Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PFC activ, de mare putere, cu SG3525

Postări Recomandate

Scuze de offtopic, dar fiind vorba de PFC, m-am gandit ca pot sa scriu in topicul prezent. Doresc sa construiesc un PFC de 800W cu driverul UCC27019, si m-am impotmolit la bobina boost. Ce miez pot sa folosesc, si unde il pot gasi? Conform calculatorului de la Texas Instrument valoarea inductantei este de 550uH, curentul de riplu 2.72A, si curentul maxim 15.97A.

Multumesc anticipat.

Robert

Link spre comentariu

Bobina este de preferat sa o faci pe miez cu terminatia -60 MMP sau sendust.

Daca nu gasesti miez, lasi un semn pe PM, o sticla de vin bun si se rezolva.

Am facut PFC de 3500W cu acel controller, dar cu driver separat pentru tranzistor.

Link spre comentariu

Merci mult Leco. S-a notat cu vinul, pe data viitoare cand vin la intalnire ma prezint cu ea. M-am indus in eroare ca mai citisem in postarile tale, de miezuri cu -60 pentru pfc, dar n-am gasit nici la tme, nici la farnell, am downloadat si de la Arnold, si de la Micrometals softul lor de selectare miezuri, si cred ca softul este vechi ca nici acele recomandari du erau in concordanta cu ce se gaseste in comert.

Initial miezul acesta mi-sa parut ok pentru aplicatie:

http://www.tme.eu/ro/details/ms-157060/inel-de-ferita/arnold/ms-157060-2/

Oare o bucata ajunge, sau am nevoie de doua bucati in paralel.

Folosesc si eu driver pentru mos, si un step-down converter cu TNY255 pentru tensiunea de bias.

Nu stiu cat de bine se vede schema, cu printscreen-ul din Altium, dar o sa-l postez.

Cu respect

Robert

post-251031-0-45812100-1458406028_thumb.jpg

Link spre comentariu

In multe surse cu PFC activ, de pana la 3Kw, am gasit inductante facute pe miezuri albastre, sendust. Se gasesc la TME, doar miezul, sau chiar inductanta gata facuta. 

http://www.tme.eu/ro/katalog/#id_category=100345&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C568%2C10%2C370%2C38%2C2717%2C566%2C142%2C138%2C580%2C572&used_params=2%3A64941%3B

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Posibil sa-ti ajunga un singur miez, dar mai mare, http://www.tme.eu/ro/katalog/?cleanParameters=1&searchClick=1&search=ms-184075-2

Am bobinat pe unul 50 spire si am obtinut 470 microH. Poti calcula spirele necesare pentru 550 micro, apoi stii diametrul interior, calculezi ce sectiune maxima a conductorului iti permite sa bobinezi nr necesar de spire, vezi daca te incadezi cu densitatea de curent.

Link spre comentariu

Merci, miticamy si giongiu. Cred ca am sa folosesc 2 miezuri lipite, cel putin din cauza spatiului restrans. Am gasit o bobina pfc scoasa dintr-o sursa pc de 1000W - am masurat marimea fizica, cat si inductanta. Avea 420microH, era bobinat cu sarma Cu masiv de diametru 1.4mm. Diametrul total a bobinei era de 38mm, respectiv grosimea de 19mm.

Link spre comentariu

Cred ca am sa folosesc 2 miezuri lipite, cel putin din cauza spatiului restrans. Am gasit o bobina pfc scoasa dintr-o sursa pc de 1000W - am masurat marimea fizica, cat si inductanta. Avea 420microH, era bobinat cu sarma Cu masiv de diametru 1.4mm. Diametrul total a bobinei era de 38mm, respectiv grosimea de 19mm.

Te-ai orientat foarte bine pentru doua miezuri lipite.

La aceeasi solutie am apelat si eu.

Sfatul meu este sa depasesti binisor valoarea inductantei boost ce reiese din calcule dar sa respecti sectiunea conductorului.

Buna alegere ucc28019.

Spor,

Posted Image

Link spre comentariu

Referitor la parteade forta inductanta nu trebuie safie prea mare peste ce iese din calcul deoarece la frecventa de lucru propusa eposibil sa nu mai scoata puterea dorita, sunt patit in acest sens, in acest caz seimpune fie reducerea frecventei fie inlocuirea inductorului cu unul adecvat.

Aspectul 2, Igbt urile au o toleranta relativ redusa la dv/dt si nu sunt prea indicate pentru invertoare boost sunt mosfeturi specializate pentru asta. 2 stw70n60dm2 in paralel sunt adecvate pentru aplicatia propusa.

Daca doriti sa scoata o tensine mai mare perechea c2m0040120d si dioda c4d20120 cu carbura de siliciu sunt adecvate pentru o tensiune de iesire de pana la 800v si putere pana la 4 kw intrare minim 200v.

In ceea ce priveste comanda sunt drivere specializate pentru PFC cu exemple date mai sus, dar chiar si un boost nemodulat are ca si comportament natural cresterea factorului de putere dar nu la modul ideal, ajunge pe la 0,9

Link spre comentariu

Te-ai orientat foarte bine pentru doua miezuri lipite.

La aceeasi solutie am apelat si eu.

Sfatul meu este sa depasesti binisor valoarea inductantei boost ce reiese din calcule dar sa respecti sectiunea conductorului.

Buna alegere ucc28019.

Spor,

Posted Image

Intreb sa nu mor prost, de ce trebuie depasita...binisor...valoarea reiesita din calcul ? Si cat inseamna ..binisor, in cazul lui, cand din calcul i-a dat 550 microH ?

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări