Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calitatea izolatiei conductorului de bobinaj...va vine sa credeti?!

Postări Recomandate

Scuze daca intrebarea mea este offtopic, intradevar izolatia de pe fire este puternica, dar pe mine m-ar interesa cum pot sa curat chimic suprafata pe care doresc sa-l cositoresc. Mecanic cu cutter, smirghel m-am chinuit aproape o zii la un traf in comutatie unde am aproximativ 180 de fire de 0.2 de curatat. Ulterior am cumparat o pensa pentru asa ceva dar nici cu acela nu este prea stralucit.

Link spre comentariu

Cu ajutorul unei pastile de aspirina,pe care aplicati conductorul de CuEm in timp ce il incalziti cu pistolul de lipit;sau cu ajutorul unei brichete.

*atentie:gazele emanate de pastila de aspirina sunt foarte toxice;evitati inhalarea lor*

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Cu baia de cositor trebuia sa mearga, incercati sa introduceti fire mai putine, nu tot cablul odata. Aspirina e o prostie, am incercat si eu, e aproape imposibil sa te feresti de fumul ala toxic si nici rezultate nu-s. Pana la urma tot varianta mecanica ramane de baza, stiu ca perzi mult timp, dar esti sigur ca s-a indepartat stratul de email. Si eu sunt curios daca exista ceva chimical care sa faca treaba asta, sunt chiar interesat. Mai ales pentru fire de 0,1 sau mai subtiri ar fi foarte untila o metoda chimica.

Link spre comentariu

Intradevar am introdus toate firele (30 fire) in baia de cositor deodata, doar ca le-am indepartat unul de altul. Se innegreste (la fel si cu bricheta) si degeaba il mai curat, s-au pun in flux ca tot nu se cositoreste. Pur si simplu se strica firul pe aceea portiune. Trebe sa aflu cine este producatorul si sa-i scriu un mail. Daca am inteles bine, si m-a informat corect cel de la care am cumparat sarma, ar fi productie turca. Pana atunci orice informatie este binevenita. 

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ok, hai c-am gasit un topic la care sa contribui si eu cu ceva. :d

Decositorire multifilar pentru trafuri in comutatie.

Se foloseste o bricheta, firele trebuie sa fie rasfirate.

Se baga capatul proaspat ars intr-un paharutz cu DETARTRANT (este acid clorhidric 30%) de-ala de 4 lei bidonul, pt chiuvete, de la metalochimice.

Dupa cca 10 secunde se spala intr-un paharutz cu apa, sau daca aveti de facut muuulte muuuulte, paharutul trebuie sa fie cu solutie diluata de Na2CO3 (o juma de lingurita / 100ml apa)

Se cositoreste instant :)

Rezistenta la strapungere:

Confirm, rezistenta lacului nou, de buna calitate, e de cca 2...3kV / 1 minut

Totusi nu faceti NICIODATA trafuri cu mai mult de 100V intre doua spire alaturate. Peste un timp oarecare (ani de zile) va ceda. Izolatia imbatraneste, se fisureaza. 150Vp ar fi maxim maxim admisibil.

Pentru teste nu e o problema la 250-300V intre spire.

Cum de obicei lucrul provizoriu ramane definitiv, eu va sfatuiesc totusi sa mergeti pe 100-150V intre spire (adica intre straturi suprapuse si la care sunteti siguri ca nu intra spirele unele printre altele. E indicat ca, unde e fereastra mare, sa izolati la fiecare 100V).

Am facut trafuri de linii cu multa vreme in urma, 8kV, izolate cu hartie, nu mai tin minte exact dar parca dadeam 40 sau 50 spire pe strat, sa zicem de la stanga la dreapta, apoi veneam cu sarma inapoi la stanga printre 2 spire de hartie, si continuam bobinajul stratului urmator, pentru a avea un stress dielectric constant intre cele doua straturi succesive. Astfel reuseam sa nu fac prea multe straturi, tensiunea cred ca era cam de 300 sau 400V intre straturi (era prin 1993-1997). Au functionat multi ani, nu s-a intors nimeni cu traful belit din nou :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări