Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS de 3Kw, cu SG3525

giongiu

Postări Recomandate

Probabil ca am o zi proasta, colegii mei spun ca am lipsa de alcool in sange.

Eu stiu ca problema conductiei maxime se punea la traf unde este nevoie ca miezul sa se descarce pt perioada de lucru urmatoare. 

Parca tin minte asa: prin condensator nu trece curentul continuu iar transformatorul nu permite la borne tensiune continua.

Bobina de pe iesire permite componenta continua.

Deci conductie mai mare de 0,5 la traf inseamna grija de a demagnetiza miezul pana la noua aplicare a tensiunii. Se poate la forward intro faza. 

Semipuntea si puntea sant forward in 2 faze, circuitele de comanda au un bistabil divizor care face exact 50% conductia celor 2 iesiri.

Si traful de curent este in 2 faze redresate care dau la iesire tot un tren de impulsuri de aceeasi polaritate.

Despre ce discutam.

Sa puna o formula, o explicatie la nivel forum si trecem mai departe.

Link spre comentariu

Eu unul m-am referit la iesirile SG-ului, nimic mai mult de 50%-50%, mai putin, da.

Si poate exista si umplere mai mare de 50% in semi punte dar acolo discutam deja de patentul Crown Balanced Curent Circuit, alias BCA la amplificatoare.

Link spre comentariu

Am pus si LM358 intre traf crt si pin 10.

Sus, curentul prin traf-----1A/div

Jos la inceput pinul 8 cu 2V/div. Apoi intrarea + in 358---0,5V/div.

Jos in final iesire 358, cu sonda aici montajul este ff zgomotos si nu am avut curaj sa fac scurt pe iesire.

Link spre comentariu

Incercati cu un LM311 sau preferabil 1/2 din LM319.

Eu am pus acea portiune cu LM258, ca sa se inteleaga ideea de baza.

Spor la treaba, normal @Marian trebuia sa faca aceste teste, nu Dvs...

Link spre comentariu

Am pus 2 trafo ATX cu secundarele de 12v in serie. Cu sarcina 5ohm am 30v la iesire. Bobina 100microH, cond 6800micro/63v.

Primele oscilograme cu retea 190v si sarcina 1ohm.

La final am pus retea la 125v si scurt net.

Sonda de jos este in colector c945 care apoi merge prin 1kohm la pin 8 unde am 4,7nF la masa.

Revin, am refacut testul cu 2n7000. Curentul de scurt scade de la 5A cu bipolar la 4A. Deci o crestere de 25% dar la retea de 125V. Mosurile sant de 4,5A, nu am curaj sa pun la 220V. M-ar supara arderea IR2110 nu a tranz.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

IR2110 se poate proteja foarte bine cu niste Schottky + un zenner de 1,3W si P1,5KE15 pentru mosfet si P1,5KE18 pentru IGBT.

Indiferent cite IGBT-uri si MOS-FET-uri am trosnit, niciodata nu am busit driverul, nici pe vremea cind lucram cu IR2110 sau alte IR-uri.

Crapa doar rezistenta serie cu baza sau poarta trz si eventual dioda de stingere rapida.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Abia azi mi-am facut ceva timp, de noi teste..Asta, dupa o discutie mai veche, cu @smilex, care mi-a explicat ca asiametria semnalelor de iesire, se poate rezolva cu o compensare de rampa. Recunosc, cand aud de calcule si compensari, imi cam piere cheful. Desi mi-a explicat de-a fir a par, n-am calculat nimic. Am incercat sa tatonez ceva componente, nu mi-a iesit asa ca am lasat-o balta. Tot el mi-a spus, ca si fara compensare limitarea functioneaza.

Aici am vrut sa ajung...

O sa pun trei oscilograme, una la sarcina maxima, una imediat ce incepe limitarea si una cu scurt pe iesire. Ce mi se pare foarte curios, in scurt, curentul pe iesire era mai mic fata de sarcina maxima, cca 50A, fata de 70A.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

De sus in jos, scurt pe iesire, intrarea in limitare, ultima, sarcina maxima. Se observa ca la sarcina maxima, impulsurile sunt egale, iar dupa aceea ele nu mai sunt. Ce este de remarcat, in niciunul din cazuri, varful de curent, masurat in pinul 10, nu depaseste cca 1V. Adica, indiferent ce se intampla pe iesire, curentul prin mosfeti nu depaseste valoarea determinata de traf curent si sarcina acestuia. N-am folosit nici-un cond in pinul 10, pentru a micsora intarzierea inrtrodusa de filtrul RC, de aici varfurile de pe oscilograme. 

Alimentarea sursei am facut-o cu 100V, cand mai gasesc ceva timp, refac testul cu alimentare de la retea.

Mai pun 3 oscilograme, care arata tensiunea in secundar traf forta, in gol, cu sarcina maxima si in scurt.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Traful forta cu care testez, are doua infasurari de 14 spire, puse in paralel, primarul si doua infasurari a cate trei spire, secundarul . Asta am, cu asta testez...Nu sunt pasionat de amplificatoare, asa ca o sursa simetrica de putere, nu-mi foloseste. Posibil sa mai am si trafuri gata facute, cu un alt raport de transformare, care sa-mi permita o tensiune de iesire mai mare. Nu inteleg insa ce importanta are tensiunea de iesire, poate ma lamuresti...

Folosesc doi mosfeti de 80A/600V.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Pai derivarea era de la o sursa pentru audio, limitarea puls cu puls, ma insel?

Cu mos-uri de 80A e cit de cit OK probabil si la 3,5kW in scurt, eu testam la 4kW cu IGBT de 55A, 25A trasi din retea la 216Vac totul OK...

Ce mos-uri sint?

Eu folosesc acum SGL160N60UFD pentru 8kW peak, si traf EE65/70kHz/3C90.

Link spre comentariu

Leco, nu-ti imagina ca o sa fac o sursa simetrica, sa dovedesc cuiva ceva. Sper ca realizezi ca e irelevant ce si cate tensiuni obtin in secundar, la o anumita putere trasa din retea. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări