puriu Postat Decembrie 30, 2015 Partajează Postat Decembrie 30, 2015 Este receptorul portabil tipic anilor '60, usor de reglat si depanat (am amintiri placute). Alimentarea la o tensiune mica reprezinta o dificultate, necesita tranzistoare mai performante. Daca aparatul a receptionat UM, chiar si un minut, a fost construit corect. Dupa simptome s-a defectat (ars, spart, intrerupt, etc.) ceva in etajele RF - FI. O prima verificare necesara este cea a regimului de c.c. a celor trei tranzistoare. Se masoara tensiunea pe rezistentele din emitori si se calculeaza curentul prin fiecare. Se compara cu valorile de pe schema. Rezistentele de polarizare se tatoneaza (au steluta pe schema). Daca un tranzistor nu conduce nimic si este polarizat corect, se poate inlocui de proba cu un BC 17x C. Daca totul e in regula, se verifica etajele de FI. In lipsa unui generator modulat de 455 kHz se poate folosi semnalul de FI - AM de la detectorul altui receptor in functiune si acordat pe un post oarecare. Nivelul semnalului se ajusteaza printr-un cuplaj capacitiv din ce in ce mai slab. Se incepe de la detector si se continua, in sens invers propagarii semnalului, pana la iesirea mixerului. Cu aceasta ocazie se pot regla si circuitele de FI pe maximul de semnal. Daca primul tranzistor conduce dar nu oscileaza, se poate injecta capacitiv in baza lui semnal de la oscilatorul altui aparat. Link spre comentariu
incubus Postat Decembrie 31, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2015 (editat) Am verificat tensiunile asa cum a sugerat @flomar60. La BG4 pe E sunt 0V, C-B care sunt cu strap tot 0V. La R8 de 10 ohmi am descoperit o lipitura rece pe care am refacut-o dar fara efect. Am scos tranzistorul pe post de dioda detectoare BG4 si la masuratori este bun. Cu infasurarea secundara a bobinei B5 in gol in lipsa tranzistorului BG4 s-a facut verificare de continuitate si testul este OK. Insa tensiune la bornele acesteia nu sunt. Banuiesc ca defectul este in acest etaj, insa nu stiu ce sa-i mai fac..... BG1: E=0.45V; B=0.84V; C=1.27V/ tensiune intre E-C=0.82V; B-C=0.4V; B-E=0.4V BG2: E=0.24V; B=0.85V; C=1.27V/ tensiune intre E-C=1.08V; B-C=0.6V; B-E=0.47V BG3: E=0.01V; B=0.6V; C=1.21V/ tensiune intre E-C=1.18V; B-C=0.6V; B-E=0.58V BG4: E=0V; B si C strapat=0V Editat Decembrie 31, 2015 de incubus Link spre comentariu
elmar Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Da...R17 e bună ? lipită bine? Link spre comentariu
tepeleacatalin Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 verificati R6 R8 si R17.....masurati daca exista cadere de tensiune pe ele spor si bafta Link spre comentariu
incubus Postat Decembrie 31, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2015 verificati R6 R8 si R17.....masurati daca exista cadere de tensiune pe ele spor si bafta R6 este este deja masurat fiind E lui BG2, R8 pe E lui BG3. Valorile sunt trecute sus. O sa verific si pe R17 Da...R17 e bună ? lipită bine? Da..este buna, verificata cu ohm-metrul inainte de lipire. Link spre comentariu
elmar Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 N-o mai verifica că-i bună...dacă ai tensiuni pe tranzistoare...iniţial(până să scrii măsurărorile pe tranzistori) am înţeles că nu ai tensiuni ...şi de aia bănuiam acea rezistenţă! Eu tot mai cred că cel puţin una din bobine e intreruptă sau spartă interior...verifică continuitatea tuturor bobinelor din etajul RF...posibil ca să ai fir rupt în interiorul bobinei ... un capăt al bobinei nu mai face contact cu un pin ...şi asta se întâmplă când umbli la miezul de tip oală ...însurubând-ul la max...se retează firele bobinei(bobinelor) 1 Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Dacă nu învățați din greșeli, le repetați mereu....ați mai avut o experiență similară cu primul kit asamblat, cel pe care vi l-a remediat regretatul Kripton. Bobinele de radiorfecvență sunt foarte fragile.... Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Am verificat tensiunile asa cum a sugerat @flomar60. La BG4 pe E sunt 0V, C-B care sunt cu strap tot 0V. La R8 de 10 ohmi am descoperit o lipitura rece pe care am refacut-o dar fara efect. Am scos tranzistorul pe post de dioda detectoare BG4 si la masuratori este bun. Cu infasurarea secundara a bobinei B5 in gol in lipsa tranzistorului BG4 s-a facut verificare de continuitate si testul este OK. Insa tensiune la bornele acesteia nu sunt. Banuiesc ca defectul este in acest etaj, insa nu stiu ce sa-i mai fac..... BG1: E=0.45V; B=0.84V; C=1.27V/ tensiune intre E-C=0.82V; B-C=0.4V; B-E=0.4V BG2: E=0.24V; B=0.85V; C=1.27V/ tensiune intre E-C=1.08V; B-C=0.6V; B-E=0.47V BG3: E=0.01V; B=0.6V; C=1.21V/ tensiune intre E-C=1.18V; B-C=0.6V; B-E=0.58V BG4: E=0V; B si C strapat=0V BG4 e "dioda de detecţie", dacă am fi fost în anii 60-70, acolo ar fi fost o diodă cu germaniu, de detecţie. fă chestia asta din imagine: în funcţie de condensatorul de la ieşire, o să poţi "selecta" ce armonici să iasă din el, cu 10 micro o să iasă doar semnal de AF, cu un condensator în jurul a 1 nano sau 100-470 de pico, şi ceva RF, dacă iei semnal direct de unde e conectat condicul, o să bagi în montaj tot ce generează ăla. şi generează multe, din nefericire, toate odată. nu uita să conectezi masa multivibratorului cu masa montajului, şi puteţi inclusiv să-l alimentaţi din montaj. atenţie la conectare. pune deocamdată un condensator cu orice valoare între 1 nano şi 100 de pico, şi începe să introduci semnal în el, ţinând volumul amplificatorului final la maximum, în ordinea: emitorul lui BG3, baza lui BG3, emitorul lui BG2, baza lui BG2, inclusiv BG1, tot pe bază şi emitor. şi ar fi o idee să scoateţi BG4 din montaj şi să-l verificaţi cu ohmmetrul: dacă "s-a atins" de partea metalică a difului, se poate să se fi străpuns joncţiunea BC, şi adio diodă de detecţie. BG1: E=0.45V; B=0.84V; C=1.27V/ tensiune intre E-C=0.82V; B-C=0.4V; B-E=0.4V BG2: E=0.24V; B=0.85V; C=1.27V/ tensiune intre E-C=1.08V; B-C=0.6V; B-E=0.47V BG3: E=0.01V; B=0.6V; C=1.21V/ tensiune intre E-C=1.18V; B-C=0.6V; B-E=0.58V BG4: E=0V; B si C strapat=0V sper că sunt tensiuni măsurate faţă de masă. R2 e în stare bună? dioda BG9 nu e în scurt sau deschisă? Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 Tranzistorul BG4 este polarizat prin R4...straparea bazei la colector plaseaza trz in saturatie din punct de vedere static....tensiunea se inchide la masa prin secundarul filtrului B5,jonctiunea B-E , rezistenta R9 si potentiometrul de volum....estimez un curent de 50 microamperi prin circuit ( n-am stat sa calculez!) ...la acest curent ar trebui o cadere de tensiune pe grupul R9 + pot volum de 0,35V ( tensiune prezenta in emitor BG4 fata de masa)...daca nu aveti tensiune pe BG4 de nici un fel , atunci secundarul filtrului B5 este intrerupt.... Link spre comentariu
incubus Postat Decembrie 31, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2015 (editat) Am verificat secundarul lui B5 in gol, nemaifiind tranzistorul si testerul bipaie. Tranzistorul BG4 pe post de detectie este bun. Dacă nu învățați din greșeli, le repetați mereu....ați mai avut o experiență similară cu primul kit asamblat, cel pe care vi l-a remediat regretatul Kripton. Bobinele de radiorfecvență sunt foarte fragile.... Asa este si tocmai de aceea am verificat si dupa montaj cu lipituri starea acestora care a fost OK. Aparatul repet, a functionat. Verific iar bobinele.... Editat Decembrie 31, 2015 de incubus Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 (editat) Logica defectului - lipsa tensiunii de orice fel pe BG4- asta indica, secundar intrerupt....atuci procedam cum am vorbit la telefon.... Un an nou fericit sa aveti! PS. Mai poate fi R4 intrerupta.... Editat Decembrie 31, 2015 de flomar60 Link spre comentariu
vio2007 Postat Decembrie 31, 2015 Partajează Postat Decembrie 31, 2015 (editat) EDIT Acum am citit ca nu mai functioneaza decat amplificatorul de joasa frecventa,potentiometrul regleaza? Cum au spus si ceilalti colegi defectul este intre detectie si antena. Editat Decembrie 31, 2015 de vio2007 Link spre comentariu
incubus Postat Decembrie 31, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2015 (editat) Asta stiam si eu....totusi de ce cand pipai cu degetul (mai pregnant cand este un pic umed) locul unde este BG4 radioul se aude cu post sau zgomot? N-a mai functionat cand am bagat jack-ul de casca in timp ce functiona incet radioul. S-a auzit deodata mai puternic ca apoi sa se opreasca. Si asa a ramas. Potentiometrul lucreaza cu injectare de semnal: pe cursor auditie maxima iar pe contactul dinspre emitor BG4 uaditia se regleaza in functie de cum rotesti. Editat Decembrie 31, 2015 de incubus Link spre comentariu
incubus Postat Ianuarie 1, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 1, 2016 (editat) Am descoperit care era problema. Pe cablaj, una dintre pastile a rezistorului R5 pe traseul spre secundarul lui B5 nu facea bine contact. Era asa de bine camuflat ca nici cu lupa si lumina nu se observa, fisura fiind exact langa lipitura mascata de vopseaua verde. Ma tot gandeam de ce nu am tensiune pe secundar B5 cu toate ca, bobina era OK. M-am gandit ca undeva este intrerupt ceva. Intr-o doara am apasat pe R5 si miscandu-l am observat ca una dintre pastile cu lipitura salta usor. Am indepartat pastila rupta si am refacut contactul traseului cu terminalul lui R5. Am alimentat si aparuse tensiune pe secundarul B5 si implicit si pe tranzistorul-dioda BG4 si montajul a prins glas. A inceput sa fluiere si sa gajaie infuriat, dar l-am imblanzit . M-am chinuit cateva ore sa-l aliniez pe scala dupa ureche si am reusit sa aduc radioul la performantele sale caracteristice de superhet: se aude puternic prinzand posturi nationale si mai indeparate pe toata scala de UM. Multumesc celor care si-au spus aici parerea si nu in ultimul rand lui flomar60 . Editat Ianuarie 1, 2016 de incubus Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum