Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

KIT Radio superhet asamblat - va rog ajutor

incubus

Postări Recomandate

De zilele acestea libere, mi-am pus in gand sa mai asamblez un radio superhet dintr-un kit. Dupa terminarea montajului aparatul a prins doua posturi locale: Romania actualitati si antena satelor dar foarte incet, atat la geam cat si in casa auditia era ceva mai tare ca la un radio cu galena. Am incecat ajustarea din bobine si trimeri dar am reusit doar aranjarea lor pe scala. Auditie tot slaba. Am banuit ca etajul final are probleme si i-am injectat semnal de la calculator. Auditie tare si clara. Etaj final OK. Cand sa mai caut posturi nu se mai auzea nimic. L-am invartit si sucit degeaba. Am spalat placa, am urmarit cu lupa fiecare liptura si traseu. Nimic neinregula. Am verificat din nou etajul final si functioneaza. Intamplator am atins cu degetul pe placa etajul de detectie si s-au auzit sunete in difuzor. Am repetat si intradevar se puteau auzi si posturi. Dar numai in locul acela pe contactele de la bobina si tranzistorul pe post de dioda detectoare. Cu indepartam degetul semnalul disparea. Mi-am pierdut o zi tot verificand lipiturile in zona respectiva, bobinele de antena de ferita daca nu s-au intrerupt, dar nimic neinregula.

Are cineva idee de ce se manifesta acest fenomen?

Va multumesc

Editat de incubus
Link spre comentariu

nu-ti functioneaza partea de radiofrecventa...nu ai amplificare acolo, sau frecventa intermediara nu este calata(455khz, parca), sau oscilatotul local de acolo, nu oscileaza deloc sau pe alte frecvente, aiurea... :rade:

Link spre comentariu

A functionat la inceput asa cum am spus, prindea doua posturi dar incet. OL functioneaza, l-am incercat apropiind de un alt receptor.

Alte pareri si solutii?

Editat de incubus
Link spre comentariu

O schema a receptorului poti sa ne arati ? Si ceva poze clare a montajului in cauza.

Daca l-ai alimentat corect si montajul e construit de asemenea corect, mai ramane problema reglajului. Constructia bobinelor e foarte importanta.

Link spre comentariu

Desigur..atasez cateva fotografii , lista de piese si cum am sortat tranzistorii conform listei/pachet:

TIP Tranzistor pachet Tranzistor echivalent lista

BG1 9018     9018, 9014

BG2 3DG201   9018, 3DG201

BG3 3DG201                         9018, 3DG201

BG4 9014   9014

BG5 9013   9014, 9013

BG6 9013   9014, 9013

BG7 8550   9012, 8550

BG8 8550     9012, 8550

Continuare cu partea cablajului

post-243086-0-71057500-1451328624_thumb.jpg

post-243086-0-84258300-1451328637_thumb.jpg

post-243086-0-94273700-1451328726_thumb.jpg

post-243086-0-79521000-1451329003_thumb.jpg

post-243086-0-77711200-1451329092_thumb.jpg

Editat de incubus
Link spre comentariu

am inteles ca ceva se aude.....conzii de cuplare si decuplare sunt ok?......unul de decuplare cu pierderi sau unul de cuplare cu valoare redusa si semnalul devine foarte mic etajul final nu este atacat corespunzator si se aude incet......e clasic pt aparatele vechi dar nici cu conzii noi nu mi-e rusine

spor si bafta

Link spre comentariu

din ce tin minte, bobina rosie este oscilatorul iar ultima parca este galben, cea de pe care se ia semnalul radio prin dioda, transformandu-se in audio... parerea mea: fara o sursa de semnal, macar un oscilator primitiv pe radiofrecventa, pe care sa-l injectati din loc in loc inspre ferita, este dificil pt cineva fara experienta....faceam asa ceva prin clasa 5-a, dar ajunsesem la...perfectiune!...azi, nu mai am rabdarea nici sa scriu...succesuri! :84 editez si revin: vezi sa nu ai intrerupta vreo bobina de fi, sau vreun tz defect sau nepolarizat corect...

Editat de sin
Link spre comentariu

Verificati  C2, C3, C5, C6, C7, C8...

....daca alimentati montajul la 1,5V atunci in colector BG1 trebuie sa aveti 0,9-1V fata de masa ( minusul bateriei)....colector BG2 si BG3 aprox. 1,4V...iar colector BG4 cel putin 0,7V....

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru sfaturi.

Am sa fac un scurt istoric la tot ce s-a intamplat dupa terminarea montajului :

- la prima conectare a bateriei se auzeau fluieraturi, m-am apropiat de fereastra si rotind CV au intrat doua posturi straine care se auzeau puternic.

- m-am intors la masa de lucru cu montasul alimentat si placa cu cablaju s-a atins de magnetul difuzorului. De atunci nu s-a mai auzit decat incet si nu mai prindea nimic altceva. Nici la fereastra.

- am gandit ca s-a dus finalul, asa ca am facut o proba cu injectare de semnal de la calculator: se auzea , insa foarte incet cu urechea lipita de difuzor.

- am facut o proba cu o casca si se auzea simultan sunetul in casca si in difuzor. Am deconectat firele de difuzor de pe cablajul cu casca si le-am dus direct pe iesirea transformatorului final. Se auzea tare si clar la proba cu semnalul pe final. Insa pe radio prindea doar doua posturi nationale incet la volum maxim. Am tot schimbat bobinele pe bara de ferita: pe o pozitie intrau cele doua posturi, pe invers nu. Le-am lasat pe bara de ferita in pozitia care prindea cele doua posturi. Am vrut sa testez si casca daca intrerupe difuzorul. In momentul cand am introdus mufa de casca postul care se auzea slab s-a auzit deodata tare si clar, insa intreruptandu-se imediat si nu s-a mai auzit nimic. Mort....

- am scos de pe placa mufa de casca, am verificat gaurile sa nu fie foarte fin lipite intre ele si l-am montat la loc asa cum erau la terminarea montajului indicat pe schema. Am lipit firele difuzorului asa cum au fost la inceput conform schitei de montaj.

Acum sunt in stadiu actual: nu se aude nimic din radio decat cand ating cu degetul pe cablaj in zona transistorului cu rol detector si bobina cu miez verde. La testul cu injectare de semnal in intrarea preamplificatorului finalului acesta se aude tare si clar. Dovada ca finalul e OK.

Cu mufa de casca se aude numai in casca deci functioneaza cum trebuie.

Din cele descrise, ce parere aveti?

verificati conzii .....pt electrolitici ar fi bun un esr...sau macar un capacimetru

spor si bafta

nu am asa ceva,,,, :tryre

din ce tin minte, bobina rosie este oscilatorul iar ultima parca este galben, cea de pe care se ia semnalul radio prin dioda, transformandu-se in audio... parerea mea: fara o sursa de semnal, macar un oscilator primitiv pe radiofrecventa, pe care sa-l injectati din loc in loc inspre ferita, este dificil pt cineva fara experienta....faceam asa ceva prin clasa 5-a, dar ajunsesem la...perfectiune!...azi, nu mai am rabdarea nici sa scriu...succesuri! :84 editez si revin: vezi sa nu ai intrerupta vreo bobina de fi, sau vreun tz defect sau nepolarizat corect...

..pacat ca nu mai aveti rabdare. Cine stie poate impreuna ii dadeam de capat. Am verificat inainte de montaj toate bobinele. Am mai avut in trecut o patanie cu o bobina la care s-a scurs cositor pe sub camasa de ecranare si facea scurt....Tranzistorii sunt montati corect, dar nu i-am verificat inainte....

Editat de incubus
Link spre comentariu

Dacă cumva ai umblat (in disperare de cauză) prin boninele RF ...şi ai sucit până la capăt e posibil să fi spart unul sau mai multe miezuri... 

Dacă s-a întâmplat asta ...ia-ţi adio de la el...nu va mai recepţiona nimic.

Iar dacă nu , e posibil să fi defectat vreun tranzistor din lanţul RF...(mă refer aici la BG1,BG2,BG3 şi BG4 şi dioda BG9)

P.S Nu am luat în calcul eventualile scurturi,cablaj întrerupt sau piese lipite prost.

Editat de elmar
Link spre comentariu

Dacă cumva ai umblat (in disperare de cauză) prin boninele RF ...şi ai sucit până la capăt e posibil să fi spart unul sau mai multe miezuri... 

Dacă s-a întâmplat asta ...i-aţi adio de la el...nu va mai recepţiona nimic.

Iar dacă nu , e posibil să fi defectat vreun tranzistor din lanţul RF...(mă refer aici la BG1,BG2,BG3 şi BG4 şi dioda BG9)

P.S Nu am luat în calcul eventualile scurturi,cablaj întrerupt sau piese lipite prost.

Am umblat in bobine insa cu finete si atentie. Sunt intregi si in buna stare. Nu este prima data cand ajustez prin astfel de bobine si cunosc cum trebuie manipulat. Le-am verificat si dupa montaj si nu au scurt sau intreruperi. Inainte de montaj verific fiecare rezistenta dupa codul culorilor si verificare cu ohm-metrul. La condensatori la fel cu ce am: ohm-metrul. Deja colegul flomar60 a venit cu niste solutii de verificare a tensiunilor pe tranzisori pe care am sa le fac .

Alte pareri, idei, orice, sunt binevenite.

Editat de incubus
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări