Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS de 3Kw, cu SG3525

giongiu

Postări Recomandate

Pacat ca nu mai exista butonul de like... :aplauze pentru postarea lui smilex, eu doar am mai spus ca o tensiune mai mare in secundar, implicit mai multe spire bobinate pentru tensiune mai mare si evident alimentare simetrica, afecteaza si inductanta de scapari a trafului, dar aici s-au prezentat testari cu 12V si chestii mici in secundar, care nu sint totuna cu un +/- 80-100Vcc in secundar in half bridge hard switching.Iar pentru audio (si pe asta am mai spus-o, pentru ca initial s-a discutat despre protectia la scurt a unui smps destinat audio), limitarea puls cu puls nu face decit sa "castreze" sursa aiurea cind poate etajele finale au nevoie de un virf de putere si de 150-200% pentru scurta durata (peak-uri de semnal, crest factorul de 6-12db din programul muzical), dar oamenii nu tin cont de asta...Sau sa disipe inutil, finalii fiind deja in scurtcircuit aparatul este inutilizabil, ba chiar prin fortarea alimentarii cu finalii in scurt, acestia se pot intrerupe, incepind chain reaction destruction, cam ce vezi aici:http://postimg.org/image/jn2tziy33/Daca protectia ar fi intrerupt alimentarea, alias smps cu shutdown mentinut (cum i-am recomandat lui Mircea Crisan), probabil amplificatorul asta putea fi reparat, acum este un gunoi.Da limitarea puls cu puls la un smps este ideala la un convertor de sudura, limitare cu care poti regla si Iout max pentru diverse grosimi sau material ale electrodului folosit, insa marea majoritate folosesc circuite specializate curent feedback, UCC-uri, sau care au SG3525 (voltage feedback) folosesc amplificatorul intern sau controleaza pinul 8 (softstart), implicit factorul de umplere SIMETRIC pe ambele iesiri ale lui SG3525 nu pinul 10 (shutdown).In fine, Smilex nota 10, si nu pentru ca mi-ai dat mie dreptate, dar poate asa se mai dumiresc si altii despre realitatea cind lucrezi cu puteri mari si tensiuni mari, nu 12V robot auto (scuze Giongiu, am dat ca exemplu ce ai prezentat tu, nimic impotriva muncii tale!).Marian, iti accept scuzele, ti-am zis eu ma contrez cu tine doar pentru ca esti incapatinat si nu recunosti cind gresesti aiurea.In special pentru topicul lui Mircea Crisan, mutat abuziv la incepatori (poate recunosti si greseala asta si atunci conflictul dintre noi este STINS) din care involuntar s-a nascut si acest topic cit si al lui Miticamy, topicuri in care oamenii au incercat sa realizeze protectia cu limitare puls cu puls pe pin 10 la SG3525, circuit cu design de voltage control pe error amplifier.

Link spre comentariu

Bine leco, uite recunosc, am gresit atunci cand am mutat topicul lui mircea la incepatori, a fost o chestie facuta la nervi pentru care cer scuze lui Mircea.

Cer scuze si lui Giongiu pentru contributia consistenta a mea la offtopicul de pe topicul sau.

Link spre comentariu

Ai RESPECTUL MEU pentru asta, fapt pentru care declar STINS conflictul dintre noi, si imi cer scuze pentru cind te-am suparat, daca te-am suparat cu ceva, sau pentru cind am fost mai rautacios.

Ca sa fii un mare domn, ai putea sa refaci topicul initial al lui Mircea Crisan sa fie la locul lui, si unde consideri ca s-a gresit sau s-a luat razna pe topic, poti aranja cit sa fie bine.

Nu vreau sa crezi ca am ceva pro Mircea Crisan sau impotriva ta, doar ca si eu, ca si tine si poate ca si altii sint un om cinstit si corect, iar acolo a fost o nedreptate si ma bucur ca ai inteles asta si recunoscut totodata!

Asta inseamna CARACTER si FAIR PLAY!

Nu cred ca Giongiu s-a suparat, uite din conflicte de gen se mai nasc chestii constructive, sau macar idei.

Spor la lucru tuturor!

Link spre comentariu

Cred ca de topicul asta s-a ales praful si e pacat. A ajuns un dialog al surzilor, in care se pare nimeni nu mai intelege ce spune celalalt. Sau fiecare intelege ce vrea, sau ce-i convine. Si daca noi, cei ce ne contram aici nu mai intelegem mare lucru, tare mi-e ca altcineva nu va intelege nimic.

Am spus ca o sa fac teste la tensiunea retelei, eventual cu un alt traf care sa permita o tensiune de iesire mai mare.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Matache, inegalitatea latimilor (necesitatea compensarii de rampa) apare la umpleri preponderent peste 50% in inductanta. Scurtul presupune umpleri infime (depinde de timpii de raspuns). Exista explicatii teoretice si pentru un curent (mediu) mai mare de scurt, dar si pentru unul mai mic fata de valoarea la care intervine limitarea. Leco are dreptate privind riscul crescut la tensiuni mai mari. Acolo sunt diferente mai mari de tensiune pe atacul inductantei la Ton vesrus autoinductie la Toff, nominal fata de scurt. In plus, inductanta de scapari este mai mica daca sunt mai multe spire in secundar. Una peste alta, eu cred ca implementarea puls cu puls (inclusiv scurt) este realizabila pe 3525, chiar si cu trafo curent in pin 10, cata vreme elementele de comutatie (corect comandate) suporta cu brio toate varfurile posibile iar cablajele sunt corecte pentru a nu pune in pericol driverii. Dar cred de asemenea, ca in marea majoritate a cazurilor, mult mai potrivita este comanda cu controlul in curent pentru maximale si stop cu restart la scurt. In general, nu exista motive pentru ca o sursa sa debiteze pe scurt, e si riscant, dar mai ales e inutil. Apreciez insa ce faci cautand o solutie ieftina si simplificata la maxim care sa ghideze/inspire pe altii.

Nu stiu de ce fara compensarea de rampa curentul de scurt, e mai mic decat cel maxim, pana sa intervina limitarea, dar chestia am observat-o in timpul testelor si am povestit despre ea. Ramane de vazut ce se va intampla la o tensiune de iesire mai mare, dar cum spuneam anterior, o sa testez. Sa nu uitam insa ca exista invertoare in semipunte sau full bridge, care functioneaza pe acest principiu, iar tensiunea pe iesire ajunge in gol la cca 80V, suportand insa si regimul de scurt, cand electrodul se lipeste. Stiu, o sa-mi spui ca acolo e o caracteristica cazatoare si asa e.

Link spre comentariu

Nici nu este de gasit, am primit-o personal de la crown service, cind am depanat un Itech 5000HD omnidrive, si un Itech 6000, ambele cu etajul final trosnit (unul dintre ele) sursa raminind intacta.Am pus doar o parte din schema (este confidential inca, amplificatorul fiind in productie) doar asa cit sa vada si copchii in domeniu SMPS precum marian, cum se face o protectie serioasa nu visurile lui adolescentine cu limitare puls cu puls direct pe pin 10...

Macar are soc pe iesire sau este ca Yamaha5000?
Link spre comentariu

Nu are, este phase shift full bridge constant curent.Evident exista in primar o bobina serie.Voi pune citeva poze daca se doreste, doar sa fie Giongiu de acord, fiind topicul lui.

Link spre comentariu

Pai avem rezerva 2 topice cu 3525, tocmai ca sa abordam probleme diferite.REVIN: phase shift cu 3525? Pana acum am vazut cu integrate dedicate.Ceata se mareste, cred ca am amestecat multe lucruri. Noi santem totusi la hard SW.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am spus de importanta vizualizarii curentului si usurinta realizarii unei "sonde".

Prietenul destept m-a avertizat ca ferita recomandata de mine de la cablurile video monitoare se poate satura rapid.

Asa ca am luat o ferita medie din cutiuta mea si am bobinat 20 spire.

Pt a avea curent mare am pus sonda in secundarul de 5V al unei surse ATX cu sarcina conectata direct pe alternativ.

La mijloc este curentul prin sonda improvizata iar jos prin sonda TEK, 20A/div.

REVIN: miezul este relativ mic, cel cu sarma galbena.

Posted ImagePosted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acele bobine reprezinta filtrele de la iesire din punte pina in filtrajul din secundar?

Acolo NU are ce sa caute ferita, doar pulbere metalica, indiferent ca este miez comun sau separat per rail-uri.

Link spre comentariu

Eu am sonde de curent TEK, zecile de oscilograme au scos in evidenta asta.Ma adresasem lui Matache, testul cu scurtul este edificator daca se vizualizeaza curentul prin tranz de forta. Oscilogramele puse de dansul cu tensiunile in secundar parca, nu dau o informatie edificatoare pt stresul componentelor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări