Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare schema amplificator Push-Pull cu PL84

cuza

Postări Recomandate

Buna ziua as dori sa realizez aceasta schema cu PL84

http://tinypic.com/r/2cpqbd1/9

http://tinypic.com/r/2qlcxf7/9

http://tinypic.com/r/vfxh7r/9

Problema este ca nu am acea lampa EF86, si m-am gandit sa o inlocuiesc cu dubla trioda 6H2p, am incercat sa fac eu o schema, dar nu stiu daca ar fi buna, corecta, daca nu cumva imi ingusteaza banda, din ce vad trimite semnalul mai departe la tubul ECC83 ce mi defazeaza.

Daca vedeti vreo greseala va rog sa mi spuneti.

Multumesc!

Link spre comentariu

Buna ziua as dori sa realizez aceasta schema cu PL84

**********************************************************************************************

Problema este ca nu am acea lampa EF86, si m-am gandit sa o inlocuiesc cu dubla trioda 6H2p, am incercat sa fac eu o schema, dar nu stiu daca ar fi buna, corecta, daca nu cumva imi ingusteaza banda, din ce vad trimite semnalul mai departe la tubul ECC83 ce mi defazeaza.

Daca vedeti vreo greseala va rog sa mi spuneti.

Multumesc!

Doriti sa construiti un amplificator PP cu PL84 sau cu EL84,pentru ca tubul PL84 nu este echivalent cu EL84,este echivalent cu tubul EL86 (cu o aproximare destul de buna),mai putin tensiunea de filament ?

Topicul spune asta:

<Modificare schema amplificator Push-Pull cu PL84>,iar pe schema aveti EL84.

Un tub EF86 il veti gasi foarte usor chiar aici pe forum,nu este un tub prea special,sau foarte rar.O minima investitie trebuie facuta,altfel la final nu veti fi multumit de sunet si veti fi foarte dezamagit.

Eu va pot modifica schema foarte rapid,dar trebuie sa va hotarati ce finale veti utiliza.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Multumesc pt ejutor, da schema este conceputa pt EL84, PL84 stiam ca ar fi cam acelasi lucru cu EL84 doar ca difera tensiunea de filament, voi folosi PL84 deoarece posed 3-4 bucati, tubul acesta ma incurca EF86, de aceea vroiam sa modific schema cu acele duble triode(posed 2 buc 6h2p).Credeti ca se va auzi mai bine cu EF86??? Totusi si eu vreau un sunet curat, deodata nu am nici transformatorul de iesire iar cel de alimentare ofera 246V. Ma gandeam barem pana fac rost de trafuri sa fac schema sa o am.Schema am preluato de aici:

http://www.filedropper.com/mullard-5-10

Link spre comentariu

Multumesc pt ejutor, da schema este conceputa pt EL84, PL84 stiam ca ar fi cam acelasi lucru cu EL84 doar ca difera tensiunea de filament, voi folosi PL84 deoarece posed 3-4 bucati, tubul acesta ma incurca EF86, de aceea vroiam sa modific schema cu acele duble triode(posed 2 buc 6h2p).Credeti ca se va auzi mai bine cu EF86??? Totusi si eu vreau un sunet curat, deodata nu am nici transformatorul de iesire iar cel de alimentare ofera 246V. Ma gandeam barem pana fac rost de trafuri sa fac schema sa o am.Schema am preluato de aici:

Nu,EL84 nu este echivalent cu PL84,asta trebuie sa retineti.

O schema foarte buna si functionala cu PL84 aveti in imaginea de mai jos,dar...dar tot cu EF86 in etajul de intrare,v-am spus,nu stiu ce mare inginerie este sa cautati un EF86 sau echivalentul rusesc 6J32P,eu nu sunt acasa in aceasta perioada,altfel v-as fi trimis eu un EF86 gratis,gasiti sigur pe forum sau chiar la concetateni electronisti din Constanta,trebuie doar sa cautati!

Un EF86 pe intrare confera intr-adevar un altfel de sunet comparativ cu o trioda ECC83 (6N2P),mai ales pentru un amplificator de auditii.

Incercati sa-l contactati pe dl.Vorel (@viobio),este un coleg de treaba si s-ar putea sa va ajute.

post-175212-0-33379700-1450888018_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Schema sugerata de Dvs este cam incompleta puteti sa mi oferiti mai multe detalii sa mi fac si eu o parere, gen ce transformatoare imi trebuiesc,cum ar trebui sa reglez acei semireglabili, pot folosi orice semireglabil ce are valoare mentionata? 

Multumesc

Link spre comentariu

Nici nu prea inteleg cum lucreaza schema, din ce am inteles pe traful de alimentare am o infasurare pentru alimentare filamente PL84 banuiesc ca de 15V(fara compensare de brum), o alta infasurare pentru alimentare filamente ECC83 si EF86 de 6,3V cu echilibrare iar alte 2 infasurari ce sunt in legatura una cu alta nu inteleg de ce?

Vad ca finalele sunt polarizare pe grila cu o tensiune negativa prin niste semireglabile, banuiesc ca penultima infasurare face o polarizare a grilelor tuburilor finale, nu mi dau seama cat de mult contribuie la tensiunea anodica. Vroiam sa intreb asa de mult conteaza polarizarea negativa, amplificatorul pe care vroiam sa l fac nu avea acest artificiu. ce rol are rezisenta acea de 100K cu puterea de 1Watt.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Nici nu prea inteleg cum lucreaza schema, din ce am inteles pe traful de alimentare am o infasurare pentru alimentare filamente PL84 banuiesc ca de 15V(fara compensare de brum), o alta infasurare pentru alimentare filamente ECC83 si EF86 de 6,3V cu echilibrare iar alte 2 infasurari ce sunt in legatura una cu alta nu inteleg de ce? Vad ca finalele sunt polarizare pe grila cu o tensiune negativa prin niste semireglabile, banuiesc ca penultima infasurare face o polarizare a grilelor tuburilor finale, nu mi dau seama cat de mult contribuie la tensiunea anodica. Vroiam sa intreb asa de mult conteaza polarizarea negativa, amplificatorul pe care vroiam sa l fac nu avea acest artificiu. ce rol are rezisenta acea de 100K cu puterea de 1Watt.

Rezistenta de 100K descarca consensatorii din sursa,care alimenteaza circuitul anodic.Cele doua semireglabile regleaza tensiunea de negativare a tuburilor finale,e bine ca sunt doua,cite unu pt fiecare finala,acest reglaj este foarte important pt buna functionare a amplificatorului.100% functionala,a mai fost facuta de trei colegi de forum.In loc de ECC83 poti folosi 6H2P,6H8C se gasesc usor,relativ ieftine.

post-176980-0-97181900-1450894026_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nici nu prea inteleg cum lucreaza schema, din ce am inteles pe traful de alimentare am o infasurare pentru alimentare filamente PL84 banuiesc ca de 15V(fara compensare de brum), o alta infasurare pentru alimentare filamente ECC83 si EF86 de 6,3V cu echilibrare iar alte 2 infasurari ce sunt in legatura una cu alta nu inteleg de ce?

Vad ca finalele sunt polarizare pe grila cu o tensiune negativa prin niste semireglabile, banuiesc ca penultima infasurare face o polarizare a grilelor tuburilor finale, nu mi dau seama cat de mult contribuie la tensiunea anodica. Vroiam sa intreb asa de mult conteaza polarizarea negativa, amplificatorul pe care vroiam sa l fac nu avea acest artificiu. ce rol are rezisenta acea de 100K cu puterea de 1Watt.

Sunteti incepator,e clar se vede asta,dar nu-i cea mai importanta problema pentru ca veti avansa sigur mai ales daca sunteti pasionat de aceste constructii,asadar,am postat aceeasi schema ca sa spun asa,cu mai multe detalii pentru ca exprimarea dv. precum "ca este incompleta" nu a fost prea inspirata,lipseau detalii dar schema este completa asa cum a publicat-o fabricantul (schema este de la un amplificator HOHNER ).

Pentru dv. mai ales ca sunteti incepator,am facut un mic efort si v-am prezentat mai multe detalii pe intelesul dv.

Sursa de alimentare este un redresor cu dublare de tensiune pentru anodica,G2 si restul montajului,filamente in alternativ de 6.3V si 15V pentru tuburile finale pentru care nu trebuie reteaua de "antibrum" intrucat daca va uitati atent conexiunea de la filamente cu nr."13" este conectata la masa (filament tub V3) si o sursa de tensiune negativa pentru biasul tuburilor finale.

Acest amplificator va asigura o putere pe sarcina de 20W cu un THD<1%,tuburile PL84 fiind capoabile sa sustina curenti anodici de varf foarte mari comparativ cu EL84 .

Transformatorul de alimentare este dimensionat pentru un singur canal de amplificare,adica MONO.

post-175212-0-19240600-1450900537_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru explicatii, prin schema incompleta ma refeream ca detaliile transformatoarelor, gen tensiuni, numar spire, traful de iesire( rezistenta anodica). Din prima clipa in care am vazut schema, direct la transformatoare m-am gandit, ce am si ce mi ar trebui.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru explicatii, prin schema incompleta ma refeream ca detaliile transformatoarelor, gen tensiuni, numar spire, traful de iesire( rezistenta anodica). Din prima clipa in care am vazut schema, direct la transformatoare m-am gandit, ce am si ce mi ar trebui.

Numarul de spire pentru transformatorul de iesire,sau alte detalii referitaore la transformatoare nu fac parte dintr-o schema,se putea spune doar ca este un proiect incomplet,schema in sine este foarte completa,pana si tensiunile pe o schema nu sunt obligatorii sa fie afisate,aceste amanunte fac parte dintr-un caiet service.Schema de mai sus,dupa cum am mai spus este de la un amplificator HOHNER de 20W si am postat-o exact asa cum a fost oferita de fabricant si sunt foarte sigur ca rezultatele unui astfel de amplificator construit asa cum a fost gandit  va da satisfactii majore constructorului amator.

Amanuntele ce fac referire la transformatoare reprezinta o alta tema,o tema la care ar fi frumos sa participe si alti colegi amatori de astfel de provocari,bineinteles cei care au trecut de faza copy/paste si care daca ar disparea reteaua de net ar deveni instantaneu "analfabeti tehnic".

Sarbatori fericite !

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Pentru amplificarile ce le doriti dv. cu acest amplificator utilizand surse moderne de semnal ;CD,DVD,PC,sau chiar telefon se poate renunta fara nicio problema la primul etaj de amplificare cu EF86.

La vremea cand a fost proiectat acest amplificator,sursele de semnal nu erau atat de generoase in ceea ce priveste nivelul semnalului la iesire,bineinteles ca puteti adauga la intrare si un corector de ton pasiv (chestia cu corectorul de ton nu este prea bine vazuta in randul audiofililor).

Cu modificarile de pe schema veti construi un amplificator deosebit cu tuburile din dotarea dv.,rezistenta din NFB de 6K2 schema originala se va schimba cu valoarea de 33K...47K (pe schema cu doua puncte rosii!),se va testa practic pentru un semanal cu potentiometrul la maxim fara distorsiuni deranjante,sau cu un osciloscop cu 1000Hz/intrare pana la intrarea in limitarea a sinusoidei.

P.S sau puteti aborda cu incredere schema lui @viobio.

post-175212-0-67262600-1450972760_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări