Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme filtru boxe Eltax Concept 400

Vizitator cristi_f

Postări Recomandate

La un moment dat o sa bubuie conzii aia polarizati . E ca si cum i-ai da la borne condensatorului polarizat ,tensiune alternativa .

La nivel mic merge , cand o sa cresti nivelul o sa se intample inevitabilul .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo3fhm

5

• Shambala

3

• bmwh548

2

• adrian lucian

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este GRESITA  folosirea de condensatori polarizati. Distorsioneaza (pe semialternanta in care sunt polarizati inevrs) si f repede  se vor umfla si pocni.

Solutia IEFTINA in acest caz este cumpararea a cate 2 C de 47uF la 200-250V si legarea + la +. Tensiunea mai mare in general este asociata cu un curent de riplu mai mare - preferabil ar fi a se consulta pagina producatorului.

Se pot folosi si cond. pt motoare; sunt urati dar relativ ieftini si fara moarte.

Pe de alta parte, schema filtrului este simplificata - de fapt "castrata" la maximum, asa ca prea mult nu mai conteaza ...  

Editat de shambala
Link spre comentariu

Primul model (20uF/450V) este nepolarizat, s-ar putea folosi, dar e destinat uzului pe echipamente electrocasnice si are dimensiuni foarte mari, asadar e neergonomic. Pret:12 RON.

Diferenta intre bipolari si nepolarizati este ca primii sunt si ei electrolitici (practic, unul bipolar este un electrolitic ordinar cu o constructie speciala care implementeaza doi anozi). Compozitia chimica a pastei electrolitului este sensibila la polaritatea tensiunii aplicate si va fi afectata atunci cand se aplica polarizare inversa. Din pricina asta, condensatoarele electrolitice nu sunt o alegere buna pentru utilizarea in filtre pasive crossover. Exceptie: aceste bipolare sau bipolarele autoconstruite (ca in schemuta pe care am sugerat-o intr-o postare anterioara...). 

Ar mai fi un aspect, care in ziua de azi nu e atat de important, dar teoretic exista. Pasta electrolitului se usuca in timp (e adevarat, de ordinul deceniilor) si ca urmare, condensatoarele electrolitice isi pierd din proprietatile initiale, le scade capacitatea, le creste ESR-ul, etc. 

Puteti citi mai multe despre condensatoarele electrolitice chiar pe Wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Electrolytic_capacitor

Daca o sa vizitati site-ul TME.ro, veti gasi si la ei exprimarea "Condesatoare electrolitice bipolare" .

Vad ca la cei de la TME, un cond. bipolar de 47uF/100V costa 3.11 RON fara TVA (adica 3.86 RON cu TVA), pe cand la pungasii de la Conex Electronic, pretul e dublu: 6 RON pentru un bipolar axial. Cam ce ati alege ?

Link spre comentariu

Sincer, in acest caz as alege sa inseriez 2 electrolitici polarizati, dar cu curent de riplu cat mai mare - macar 0,5A, preferabil 0,7-0,9A

Daca se pune pb. ca unii sunt 3 lei si altii 6 lei, adaugati si costul transportului;

la TME preturile afisate sunt fara tva.

Ca idee, bipolarii electrolitici ieftini au curentul [suportat] f mic, spre 150-220mA, deci se preteaza pt incinte de putere mica.

Editat de shambala
Link spre comentariu

gasesti la tine in Buc. la Partysound ,pe comanda,condensatori Monacor bipolari pt filtre,sau daca iti permite buzunarul,mkt,mkp

de la TME nu se merita sa comanzi 2 scobitori

oricum filtrul este o gluma ca design si nu are rost sa investesti in piese scumpe pt ca nu vor proteja mai bine difuzoarele de distorsiuni

ca o nota,nu va mai pierdeti timpul cu simulari atata timp cat nu aveti caracteristicile de spl si impedanta pt ca asa se ajunge la rezultate superficiale/gresite.Acest tip de echipamente se adreseaza unei categorii anume de utilizare,nu celor cu pretentii.Se incadreaza in zicala *afara-i vopsit gardul,inauntru-i leopardul..*

Link spre comentariu

ca o nota,nu va mai pierdeti timpul cu simulari atata timp cat nu aveti caracteristicile de spl si impedanta pt ca asa se ajunge la rezultate superficiale/gresite

Era clar ca rezultatul va fi unul aproximativ. 

Ar fi foarte util daca ai putea pune la dispozitie un model spice care sa reproduca comportamentul unui anumit difuzor. Oricare, numai sa aiba modelul fabricantului precizat clar, ca sa putem sa comparam rezultatele simularii cu ceea ce spune fabrica.

Ce zici, ai de bagat la inaintare ceva de genul asta?

Link spre comentariu
Vizitator Andrei Tanasa Fcd

am doua difuzoare de 90 w max fiecare si vreau sa cumpar un tweeter si nustiu cat de mare sa fie....as mai vrea daca puteti sa imi spuneti si ce filtru trebuie sa folosesc ....filtrul sa fie pentru joasa(cele 2 difuzoare de 90 w max) si inalte pentru tweeter

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...
Buna Prieteni
Am cumparat acum 11 ani doua incinte de boxe, de la un amic care le aducea din germania.
Am vandut cutiile dar fara filtrele din ele.
Azi leam cautat si am observat ca au foarte putine componente,
Doua bobine si 2 condensatori si 2 fuzibile.
Mentionez ca functioneaza, si partea de bass si partea de inalte.
Dar oare ce putere au?
Nu o sami arda driverele de le pun la boxe? pe altre filtre apare si un rezistor astea nu au.
AM GASIT CEVA ASEMANATOR PE NET DE LA EV - ELECTRO-VOICE
Doar ca alea au in plus un rezistor dar nu au fuzibile.
Care ma poate indruma?462b761e054f4df8015967881770a965ab374359
Link spre comentariu

Acelea sunt becuri si nu sigurante fuzibile.  (Chiar daca in extemis si ele se vor arde si eventual vor salva tweeterele.)

Cel mai probabil filtrele sunt pe doua cai, 12dB/oct.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări