Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS de 3Kw, cu SG3525

Postări Recomandate

Am deconectat filtru RC, din pinul 10.La vreo 20A, in secundar, asa arata semnalul dupa filtru. Eu unul nu vad nici-o asimetrie.Cred ca alta e cauza, pentru  diferenta de umplere de pe iesiri SG3525.

Posted Image

Am facut si testul cu NPN, propus de miticamy.. Asa arata semnalul in colector...

Posted Image

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Ultima oscilograma arata o simetrie buna dar bucla o poate strica. Si eu am avut asimetrii dar nu asa mari cu cond de 2,2nano. Dupa ce am mai adaugat parca 4,7nano s-a cumintit. Dar eu am impus deja o conductie mai mica, nu am lasat-o pe cea maxima. Daca vrei sa incerci reducerea delta cum am spus/ vezi pdf, avem o imagine mai exacta a comportarii. Nu am asa experienta in proiectare ca sa anticipez comportamentul dar cand fac un montaj il am sub control si din diverse incercari obtin macar o ghidare pe drumul cel bun.

Si la mine in scurt se vede o asimetrie dar am spus ca nu stiu exact cauza, adica s-ar putea sa fie de la ir2110 ca nu mai are timp sa se incarce cond de boost. 

Cand tranz de jos conduce nu mai scade tens in pin 9--loc marcat cu galben--dar cond de aprox 6nano memoreaza tensiunea si ajuta pulsul sa nu se lateasca prea mult.

Posted Image

Asa ca in primele oscilograme trebuia sa vizualizezi si pinul 8. intotdeauna se vizualizeaza concomitent cauza-efect, durata pulsului de iesire este data de pinul 8 atunci cand pinul 9 este anulat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am comandat la TME, atat SG3525, cat si SG3524, cu care ati testat dvs. Eu banuiesc integratul cu care am testat, cum ca ar avea probleme. Daca am impulsuri identice in pin 10, nu vad vre-un motiv sa am asimetrie pe iesiri. Dupa ce sosesc, mai fac ceva teste, oricum pana atunci nici timp n-am. Una peste alta, apropo de discutia de pe celalalt topic, cred ca asimetria si nu intarzierea, e cauza esecului lui Leco, cand acesta a incercat limitarea puls cu puls.

Link spre comentariu

Sa evitam sa incarcam topicul cu testele lui Leco. Electronica se face cu scheme. Nu stim ce bobina avea pe iesire la un moment dat, nu stim ce cond avea in pin 8, ce sarcina avea in secundar trafo curent. De fapt nu stim mai nimic din experimentele lui.

Sa incercam in acest caz particular sa ne descurcam pt ca in spate exista chiar afirmatii de ale noastre.

Link spre comentariu

Daca masurati intre B si E sau G si S la elementele comutatoare, si nu aveti comanda prin trafo impulsuri, deci folositi un driver half bridge gen IR211X, este posibil daca aveti capacitatea mica de bootstrap, sa apara diferentele.

Am mai spus, bobina de dupa redresare am testat cu mai multe valori intre 5 si peste 22uH, cel mai bum moment l-am avut intre 8 si 12uH, facuta pe miez de calitate -2 micrometals, nu ciurucuri din surse ATX.

Frecventa era 93,5kHz in testele de pe atunci, CsoftStart 4,7uF.

Link spre comentariu

Am gasit un 3525 prin cutii si am facut un montaj cu IR2110 si un traf ATX.

Limitarea de curent am facut-o cu un tranz cu Ge cu colector in pin 8--nu am reusit 0,8V in secundat trafo crt ca sa pun unul cu Si.

Limitarea la suprasarcina intra simetric.

Si la scurt cu fire mai lungi de la ATX curentul este simetric dar amplitudinea prin mos-uri se dubleaza fata de suprasarcina.

Am sa incerc cu un alt traf de curent, acum este cel driver din ATX.

Link spre comentariu

Am pierdut deja 6 ore cu montajul, l-am facut de la zero, paianjen.

Nu este nicio schema, secundarul trafului de crt l-am dus in baza unui npn cu Ge iar colectorul acestuia in pinul 8 unde am 1nF la masa.

Am pus diodele pe infasurarea de 5V a trafului ATX ca sa pot pune diode schottky de curent mare. Dar nu am avut sarcina puternica si m-am oprit la 1,5A prin mos la suprasarcina si se ducea la 2,5A in scurt.

Scurtul inca nu l-am pus direct pe cond de iesire, am folosit firele de conexiuni de la sarcini/ niste rez de putere puse pe placi de dircuit imprimat.

De frica sa nu ard tranz am folosit unii recuperati care au numai 4,5A.

Dupa ce bibilesc raspunsul mai rapid--am sa incerc si cu lm393 sai lm311--trec la puteri mai mari. De ex 2 trafo atx in paralel si IRF460 recuperate tot din surse.

REVIN:     Am postat un film scurt.

Sus este tensiunea pe tranz pt sincro.

La mijloc, sonda de curet in primarul trafului. Este pe 1A/ div.

Jos este pinul 8, 2V/ div.

Deci curentul sare de la 1,3Avarf la 2,6Avarf. Trecem la imbunatatiri.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

M-am jucat cu rez din secundar trafo crt, am comandat un 2222 cu colector in pin 8 unde paralel peste 1nF am mai pus 5,6nF de s-a linistit bucla.

Sus, curentul in primar traf, 1A/div--deci 2Av cand incepe limitarea.

Jos este pinul 8,-----5V/div

La inceput am pus baza de timp pe 2ms/div si sincro retea pt a vedea cand intra limitarea, adica pe farful sinusoidei de retea datorita riplului pe electroliticul de 400V.

La scurt se vede ca trece putin de 2Av curentul prin traf.

Apoi am trecut pe 10microsec/div, se vede si ingustarea pulsurilor si varful curentului nu trece de 2,5Av in scurt.

Cu un traf de curent adevarat aceasta supracrestere sigur se va reduce.

Link spre comentariu

Povestea este mai lunga. Cu traf driver ATX nu se obtine amplitudine mare iar tranz din pin 10 are 5ko in emitor, deci este nevoie de mai mult de o,6V comanda.

Am gasit un traf de crt dar cu un secundar, trebuie sa pun punte de diode si nu am 4 schottky. Poate incerc azi cu 4148 dar sant in concediu si trebuie sa mai si repar ceva pt cadouri de Craciun.

Si asa ieri am lucrat de la 12 la 24 din care scad cele 2 mese. Am pierdut timp pt ca am incercat si cu comparator, este prea sensibil. Ma tot plang cu sanatatea, am si glaucom, mi-a gresit si dioptriile stanga dreapta pt ca sant inegale. Asta ca sa inteleaga cei care vor sa le dam totul iar ei sa nu revada cartile de fizica/ electricitate iar sa caute documentatie cu G inainte de a intreba, nici atat.

Posted Image

Link spre comentariu

Apreciez efortul facut de dvs. Cu siguranta faceam si eu aceste teste, va dati seama, stau ca pe ace, dar n-am decat integratele de la miva...Azi am pus un soclu, am testat cateva bucati, din acelasi lot. Aceeasi problema, limitarea actioneaza doar pe o iesire, cealalta n-are nici-o treaba. Dar chiar si asa, limitarea functioneaza. Fac scurt direct pe iesire fara probleme, e drept ca alimentez deocamdata cu doar 100V.

Am incercat si varianta dvs, cu tranzistor in pin 8. Aceeasi problema...

Daca nu azi, poate maine, vor ajunge si integratele comandate de la TME. De regula se miscau repede, acum insa, probabil firmele de curierat sunt foarte aglomerate.

Link spre comentariu

Nu inteleg de ce ai aceasta problema, la testul cu traful de curent scos din bucla ai in colector impulsuri egale.

Si la mine cu 1nF in pin 8 era ff. zgomotos.

Cu inca 5,6nF s-a linistit.

Am spus, se vizualizeaza pe 2 canale cauza-efect. Adica tens din pin 8 este comparata cu rampa si rezulta durata.

De aceea in film am curentul si tens in pin 8.

Poti sa o iei si ca o critica, am postat acum 3-4 ani oscilograme cu sonda de curent TEK si una facuta in 5min pe un tor ferita de pe cablurile monitoare CRT.

1 spira din conductor de instalatie electrica pt ca are izolatia garantata si 10spire(20) inchise pe 1ohm(2ohm) pe care se pune sonda de tensiune 100mV/A.

Avantajul sondei de curent nu mai trebuie explicat, daca spunem numai de indicarea saturatiei miezului si este suficient.

Apoi teste fara traf izolator, sonda de curent la tranz forta, sonda de tensiune in secundare.

Link spre comentariu

Am pus 4 diode 4148 in sec trafo crt si am comandat in pin 10. Dezavantajul aici este ca peste o valoare a tens in pin 10 din pinul 8 se extrage acelasi curent pt ca tranz intern are 2 diode in baza. Se observa si aici ca este nevoie de 1,6V in pin 10 pt a limita in suprasarcina. Este spotul de jos, 1V/div.

Oscilatia la scurt este cu 3 valori de cond fol in pin 8: 330pF, 1nF, 2,2nF care a ramas la filmare.

Sus este pinul 8, 5V/div.

La mijloc curentul prin traf, 5A/div.

Varianta finala ar fi cu tranz extern ce comanda pin 8, poate incerc cu un mos--2n7000.

Revin:  am  pus 2n7000 sa comande in pin 8. Am adaugat 5,6nF paralel cu 2,2nF in pin 8.

Jos tens in poarta 2N      1V/div

La mijloc tot curent in primar traf   5A/div

Sus:         tensiunea in pin 8    5V/div.

Intreruperile acelea cu baza pe 2msec pot fi si de la IR2110 ca pierde alimentarea la durate mici--e numai o supozitie.

Comanda cu traf driver ar lamuri asta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări