giongiu Postat Martie 20, 2016 Autor Partajează Postat Martie 20, 2016 (editat) Inductanta trebuie sa aiba la curentul specificat valoarea ceruta, la masuratoarea cu punte LC (curent 0) poate avea dublu sau chiar mai mult. Daca cumperi inductanta gata facuta, gasesti in DS si un grafic al inductantei, functie de curent, de exemplu... http://www.tme.eu/ro/Document/923730b86aa95e196b8b4c675160c53f/47.pdf . Cum rezolvam insa misterul, cand ne bobinam singuri inductanta si nu dispunem decat de o amarata de punte LC ? Mi-ar fi placut ca raspunsul sa vina din partea colegului @Mircea Crisan... Editat Martie 20, 2016 de giongiu Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 Eu nu indraznesc sa raspund fiindca sunt voci pe aici care nu cred in saturarea miezului. Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 La TME cel mai apropiat pare a fi acest model: http://www.tme.eu/ro/katalog/#id_category=100345&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=566%2C370%2C2%2C568%2C10%2C572%2C38%2C2717&used_params=2%3A64941%3B370%3A24611%3B566%3A25328%3B Trebuiesc folosite minim 2buc. in serie dar problema este ca inductanta variaza serios cu curentul, avand 129uH la 15A... Deci trebuie facut un compromis. Se poate selecta un alt miez, important este sa existe fisa tehnica si trebuie tinut cont sa nu ajunga la saturatie la curentul maxim, precum si sa aiba o valoare rezonabila a inductantei (min. 50% din valoarea calculata). Inducatanta masurata cu aparatul (la curent zero) trebuie calculata/estimata la curentul maxim de lucru. Pentru asta e nevoie de un tabel/curba de variatia a miu cu curentul/fluxul. In fisa de la TME exista direct variata inductantei cu curentul. Link spre comentariu
giongiu Postat Martie 20, 2016 Autor Partajează Postat Martie 20, 2016 @iop95, multumesc pentru lamuriri. Ce facem daca nu stim cum variaza miu? Exista vreo modalitate practica de a masura inductanta, la un anumit curent ? Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 (editat) @iop95, multumesc pentru lamuriri. Ce facem daca nu stim cum variaza miu? Exista vreo modalitate practica de a masura inductanta, la un anumit curent ? Se poate concepe dar trebuie sa ai acces la aparatura high-end. Numai cu echipamente minimale n-ai nici o sansa. O ideie ce-mi vine in minte acum este masurare tangentei pantei de incarcare in curent cind atinge curentul dorit. Editat Martie 20, 2016 de sesebe Link spre comentariu
cristi7521 Postat Martie 21, 2016 Partajează Postat Martie 21, 2016 (editat) Cred ca merge prin aproximatii succesive, oricum valoarea inductantei poate varia putin (e ca si cum alegi alta variatie de curent). Editat Martie 21, 2016 de cristi7521 Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 21, 2016 Partajează Postat Martie 21, 2016 Inductanta poate varia foarte mult (1:4 - 1:5) pentru curent intre zero si In; deci nu e deloc neglijabila. Masurarea variatiei miu e destul de dificila. O metoda de masurare a variatiei inductantei ar fi prin conectarea la o sursa variabila stabilizata de tensiune alternativa (cu aproximare e ok si dreptunghiulara 50%) si se masoara curentul in circuit pentru diverse valori ale tensiunii. Problema e ca pentru frecvente mari trebuie o sursa de tensiune mare, reactanta unei bobine de 500micro la 100kHz fiind 314ohmi; se poate reduce frecventa cu alte erori, dar macar se poate face o apreciere. O alta varianta mai simpla dar mai putin corecta ar fi folosirea unei infasurari auxiliare alimentata in cc; se calculeaza nr. de spire si curentul astel incat prin modificarea curentului sa se asigure variatia inductiei in miez intre zero si Bmax; pentru diverse valori ale inductiei se va masura inductanta (alta infasurare) cu un L-metru. Link spre comentariu
FRobert Postat Ianuarie 31, 2017 Partajează Postat Ianuarie 31, 2017 Ca sa nu mai deschid alt topic, as continua in aceasta, cu urmatoarea intrebare. Cam ce putere se poate scoate dintr-un PFC activ (as folosi controlerul UCC28019, mai ales ca are si un calculator online)? la intrare 100V-265V, si iesire 390V. Eu as dori o putere de 4000W-5000W. O sursa foarte interesanta: http://www.peterpapp.com/wide_range_smps.html Redresarea curentului alternativ de la intrare, este facut cu tranzistoare, pentru o disipatie termica mai mica, respectiv scrie ca functioneaza alimentat de la 80V-300V. Oare cu este realizat, deoarece nu vad bobina pfc. Multumesc anticipat pentru raspuns. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Ianuarie 31, 2017 Partajează Postat Ianuarie 31, 2017 Ar trebui sa vezi ce curent ai la 100V si peste 3KW. Uite ce zice DjLeco aici http://www.tehnium-azi.ro/topic/4777-vind-surse-smps-pentru-amplificatoare-si-nu-numai-calitate/?do=findComment&comment=43819 [*]Din fericire, smps-ul a tot fost testat de 2 ani incoace, si nu am avut nici un fel de problema in functionare normala, doar ca intre timp, am renuntat la PFC odata cu cresterea puterii la mai sus de 3Kw, din motive de cost si ale bobinei boost. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 Inca ceva informatii utile http://www.elforum.info/topic/69822-smps-1kw-full-bridge-by-mircea/page-4?do=findComment&comment=1041287 Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 (editat) PFC-urile de putere mare, sa zicem peste 500W-1000W au mult de cistigat prin realizarea lor in configuratie multi-phase. Prin utilizarea a numai 2 circuite booster-PFC in paralel sincronizate sa lucreze in antifaza si care debiteaza pe acelasi condesator de filtrare se pot obtine mai multe avantaje: - riplu de tensiune injumatatit la bornele condesatorului, - riplul de curent injumatatit prin bobine - bobine de doua ori mai mici - tranzitori si diode de doua ori mai mici - perturbatii EMC mai mici deoarece cimpurile electromagnetice radiate sint in antifaza si in functie de layout se anuleaza partial - riplul de curent la intrare injumatatit - power factor mai bun - conductiive emision mai mici, chiar mai mici de jumatate. Din pacate in regim de amator nu am vazut nici o realizare de genul acesta dar pt puteri asa de mari ca cele discutate pe aici este absolut necesar. Editat Februarie 1, 2017 de sesebe Link spre comentariu
addysoftware Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 Asta chiar e o idee foarte buna. Thanks. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 Ma mira ca nu stiai avind in vedere ca ai conceput si butonat multe surse. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 Exemplu de la Fairchild, dar tensiune minima 180V https://www.fairchildsemi.com/application-notes/an/an-4165.pdf Link spre comentariu
FRobert Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 Multumesc Cristi si Sesebe pentru raspunsuri. Am vazut un controler de la Texas Instruments UCC28070, dar trebe un pic sa ma mai inprietenesc cu anumite chestii, de exemplu transformatoarele din drena tranzistoarelor de comutatie. Partea buna este ca are calculator excel, partea rea ca nu inteleg, sau cel putin nu cunosc ce inseamna unele parametrii. Este tare interesant si solutia aceasta cu FAN9673, pacat ca lucreaza de la 180V. Ideal ar fi de la 100V Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum