Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda Triac cu uC

mmihai94

Postări Recomandate

Nu sunt 100% convins ca ceea ce am simulat eu o sa mearga corect si in realitate asa ca va cer parerea. Am realizat corect comanda triacelor ? In simulare e ok. Stiu ca ar fi fost mai bine cu optotriace, dar momentan nu am si nici nu am de unde sa le cumpar pana maine-poimaine. Circuitul urmeaza sa il fac practic cat mai repede, cum necum vreau sa il fac. Deci ce spuneti?

Circuitul va avea masa comuna cu neutrul de la retea. Ce se intampla daca o sa am faza comuna cu masa circuitului?

post-208062-0-47085900-1450723526_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mmihai94

11

• sesebe

5

• elmar

2

• daniel_88

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu zic că triacele se vor deschide doar pe jumătate...pe o singură alternanţă...

şi ...această comanda (a triacelor) e destul de periculoasă ...ne având nici o separare fată de reţea!

Link spre comentariu

Stiu ca e riscant fara separare galvanica, dar nu asta e important. Cum altfel pot face comanda triacelor fara separare galvanica? Trebuie sa se deschida cand la iesirea din uC am 5V.

Editat de mmihai94
Link spre comentariu

Mai pune si niste resistori baza-emitor la PNP-uri si din colectorul PNP-urilor la masa, si ......s-ar putea sa mearga, ce-ai de pierdut?

Ori merge ori iese fumul din ele si atunci cumperi si restul pieselor nu numai optotriacele. Resistentele serie in poarta sint cam mici pt tranzistorii aia.

Nu-i mai simplu sa cumperi o instalatie de pom cu tot cu controler?

edit: 

cu ce tensiune alimentezi tranzistorii de comanda?

daca cu 5 V trebuie sa pui rezistenta serie din poarta de minim 100-220Ω.

PT @elmar triacele vor conduce pe ambele alternante chiar si cu o astfel de comanda. Difera numai curentul de deschidere nesesar pt cealalta alternanta.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

As avea 2 observatii:

1 - fara rezistente serie in baza NPN-urilor cand ATMEGA da 5V pe iesire unde pica restul de tensiune fata de 0,7 - 0,8V cat pica pe jonctiunea B-E ? Cine limiteaza curentul ?

2 - daca NPN-ul este saturat, cine limiteaza curentul prin jonctiunea B-E la PNP ?

Link spre comentariu

@sesebe: O sa adaug rezistentele. Tranzistorii de comanda o sa fie alimentati tot la 5V. Montajul vreau sa il folosesc pentru 5 segmente de furtun luminos de cate 8m fiecare.

@modoran: Ai dreptate, curentii nu sunt limitati.

Am incercat sa fac niste calcule, dar nu cred ca mi-a dat corect.

Avem asa:

-rezistenta din poarta triacului 100Ohm, asta e ok

-rezistenta din baza PNP-ului 18k, si asta pot sa zic ca ar fi ok.

-rezistenta dintre uC si NPN, 2.2M, asta nu imi mai place.

Ce valori ar trebui? E bine ce am calculat eu? 

Link spre comentariu

@sesebe: O sa adaug rezistentele. Tranzistorii de comanda o sa fie alimentati tot la 5V. Montajul vreau sa il folosesc pentru 5 segmente de furtun luminos de cate 8m fiecare.

@modoran: Ai dreptate, curentii nu sunt limitati.

Am incercat sa fac niste calcule, dar nu cred ca mi-a dat corect.

Avem asa:

-rezistenta din poarta triacului 100Ohm, asta e ok

-rezistenta din baza PNP-ului 18k, si asta pot sa zic ca ar fi ok. Adica B-E la PNP? Atunci e ok. Merg si alte valori.

-rezistenta dintre uC si NPN, 2.2M, asta nu imi mai place. Adica inseriata intre µC si NPN? Eu as pune de 10K dar merge orice intre 4k7 si 47K ( adica asiguri un curent de baza intre 1mA si 0,1mA, depinde si beta au tranzistorii)

Ce valori ar trebui? E bine ce am calculat eu? 

Din colector la PNP la masa poti pune tot ceva intre 4k7 si 22k.

Spor!

Link spre comentariu

Nu regreaza intensitatea luminoasa. Doar On-Off.

Edit: Acum e ok comanda? Eu totusi cred ca ar mai trebui o rezistenta intre colectorul NPN si baza PNP...sau nu mai e nevoie?

post-208062-0-54179000-1450775688_thumb.png

Editat de mmihai94
Link spre comentariu

Am facut partea de comanda. Se pare ca functioneaza, dar cred ca doar pe o alternanta. Cam licare becul. A avut dreptate Elmar.

Credeti ca sunt necesare radiatoare pentru 120W pe fiecare triac?

Editat de mmihai94
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări