Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calitatea izolatiei conductorului de bobinaj...va vine sa credeti?!

Postări Recomandate

La multi ani , tuturor!

Tot adun material teoretic si fac experiente practice in legatura cu topicul pe care l-am deschis despre transformatoare....

Astazi , asa ca relaxare dupa ziua/noaptea de ieri!- am facut niste teste sa vad la cat rezista izolatia conductorului de bobinaj...

Am un trafo care era folosit pe vremuri pt. reconditionari de tuburi CRT, scoate cam 1000Vc.a. si -pentru testele astea- foarte potrivit....am alimentat traful printr-un autotraf,am inseriat in secundar o siguranta de 0,5A , am gasit o regleta si am rasucit 2 bucati de conductor de bobinaj pe o lungime de cativa centimetri....voltmetrul  pus pe 750V c.a. si legat in paralel pe cei 2 conductori rasuciti...

....initial am folosit conductor nou de 0,85mm cu izolatie ...la acest conductor tabelele dau 7,2 sutimi de mm grosimea izolatiei si fiind 2 straturi a rezultat grosime izolatie 0,144 mm...

Ma gandeam , eu , ca 200V vor fi suficienti pt strapungere....

Iata poza cu tensiunea la care a rezistat izolatia cu brio!post-228380-0-90190300-1451656729_thumb.jpg

..............va vine sa credeti???!!!....m-am oprit cu cresterea tensiunii ca sa nu distrug multimetrul...apoi siguranta de protectie era lenta si, daca se ardea, apareau impulsiri de autoinductie care distrugeau garantat aparatul de masura....

Am folosit , apoi , un conductor mai subtire 0,35mm la care izolatia are 3,7 sutimi deci total 7,4 sutimi de mm...

.....poza cu tensiunea la care izolatia a rezistat:post-228380-0-61253300-1451657067_thumb.jpg

.......?????!!!!

Am schimbat strategia si am facut raportul de transformare al trafo care este exact 5 deci 220V in primar ne dau in secundar 1100V....si am mutat instrumentul paralel pe primar ....apoi am luat conductor si mai subtire de 0,22 mm la care izolatia are 3,1 sutimi deci 6,2 sutimi de mm total....

Poza la care izolatia a rezistat fara probleme:post-228380-0-32195900-1451657445_thumb.jpg

....Ce parere aveti , ca eu privesc lucrarea in fata mea si nu-mi vine sa cred!!!!

.....conductorul este nou in cele 3 cazuri iar legatura a ramas sub tensiune cam 2 minute la fiecare caz....

sarma noua si mai subtire nu mai am....

Link spre comentariu

Izolatia rezista bine in probele pe care le-ai facut,dar in practica firul de bobinaj se strica mai ales din cauza spirelor nefixate bine(in combinatie cu praful care efect abraziv) care vibreaza pana se duce izolatia dintre ele si atunci apare strapungerea.Sau daca conductorul de bobinaj este supraincalzit atunci lacul crapa si spirele se ating;exista multe feluri de lacuri cu care se acopera firul de cupru  de bobinaj si in functie de asta exista bobinaje care sunt facute pentru diverse temperaturi(diverse clase de bobinaj;  ex. clasa H rezista fara deteriorare pana la aprox.180grade).Intradevar lacul cu care este acoperit firul de bobinajare calitati electrizolante foarte bune.Spre edificare....https://www.brioelectric.ro/uploads/catalog/Motoare%20asincrone%20accesorii.pdf      

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sunt de acord cu colegul de mai sus, izolația conductorului de bobinaj se cedează cel mai des din cauza vibrațiiilor cauzate de lipsa de impregnare a bobinelor sau de bobinajul slab tensionat, care face ca unele spire să vibreze și să-și erodeze izolația. Nu trebuie să vă mire calitatea izolației, încă am un spray cu peliculă izolatoare ce rezistă până la 10kV. Am văzut o demonstrație ,,live,, cu un motor de râșniță ce a fost impregnat cu astfel de spray și a fost introdus într-un borcan cu apă în timp ce era alimentat la 220V. Poate nu veți crede, dar singurele scântei se produceau doar între periile de cărbune și lamelele colectorului, scos din apă în timp ce funcționa, motorul a continuat să meargă fără nicio problemă.

Link spre comentariu

Nu mi-as fi inchipuit niciodata ca 1100Vc.a. nu sunt in stare sa strapunga o izolatie cu grosimea de 6,2 sutimi de mm....nu am de unde mai multa tensiune ca as fi mers pana la capat....atata poate traful, din pacate....

Apoi era bun testul in c.c.....dar e complicat sa fac celula de redresare/filtrare...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Tensiunea de strapungere e mult mai mare decat tensiunea de exploatare normala la care trebuie supusa izolatia ca sa fie sigur ca rezista ... cred ca nu e greu de ghicit de ce , apare imbatranirea , conteaza temperatura si alti factori , impuritati , apa , etc . Conteaza mult frecventa tensiunii alternative de test

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Avem la serviciu un stand german de încercare a tensiunii de străpungere a uleiului de transformator.Ajunge cu tensiunea de test până la 50kV, când voi ajunge la serviciu o să fac câteva teste, chiar m-ați făcut curios. Având în vedere și că sunt cel care asigură depanarea și întreținerea curentă a dispozitivului....

Link spre comentariu

Traful de microunde are o tensiune secundară de circa 2500V (valoare eficace) sau circa 3500V tensiune de vârf...puteți s-o deduceți ușor alimentându-l invers (cu 220V în secundar) și măsurând tensiunea rezultată în primar, dar cu mare atenție, fiindcă una din bornele secundarului este legată ( prin sudură în puncte) la tolele trafului. 

Link spre comentariu

Stati ca nu-i asa!  M-am ambitionat sa strapung izolatia aia nenorocita si, am folosit doar un singur fir izolat de 0,22mm -adica izolatie de 3,1 sutimi de mm-pe care l-am matisat cu un fir neizolat....

Izolatia nu s-a strapuns la tensiunea asta:post-228380-0-82021600-1451662304_thumb.jpg

La 1100V c.a. a rezistat o izolatie de 3,1 sutimi de mm...!!!!!!!!!

Inclin sa-i dau dreptate colegului thunderer....

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Şi cu toate astea sînt nenumărate exemple de trafo şi alte maşini electrice ce folosesc sîrmă izolată care cedează din diverse motive, temperatură, izolaţie proastă între straturi şi bobinaje, umiditate, etc. Eu nu aş lua măsurătorile astea ca un etalon.

Există sîrmă dublu emailată ptr bobinaje de calitate. Probabil că la experimente s-au nimerit astfel de sîrme.

Link spre comentariu

Pai da, asa este, conditiile de test sunt aproape ideale-mediu uscat, temperatura constanta, lipsa vibratii, conductor nou, strat izolator perfect....

Totusi, puteam sa jur ca nu va rezista la aceasta tensiune!....conductorul este obisnuit , cu un singur strat izolator, cu temperatura maxima de 90 grade....

Link spre comentariu

Testul de 2 fire 0.2mm (fiecare cu izolatia lui, lungime de torsadare cam 30-40cm) a fost facut cu variatia de tensiune pana s-a strapuns. Cred ca era la cursul de materiale electrotehnice. Acuma nu stiu cat de noua era izolatia sau cat de imbatranita. Banuiesc ca nu crapa foarte usor la manevrare, dar nici nu era ca scoasa din fabrica de pe mosor. Era genul de conductor din cutia cu sarme a laboratorului.@Zal, cred ca majoritatea strapungerilor se intampla cu materiale deja stresate mecanic la formarea infasurarilor. E mai rar sa ai descarcari in mijlocul bobinajului. Vorbesc de transformatoare. Din pacate, e multa munca manuala si loc de greseli.

Link spre comentariu

Materialele izolante organice pure au tensiunea de strapungere de 20 - 40 kV/mm. Plastifiantii, pigmentii sau umpluturile minerale reduc aceste valori. Toate lacurile pentru conductorii de bobinaj rezista la tensiune mare, diferenta intre ele este data de duritate, flexibilitate, rezistenta la temperatura, solventi, agenti chimici, etc. Am facut multe probe de rezistenta la tensiune continua a sarmei de bobinaj prin masurarea tensiunii de strapungere intre fir si apa slab acidulata. Sarma noua rezista cel mai bine, chiar la peste 2 kV cea de 0,5 mm. Sarma care a fost bobinata si recuperata este mai slaba. Prin indoire si indreptare sarma se lungeste si apar fisuri in lac. Motoarele se bobineaza de obicei cu sarma cu doua straturi de lac, mai rezistenta la tensiune, deoarece tensiunea intre doua spire poate fi mult mai mare decat la transformatoare. Este greu de deosebit o sarma simplu de una dublu izolata, chiar si prin masurare cu micrometrul.

Link spre comentariu

Izolatia rezista bine in probele pe care le-ai facut,dar in practica firul de bobinaj se strica mai ales din cauza spirelor nefixate bine(in combinatie cu praful care efect abraziv) care vibreaza pana se duce izolatia dintre ele si atunci apare strapungerea.Sau daca conductorul de bobinaj este supraincalzit atunci lacul crapa si spirele se ating;exista multe feluri de lacuri cu care se acopera firul de cupru  de bobinaj si in functie de asta exista bobinaje care sunt facute pentru diverse temperaturi(diverse clase de bobinaj;  ex. clasa H rezista fara deteriorare pana la aprox.180grade).Intradevar lacul cu care este acoperit firul de bobinajare calitati electrizolante foarte bune.Spre edificare....https://www.brioelectric.ro/uploads/catalog/Motoare%20asincrone%20accesorii.pdf   

De la aceasta firma procur sarma si materialele electroizolante...foarte seriosi :reytre .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări