Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS de 3Kw, cu SG3525

giongiu

Postări Recomandate

Nu nene, nu ma lua tu cu LM319, in schema este LM258 care este atat de "rapid" incat poate creste cu 0,3V/uS si are capat de banda pe la 1Mhz :rade:

BC546 sunt convins ca stii ca are un ft tipic de 300Mhz, si Cob tot tipic de 1,7pF, asta ca sa vezi matale cat de rapid poate fi amaratul asta de tranzistor ( asa ca ideie, exista cu el scheme de mini-emitatoare fm adicatelea 88-108Mhz )... Adica nu vad de ce un tiristor simulat cu BC546 si 556 ar fi lenes.

PS: N-am admis nimic in mod special, am spus doar ca schema respectiva se foloseste de un comparator facut cu un AO foarte lenes pentru a facilita o protectie cu stop, doar pentru ca o sursa face asta, nu inseamna si ca nu se poate altfel, din contra, testele D-lui Miticamy dovedesc ca se poate chiar limitare si fara comparator, adica se poate, trebuie doar sa nu fii negativist si sa nu o tii una si buna ca nu merge.

Gata, te-am bagat in seama mai mult de cat meriti ( n-am uitat niste chestii, si sa nu-ti faci iluzia ca le voi uita vreodata ), poluarea din partea mea la adresa topicului asta se incheie aici, cu scuzele de rigoare catre Giongiu si D-l Miticamy. Tu n-ai decat sa continui, eu ma opresc aici.

Link spre comentariu

Leco, dupa cum vezi, unii isi bat capul sa elucideze misterul esecului tau, in ce priveste limitarea puls cu puls, la SG3525. In semn de respect pentru efortul depus in special de @miticamy, ai putea pune schema cu care ai testat tu, altfel diverse remarci ale tale nu ajuta cu nimic.

Convinge-ma astfel, ca m-am inselat in privinta ta. 

In ce priveste limitarea puls cu puls, actionand pinul 10, doar cu traf curent, nu trag concluzia ca e imposibila, e doar mai dificil de implementat. Daca va fi insa imposibil de implementat, o sa recunosc public acest lucru. 

Si nu in ultimul rand, Sarbatori fericite tuturor !

Link spre comentariu

Giongiu, respect initiativa ca cineva isi bate capul, dar nu este esecul meu ca nu a mers limitarea puls cu puls, integretul nefiind construit intern pentru protectie decit cu shutdown cu mentinere sau restart.

Eu am ales cea mai sigura metoda (pentru care circuitul a fost dezvoltat), limitarea cu shutdown direct (cu sau fara automentinere), si de 3 ani functioneaza ireprosabil in orice situatie aparuta.

Ma refeream la alta chestie, din care s-au dezvoltat mai multe subiecte cu acest SG3525, subiect principal pe care Marian evident ca "l-a abandonat", era vorba de protectia la scurt pe iesire smps prin limitarea puls cu puls sau cu stop.

http://www.elforum.info/topic/110285-sg3525-protectie-cu-stop-si-limitare-puls-cu-puls-pro-si-contra/

adica aici:

Posted Image

in speta exact ce am subliniat din ce a scris Marian acolo, adica asta:

Posted Image

Eu de la Marian vreau sa vad ca implementeaza protectia la scurtcircuit a unui smps de minim 3000W cu protectia lui limitare puls cu puls pe pin 10 SG3525, "cea mai sigura", protectie dupa cum a spus in printscreenul de mai sus.

Vad ca ii place sa isi ridice colegii in slavi (in special pe miticamy si smilex), dar tocmai el care s-a laudat ca lui ii sta smps-ul in scurt o noapte intreaga fara probleme, nu vrea sa ne demonstreze ca SG3525, functioneaza perfect in rolul de PWM la un smps, protectia la scurt fiind facuta cu traf de curent direct in pin 10 la SG, deci limitare pulse by pulse, dar ii tot da cu sfaturi cu "imbolduri", etc.

Pai Mariane, pune mina si fa tu, tata, SMPS-ul la care se chinuie Giongiu, nu lasa pe altii in locul tau sa faca protectia la scurt pe iesirea sursei prin limitarea puls cu puls...

Pune-ti ideea in practica, arata ca esti bun, ca tot ce stii poti pune pe placa si sa functioneze...

@giongiu

Din pacate nu mai am schema initiala de cind am incercat limitarea puls cu puls la SG3525 pe pin 10, mai tin minte ca era traful de curent raport 1:200, o punte cu 4 diode BAT85, o rezistenta variabila de 100 ohmi format mare (0.5W sau 1W disipatie), vre-o 2 capacitori, un tranzistor NPN  cu cadere mica E-C si deschidere la tensiune mica, inca 1 sau 2 rezistente, ceva de gen...

Nu mai am decit schema finala la SMPS-ul meu actual.

Link spre comentariu

Dupa ce veti trece de 60 ani veti intelege haosul ce poate apare in bietul creieras. Dar mai este o conditie ff importanta- o sanatate precara.

Greseala a fost a mea pt ca nu m-am multumit sa afirm ca in prezenta unei bobine pe iesire se putea face limitarea puls cu puls, am adus in discutie pinul 10 despre care stiam vag ca este pt protectie. Eu am cunoscut un pic pe 3524 prin 79, dar era sub embargou si adus de securisti in genti de voiaj. Tinerii care probabil citesc pe aici pot considera ca sant aberatiile unui mos. Dar eu sant convins ca asta a fost cauza pt care nu s-a folosit atunci si sub presiunea directa a lui Ceausescu la un TIB au facut sursa de Coral in viteza cu LM324 si LM555, adica au simulat si ei cum au putut un PWM.

De fapt circuitul este SG1525 in capsula mai mult ceramica si cred ca este si acum prin cutiile cu vechituri.

Asa ca in mintea mea 3525 era un 3524 imbunatatit si cand am facut afirmatia generalizam de fapt, adica un PWM nu are cum sa nu fie controlat si cu o informatie de la un senzor de curent.

A doua mare prostie a fost gand an afirmat ceva care este cam ca un vis, adica o sursa sa stea infinit in scurt, acesta fiind si un regim mai usor.

Asa ca Leco a avut material suficient sa ne bombardeze neincetat. Si eu recunosc ca mi-am meritat soarta si pana acum am platit cu 2 zile din concediul de odihna.

Daca eram mai limpede in gandire, la sursa audio ii spuneam ca limitarea se putea face puls cu puls in faza incipienta iar daca tensiunea de iesire scadea de ex cu 20-40% se oprea sursa fie definitiv, fie ca restartare.

Cand am spus ca sursa poate sta in scurt s-a razbunat pe noi pt toate tranzistoarele arse in tineretea lui pt ca noi 3 am cazut in plasa lui. Si trebuie sa recunoastem ca este mai perseverent ca un paianjen.

Azi am citit o aplicatie a lui 3525 de la ST si am vazut de fapt structura interna in jurul pinului 10.

Ieri eram pregatit sa-i spun lui Matache ca nu se poate ingusta delta daca pinul 10 ramane in 5v conform testului cu rampa. De aceea m-am axat pe control in pin 8 unde am pus cond mic. Si am mai vazut vreo 2 aplicatii cu traf curent in 10 si chiar cu rezistenta in sursa mos dar 4,7micro in 8 si credeam ca sant fraieri!.

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Link spre comentariu

D-le miticamy, va respect mult si va doresc din suflet, sanatate maxima!Eu nu am nimic cu nimeni!Sa va readuc aminte discutia de la care s-a ajuns pina aici cu acest SG s fost despre protectia smps la scurtcircuit la iesirea sursei, un coleg ceruse ajutor, iar eu i-am recomandat o protectie cu shutdown pe pin 10, punindu-i o schema de la un aparat PRO de la o sursa pt AUDIO, unde sursa trebuie da fie capabila de virfuri de putere si de 150%, semnalul audio nu este ca o sarcina fixa de o anumita valoare pentru un anumit curent/putere extrasa din sursa.Din start o limitare puls cu puls va determina un anumit Imax out peste care nu se poate trece mai sus, deci din start compromitem destinatia AUDIO a sursei. Eu nu de la dvs sau de la giongiu vreau sa vad implementarea protectiei la SCC prin limitare puls cu puls, ci de la Marian, pentru ca el a sarit de fund in sus ca limitarea puls cu puls este cea mai sigura, ca nu are sens sa ne complicam cu comparatoare si alte alea...Deci problema este intre mine si el, eu am demonstrat filmat eficienta unei protectii pe pin 10 la SG3525 cu shutdown pentru un smps capabil de 4kW continuu cu 4,5kW peak.Vreau sa vad de la el protectie cu limitare puls cu puls pe pin 10 la SG, sursa capabila de minim 3kW, nu de la dvs sau de la giongiu...

Link spre comentariu

Am facut limitarea cu 2 tranz din schemele de mai sus, dar este cu stop din cauza reactiei pozitive prin cond de 47micro.

Am lasat numai pnp-ul comandat cu traful de curent, deci cu colectorul lui in pin 10(emitorul la Vref).

In pin 8 am pus 4,7micro. Pleaca cu soft-start si pinul 8 se opreste in valoarea dictata de comanda in 10. A fost nevoie de cond de 10nF direct dupa redresare 4148 pt ca apareau asimetrii intre ramuri.

Am facut scurt direct pe condensator dar nu am mai pus divizor ca sa maresc la 2,5Avarf ca in testele trecute.

Datorita condensatorilor de curatare se vede ca in scurt se duce la 1,9A fata de 1,5A la suprasarcina.

Link spre comentariu

D-le miticamy, din nou ma vad nevoit sa readuc aminte ca discutam de puteri mari, nu de citiva amperi, adica zeci sute de W.

Daca nu aveti IGBT-uri, va aduc eu gratuit la gura de metrou, IRG4PC50Wpbf, 4 bucati (cele pe care le folosesc in smps-urile de 4kW), dar vreau sa vad protectia de puls cu puls ca tine in friu 3-4kW putere la iesire.

Spuneti-mi va rog in ce lucrati dvs acum, ce tensiune aveti in secundarul SMPS (tensiune redresata si filtrata) si ce elemente comutatoare folositi, banuiesc ca alimentate la +300-320Vcc, multumesc.

Link spre comentariu

Recunosc din start ca nu am citit chiar tot topicul dar nu cred ca luați în calcul faptul ca pentru orice convertor buck controlat în curent este nevoie de slope compensation pentru un factor de umplere mai mare de 50%. Deci pentru comandă directă la pinul 10 trebuie proiectată sursa și reacția de tensiune astfel încât factorul de umplere să nu depășească 50%.  Mai sus semnalul din traful de curent trebuie comparat cu o referință rampă (cred ca asta încearcă Leco să ne spună pe limba lui...).

Link spre comentariu

Sant la faza de a intelege cum lucreaza cu adevarat pinul 10. Pana acum nu am vazut comenzile directe ce se duc pe celelalte 2 cai in afara de influentarea pinului 8.

Cu puterea mi-am spus parerea, traful este mai mare, curentii mai mari dar si tranz mai puternice. Totul este proportional, nu vad de ce nu ar merge. 

Mi-am stricat concediul de odihna sa merg la medici, deja 2 zile le-am pierdut cu aceste testari. In iunie vreau sa ma pensionez anticipat, daca ma tin pe linia de plutire cu sanatatea pot face multe teste, masuratori. Pana atunci mai cu greutate.

Recunosc din start ca nu am citit chiar tot topicul dar nu cred ca luați în calcul faptul ca pentru orice convertor buck controlat în curent este nevoie de slope compensation pentru un factor de umplere mai mare de 50%. Deci pentru comandă directă la pinul 10 trebuie proiectată sursa și reacția de tensiune astfel încât factorul de umplere să nu depășească 50%.  Mai sus semnalul din traful de curent trebuie comparat cu o referință rampă (cred ca asta încearcă Leco să ne spună pe limba lui...).

De unde factor mai mare de 50% la semipunte sau punte?

Link spre comentariu

Sub 50% (mai avem si deadtime).

Sanatate maxima!

Oferta de IRG-uri ramine valabila oricind pt dvs!

Spuneti-mi va rog in ce lucrati dvs acum, ce tensiune aveti in secundarul SMPS (tensiune redresata si filtrata) si ce elemente comutatoare folositi, banuiesc ca alimentate la +300-320Vcc, multumesc.

?

Link spre comentariu

pif80 are dreptate, iar umplerea poate fi peste 0,5. Conteaza umplerea pe care o vede inductanta, ea genereaza insatabilitatea ce face necesara compensarea de rampa. Iar aceasta umplere poate depasi 90% la semipunte.

E chiar mai rau: una e compensarea de rampa necesara la suprasarcina si alta e la scuirt, difera rampa (di/dt).

matache, daca difera alternativ iesirile, e nevoie de o compensare corecta de rampa. Asta e. Te sun.

Link spre comentariu

Am scris la primele teste ca folosesc numai ce am gata bobinat. Nu detin miezuri mari. Nu am sarma de bobinat. Nu am dispozitie sa bobinez. Ce pot sa fac si am placere este studiul oscilogramelor. Am zeci de trafo ATX.  Deci am folosit un trafo ATX.

Am spus la acest subiect: nu am lucrat cu IGBT, nu as lucra cu ei la asa ceva.

pif80 are dreptate, iar umplerea poate fi peste 0,5. Conteaza umplerea pe care o vede inductanta, ea genereaza insatabilitatea ce face necesara compensarea de rampa. Iar aceasta umplere poate depasi 90% la semipunte.

E chiar mai rau: una e compensarea de rampa necesara la suprasarcina si alta e la scuirt, difera rampa (di/dt).

matache, daca difera alternativ iesirile, e nevoie de o compensare corecta de rampa. Asta e. Te sun.

Dl Smilex v-am mai spus, coborati uneori si la nivelul nostru. Eu ca depanator tv nu am inteles nimic din formularea "iar aceasta umplere poate depasi 90% la semipunte".

Trebuie sa recunosc ca Bode, polii, zerourile si decibelii au fost dusmani permanenti la scoala. Interventiile acestea criptate, chiar sibilice, nu stiu pe cine ajuta.

Link spre comentariu

De asta spuneam sa traduca in limbajul nostru.

Eu in comparatia cu rampa ma straduiam sa introduc raspunsul rapid pe fiecare semiperioada, ma astept la o functionare tip current mode. Si oricum la scurt este cea mai mica conductie, de ce aducem in discutie conductii maxime.

Link spre comentariu

Intre doua alternante pozitive sunt doi timpi morti si o alternanta negativa ,acestea impreuna avand mai mult de 50%.In urma redresarii ,alternanta negativa trece sus,si mai raman doar timpii morti care pot fi foarte mici,de aici si umplerea foarte mare, care depaseste 90% si cu care este atacata inductanta de iesire.

Desenul lui Marian cam aia arata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări