Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistor pentru 12V 1A

Vizitator Florin Buda

Postări Recomandate

Vizitator Florin Buda

Salut,

Am nevoie sa comut on/off un curent continuu de 12V 1A cam la 500 de milisecunde. Nu pot sa folosesc un releu din cauza zgomotului - o sa-l folosesc la birou.

Un triac de genul BT151/500R mi-ar fi folositor?  Daca nu, puteti sa-mi explicati unde am gresit?

Semnalul vine de la un Arduino, 5V 20mA(?)  dar daca e nevoie as putea sa-l trec printr-un tranzistor NPN BC337. 

Pe acelasi site, mai erau si alte triace:

• [*]TIC106MG [*]MCR22-8 [*]MCR106L-8 [*]C106M [*]MCR100-6 [*]BTA16-600B-ST [*]BT151/500R [*]BT138/600 [*]BT137/600 [*]BT136/600 [*]BT134/600

Multumesc!
Editat de Florin Buda
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

5

• Fulgerik

4

• zal

2

• riderinblack

2

Top autori în acest subiect

Eu stiam ca BD139 e tranzistor..... o fi evoluat electonica intre timp, cine stie......

Revenind la subiect, recomand si eu un mosfet. 

Daca nu te descurci cu schema (simpla in principiu) te poti uita (sau cauta) schema unui invertor pentru neoanele dintr-un tv lcd.

Link spre comentariu
Vizitator Florin Buda

Bun, mosfet o sa fie! :)  Dar care ?

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Am gasit asta: STP75NF75  

Gate threshold voltage  - 2V

Drain-source voltage (VGS = 0)  - 75V

Drain current (continuous) at TC=100°C    - 70A

Mie imi pare OK, mai trebuie sa ma uit si la alte caracteristici ?

Editat de Florin Buda
Link spre comentariu

Dacă este curent continuu nu se poate folosi un triac sau tiristor, aceste dispozitive pot fi doar comutate în stare ON iar comutația în starea OFF se realizează prin întreruperea curentului.Pentru MOSFET trebuie să cauți unul care are tensiunea Ugs mai mică de 5V, de exemplu IRL540, și curent mai mare de 1 A

Link spre comentariu
Vizitator Florin Buda

Am gasit si un tranzistor - 2N5296: 

Maximum collector-emitter voltage |Uce|, V: 40
Maximum emitter-base voltage |Ueb|, V: 5
Maximum collector current |Ic max|, A: 7

Maksimalna temperatura (Tj), °C: 150

Asta n-o fi bun? 

Ma iertati daca pun intrebari prostesti, nu sunt in domeniu.

Link spre comentariu

Nu este bun. Cum este mentionat Ueb = 5V insemnand ca cu 5V de la arduino poti comuta un maximum de 10V prin tranzistor altfel se face sarma. Daca chiar vrei cu tranzistor atunci arduino comanda un NPN de mica putere care comanda baza unui PNP de putere care comuta consumatorul. 

Sau mai repede un mosfet logic gen IRL540 cum a zis colegul mai sus.

Link spre comentariu

Am gasit si un tranzistor - 2N5296: Maximum collector-emitter voltage |Uce|, V: 40Maximum emitter-base voltage |Ueb|, V: 5Maximum collector current |Ic max|, A: 7Maksimalna temperatura (Tj), °C: 150 Asta n-o fi bun? Ma iertati daca pun intrebari prostesti, nu sunt in domeniu.

Este ok, totuși pentru a fi sigur ca nu se încălzește este bine sa-l comanzi printr-un tranzistor BC337 în montaj Darlington iar în bază lui BC337 să folosești o rezistență de 1K.Depinde mult și ce fel de sarcină alimentezi. Este o sarcină rezistivă sau inductivă?
Link spre comentariu

Nu este bun. Cum este mentionat Ueb = 5V insemnand ca cu 5V de la arduino poti comuta un maximum de 10V prin tranzistor altfel se face sarma. Daca chiar vrei cu tranzistor atunci arduino comanda un NPN de mica putere care comanda baza unui PNP de putere care comuta consumatorul. 

Eu chiar nu reusesc sa inteleg treaba asta "Cum este mentionat Ueb = 5V insemnand ca cu 5V de la arduino poti comuta un maximum de 10V prin tranzistor altfel se face sarma. "   ???????????????

Cat priveste NPN de mica putere ce comanda un PNP de putere sunt perfect de acord.

Link spre comentariu

Un trz bipolar se deschide bine peste pragul de 0,6V b-e, asta se verifică măsurînd tensiunea c-e care trebuie să fie în jur de 0,1V ptr o deschidere bună. Limitarea tensiunii b-e se face cu o rez. Evident că un trz prea mare va avea nevoie de ajutor în montaj Darlington, cum s-a precizat şi mai sus.

..............

Probabil se face o confuzie între bipolari şi moşfeţi.

Link spre comentariu

Nu este bun. Cum este mentionat Ueb = 5V insemnand ca cu 5V de la arduino poti comuta un maximum de 10V prin tranzistor altfel se face sarma.

OMG!

Tranzistoru' ala se comanda ca orice alt tranzistor cu rezistenta serie in baza, pana exista o cadere de tensiune de vreo 0,6V intre emitor - baza si tranzistorul se satureaza! VEBO este tensiunea inversa maxima aplicata jonctiunii EB cu colectorul in gol.

Link spre comentariu

Vad aici multe pareri interesante care mai mult incurca decat ajuta, nu exemplific ca nu vreau sa supar pe nimeni, insa este preferabil sa ne gandim de 2 ori inainte de a spune ceva, avand in minte faptul ca suntem pe sectiunea incepatorilor, care sunt usor de influentat si pot sa-si fixeze idei eronate sau inexacte.

S-a precizat ca se detine un semnal de 5V si 20mA de la un arduino, cu el se doreste a se comuta o tensiune de 12V catre un consumator de 1A la intervale de 0,5S. Acceptand ideea folosirii de tranzistor, sunt 2 variante: Mosfet sau Bipolar, fiecare cu cate 2 optiuni, masa comuna sau plus comun, asta numai autorul topicului poate decide cum prefera in functie de acel consumator.

Cei 5V sunt tocmai buni pentru orice bipolar mediu, si vorbind strict despre versiunea cu plus comun, iesirea arduino poate fi ori la +5V ori la masa/0V, astfel incat tensiunea aia Veb maxim admisa de 5V a bipolarilor, nu te intereseaza, adica este irelevanta, nu ai tensiune negativa. Mai departe, nu te intereseaza sa limitezi tensiunea BE pe jonctiunea tranzistorului ( cum ar fi la o redresare banala sa faci tot posibilul sa limitezi caderea de pe diode la 0,6V? ), asta este o ideie eronata ce poate fi interpretata gresit, la bipolar ceea ce te intereseaza este limitarea Ib, adica a curentului maxim care poate fi injectat in baza si deci trecut prin jonctiunea BE a bipolarului respectiv, valoarea sa se gaseste in pdf-ul oricarui bipolar, daca il limitezi pe el la o valoare acceptabila de catre tranzistorul respectiv, vei constata ca Vbe este automat unul normal, asa cum este absolut normal sa fie, asa functioneaza un tranzistor bipolar. Comanda dispune de doar 20mA ceea ce pentru bipolarii medii este de regula mult sub limita maxim admisa, spre exemplu BD139 sup[orta maxim 0,5A in baza, cu 20mA pe care ar trebui sa-i inchida prin jonctiunea sa BE se descurca relaxat si cu baza direct la iesirea arduino. Rezistenta insa este necesara pentru protejarea arduino, este de preferat ca diferenta dintre Vbe si cei 5V sa cada pe o rezistenta si nu pe arduino, rezistenta se alege astfel incat sa limiteze undeva sub cei 20mA pentru a te asigura ca nu tragi din iesirea arduino mai mult de 20mA. Rezistenta in baza mai este utila si pentru o oarecare stabilitate a montajului. Dar nu poate fi prea mare deoarece bipolarul are nevoie de un curent minim in baza pentru a conduce curentul de colector dorit, si acel Ib necesar este dictat de Hfe al tranzistorului, la BD139 pentru 1A conform graficului din pdf putem miza pe un hfe de 50, ceea ce inseamna ca avem nevoie in baza de un curent minim de 1/50, 20mA, adica exact cat poate arduino maxim, nu e bine pentru ca il solicitam prea tare si n-avem garantia ca acel hfe se pastreaza indiferent de conditii, putem merge pe BD139-16 care are hfe selectionat mult mai mare, sau un alt bipolar mai mic in fata BD139 conexiune darlington rezolva problema deoarece hfe cumulat este produsul dintre hfe individual al celor 2, cu siguranta mult peste ce este nevoie, deci mult in zona de siguranta, insa este posibil sa fie nevoie si de un condensator CB de cateva zeci/sute de pico, pentru stabilitate. BD139 ar putea avea nevoie de un radiator micut.

Daca se merge pe mosfet atunci trebuie unul logic level ( deschidere mica in poarta ) si cu Rds-On cat mai mic pentru a nu avea nevoie de radiator ( curentul este mai putin important, orice mosfet mai mare de 2-3A este in regula ), chestiunea cu logic level este valabila la varianta cu plus comun, daca se merge pe masa comuna si deci mosfet P atunci nu trebuie sa fie logic level, va avea sursa la +12V iar poarta poate fi trasa catre masa de un NPN micut, arhisuficienta deschiderea de peste 11V pentru orice mosfet "normal". Avand in vedere timpii destul de mari intre comutari, cred ca o simpla rezistenta poarta-sursa este suficienta pentru blocarea sa.

LE: Plus comun:

Posted Image

Link spre comentariu

Perfect adevarat!

Numai ca trebuie sa tinem cont ca in regim de saturatie hfe scade foarte mult si nu ne putem baza pe mai mult de 10 . Pentru aceasta suntem obligati sa folosim un montaj Darlington. Pentru  limitarea curentului absorbit de pe iesirea Arduino folosirea unei rezistente de 1K aduce curentul de comanda la valoarea de ~5mA. Astfel avem nevoie de un factor de amplificare de minim 200, chiar si in regim de saturatie. Puterea minima disipata de tranzistorul comutator va fi de aproximativ 0,6W si va necesita un mic radiator.

Deasemenea nu putem lucra cu "+ " comun pentru ca avem tensiuni de alimentare diferite pentru cele doua parti ale circuitului .  Lucrand cu tranzistori PNP vom avea nevoie de proiectarea si executia unui etal de translatare de nivel pentru ca iesirea de 0 - 5 V a montajului ARDUINO nu poate comada direct un tranzistor PNP conectat cu emitorul la +12V.

Pentru o buna separare, a partii de putere de partea de semnal mic, recomand folosirea "-" sau "GND ca referinta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări