Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventmetru digital cu PIC16F84

Mr_Devil83

Postări Recomandate

La fel de serioasa si de merge din prima este si cealalta, dar nimeni nu ne impiedica sa experimentam si alte scheme. Oricum ambele se programeaza destul de greoi, asa ca va recomand schema lui ik3oil daca o mai fi disponibila pe net.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

9

• Yo4You

5

• Marele Savant

4

• Adrian Luben

4

Top autori în acest subiect

MareleSavant esti cam mic savant din cate vad daca am zis ca am asamblat ASM in hex era logic ca l-am si calculat cu calculatorul de pe situl lui om3cph deci numai insist.

Acuma am facut un cablaj am montat toate piesele si am utilizat schema de pe urmatorul link http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=104

Am primit hexul de la Domnul Stanica Jack mura-n gura pe romaneste am scris picul si nu initializeaza se vede jumatate de LCD negru deschis cu contrastul la maxim, iar daca apas pe un buton de setare se vede tot LCD negru deschis cu contrastul la maxim.

Deci concluzia este ca f-metru functioneaza si nu este compatibil cu LCD.

A construit un amic de al meu aceasi schema cu LCD cumparat de la firma cu reclama aia mare pe elforum LCD1X16caractere si merge din prima.

Autorul articolului a folosit si LCD2X16 si a zis ca functioneaza deci numai imi ramane nimik de facut decat sa imi mai cumpar un LCD (acuma unu cu backlight) :smt003

Link spre comentariu

Am mai studiat putin problema si am descoperit necazul care era :d HURA merge szuper nu imi vine sa cred imi cer mii de scuze marelui savant.Problema era de la programator ATENTIE tensiunea de programare ptr PIC16F84A este 13V batut in cuie !!!!!la mine era 13,ceva deci fisierul hexa era cu totul scris altcumva acuma merge brici mii de multumiri.

Link spre comentariu

Se accepta,tocmai ma pregateam sa reactionez.La fel de bine merge si dds-ul de pe site-ul lui om3cph. Dar imi mentin parerea ca se programeaza greoi. Sint scheme care folosesc memoria nevolatila a pic-ului si care se pot programa usor de utilizator. Cele bune in continuare si un Paste fericit tuturor !Emil

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator robert123

Eu zic sa lasati balta schema aia pe care am construit-o si eu cindva si am renuntat total la ea ( am facut cadou frecventmetrul cu totul ). Uite aici o schema serioasa si care merge din prima. Am executat-o de 4 sau 5 x si nu au fost niciodata probleme. Cablajul daca doriti il am disponibil si deasemenea si hexul. Mai mic si mai facil decit atit nu se poate.http://www.g4gxo.cwc.net/new_page_12.htm

Pentru frecventmetrul pe care l-ati construit, ati incercat sa modificati (multiplicati) frecventa masurata? - cel putin teoretic cine a postat-o zice ca se poate. Este util de stiut daca vrei sa-i pui un prescaler inainte. Cum astea se gasesc "duium" pe la noi factorul de multiplicare e functie de ce-ti pica in mina. Cuart-ul e de 4 MHz?
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Interesant si la tine "arpi". Rog colegii care au facut un frecventmetru de pe site-urile de mai sus sa imi comunice care din acestea sunt functionale...adica merita construit cu incredere. Vreau sa construiesc unu pt. un proiect la facultate.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Interesant si la tine "arpi". Rog colegii care au facut un frecventmetru de pe site-urile de mai sus sa imi comunice care din acestea sunt functionale...adica merita construit cu incredere. Vreau sa construiesc unu pt. un proiect la facultate.Multumesc anticipat.

Eu iti recomand schema asta:http://www.g4gxo.cwc.net/new_page_12.htm , ca fiind functionala si testa de mine. Eu am modificat partea de comutatoare la programare cu o matrice de diode si acum pot seta digitul ce urmeaza a fi programat ditr-un comutator rotativ. Uite ce a iesit: viewtopic.php?f=16&t=28988
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator tehnium

Daca as purcede la construirea unui frecventmetru, apoi mi se pare firesc sa vad si hertzul pe ultima cifra. Deci o scula decenta ar trebui sa aiba 9 cifre. La 4 cifre e ca si cum ai construi un frecventmetru cu instrument de masura cu ac. Totul este aproximatie. Niciodata nu sti valoarea exacta. Cu TTL-uri intr-o jumatate de zi l-ai crosetat, poti sa-i pui cate cifre vrei, merge perfect si pe carton cu sarme si este si mai ieftin. Singurele dezavantaje sunt: un generator de tact termostatat pentru precizie si un consum mai mare. Dar existe si CMOS rapid HEF, HCF. Rog sa-mi enumerati si mie avantajele constructiei cu ucontroller. Am programator, poate fac si eu unul.

Link spre comentariu

Frecventmetrul ala de care zic eu n-are 4 cifre si merge destul de bine. 9 cifre inseamna sute de megaherzi, deci prescaler. Prescaler inseamna timp de masurare mare, iar daca reglezi ceva, mai ales la hertz, s-ar putea sa-ti dea dureri de cap. Un frecventmetru cu ucontroler nu inseamna neaparat mai bun, mai simplu da. Eu unul sint destul de multumit si-l recomand tuturor, cu 2 circuite integrate si un afisaj lcd mi-am facut o scula indispensabila masuratorilor mele. Mai gindeste-te!!!

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

intrucat are legatura si nu vreau sa deschid alt topic, intreb si eu ceva aici :

Vreau sa stiu principiul de functionare al acestor frecventmetre simple cu 16F84. I-am promis unui amic ca il ajut cu asta macar, el vrea sa-si faca singur softul pentru ca vrea sa adauge si un voltmetru si nu stie algoritmul softului de masurat frecventa. Si nici eu evident. Am cautat in dimineata asta si am gasit n variante ale acestui frecventmetru dar numai intr-un singur loc si cu ceva descrieri ale algoritmului, dar care totusi nu le inteleg. Sursa de care zic este aici http://freenet-homepage.de/dl4yhf/freq_ ... w_it_works.

Ceea ce stiu si nedumerirea mea consta in :

-stiu ca prescalerul are capacitatea sa numere asincron, de aici posibilitatea de frecventmetre cu pic de asa multi megaherzi

-picul asta are doau un singur timer, anume timer0 de 8 biti, folosit ca counter pentru masurarea frecventei semnalului extern

-masurarea se face pe o perioada definita de timp, modificabila soft automat (scalare automata), zic ei un GATE-ing de 1/16 sec initial, si poate fi de 1 sec, 1/2 sec si 1/4 sec

Pe mine nu ma intereseaza scalarea automata ca nu o sa fac eu softul, ci doar principiul, si nu inteleg cum si cu ce face acel GATE de 1/2 sec etc daca timer0, singurul modul de masurare al timpului e ocupat cu numararea frecventei. Ca la fiecare overflow, in ISR incrementeaza o variabila probabil de 16 biti e clar, si ca la sfarsitul intervalului de masurare inmulteste acel numar cu valoarea prescalerului ca sa afle numarul total de pulsuri care functie de perioada de numarare, GATE-ul, calculeaza si afiseaza frecventa. Dar cu ce si cum controleaza acel interval in care se produce numararea pulsurilor nu am inteles. Sunt sigur ca imi scapa mie ceva, ca nu am mai programat un controler de mai bine de un an. Poate ma dumireste careva ca ma mancat undeva sa promit ca ma documentez.

Link spre comentariu

uite cum am facut eufrecventa intra pe pin(TOCKI)am setat prescalerul la 256(8bit) si TMR0(8bit) zero, deci total 16bitacum intr-o bucla care poate face multiplexarea la leduri astept cit vreau eu (500mSec sau 100mS)dupa care dau stop la frecventa si vad ce valoare este in prescaler si TMR0(16bit), dupa care afisez

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări