai scumpe stiu sa reduca consumul in  gol la regim de ST-BY cand nu are consumatori, undeva pe la 5-10W, dar si aici e o mare smecherie, ca nu simte consumatori mai micide 70-80W, poate doar cele gen Victron, Studer desii tare ma indoiesc. Asa ca ceeea ce ai tu acolo e super bine , asta in cazul in care masuratorile tale sunt facute cum trebuie si sunt reale. UPS meu APC SMART 1000 consuma undeva la 1,1A in gol, deci peste cei 24W de care vorbeam mai sus. Chiar si invertorul dedicat de la MPP Solar cu charger integrat mppt consuma la fel, deci ceeea ce ai tu acolo e fffff bine. Pur si simplu nu se poate mai putin, e totusi miez de fier-siliciu si cu siguranta e un traf cu tole si nu un toroidal. Doar monitorizarea consumului, cu un senzor dedicat de mare precizie poate introduce invertorul in ST-BY unde poate avea un consum de 5-10W.

Link spre comentariu

Ups-ul MT700 de aici http://www.multiplan.ro/effekta/pdf/mt_ro.pdf  are 13 kilograme deci as fi destul de sigur ca e cu transformator pe miez de fier si contine un bobinaj subdimensionat din aluminiu si spire prea putine , dar asta nu il deranjeaza pe producator pt ca oricum bateriile interne sunt de 7Ah deci n-apuca sa sufere termic pana mor acumulatorii in cele maxim 8min prevazute in specificatii. Pt cosum mai mic in gol, incercati cu un alt traf bobinat mai ne-economic.

 

 

cum aflam si pret/buc?

Link spre comentariu

Nou este foarte scump:

 

http://www.pchouse.ro/altele/ups-si-baterii-ups-uri/ups-uri-effekta/ups-effekta-mt700va-lineinteractive-371.html

 

Eu am cumparat 4 bucati second hand 100 Lei/buc, doua le-am facut cadou pe la prieteni pasionati.

Sunt fabricate in Germania, bine lucrate, nu cred ca au transformatorul bobinat cu aluminiu.

 

Am avut de curand la reparat doua UPS-uri cu baterie de masina, cica sinus pur  pentru centrale termice, niste mizerii.

Unul consuma in gol 2.8A si unul 3.3A, cel mai bine s-a prezentat un Intex nou la care am masurat consum in gol de 1.8A.

 

Asa ca nu ma mai plang de cei 0.7A consumati de Effekta MT700.

Link spre comentariu

Asa ca nu ma mai plang de cei 0.7A consumati de Effekta MT700.

 

 

... functioneaza destul de bine ca invertor dar consuma in gol cam 0.7A ... Este deranjant sa consum aproape 17W 

 

1.Pai, e deranjant sau nu ?!

 

2.UPS -urile pe care le folositi dvs ca INVERTOR sunt tip offline, adica nu stau pe baterie decat in lipsa retelei , caz in care bateriile ORIGINALE se descarca cat ai clipi, rezistand cu putin noroc pana salvezi munca de pe PC sau porneste generatorul de rezerva ... Daca lumea le foloseste pt altceva decat au fost ele gandite, nu e treaba producatorului. Traful isi petrece deci 99.999% din viata incarcand acumulatorii cu cativa watti si doar restul de timp, ca ridicator de tensiune. Sistemele offgrid destepte rezolva o parte din problemele astea prin pwm si prin adaugarea unei cifre in plus la pret.

 

3.Teste comparative pt consumuri:   http://2manytoyz.com/noload.html

 

4.Nu stim cu ce s-au masurat curentii de mai sus, si nici in ce conditii  ! nici ce tensiune si ce temperatura si ce conductoare si ce rezistenta interna suplimentara a adaugat ampermetrul si daca invertorul e destept si isi schimba regimul de functionare cand sesizeaza lipsa sarcina... Un multimetru uzual si ieftin ca va indica prost pt ca forma curentului extras e departe de ceea ce masoara el uzual corect  , asta daca masoara vreodata corect . Invertoarele pwm ieftine se bazeaza pe rez interna minuscula a acumulatorilor si deci trag curent in sarcina in pulsuri scurte de ordinul a zeci sau sute de amperi, lipseste orice fel de soc de filtraj pe alimentare, inele de ferita , etc... O masuratoare corecta se poate face folosind o sonda de curent si un osciloscop digital cu functii matematice de calcul .

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Revin la acest subiect.

 

Sistemul fotovoltaic este asa: panouri - incarcator PWM - baterii - ups - server.

 

Bateriile sunt permanent legate atat la UPS cat si la incarcator si UPS-ul scos din priza, il bag priza cand sunt prea multe zile fara soare

pentru protectia bateriilor.

 

Vreau sa fac o mica automatizare pentru asta.

Detectia de zi/noapte o am de la incarcator pe iesirea de sarcina nocturna.

 

Pe timp de zi am schema clara, daca tensiunea pe baterie scade sub 11V, conectez reteaua la UPS si incarc din retea numai pana la 12V, astept sa mai vina ceva din panouri, daca nu vine reiau ciclul.

 

Pe timp de noapte conectez reteaua la UPS daca scade bateria sub 11V dar problema este cand sa ma opresc cu incarcarea pentru o buna gestionare a bateriei. O varianta ar fi pe la 13.6V sa mai ramana loc si pentru cand vine ziua.

 

Aveti idee cum fac sculele profesionale pe timp de noapte sau sir de zile noroase protectia bateriilor le descarcare excesiva ?

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pe timp de zi am schema clara, daca tensiunea pe baterie scade sub 11V, conectez reteaua la UPS si incarc din retea numai pana la 12V

Faci o mare greseala.La 12V bateriile nu sunt incarcate, ci doar ametite.

 

O varianta ar fi pe la 13.6V sa mai ramana loc si pentru cand vine ziua.

Ce fel de baterii ai? AGM, Flooded, gel?

 

Aveti idee cum fac sculele profesionale pe timp de noapte sau sir de zile noroase protectia bateriilor le descarcare excesiva ?

Sculele profesionale stiu sa se decupleze de la baterii la scaderea tensiunii sub o anumita valoare.Sau altele, mai destepte, fac by-pass pe retea.

Daca tot te-a prins febra energiei verzi, iti recomand un invertor profi, cu charger MPPT(sau PWM functie de buget) care stie sa faca multe.De ex: tot ce produc panourile baga direct in consumatori.setare prioritate incarcare, etc.

Tot de la Effekta.

Da-mi un mail sa iti trimit un manual de utilizare.

PS Adresa din semnatura e buna?

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

Pe timp de zi este cat se poate de normal sa incarc numai pana la 12V din retea, daca nu este soare, restul sper sa vina din panouri.

In situatia asta grija mea este sa nu exagerez cu descarcarea bateriilor.

 

Sunt 4 baterii Monbat de 12V/92Ah fiecare. Din putinele informatii gasite pe net sunt VRLA deci pot fi AGM sau GEL.

 

Momentan ma intereseaza sa optimizez ce am, prioritatea ar fi ca uptimeul serverului alimentat sa fie cu costuri minime.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am testat si eu 5115 de la eaton de 1500VA 950w si ia o,8 a la 36v 29w in gol si 5115 de 750va 500w si ia 1A la 24v 24w in gol masteguard echivalent effecta 1000va 700w si ia 0,6 a la 36v 22w topologia acestor surse este inverter fara trafo de fier, primele doua au o sursa modulata cu semisinusoide si comutata cu o punte de irf 740 a treia este topologia de invertor clasica sinus pwm semipunte alimentata de la o difertiala de +- 350v si 15 khz purtatoare, inlocuind igbt-urile cu doua mosfet cu carbura de siliciu consumul s-a redus la 10w.

 

Alte invertoare facute cu sinus pwm si egs002/eg8010 purtatoare 23 khz au consumat astfel, 1500 w continuu 2000 surge cu punte cu carbura de siliciu 9w in gol media, 7 w best result cu igbt fgh75t65shtl4 1500w continuu 3500 surge 25w media 15 best result.

 

In principiu pentru un kw pe carbura se poate scoate 5 w in gol.

 

Cu trafurile de fier la 50 hz media este de 10w in gol/kw daca sunt executate ingrijit, in caz ca le faceti mai lungi si mai mari consumul poate scade dar creste si caderea de tensiune in sarcina si scade randamentul la sarcina nominala.

 

In principiu si traful de fier si cel de ferita din sursa se pot optimiza pentru tipul de consum cam in acelasi fel.

 

In cazul unui consum mediu mic fata de puterea nominala caa 20-30% timp indelungat se folosesc bobinaje mai lungi cu inductie mai mica in miez si pierderi in gol mai mici dar, pierderi mai mari in sarcina pe sarme la puterea nominala, in cazul in care functioneaza la puterea nominala se optimizeaza ca pierderile sa fie minime la aceasta, normal ca pierderile in miez in gol vor fi ceva mai mari.

 

Se mai pot face si artificii gen alimentare prin invertor buck ca in stand by sa fie alimentat cu mai putin, sa ia mai putina putere dar asta e prea complicat de automatizat pentru mine, cei 8 w cu carbura ma multumesc pe deplin.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări