Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS de 3Kw, cu SG3525


giongiu

Postări Recomandate

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Posted Image

Posted Image

Traful e bobinat pe un ETD59, 14 spre in primar, cu conductor de 1mm patrat, izolat in silicon, doua secundare a cate 3 spire, din patru fire bobinate simultan, apoi inca 14 spire, cu un singur conductor. Cele doua infasurari de 14 spire, conectate in paralel, idem secundarele. Inductanta primarului, cca 0,9mH, inductanta de scapari, cca 3microH. Filtrajul, 3 conzi de 330/450V, condensatorii de cuplaj, 10 bucati, 0,82micro la 250V. Doi mosfeti de 70A/650V, care vor fi comandati de un IR2110, sau tot driver flotant, dar de 4A, un IRS. Frecventa, max 50Khz, deadtime cat mai mic, probabil cca 0,5ms.

Redresarea, cu patru diode de 100A/45V.

O sa revin si cu schema, dupa ce o desenez.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Am desenat si schema, care cu siguranta va mai suferi modificari. 

Posted Image

Desi in schema alimentarea se face direct din retea, foarte probabil ca alimentarea se va face dintr-o sursa boost, de cca 400V. Testele initiale le voi face insa, fara sursa boost.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

S-ar putea sa risti niste arcuri electrice "frumoase" la electrolitici mai ales ca ai placa dublu strat la modu ala de abordare , ( ti-o spun din propria patzanie), la alim  SG-ului si IR-ului iti trebuiesc min 300 mA , cu cat urci in freq consuma mai mult ! IR astea sunt al naibii de sensibile  !

Link spre comentariu

Am patit chestia asta candva, intre timp am descoperit un lac protector, cu care dau pe ambele fete, inainte de lipirea componentelor. Dupa ce le lipesc, mai dau cateva straturi. Astfel cablajul e izolat suplimentar, in plus e protejat impotriva umezelii. E sub forma de spray, Plastik 70, eu l-am luat de la TME.

Pornirea sursei se face prin cele doua rezistente, apoi alimentarea va fi asigurata de pe o infasurare a trafului forta, sau tensiunea de iesire, sau un mic traf retea, sau...

Azi am testat limitarea de curent puls cu puls si am descoperit ceva neasteptat. Umplerea e modificata doar pe una din iesiri, adica fac scurt pe iesirea sursei, iar la cele doua iesiri din SG3525, umperea e minima pe una, pe cealalta ramane maxima. Testele le-am facut cu sursa alimentata la tensiune mica...

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Unde ai verificat semnalele, in SG sau la IR ? o alta chestie aiurea la SG e ca la peste 50 khz semnalele isi cam pierd forma, si umplerea scade o data cu cresterea freq, ii trebuiesc piese de calitate la RT si CT  

Link spre comentariu

Am scris clar anterior, unde am verificat semnalele, la iesirea SG. Integratul e luat cu ceva vreme de la M...rom, asa ca il suspectez a fi cu ceva probleme. Mai am cateva, tot din aceeasi sursa, le testez si pe astea. Daca se comporta identic, comand de la TME. 

Posted Image

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Scuze , nu citisem suficient de atent, Inceaca sa ii mai scazi freq, o chestie asemanatoare am  mai intalit si la alte integrate PWM. citirea curentului o faceam cu shunt, si toate spike-urile oprea doar o parte de semnal , ba chiar mai rau nu mai pleca integratu, aparea o oscilatie  de cativa Mhz pe tot integratu si statea blocat

Link spre comentariu

Ce valoare are bobina pe iesire?

In pinul 8 ai condensator?

Vezi pinul 9 sa nu fie zgomotos.

De ce aduci rampa la pinul 10?

Cum am mai spus cuiva aici, fixeaza un delta/ durata conductie oarecare--creste sarcina cat esti sigur ca tine ansamblul si vezi iesirea redresorului trafo curent, adica intai sa te asiguri ca la o conductie simetrica prin mos-uri ai impulsurile egale pregatite pt pinul 10.

Ca limitarea sa fie rapida in pinul 8 trebuie un cond mic/ sute pico, nano, prin tatonare.

Ca sa ramana functia de soft-start se pune in pinul 8 un cond de ordinul 5 micro, dar separat prin dioda ca sa aibe efect la pornire si apoi tranz din pin 10 sa nu mai traga decat de cel de nanofarazi.

Condul de SS poate avea si o rez de 1Mohm la referinta paralel cu o dioda care va descarca condul la dezalimentare.

Dioda intre 8 si 5micro poate fi una schottky BAT ca sa plece cat mai de jos soft-startul.

Nu vad de ce nu ai avea egalitate ca mine aici:

Posted Image

http://www.elforum.info/topic/110285-sg3525-protectie-cu-stop-si-limitare-puls-cu-puls-pro-si-contra/page-9

3525 este o varianta a lui 3524 cu capabilitati marite de comanda, de fapt o adaptare mai buna pt comanda mos-urilor care incepusera sa se impuna.

La limita renunta la tranz din pin 10 si pune unul extern care sa actioneze in pin 8, asta pt a fi sigur ca este corect conceptul(adica de ce nu ar fi, s-au trazit romanii sa modifice teoria surselor in comutatie?). Inca nu ne legam atat de tare de pinul 10, trebuie fiecare sectiune periata/ finisata--traf-forta, driver, bobina iesire.

La 3524 am fol tranz de blocare pe post de amplificator de curent si tot a functionat.

Link spre comentariu

Am testat cu 25, 50, 120 microH, acelasi comportament.

Am testat initial fara cond in pin 8, apoi cu cond intre 680-2,2nF, nici-un rezultat.

Am pus un cond in pin 9, fara rezultat.

...si tot asa...

Singurul efect l-a avut aducerea in pin 10 a rampei, dar nici asa umplerea nu era perfect identica pe cele doua iesiri. Ceea ce ma duce cu gandul ca asimetria se datoreaza lipsei compensarii de care vorbea smilex, pe celalalt topic.

Traful de curent cu care am testat, e CS1200L http://www.farnell.com/datasheets/1870391.pdf , redresare cu patru diode 1N4148, rezistenta de sarcina, intre 16-100R, apoi filtru din 3,3K si 680pF, in pinul 10.

Maine tai porcul, asa ca timp de teste, poate peste 2-3 zile. Oricum comand niste SG3525 la TME...poate am avut eu ghinion cu cele de la M...varom 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Ceea ce Smilex sugera este o lipsa de simetrie intre pulsuri consecutive, nu intre cele 2 iesiri ( deci intre ramuri, ca asta inteleg ca incriminezi-cer scuze daca gresesc si n-am inteles corect ). De altfel nici nu vad cum poti creea asimetrie intre ramuri cu pinul 10 care comanda latchul ala care la randul sau comanda simultan ambele iesiri, singura explicatie pe care o gasesc este integrat defect daca ai asimetrie semnificativa intre iesiri.

Link spre comentariu

Mi-am amintit ca aceeasi problema am intalnit-o si la limitarea puls cu puls, implementata la IR2110, la robotul auto. La vremea respectiva, am facut un filmulet, ca @smilex sa-si dea cu parerea.  

Link spre comentariu

In primul rand, semipunte la 30A prin mos lasa de dorit. Mult mai potrivita era puntea. 

Marian are dreptate, nu se justifica diferentele astfel. Trebuie sa vezi daca rampele cananelor coincid valoric in pinul 10. Ai putea avea o problema cu trafo sau puntea curent. Daca rampele consecutive in 10 sunt identice iar iesirile nu, schimba integratul.

Npn-ul ar trebui sa aiba 1k la masa in emitor.

Vezi daca ai spike-uri pe sarcina trafo curent. Daca nu ai sau sunt mici, minimalizeaza maxim posibil filtrul de dupa trafo curent pentru intarzierile de care spuneam.

Incearca o inductanta serie cat mai mare, va da timp integratului sa raspunda (pentru un viitor test la scurt)..

 

Cumpara-ti un stingator mai mare.

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Am promis ca nu mai postez, dar aici este vorba de munca cuiva care incearca prin ceva efort si pierdere de timp sa ajute in intelegerea comportarii la puteri mai mari. Dar daca nu se raspunde intr-un fel oarecare la propunerile mele motivele de retragere se vor inmulti.

Ce spunea Smilex este normal intro bucla de reactie. Dar eu am propus sa vedem comportamentul fara reactie, adica ce avem in secundaril trafului dupa 3,3k cu 680pico. Se poate pune acest semnal in baza unui 2222 care are sa zicem 1k in colector la Vref  pt a vedea simetria intre cele 2 faze. Inca o data, nu se inchide bucla de curent. Se poate varia si delta cu montajul de test din PDF, adica amplif de eroare se pune repetor si se aplica referinta divizata. Cand vom avea in colector 2222 dreptunghiuri consecutive egale santem pe drumul cel bun.

Trebuie sa ne asiguram ca dupa filtrul 3,3k/680pico avem copia curentului prin mos-uri, adica trapezuri dreptunghice.

Asa trebuie sa fie in secundarul trafo curent si la fel, dar numai o polaritate, dupa puntea redresoare. Dupa filtrul 3k3/680 se vor rotunji un pic si vor dispare spike-urile .

 

Posted Image

http://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/page-39

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări