Vizitator Dumitrescu Bogdan Postat Decembrie 25, 2015 Partajează Postat Decembrie 25, 2015 buna ziua, daca m-as numi amator in domeniul electric, v-as jigni. deci va rog explicati-mi ca la prosti. dupa cum probabil ati dedus din titlu , am o problema : la sistemul audio se aude mai slab pe unul din canale si in urma sapaturilor pe net am ajuns la ideea ca sunt finalii arsi. intrebari : merita investitia sa iau 3 finali noi ? sunt dificil de schimbat ( e grav daca tin pistolul prea mult pe contacte ) ? tda 2030 exista in mai multe variante ( mai calitate sau mai chinezarii ) ? poate fi problema din altceva ( puntea diodelor, condensatori, rezistente, transformator ) ? cum ii pot proba pe cei vechi ? la ce ar trebui sa fiu atent cand ii pun pe cei noi ? cei vechi sunt legati pe radiator fara folie de mica eu ar trebui sa izolez ( si ce alte variante de izolatie mai am )? atasez poza : Link spre comentariu
bmwh548 Postat Decembrie 25, 2015 Partajează Postat Decembrie 25, 2015 O varianta "babeasca" pentru verificat daca finalii sunt buni: se identifica pinul de intrare semnal si se atinge cu varful unui ac. Daca apare zgomot puternic in difuzor integratul e bun si problema e inaintea lui. Alimentarea se verifica folosind un aparat de masura (se identifica pinii de alimentare de pe integrat si se masoara tensiunea care ajunge pe ei). Daca nu exista aparat de masura e mai complicat. Exista si chinezarii, e destul de greu in ultima vreme sa le deosebesti, poate doar daca lucrezi cu asa ceva frecvent. Se monteaza mai intai pe radiator si apoi se cositoresc terminalele (altfel exista riscul exfolierii cablajului la fixarea pe radiator). Nu se insista pentru ca se poate supraincalzi integratul (chiar daca e montat pe radiator), se pot exfolia traseele... Pentru siguranta se lipesc 1-2 terminale la un integrat, 1-2 la celalalt si tot asa. Foitele de mica se pot salva, exista si niste foite dintr-un material "cauciucat"... Se vor verifica si "niplurile" din plastic de pe surub si la nevoie se vor inlocui. Link spre comentariu
Vizitator Dumitrescu Bogdan Postat Decembrie 25, 2015 Partajează Postat Decembrie 25, 2015 gata am inteles . multumesc pentru rabdare si explicatia simpla si clara. totusi mai am o nelamurire : daca se pune un izolant atat intre radiator si tda cat si pe surub, cum se mai face conductivitatea termica ? Link spre comentariu
Vizitator Nicu Stoica Postat Decembrie 25, 2015 Partajează Postat Decembrie 25, 2015 (editat) Eu am un sistem CJC dar nu stiu mdoelul .. si il folosesc cu 2 sateliti facuti de mine (medii de 10W si inalte de 10W ) si subwooferul original ... are doar un TDA2030A si se incalzeste undeva la 30 grade maxim mai atinge cateodata 40 cand il folosesc la maxim ! Sunt foarte multumit de el! Intre radiator si TDA poti pune foita de mica ;) si pasta termoconductoare ! Fa asa cum a zis bmwh548 ;) o solutie sigura ca sa-ti dai seama daca TDA-ul este bun In poza am incercuit unde trebuie sa pui mana .. pui la toate tda-urile la fiecare pin care e incercuit ! Sper sa te ajut! Nu par arse dupa mine.. de obicei TDA2030 se topeste cand se arde ;) Noroc si Sarbatori Fericite! Editat Decembrie 25, 2015 de Nicu Stoica Link spre comentariu
bmwh548 Postat Decembrie 25, 2015 Partajează Postat Decembrie 25, 2015 Un material poate fi izolator electric, dar conductor termic in acelasi timp. Link spre comentariu
Vizitator Dumitrescu Bogdan Postat Decembrie 25, 2015 Partajează Postat Decembrie 25, 2015 O varianta "babeasca" pentru verificat daca finalii sunt buni: se identifica pinul de intrare semnal si se atinge cu varful unui ac. Daca apare zgomot puternic in difuzor integratul e bun si problema e inaintea lui. Alimentarea se verifica folosind un aparat de masura (se identifica pinii de alimentare de pe integrat si se masoara tensiunea care ajunge pe ei). Daca nu exista aparat de masura e mai complicat. Exista si chinezarii, e destul de greu in ultima vreme sa le deosebesti, poate doar daca lucrezi cu asa ceva frecvent. Se monteaza mai intai pe radiator si apoi se cositoresc terminalele (altfel exista riscul exfolierii cablajului la fixarea pe radiator). Nu se insista pentru ca se poate supraincalzi integratul (chiar daca e montat pe radiator), se pot exfolia traseele... Pentru siguranta se lipesc 1-2 terminale la un integrat, 1-2 la celalalt si tot asa. Foitele de mica se pot salva, exista si niste foite dintr-un material "cauciucat"... Se vor verifica si "niplurile" din plastic de pe surub si la nevoie se vor inlocui. jg19wh.jpg Eu am un sistem CJC dar nu stiu mdoelul .. si il folosesc cu 2 sateliti facuti de mine (medii de 10W si inalte de 10W ) si subwooferul original ... are doar un TDA2030A si se incalzeste undeva la 30 grade maxim mai atinge cateodata 40 cand il folosesc la maxim ! Sunt foarte multumit de el! Intre radiator si TDA poti pune foita de mica ;) si pasta termoconductoare ! Fa asa cum a zis bmwh548 ;) o solutie sigura ca sa-ti dai seama daca TDA-ul este bun In poza am incercuit unde trebuie sa pui mana .. pui la toate tda-urile la fiecare pin care e incercuit ! Sper sa te ajut! Nu par arse dupa mine.. de obicei TDA2030 se topeste cand se arde ;) Noroc si Sarbatori Fericite! am pus acul pe acei pini iar pe iesirea audio pe care o banuiesc arsa se aude foarte incet ( acelasi simptom ca si la conectarea sistemului la o iesire audio ). daca mai aveti sugestii sunt deschis. multumesc pt. ajutorul rapid. sarbatori fericite. Link spre comentariu
Vizitator Nicu Stoica Postat Decembrie 26, 2015 Partajează Postat Decembrie 26, 2015 Si daca dai mai tare si din volum si pui acul sau mana ce se aude? Link spre comentariu
Vizitator Dumitrescu Bogdan Postat Decembrie 26, 2015 Partajează Postat Decembrie 26, 2015 Si daca dai mai tare si din volum si pui acul sau mana ce se aude? pai testul cu acul l-am facut in timp ce butonul de volum era deconectat. Link spre comentariu
Vizitator Nicu Stoica Postat Decembrie 26, 2015 Partajează Postat Decembrie 26, 2015 Conecteaza-l da-l maxim si pune mana acolo ! Link spre comentariu
Vizitator Dumitrescu Bogdan Postat Decembrie 26, 2015 Partajează Postat Decembrie 26, 2015 Conecteaza-l da-l maxim si pune mana acolo ! asa am facut si intr-adevar satelitul cu probleme se aude ceva mai incet si mai diferit ( fara acea adancime a sunetului ) Link spre comentariu
Vizitator Marian Radyonnn Postat Decembrie 29, 2015 Partajează Postat Decembrie 29, 2015 Nu cred ca sunt amplificatorii defecti. Mai degraba suspectez conzii de filtrare, aia 2 mari. Sau conzii mici din jur, o rezistenta ceva. Eu am acelasi sistem audio, scotea un huruit, l-am desfacut si am observat ca este peste tot lipici siliconic, pe circuit, componente, cabluri. Am curatat siliciul si mi-a disparut zgomotul de pe canale. In timp, lipiciul siliconic devine conductiv si de asta trebuie curatat de pe placa de circuit. Sfatul meu e sa cureti circuitul de lipici cu alcool izopropilic. Si dupa, daca ai capacimetru sau esr metru, sa masori conzii din circuit. Sistemul asta e cel mai bun din gama lui. In 2005 cand l-am luat, am facut teste cu alte sisteme, si asta le dadea ceata la toate. Un sistem foarte bun, acum un sistem de puterea lui nu gasesti sub 200 lei. Bafta. Link spre comentariu
Vizitator Dumitrescu Bogdan Postat Decembrie 29, 2015 Partajează Postat Decembrie 29, 2015 Nu cred ca sunt amplificatorii defecti. Mai degraba suspectez conzii de filtrare, aia 2 mari. Sau conzii mici din jur, o rezistenta ceva. Eu am acelasi sistem audio, scotea un huruit, l-am desfacut si am observat ca este peste tot lipici siliconic, pe circuit, componente, cabluri. Am curatat siliciul si mi-a disparut zgomotul de pe canale. In timp, lipiciul siliconic devine conductiv si de asta trebuie curatat de pe placa de circuit. Sfatul meu e sa cureti circuitul de lipici cu alcool izopropilic. Si dupa, daca ai capacimetru sau esr metru, sa masori conzii din circuit.Sistemul asta e cel mai bun din gama lui. In 2005 cand l-am luat, am facut teste cu alte sisteme, si asta le dadea ceata la toate. Un sistem foarte bun, acum un sistem de puterea lui nu gasesti sub 200 lei. Bafta. acel lipici siliconic este si la mine, e copt, l-am curatat, era si ceva oxid pe acolo pe radiator, am crezut ca poate ala o fi conductiv si l-am curatat, am probat si aceeasi problema, unul din canale se aude mai incet ca celalalt, fara adancimea sunetului. mi-a spus un prieten ca acei condensatoritrebuie scosi din circuit si apoi masurati ( nu stiu daca asa e ). pana la urma voi masura toate piesele sa vad care e treaba. diodele nu preastiu cum sa le masor - din cate stiu daca conduc curentul intr-un singur sens sunt ok. la conzi nu stiu ce arata capacimetrul cand sunt strapunse.multumesc enorm de ajutor,chiarmi-ai fost de folos. sarbatori frumoase, salutare. Link spre comentariu
modoran Postat Decembrie 29, 2015 Partajează Postat Decembrie 29, 2015 Pinul 4 al canalului cu probleme pleaca direct spre mufa de iesire difuzor sau trece printr-o rezistenta serie care are cumva valoarea marita ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum