Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistor pentru 12V 1A

Vizitator Florin Buda

Postări Recomandate

• Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

5

• Fulgerik

4

• zal

2

• riderinblack

2

Top autori în acest subiect

Am promis ca ma xplic cu privire la comentariul meu la postarea lui Fulgerik, asadar:

Perfect adevarat!

Numai ca trebuie sa tinem cont ca in regim de saturatie hfe scade foarte mult si nu ne putem baza pe mai mult de 10 . Pentru aceasta suntem obligati sa folosim un montaj Darlington. Pentru  limitarea curentului absorbit de pe iesirea Arduino folosirea unei rezistente de 1K aduce curentul de comanda la valoarea de ~5mA. Astfel avem nevoie de un factor de amplificare de minim 200, chiar si in regim de saturatie. Puterea minima disipata de tranzistorul comutator va fi de aproximativ 0,6W si va necesita un mic radiator.

Deasemenea nu putem lucra cu "+ " comun pentru ca avem tensiuni de alimentare diferite pentru cele doua parti ale circuitului .  Lucrand cu tranzistori PNP vom avea nevoie de proiectarea si executia unui etal de translatare de nivel pentru ca iesirea de 0 - 5 V a montajului ARDUINO nu poate comada direct un tranzistor PNP conectat cu emitorul la +12V.

Pentru o buna separare, a partii de putere de partea de semnal mic, recomand folosirea "-" sau "GND ca referinta.

Nu stiu de unde ai scos valoarea aia de 10 la hfe la saturatie, pdf-ul garanteaza un minim de 20-25, iar graficul DC current gain indica la 1A o amplificare in curent de aproximativ 50.

Cu rezistenta de 1k si bipolar simplu, curentul limitat este putin peste 4mA, nu are de unde 5ma, iar cu darlington cum zici tu ca vrei sa se faca, ai ceva mai mult de 3mA, asta pentru ca pe rezistenta de 1k nu pica 5V, ci la bipolar simplu 0,65-0,7V se duc pe jonctiunea BE la tranzistor, si la darlington dublu pe atat tot acolo.

La 1A in pdf-ul BD139 vad o saturatie undeva pe la 0,25V, deci 0,25W disipatie pe el, am zis si eu, posibil sa fie nevoie de radiator, sau posibil sa nu.

In fine, atunci cand am zis "plus comun" si "minus comun" m-am referit strict la iesirea montajului spre consumator, raportat la alimentarea de 12V, si la "plus comun" inseamna cu elementul comutator spre masa, asa cum arata schemele puse de mine anterior. Iar la minus comun arata cam asa toata smecheria:

Posted Image

In toate situatiile dioda aia este una preventiva in cazul in care sarcina ar fi una inductiva pentru ca nu s-a precizat, daca e pur rezistiva atunci dioda poate lipsi. Si variantele cu bipolar sunt valabile daca si numai daca, sarcina nu trage in nici un caz mai mult de 1A, altfel trebuie un tranzistor ceva mai bun, poate BD441/442 spre exemplu, sau BD911/912 care cu capsula lui mai mare e ceva mai bun.

Link spre comentariu

Am facut rapid un test pentru a confirma, o sursa de laborator reglata la ceva mai mult de 10V, un BD139 simplu ( adica fara terminatia -16 ), o rezistenta de 10R in colector catre plus, o rezistenta de 200R in baza deasemeni catre plus, emitorul la masa. Am gasit urmatoarele date:

-IC => 1A

-Ib => 47mA

-Vce(sat) => 0,25V

-Vbe => 0,88V

Adica aproape de pdf.

Link spre comentariu

Nu este intentia mea de a intra in polemica cu nimeni.

Am incercat doar sa explic pe "sectiunea pentru incepatori"  cateva notiuni de electronica elementara, din experienta si fara a mai consulta foaia de catalog.

Acum a dat search pentru BD139 si am consultat foaia de la Fairchild

- Factorul de amplificare al unui tranzistor variaza foarte mult in functie de curentul de colector  si este dat pentru Vce = 2V

- Parametrii de functionare ai unui tranzistor sunt definiti pentru zona de normala de functionare, nu sunt definiti  pentru saturatie. In saturatie factorul de amplificare al unui tranzistor scade foarte mult pe masura ce tensiunea  Vce scade, in diagramele tranzistorului BD 139, furnizate de  Fairchild, pentru a asigura tensiuni de saturatie mai mici de 0,5V la un curent de colector de 1A  trebuie ca Ic < 10 Ib.

Din considerente de putere disipata pe tranzistor este necesar ca Vce sat  sa fie cat mai mica si pentru acest lucru trebuie sa comandam acest tranzistor cu un minim 100mA in baza. Acest lucru nu se poate realiza decat folosind un montaj Darlington.

Toate aceste sunt doar recomandari. Se poate comanda un BD 139 si direct din iesirea Arduino folosind o rezistenta de limitare de 47 Ohmi si folosim un radiator mai mare pentru tranzistor. Poate chiar  ar fi mai indicat un BD679 sau un alt NPN Darlington clasic ce-l gasesti prin sertarele amatorilor.

Link spre comentariu

Fulgerik, ai spus ca la saturatie hfe scade la cel mult 10 ( sunt cuvintele tale ), am prezentat rezultatele unui test are infirma fara nici o indoiala ce ai zis tu, ti-am demonstrat mai sus ca pentru un curent de colector de 1A NU ai nevoie de 100mA cat zici tu, am masurat doar 47mA, adica mai putin de jumatate din cat zici. Graficul la care te uiti tu prezinta 2 curbe care indica saturatia la tranzistor, una la care curentul de colector este mai mare de 10 ori decat cel injectat in baza, si cealalta la care curentul de colector este mai mare de 20 de ori decat curentul injectat in baza, dar nu spune nicaieri nimic despre hfe, nu despre asta este vorba, ci despre cat de mare este curentul de colector raportat la cel injectat in baza, hfe-ul tranzistorului poate fi oricare. De acord, sunt chestii generaliste, si totusi...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări