adicontakt Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 Mai dudi eu zic asa ,pune i sa se cotarceasca si vezi ce iese , daca nici atunci nu sunt imperecheati eu nu stiu ce solutie sa mai alegi P.s. de vina pt raspunsul asta e palinca lui pop adi 44 Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 25, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 25, 2015 La tranzistorii de pe intrare, desi sint din aceeasi gama de beta, se pare ca exista o diferenta de 100 intre NPN si PNP. :( Stiu ca pot sa folosesc cel mai mic NPN cu cel mai mare PNP, dar in felul asta imi raman multe cu diferente si mai mari pe care nu le mai pot folosi. Care este mai critica, imperecherea intre cei de acelasi tip sau intre NPN si PNP ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 25, 2015 Partajează Postat Decembrie 25, 2015 Daca ii faci un circuit DC servo sau on circuit de reglaj offset, nu-ti mai rupeai capul atit cu imperecherea la singe. Curentii comandati de acei trz din diferential sint atit de mici, incit orice trz cu beta peste 100 sint buni pentru acel rol in schema. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 25, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 25, 2015 Care sange ? Link spre comentariu
alex mm Postat Decembrie 25, 2015 Partajează Postat Decembrie 25, 2015 Nu-mi plac insectele alea , dar cum reusesti sa masori beta la ele ? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 25, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 25, 2015 Am facut un mic cablaj de 1cm patrat cu 3 paduri si conectat cu 3 fire la multimetru. Si pun smd-ul pe pad, il presez un pic... si gata beta 1 Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 25, 2015 Partajează Postat Decembrie 25, 2015 (editat) Sper că foloseşti o mănuşă izolantă electric şi termic, altfel selecţionezi superdiode. ............. Eu aş alege de la npn 1x507 + 3x515 şi de la pnp una din variante: a) 1x490 + 1x513 + 2x533 b) 1x490 + 3x480 c) 4x480 Editat Decembrie 25, 2015 de zal Link spre comentariu
alcon Postat Decembrie 25, 2015 Partajează Postat Decembrie 25, 2015 Sper că foloseşti o mănuşă izolantă electric şi termic, altfel selecţionezi superdiode. Poate ca ar trebui facut un anticoagulant si luat un KEBENE PLUS... Link spre comentariu
clausnc Postat Ianuarie 2, 2016 Partajează Postat Ianuarie 2, 2016 Eu nu am gasit niciodata, dar niciodata 2 tranzistori de structuri diferite, PNP-NPN, cu acelasi beta la tranzistorii de semnal mic si curent mic, gen diferentiale. Am gasit beta egal PNP-PNP si NPN-NPN, dar niciodata beta egal intre complementari, chiar si de la producatori diferiti, Sanyo, Fairchild,Toshiba, etc. Exact cum au spus colegii pe aici, in cele mai multe cazuri, PNP are beta mai mare. Oare acesta sa fie un aspect (general), pentru care, in secolul trecut erau preponderente schemale simple cu 2 PNP sau 2 NPN in diferential? Iar cele care erau full simetrice si se respectau, aveau DC servo? Ca finali (prefinali in cazul meu), cei mai apropiati in beta la testele de amplificare in curent la 20Vce si citiva amperi in colector (3-4A), pentru citeva secunde, au fost NJW1302 si NJW3281. SAE 2200 are o schema full simetrica in varianta cea mai simpla, autorul ei fiind si unul dintre parintii acestui principiu. Mai am o pereche de finali si prefinali marcati SAE (ceva motorola ar fi in spatele marcajului ) si pot sa-ti confirm ca sunt echilibrati, dar acest lucru incepe de la 10ma de ex la finali. (doar diferentialii sunt cu beta diferit, compensati diferit in eatjul urmator). Am folosit motorola mj2113/mj2114 care binenteles incepeau sa se pupe de la 100ma in sus.(cumparata ca fiind imperechiati cu metoda la un singur nivel de 1a). Din pacate au fost afectati si diferentialii pe un canal si am preferat solutia cu capsule separate si i-am si degenerat; si am deschis cutia pandorei (asa am aflat ca au fost compensate diferentele de beta in etajul urmator in varianta originala). Am ajuns la varianta de offset de genul: -40mv/20mv si e clar ca nu prea vor neimperechiat diferentialii (npn cu npn si pnp cu pnp ) si asta la curentrul din circuit care e 0.5ma (pe brtametru imperechierea e la 6ma). Canalul bun avea un offset de 1mv dupa atata timp.(canalul stricat a fost stricat prin ceva lichid curs pe placa cu semireglabilii de curent de repaos). Amplificatorul cred ca e unul care se respecta si nu are nici dc servo si nici reglaj de offset. avand doar 100w.( vezi implementarile aceleasi firme de puteri mai mari care au reglaj de offset sau compensare termica cu trei tranzistori, dar nu au nevoie de dc-servo si asta la 400w) p.s.Dupa 35 de ani te intrebi in ce directie am evoluat? Chiciul a devenit referinta, Link spre comentariu
Vizitator florinmacri Postat Ianuarie 15, 2018 Partajează Postat Ianuarie 15, 2018 Va salut! Am o mare rugaminte la dumneavoastra, eu fiind un noob in electronica, insa sunt foarte pasionat de muzica si aparatura vintage. De curand am achizitionat un amplificator Sansui AU 919, de multa vreme imi doream asa ceva, si spre ghinionul meu aparatul arata bine la exterior insa la interior estre cam jale. Am sa pun si niste poze explificative. In afara faptului ca a fost neingrijit, plin de praf care s-a lipit de placi si este ca o mâzga, am aruncat un ochi si pe etajul final, unde atunci cand am pus surubelnita sa desfac, mi-am facut cruce cu limba pe cerul gurii, dorind sa gasesc tranzistorii originali, dar am fost foarte dezamagit pentru ca am gasit o adevarata ciorba de tranzistori, din 8 doar unul singur este original, restul sunt 4 de la Toshiba,1 Sanken, 3 Motorola. Cand am constatat acest lucru, m-am apucat de scris pe mai multe forumuri, printre care si doua din Anglia iar pe unul din ele, s-a oferit cineva sa-mi vanda niste inlocuitori ai celor originali. Sansui recomanda ca si inlocuitori perechea 2SA1116/2SC2607 iar respectivul binevoitor imi ofera 2SA1117/2SC2608, diferenta dintre prima pereche si a2a fiind la amperaj, acestia din urma avand amperaj de 17A iar primii 15A. Problema este ca nu sunt imprecheati, si stocul este foarte redus, deci trebuie sa achizionez repede pentru ca sunt scosi din fabricatie si se gasesc foarte, foarte greu. Mai am o suspiciune de fake, dar vanzatorul m-a asigurat ca sunt originali si nefolositi. Pretul pentru o perecehe este de 25 de euro, iar costul total la ce am nevoie plus transport este de aprox. 120 euro. Cineva imi sugera ca inainte de montajul acestor tranzistori, amplificatorul sa fie pus la punct din punctde vedere DC offset si BIAS, habar n-am ce inseamna asta, si abia apoi sa fie montati tranzistorii inlocuitori ai originalilor. Este o problema asa mare ca nu sunt imperecheati? Citisem tot pe acest topic ca nu ar fi asa o mare tragedie! Va rog daca se poate sa-mi dati niste pareri ! Multumesc frumos! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2018 Partajează Postat Ianuarie 15, 2018 Daca schimbati toti finalii si vreti sa-i vindeti pe cei ramasi, va cumpar eu cei 4 Toshiba scrisi cu rosu. Dati un MP daca e cazul.(oferta mea maxima este 100 lei) Link spre comentariu
Shambala Postat Ianuarie 15, 2018 Partajează Postat Ianuarie 15, 2018 Daca doriti sa reconditionati ampliful la standard inalt (museum quality), atunci se justifica folosirea de tranzistori cat mai apropiati de originali (si ca marca, aspect, suruburi, etc) Daca doriti sa il folositi pt dvs puteti f bine sa folositi tz noi, tip MJL sau chiar de tipul cu capsula de plastic (au Ft mult mai mare), de o calitate mult superioara celor originali. Si mult mai ieftini, si imperechiati, si originali . Gasiti fie din dezmembrari, fie la furnizorii oficiali. Sfatul cu verificat si reglat aparatul inainte de a schimba finalii este f bun, dar reglajul va trebui refacut si dupa inlocuire. Daca veti pune tz moderni cu Ft ridicat este posibil sa fie necesar sa schimbati sau sa adaugati cativa condensatori (mici). Link spre comentariu
Vizitator florinmacri Postat Ianuarie 15, 2018 Partajează Postat Ianuarie 15, 2018 (editat) Ceea ce-mi doresc eu este sa sune apropiat de original. Cand eram copil, am ascultat o linie Sansui si mi se zbârleste si acum parul pe mine cand imi aduc aminte cum se auzea! Iar cel mai mult si mai mult imi doresc sa ma ajute cineva foarte priceput, care sa lucreze ingrijit si cu simt de raspundere. Nu vreau pospaiala, doresc o restaurare de calitate. Daca este si cineva din Brasov, pot sa ma consider cel mai norocos! In acest moment amplificatorul functioneaza, nu are nici o problema , se ”aude frumos” dar nu e ceea ce trebuie! Numai bine! NL Poate imi recomandati si pe cineva din BV, multumesc! Editat Ianuarie 15, 2018 de florinmacri Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum