Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Program proiectare/simulare circuite


Vizitator EvilDeeds17

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ratza

    1

  • yo3fhm

    1

  • belasajgo

    1

  • ilzul

    1

Top autori în acest subiect

Imi puteti recomanda 2-3 programe care considerati ca ar putea sa ma ajute?

Nu ma intereseaza usurinta utilizarii,ci care isi face treaba cel mai bine. 

Exista multe aplicatii in zona simulatoarelor. 

Personal, eu lucrez cel mai des cu LTSpice.

LTSPice este produs de Linear Technology, incluzand o colectie consistenta de modele Spice ale componentelor fabricate de aceasta companie - dar permite utilizarea oricaror altor modele Spice. Este gratuit, usor de folosit si foarte util. Puteti simula de la circuite simple si pana la circuite extrem de complexe, in functie de necesitati. LTSpice are si un grup de discutii pe Yahoo, foarte bine intretinut (avand un numar de aproape 60000 membri!). 

 

Simularile in LTSpice nu sunt foarte dificile, dar necesita un timp de acomodare cu aplicatia in sine, acomodare care nu se poate face decat prin lucru efectiv, incercare si eroare. Desigur, ca sa puteti obtine si niste rezultate pertinente, este nevoie in general sa stiti si ce sa cereti de la simulator, dar si la ce sa va asteptati cu aproximatie. Nu este un instrument destinat incepatorilor, desi poate fi la fel de util si pentru acestia, intrucat cu ajutorul sau, se pot exemplifica foarte usor mai toate notiunile de fizica a curentului continuu si alternativ, electronica de baza, semnale si circuite diverse.

 

Am simulat si studiat cu LTSpice o groaza de circuite, pornind de la clasicele RLC-uri si terminand cu structuri mai complicate.

Eu il folosesc de cele mai multe ori pentru studiul circuitelor implicate in zona de RF (filtre, mixere, etaje de amplificare, oscilatoare, circuite reactive diverse, etc.) - dar il puteti folosi si pentru surse de alimentare, amplificatoare audio, diverse circuite de automatizare, etc. Printre alte lucruri interesante pe care le puteti face cu LTSpice, ar fi proiectarea si simularea unui filtru activ, apoi trecerea unui semnal real (importat dintr-un fisier disponibil) prin filtrul simulat, respectiv obtinerea semnalului filtrat la iesire; o optiune extrem de utila, intrucat se poate auzi efectiv cum "suna" semnalul filtrat, inainte de a realiza fizic montajul filtrului. Un alt exemplu ar fi modelarea filtrelor complexe, cum ar fi cele cu cristale de cuart. In LTspice se pot construi cuadripoli la care sa se importe seturi de parametri S extrasi dintr-un filtru real (cu ajutorul unui VNA de exemplu) si astfel sa se reproduca exact caracteristica filtrului real, asa cum s-ar vedea pe analizor; dupa care se poate trece la modificarea acestora si afisarea impedantei (modul, parte reala si parte imaginara), faze, sau alti parametri care se pot obtine inclusiv din utilizarea unor expresii matematice care sa ii descrie. Astfel, se poate realiza si optimizarea anumitor circuite - dar din pacate, in LTSpice nu exista module de optimizare automata. LTSpice ofera, de asemenea, analiza spectrala a semnalelor, prin FFT. 

 

Ca orice simulator, are si limitari inerente, dar va asigur ca daca treceti de primele hopuri din sfera utilizarii la nivel basic, nu va veti mai desparti de el. Eu am invatat de la un foarte bun prieten; pe vremea respectiva, aproape ca nici nu vroiam sa aud de simulare, hi. Si am sfarsit prin a testa mai intai in simulari aproape orice fleac de montaj pe care ma gandeam sa-l trantesc pe masa de montaj. Asta este una dintre caile prin care veti castiga experienta. 

 

O recomandare generala ar fi sa nu simulati decat strictul necesar dintr-un montaj. 

De exemplu, daca aveti un amplificator cu componente discrete, nu e nevoie si nici indicat sa-l desenati si sa-l simulati integral - ci doar partile care prezinta interes. E de retinut ca LTSPice foloseste componente ideale si daca doriti rezultate cat mai apropiate de realitate, trebuie sa tineti cont de acest lucru si la nevoie, sa adaugati diversi parametri care sa contribuie in acest sens. 

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Recomandarea colegului yo3fhm este foarte buna, programul LTspice este intr-adevar foarte bun. Eu insa mai demult am folosit NI Multisim pentru ca mi-a placut mai mult: http://www.ni.com/multisim/

 

Sunt si alte programe asemanatoare (atat gratuite cat si comerciale), dar depinde si ce fel de circuite vrei sa simulezi (analogice / digitale / mixte). Ar fi bine de stiut si pe ce sistem de operare vrei sa folosesti programele, deoarece de exemplu pentru Linux sunt mai multe variante gratuite decat pentru Windows.

Link spre comentariu

Ptr simulare ucontrolere sunt de acord cu colegul @djvas Proteus e foarte OK.

Am folosit si LTSpice ptr simulari analogice si e foarte bun.

 

PS: Ptr microcontrolere mai folosesc si un mediu IDE de la http://www.oshonsoft.com pe care deasemenea il consider foarte util

 

Succes

Editat de craciun
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări