Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda Triac cu uC

mmihai94

Postări Recomandate

Da, mi-a scapat acea rezistenta.

Vezi ca pe poza pe care ai pus-o ai facut scurt pe tiristori.

Poti sa faci un test in care sa reduci rezistenta serie in poarta la tiristori sa vezi daca mai licare.

Ai grija sa nu te curentezi sau sa arzi programatorul.....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mmihai94

11

• sesebe

5

• elmar

2

• daniel_88

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Frumos!

Ca imbunatatiri:

-Optocuploare (optotriace) care comuta doar la trecerea prin 0, ca sa nu apara paraziti la comutare.

De fapt, poti face asta din cod si pui un optocuplor ca uC sa vada cand tensiunea la priza e 0.

-Ceva soft start, ca sa nu omori becurile cu atatea comutari. De ex, poti dubla nr de iesiri + parti de putere din Atmega si pui in soft sa se aprinda intai setul 1, prin rezistente, apoi, dupa 10ms (urmatoarea trecere prin 0), setul 2, care aprinde becurile la maxim.

Link spre comentariu

Si o realizare practica cu ce ziceam in legatura cu trecerea prin 0 implementata un uC: http://nicuflorica.blogspot.ro/2013/02/variator-de-tensiune-pentru-bec.html

Ba mai mult, se poate face soft-start cu un singur triac pe canal, din uC: daca la 50Hz ai 100 de treceri prin 0, ai putea aprinde becurile in 5 trepte a cate 10ms fiecare, intr-un total de 50ms. Nu cred ca e o intarziere vizibila, insa ar trebui sa prelungeasca considerabil viata becurilor :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări