Vizitator Postat Aprilie 11, 2007 Partajează Postat Aprilie 11, 2007 Diodele sunt Zener de 12V 8W. Ajuta la ridicarea cu 24 de V a potentialului catodului fata de masa si implicit la polarizarea corecta a tubului.In plus polarizarea e mult mai stabila la schimbari ale curentului prin tub (in comparatie cu o polarizare clasica, unde in locul celor 2 diode s-ar pune o rezistenta).Zic bine? (N-am mai pus mana pe un tub de vreo 20 de ani, din cauza asta intreb :smt003 ) Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 12, 2007 Partajează Postat Aprilie 12, 2007 E corect. Diozele alea "ridica" potentialul catodului fata de masa. In felul asta grila legata la masa e de fapt negativa fata de catod si asta e negativarea care ii place lampii.CiripEDIT: Grila este legata *galvanic* la masa :yawinkle: Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 12, 2007 Partajează Postat Aprilie 12, 2007 Da aveti dreptate, initial am crezut ca grila de comanda primeste negativare prin infasurarea torului de la intrare. Abia acum m-am uitat mai bine si amvazut ca de fapt grilele sunt la masa si atunci este logic sa fie ridicat potentialul catodului cu cele doua diode. Totusi daca vrei sa reglezi lin tensiunea denegativare trebuie sa tot schimbi diode, nu e prea comod.Pana la urma cu ce putere trebuie atacat? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 16, 2007 Partajează Postat Mai 16, 2007 Daca nu uit cand ajung acasa de la serviciu am sa scanez schema si am sa o postez aici.Inca mai asteptam... :partyman: Link spre comentariu
yo4lhr Postat Septembrie 8, 2021 Partajează Postat Septembrie 8, 2021 (editat) Un PA extrem de simplu cu GU29 in RR nr.3/1993. Mai simplu de atat nu cred ca se poate. Merge excelent. Atatcat cu 8W, fara trafo la intrare si Ua=827V, 90W in 28MHz. http://dddxgroup.itgo.com/cgi-bin/photoalbum/view_photo/3511949 Editat Septembrie 8, 2021 de yo4lhr Link spre comentariu
yo4lhr Postat Septembrie 9, 2021 Partajează Postat Septembrie 9, 2021 Acum 12 ore, yo8tot a spus: Nu pricep cum functioneaza. Jumatate de alternanta tensiunea grilei 1 nu va fi pozitiva? Dupa aceiasi logica, la fel ar fi si tensiunea grilei 2, nu? Link spre comentariu
yo2mhj Postat Septembrie 9, 2021 Partajează Postat Septembrie 9, 2021 Părerea mea este ca ar fi păcat sa utilizezi un asemenea tub cu asa schema. Iar liniaritate lasă de dorit. Pentru GU29(829)ideala este schema în push-pull, cu atac pe grila, sau, în cel mai rău caz, ambele tetrode puse în paralel, și atac în G1 Știu, trebuie negativare, tensiune pe G2 stabilizat, neutrodinare, dar se pot obține rezultate frumoase și este o baza de experimentare pentru puteri mai mari. Link spre comentariu
telefunken Postat Septembrie 17, 2021 Partajează Postat Septembrie 17, 2021 Pe semialternanta pozitiva este un soi de G2DAF asa ca liniaritatea poate fi chiar acceptabila. Link spre comentariu
c_anicai Postat Septembrie 22, 2021 Partajează Postat Septembrie 22, 2021 Am o intrebare desi nu am tangente cu domeniu, nu se pot face pa-uri cu tranzistori sic-mosfet la puteri similare cu cele pe tuburi? Link spre comentariu
yo2mhj Postat Septembrie 22, 2021 Partajează Postat Septembrie 22, 2021 Acum 4 ore, c_anicai a spus: Am o intrebare desi nu am tangente cu domeniu, nu se pot face pa-uri cu tranzistori sic-mosfet la puteri similare cu cele pe tuburi? Ba da, se pot face, chiar se fac, dar nu cu mos-fet-uri obișnuite, de comutație sau pentru AF. Tranzistorii pentru aplicații RF de putere sunt relativ scumpi iar realizarea un PA linear tranzistori zaț puțin mai laborioasa decât la cele cu tuburi. Avantaje tranzistori : -tensiune scăzută de alimentare -compacte Dezavantaje : -preț ridicat componente (nu doar tranzistori) -protecții laborioase... Depinde de gustul fiecăruia, probabil în viitorul apropiat vor predomina construcțiile tranzistorizate, s-au maturizat bine tehnologiile și au scăzut prețul la unele componente. Surse de alimentare se găsesc la preț decent... Link spre comentariu
Gagarin Postat Septembrie 22, 2021 Partajează Postat Septembrie 22, 2021 Depinde de putere. Pana pe la 5KW tranzistorii sunt o optiune foarte buna, absolut viabila. Bine, nu vorbim aici de ieftinaciuni gen IRFP sau IRF, vorbim de BLF188, MRFX1K80H sau mai-noul ART2K0FE. Insa la puteri mari, (peste 5-6 KW) deocamdata tuburile nu au putut fi detronate (sau nu cu montaje simple) (vezi de ex specificatiile la GU-92B) Pana va aparea tranzistorul de 25KW, va mai dura ceva.... Link spre comentariu
telefunken Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 (editat) Eu nu am agreat niciodata radiatorul de cateva kilograme necesar disiparii caldurii generate de cei cativa mm patrati de siliciu. Ar mai fi un aspect, tranzistorii adora sa vada la iesire sarcini (apropiate) de 50 ohmi. Evident exista ATU automat, protectii care reduc puterea de iesire la SWR mare, producatorii se lauda cu tranzistori care suporta dezadaptari incredibile, etc. La tuburi nu mi-am batut niciodata capul cu asta, filtrul Pi iti permite sa obtii un acord decent pentru o plaja extinsa de impedante de sarcina fata de tranzistori. Nu prea locuim toti la curte sa avem n antene, uneori ne multumim cu sarme urcate prin copaci... In plus nimic nu poate egala senzatia de mai jos, pentru toate celelalte exista Master Card Editat Septembrie 23, 2021 de telefunken Link spre comentariu
Gagarin Postat Septembrie 23, 2021 Partajează Postat Septembrie 23, 2021 Antenna tuner care, mai ales daca este extern, ramane cuplat incircuitul antenei si la receptie, introducand o atenuare de cativa dB (doar n-o fi ideal, fara pierderi, ba chiar cu amplificare intrinseca pe bobine, cum am mai auzit prin YO). Desigur, pentru povestile nemuritoare din 80m asta nu conteaza, dar e suficienta (atenuarea) pentru a duce un LU de 44 la 22, adica total neinteligibil. La tuburi, pe timpul receptiei, amplificatorul e complet scurtcircuitat, atenuarea de insertie fiind practic neglijabila. Link spre comentariu
yo4lhr Postat Octombrie 7, 2021 Partajează Postat Octombrie 7, 2021 La 09.09.2021 la 14:37, yo2mhj a spus: Părerea mea este ca ar fi păcat sa utilizezi un asemenea tub cu asa schema. Iar liniaritate lasă de dorit. Pentru GU29(829)ideala este schema în push-pull, cu atac pe grila, sau, în cel mai rău caz, ambele tetrode puse în paralel, și atac în G1 Știu, trebuie negativare, tensiune pe G2 stabilizat, neutrodinare, dar se pot obține rezultate frumoase și este o baza de experimentare pentru puteri mai mari. Stiu ca se poate face ceva mult mai "elaborat" cu aceasta lampa. Dar, fiind adeptul lui "cat mai simplu posibil" si "estetica de multe ori dauneaza" am ales acest proiect. Este adevarat ca tensiunea anodica este un pic cam mare (atat a rezultat prin redresare si multiplicare) dar lampi E destule . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum