Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

temperatura minima apa la centrala cu termostat ambiental


Vizitator user25

Postări Recomandate

Vizitator user25

Salut,

Am o nedumerire in leagatura cu temperatura minima/maxima a apei in instalatie...dupa instalarea termostatului. Sunt multi care spun ca pentru randament trebuie crescuta temp >70 grade...dar nimeni nu spune cat e temp minima (setare disponibila in meniul de service).

 

sa luam exemplul urmator:

setari temp ag. termic centrala: minim:50C / maxim: 80C

temp termostat ambiental: 20C / sensibilitate: +/- 0.5C

in camera sunt 18 grade

 

- termostatul trimite comanda catre centrala care incepe procesul de incalzire.

- intre timp termostatul ambiental ajunge la 20C si decupleaza (temperatura agentului termic in sistem este 78C, inferioara maximului de 80C)

- dupa o perioada scade temp la 19.5C si termostatul trimite o noua comanda (de data aceasta temp agentului termic a scazut la 74C)

- la temp ambientala de 19.7C, agentul termic ajunge la 80C si si de data aceasta centrala decupleaza

 

problema:

- desi termostatul e activ, centrala astepta pana agentul termic scade sub 50C inainte de a incepe un nou ciclu de incalzire.

- ca rezultat temp ambientala v-a scadea cu cateva grade si va aparea disconfortul termic.

 

Exemplul este pur teoretic, dar daca e adevarat, exista posibilitatea ca centrala sa nu tina cont de termostat.

 

Solutia probabila ar fi setarea temperaturii minime din meniul de service foarte aproape de temperatura maxima setata de utilizator. Astfel termostatul v-a prelua controlul mult mai rapid de la centrala.

Editat de user25
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gcom61

    2

  • blazeu

    2

  • razvan-l

    2

  • manolo

    1

Top autori în acest subiect

centrala tine cont permanent de termostatul de ambient( sunt 2 fire din centrala care duc la termostat si sunt puse in scurt , deconectate  , NC/NN ) in functie de temperaturile setate .

daca cele doua fire sunt in scurt ,centrala lucreaza cu temperatura maxima a apei (setata din panou ) non stop.

daca cele doua fire nu mai sunt in "scurt " decat daca este conectat  termostatul ambiental ,  centrala se va opri cand se va atinge temeratura setata in termostat .

datorita intarzierilor de masura si comanda programate in softul centralei si/sau termostatului nu se intampla ce spui tu.de regula sunt cam 5 min delay intre inceputul dezechilibrului si comanda ON catre centrala din ambient.

 

"Solutia probabila ar fi setarea temperaturii minime din meniul de service foarte aproape de temperatura maxima setata de utilizator. Astfel termostatul v-a prelua controlul mult mai rapid de la centrala."

termostatul nu preia controlul din centrala ci "detine controlul ".

 

aici intervine intarzierea din ambient.

in acelasi sens : daca tu faci baie, centrala va incalzi prioritar apa menajera , caloriferele sunt neglijate in acest timp. deci se racesc .

remediul : centrala cu dublu circuit , pret 3X

mai explicit :

daca nu este termostat de ambient cetrala va incalzi apa la ( Ex ) 70 grade permanet , programata din butonul de temeperatura  al centralei, non stop , pana se va ajunge in incapere la 70 grade .

daca este termostat, centrala va incalzi apa la 70 grade pana cand in incapere se ajunge la 21 grade ( ex) si atunci termostatul comanda oprirea totala a centralei: foc , pompa , ventilatie fortata .

reversul : daca butonul de temperatura din centrala este setat la 45 grade , cu termostat , centrala va functiona continuu pentru ca la acesta temperatura a  apei din calorifere, nu va ridica temperatura din camera peste 18,7 grade ( EX pur teoretic ) .

acelasi lucru se intampla daca caloriferele ( radiatoarele ) sunt sub dimensiionate .

ciclu cu foc / fara foc la 75-80 grade (sau alta valoare setata de utilizator ) exista permanet .indiferent de prezenta termostatului , conditionat doar de pozitia butonului /sau setarea temperaturii apei din circuitul primar.

centrala nu se va opri , doar focul fa fi stins pana ce temperatura apei din circuit scade la valoarea din program.

revenid la problema ta : datorita intarzierii de aprox 5 min la comanada ,ceea ce spui tu nu se intampla .

testat cu mai multe ambientale  de firma .

daca nu ar fi acea intarziere s-ar inatampla ce spui tu.

Editat de razvan-l
Link spre comentariu
Vizitator user25

daca cele doua fire sunt in scurt ,centrala lucreaza cu temperatura maxima a apei (setata din panou ) non stop.

 

nu sunt de acord aici...cele doua fire sunt in scurt permanent in modul fara termostat ambiental si totusi centrala face pauza.

la temperatura maxima a apei, arzatorul se opreste. din cate am observat tot atunci se opreste si pompa de recirculare...e posibil sa ma insel.

 

daca cele doua fire nu mai sunt in "scurt ",  centrala se va opri cand se va atinge temeratura setata in termostat.

 

daca nu mai sunt in scurt centrala nu mai functioneaza. termostatul a decuplat ca urmare a atingerii temperaturii ambientale.

 

termostatul nu preia controlul din centrala ci "detine controlul ".

 

intradevar detine controlul incalzirii, dar centrala opreste arzatorul cand se atinge temperatura maxima setata de utilizator. pompa de recirculare de asemenea "cred" ca e oprita, recircularea apei neavand nici in sens atata timp cat nu functioneaza arzatorul. desi in postul anterior am spus ca temperatura minima ar trebui setata din meniul de service se pare ca nu am gasit asa ceva. centrala (saunier duval) are controlul total asupra temperaturii minime de pornire.

 

daca tu faci baie, centrala va incalzi prioritar apa menajera , caloriferele sunt neglijate in acest timp. deci se racesc . remediul : centrala cu dublu circuit , pret 3X

 

asta e cea mai nasoala problema cu centralele termice in general. la mine cand dau drumul la apa menajera chiar si pt cateva secunde centrala reia ciclul de incalzire. probabil electronica considera ca e posibil sa mai utilizezi apa calda si incearca sa restabileasca temp ag termic de cate ori are ocazia.

 

 

daca nu este termostat de ambient cetrala va incalzi apa la ( Ex ) 70 grade permanet , programata din butonul de temeperatura  al centralei, non stop , pana se va ajunge in incapere la 70 grade .

 

centrala are cicluri de incalzire pt agentul termic. atata timp cat agentul termic nu scade sub o anumite temp minima, centrala se va afla in repaos. in nici un caz nu va incalzi continuu pana temp la 70 grade in camera.

 

daca este termostat, centrala va incalzi apa la 70 grade pana cand in incapere se ajunge la 21 grade ( ex) si atunci termostatul comanda oprirea totala a centralei: foc , pompa , ventilatie fortata. daca butonul de temperatura din centrala este setat la 45 grade , cu termostat , centrala va functiona continuu pentru ca la acesta temperatura a  apei din calorifere, nu va ridica temperatura din camera peste 18,7 grade ( EX pur teoretic).

 

eu cred ca centrala va functiona pana la 45 de grade si se va opri chiar daca termostatul de ambient nu e multumit. in acest moment caloriferele au deja 45C si caldura este cedata in continuare incaperii pana ce temp ag termic scade sub o anumita valoare (la care nu avem access) si centrala va relua un nou ciclu de incalzire. daca centrala ar functiona fara pauza temperatura ag termic ar creste continuu. pauzele acestea limiteaza atat temp maxima cat si consumul de gaz.

 

cand am expus problema de mai sus nu am luat in considerare aceste aspecte ci m-am referit doar la controlul termostatului asupra pornirii/opririi centralei. deci intradevar timpul de incalzire al incaperii poate sa varieze in functie de mai multi factori:

 

- daca centrala intra in repaos (caloriferele sunt incalzite la temp setata, dar se afla pe ciclul de racire...temp ag termic trebuie sa scada aprox 10 grade pentru o noua pornire).

- daca folosim apa calda menajera, dupa cum bine ai spus....termostatul va trebui sa astepte.

 

concluzia mea pana acum:

un termostat ajuta la scaderea consumului prin oprirea centralei. daca el nu cupleaza centrala nu porneste. pe de alta parte cand vrea sa porneasca centrala "nu e sef" :).

.

Link spre comentariu

evident ca stinge focul , in caz contrar face puff.

fa un test : scoate ambientul , pune butonul de caldura /seteaza apa la 65 grade si lasa centrala pornita sa vezi efectul.

interpretezi gresit functionarea centralei iar  eu nu m-am exprimat prea clar : centrala oprita ( cu ambient montat ) inseamna ca pompa , foc , ventilarea  sunt oprite .

pauzele cand focul este stins dar pompa merge fac parte din functionarea normala a centralei .

sa nu confundam stingerea focului cu oprirea centralei .la asta m-am referit eu.

 am scris corect dar nu ai copiat tot :

"daca cele doua fire nu mai sunt in "scurt " decat daca este conectat  termostatul ambiental"

Editat de razvan-l
Link spre comentariu
Vizitator user25

fa un test : scoate ambientul , pune butonul de caldura /seteaza apa la 65 grade si lasa centrala pornita sa vezi efectul.

stiu cum functioneaza o centrala fara termostat; ma deranja faptul ca dupa montarea unui termostat, centrala poate face pauza exact cand vrei sa incalzesti si aceasta pauza tine pana temperatura setata a ag termic scade cu 10 grade.

 

interpretezi gresit functionarea centralei iar  eu nu m-am exprimat prea clar : centrala oprita ( cu ambient montat ) inseamna ca pompa , foc , ventilarea  sunt oprite.

nu stiu exact cat inteleg modul de functionare al centralei dar am spus ca termostatul are controlul total asupra opririi centralei.

 

pauzele cand focul este stins dar pompa merge fac parte din functionarea normala a centralei.

inca nu sunt de acord. mai citesc oricum...am impresia ca pompa este de "circulatie" si functioneaza doar atata timp cat functioneaza flacara. in manual nu spune ca are pompa de recirculare...si cred ca totusi asta se foloseste pe circuitul de apa menajera sa se incalzeasca apa mai repede.

 

am scris corect dar nu ai copiat tot : "daca cele doua fire nu mai sunt in "scurt " decat daca este conectat  termostatul ambiental"

am luam in seama si faptul ca exista termostat ambiental. totusi am inteles gresit  ca centrala va continua sa functioneze pana primeste comanda de la termostat.

 

In mare m-am lamurit si cu aceste termostate si cat de bune sunt pentru incalzire. Exista si centrale mai complexe dar astea simple au nevoie de pauza pentru a pastra temperatura intre anumite limite. Am auzit ceva despre "modulare flacara"...nu se mai folosesc termostatele tip on-off  ci unele care variaza o tensiune si implicit flacara. Oricum deja pare prea complicat pentru cunostintele mele de amator. Multumesc domnule razvan pentru discutie.

 

Editat de user25
Link spre comentariu

Cu sau fara termostat de ambient ,(a se tine cont ca centrala mai are un termostat montat pe teava de tur) centrala va incalzi apa din cazan pina la temperatura setata din panou ,apoi va circula apa prin calorifere (acest lucru se intimpla si cu si fara flacara) cind apa din instalatie scade cu circa 10 grade fata de temperatura setata va reporni flacara pina termostatul de ambient va da oprirea ,dar pompa va functiona in continuare pina scade cu circa 10 grade ,fara termostat de ambient temperatura in camere va fi de circa22-23 grade.

Centralele au in general flacara modulata ,depinde ce placa electronica au.

Link spre comentariu

Exista o functie, ce-i drept nu toate centralele o au, si anume o protectie impotriva regimului start/stop exagerat. Astfel daca functia e activata, se seteaza un timp in care flacara nu mai porneste. De exemplu, daca setezi acel timp 5 minute, in cazul in care flacara a primit comanda de stingere, ea nu se mai aprinde inainte de expirarea acestui timp indiferent "ce zice" termostatul.

Link spre comentariu

Instructiunile cu temperaturi de peste 50 grade pe tur calorifere,sunt doar pt  ca acestea(caloriferele) sa poata acoperi plaja de putere pt care sunt construite.

Eu detin centrala doar de 1 sezon(iarna trecuta) si a functionat  cu temp tur 55 grade.In toamna asta am scazut temperatura pe tur la 41grade;rezultatul... a fost ca pompa de recirculare a centralei functioneaza aproape continuu,caloriferele din apartament sunt aproape tot timpul calde(41gr)iar consumul de gaz a scazut la 3mc/zi,in situatia cand termostatul de ambient este la 23 gr.Acesta opreste centrala foarte rar(cam 30 min la fiecare 3-4ore functionare).

Avantaje:temperatura constanta,calorifere calde tot timpul,fara condens,si...o ecomnomie de 1mc/zi fata de sezonul trecut.

Dezavantaje:pompa centralei functioneaza aproape tot timpul (pe viteza mica)

 

Chiar daca economia nu este f mare,modul de lucru impiedica formarea condensului din cauza variatiilor f mari a temperaturii la calorifere...

Editat de gcom61
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Ce stiu eu:

1 Centralele (murale, de apartament, cu automatizare ceva mai complexa) functioneaza asa: cu temperatura setata la, sa zicem 55 grade, pornesc arzatorul la o temperatura de 50 de grade pe plecare (tur) si il opresc la 60 de grade (fara termostat de ambianta). In situatia adaugarii termostatului de ambianta, deschiderea contactului lui opreste functionarea arzatorului legata de functia de incalzire, situatie care apare in cazul atingerii pragului de temperatura setat pe termostat. Bineinteles ca si acest termostat va avea un histerezis, probabil mai mic. Scaderea sub pragul minim al temperaturii va comanda inchiderea contactului de lucru si re-pornirea centralei cum a fost descrisa la inceputul alineatului.

(In nici un caz nu va astepta sa scada apa de retur la 50 sau 40 nde grade cat e minimul reglabil pe circuitul de incalzire!!!)

 

2 Functia de apa calda e prioritara si oarecum independenta de incalzire, in sensul ca: a) Cand se deschide un robinet de apa calda, fluxostatul (traductor de curgere) comanda centrala pe modul "instant apa calda", care inseamna fie oprirea pompei de circulatie prin calorifere, la cazanele cu schimbator bitubular, si incalzirea apei din retea care trece prin tevile de producere a apei calde, fie actionarea vanei cu 3 cai in sensul dirijarii agentului termic spre schimbatorul secundar, in loc de a o trimite spre calorifere; pompa va circula in continuare apa, din schimbatorul primar spre cel secundar. Chiar daca incalzire e oprita din termostatul de ambianta, apa calda va fi produsa, comandata de deschiderea robinetului si functionarea treductorului de curgere.

In ambele variante tehnice, incalzirea va fi oprita, acest proces fiind mult mai lent, deci mai tolerant cu asemenea intreruperi.

 

De mentionat ca functionarea in mod instant are o intarziere semnificativa a sosirii apei calde, deranjanta pentru cineva obisnuit cu prezenta unui boiler unde este constituita o rezerva de apa calda. De asemeni, orice oprire temporara a apei calde va produce un "dop" din apa racita, pana ce re-porneste incalzirea apei de uz menajer.

Reversul prezentei boilerului e costul unor pierderi inerente mentinerii calde a apei in acel boiler.

 

Economiile sunt insotite, desigur, de unele elemente de natura "negativa"; in primul rand, costurile cu reducerea pierderilor, prin imbunatatirea izolatiilor si controlul circulatiei energiei termice in aer (tamplaria cu chedere, "termopanul" e doar unul din elemente, garniturile alea de cauciuc plus precizia si stabilitatea dimensionala a tocurilor si ramelor mobile a ferestrelor sunt poate chiar mai importante). Apoi costuri legate de controlul ventilatiei, mentinerii umiditatii si eventual recuperarea caldurii din aerul care trebuie circulat, pentru confortul atat olfactiv cat si al umiditatii. Sau renuntarea (eventual partiala) la acest confort.

 

Orice element de confort are un pret, important e sa intelegem care si cat e acel pret. 

Editat de blazeu
Link spre comentariu

...

(In nici un caz nu va astepta sa scada apa de retur la 50 sau 40 nde grade cat e minimul reglabil pe circuitul de incalzire!!!)...

 

 

 

 

Nu am inteles exact la ce va referiti in citatul de mai sus...

...Centrala proprie;pt incalzire calorifere:pot seta temperatura apei pe tur intre 38si 75grade;temperatura apei pe tur este tinuta la aceasta valoare pana cand termostatul de ambient comanda oprirea

centralei(intrerupe un contact).Odata ce temperatura in camera atinge valoarea presetata(23gr in cazul meu),centrala se opreste,atat flacara cat si pompa de recirculare.Histerezisul termostatului de ambient este de 0.2gr celsius;practic,centrala porneste la 22.8gr si se opreste la 23,2gr.Scaderea temperaturii in incapere cu 0.4gr se produce in ~3-5 ore in functie de diferenta dintre interior si exterior,dar si de cat de mult se circula pe usa de exterior.In aceste ore de pauza (intotdeauna peste 3 ore) apa din circuit ajunge la temperatura camerei,astfel incat in prima faza ,la pornire,flacara este la 80% si dupa cateva minute 5-10...,aceasta se reduce pana la 20% catre atingerea temperaturii de lucru al termostatului de ambient.

Setata pe mod automat,in aceasta iarna,centrala prefera sa functioneze pe tur cu 62 grade;am dezactivat acest mod si am functionat,cum am spus in postul de mai sus cu 41- grade,atingand un mod mai mare de confort si o umiditate mai mica,in situatia in care nu s-a schimbat nimic,constructiv sau...comportamental

Ramane de vazut,daca acest mod de functionare va afecta pompa...;probabil ca da in raport cu functionare cu temperaturimai mari pe tur.

Editat de gcom61
Link spre comentariu

Chiar nu inteleg ce este asa de greu ...

 

FARA TA (termostat ambient), centrala functioneaza astfel : 

- Porneste flacara (deci implicit ventilator si pompa circulatie)

- Se atinge temperatura setata  pentru agentul termic (40-50-60*C)

- Se stinge flacara (se opreste ventilatorul, pompa functioneaza in continuare)

- Scade temperatura agentului cu o anumita valoare (3-5-10*C)

- Porneste flacara (deci si ventilatorul)

Etc.

 

CU TA centrala functioneaza astfel:

- Scade temperatura in casa sub valoarea setata pe TA (zicem 22*C)

- TA da comanda centralei sa porneasca (flacara, ventilator, pompa)

- Se atinge temperatura setata pe TA in casa (aceleasi 22*C)

- TA da comanda centralei sa se opreasca (flacara, ventilator, pompa), indiferent de temperatura setata a agentului termic

- Nu se atinge temperatura setata pe TA in casa (sa zicem ca este neconcordanta intre dimensionarea instalatiei si temperatura folosita), centrala functioneaza permanent.

 

 

Ce trebuie urmarit, si cu TA si fara TA, o functionare cat mai uniforma a centralei, fara oscilatii ridicate. Adica, de preferat ca centrala sa functioneze la o putere redusa (atentie, puterea nu este egala cu temperatura) fara pauze mari. Astfel,temperatura in casa va fi mereu constanta si confortul bun.

 

Daca se foloseste TA, este de preferat sa se utilizeze o temperatura mai scazuta pe partea de agent termic (multe centrale au modul AUTO ce este recomandat si adaptiv), sau o sonda de temperatura externa pentru corectarea temperaturii agentului.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Vechea mea centrala (Protherm - din 2002) avea borne pentru un termistor exterior,

cu valoarea de 10 kiloohm/25 de grade Celsius, cu care sesiza valoarea temperaturii

exterioare si executa o corectie a temperaturii agentului (apei) de incalzire. 

Totusi eu nu am prea folosit aceasta functie, deoarece izolatia e relativ buna si inertia

termica a fost suficienta. La centrala mai noua (inca) nu m-am documentat.

 

Suprapunerea reglajelor pe agentul termic, pe termostatul de ambianta si producerea 

si a apei calde e un exemplu tipic de situatie multicriteriala in automatizari. Pentru obtinerea

rezultatului dorit trebuie inteles modul de functionare al fiecarui grup de decizie; prima prioritate

e apa calda menajera (denumirea instant e destul de sugestiva!). Daca nu avem asemenea

solicitare, urmeaza termostatul de ambianta; acesta "simte" temperatura "reala" din zona

unde e amplasat, fiind un element de precizie relativ ridicata. El integreaza atat incalzirea

produsa de calorifer cat si pierderile reale, datorate atat temperaturii externe, cat si circulatiei

aerului - usa camerei, deschisa sau inchisa, fereastra inchisa sau deschisa pentru aerisire, etc.

 

Reglajul temperaturii agentului termic la plecare e cel mai grosier element, desi si el e corelat

cu situatia din apartament, in sensul ca viteza cu care scade temperatura returului depinde

de temperatura concreta si pierderile de caldura din camere (spatii incalzite).

Deoarece termostatul de ambianta realizeaza doar o "detectie" oarecum locala a temperaturii,

eficienta lui e limitata si cu atat mai redusa cu cat spatiul incalzit e mai mare. Situatia e

remediabila intr-o anumita masura prin utilizarea robinetelor cu cap termostatic, care functioneaza

ca un termostat local de ambianta. Daca exista si un termostat de ambianta propriu-zis, acesta

1) se amplaseaza in camera cea mai rece, si 2) robinetul caloriferului din acea camera va fi complet 

deschis si in nici un caz dotat cu cap termostatic!!

 

Sa nu uitam ca asigurarea unui confort maxim, legat adesea de o temperatura ridicata, de vietuit 

"la slip" e in contradictie cu ideea de economie la costul combustibilului....

Ramane sa gasiti Dv. punctul "optim", de compromis intre confort si economie....

Editat de blazeu
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Buna seara .

Aveti o schema de montaj a unui termostat de ambient si a unui termoatat de contact reglabil care sa porneasca pompa circulatie radiatoare in functie de temparatura din puffer ?

Am un termostat computherm 3qrf , parca si m-a lasat . Nu mai asculta de nimic , pompa nu mai pornea si am legat-o direct pe termostatul de contact de pe puffer .. Il voi inlocui cu Cronotermostat de ambient pentru centrala, wireless, Honeywell CMT727 D1016, programabil, digital, 2 x AA, 230 V . Daca este ok .

Daca aveti alta recomnadare  , va ascult .

Multumesc .

Cu stima .

Editat de gi0
Link spre comentariu

schema

contactele no si com de la termostat ambient inseriate  cu contactele no si com de la termostat puffer.

iti recomand o automatizare salus pt puffer(ai si temp din puffer afisata,plus ca e un pic mai destept decat un termostat banal)

caz in care pe iesirea din automatizare catre pompa inseriezi contactul normal deschis din termostat ambient

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări