Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PFC activ, de mare putere, cu SG3525


Postări Recomandate

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Posted Image

[url=http://postimg.org/image/wixl34rkd/]Posted Image[/

 

url]

Ideea de a incerca constructia aceasta, mi-a venit ca urmare a discutiilor pe tema posibilitatii/imposibilitatii de a face o sursa de putere, peste 2-3Kw, cu limitare de curent, cu integratul SG3525. 

Deocamdata, am facut doar partea de forta, urmeaza sa fac si partea de comanda, cu SG3525 si drivere. Desi in schema sunt doi mosfeti, pe cablaj am montat doua IGBT, pe care o sa incerc sa le comand direct din SG3525. Daca nu merge, voi folosi drivere.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Interesant, cu bobinele de la mine...

 

Ala este un booster de tensiune, un PFC are sincronizare cu frecventa retelei, citire la trecerea prin 0, etc.

In niciun caz cu acea schema nu vei putea demonstra ca poti face scurt la iesire.

Doar o limitare la I max out predeterminata de reglaj.

Daca toit vrei sa faci acel smps sa demonstrezi, fa smps-ul hard switching la 4kW si baga-l in scurt la iesire.

 

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Daca deranjeaza denumirea de PFC, o sa-i zicem boost. Se vrea a fi de fapt, o metoda simpla de stabilizare a tensiunii de intrare, intr-o sursa semipunte nestabilizata, de putere. La o astfel de sursa, tensiunea de iesire e influentata de variatia tensiunii de retea. Ce va face respectiva sursa de putere, nu m-am hotarat inca...Va fi poate robot de pornire, invertor sudura, sau poate ambele la un loc. Ce stiu sigur, va fi cu limitare de curent si comandata tot de SG3525.

Dar deocamdata sa termin boost-ul.

Apropo de denumiri, nu doar eu fac confuzia intre PFC si boost.  http://www.stevehv.4hv.org/12kwPFC.htm

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Da dar pfc-ul activ este sincronizat cu frecventa retelei redresata (100Hz) (vezi pin 3).

La asta m-am referit.

Boster simplu poti face cu orice circuit PWM+feedback.

Desi nu se pune problema ca nu se stie ce este un adevarat PFC, schema de mai jos arata exact ce si cum.

Link spre comentariu

In schema cu L6562 se citeste tensiunea de intrare pentru a calcula factorul de umplere al impulsului de comanda astfel incat sa se respecte raportul Uin/ I .

PFC inseamna ca pentru tensiune de intrare sinusoidala sa avem si un curent absorbit de aceiasi forma de unda, adica tot sinusoidal. 

Pentru schema propusa  de  @giongiu exista o mare problema privind functionarea in siguranta, curentul prin MOSFET nu numai ca nu respecta proportionalitatea cu Uin dar mai mult curentul creste cand tensiunea de intrare scade si poate creste periculos de mult in apropierea trecerii prin 0  a tensiunii de intrare. Acea schema nu numai ca nu imbunatateste Factorul de Putere dar este posibil sa-l inrautateasca.

 

Cu parere de rau afirm ca schema prezentata nu este un PFC.

Editat de Fulgerik
Link spre comentariu

Absolut corect privind performantele.

Dar poate ca se poate modifica ceva pe schema initiala.

Nu va extrage mai mult curent tocmai datorita limitarii puls cu puls experimentale de aici. Va extrage acelasi curent (discutabil privind viteza de raspuns) pe o perioada mai mare decat varful sinusoidei (clasicul filtraj). Dar ce se poate face sa extraga ceva mai putin la tensiune mai mica?

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Cred ca mai toate sursele construite de mine, putine la numar, sunt atipice. De foarte multe ori, am luat un integrat, proiectat intr-un anumit scop si l-am convins sa faca altceva. Asta, de multe ori de nevoie.

Revenind la schema de fata, desigur ca exista integrate dedicate PFC de puteri mari, problema e ca nu se gasesc mai nicaieri. La TME si Farnell, de exemplu, n-am gasit niciunul. Daca l-as fi gasit, as fi folosit cu draga inima, acest intrgrat  http://www.mouser.com/ds/2/149/FAN9673-336168.pdf

Dar negasindu-l,sunt nevoit ca si de data asta, sa improvizez.

Trebuie sa recunosc din capul locului, ca nu am pretentia sa obtin un PFC, sincer sa fiu nu ma intereseaza forma curentului extras din retea. Vreau doar sa obtin la iesirea sursei, o tensiune stabilizata de cca 400V, la o putere de cca 3Kw, in conditiile in care tensiunea retelei ar fi undeva intre 180-250V. Acesta tensiune stabilizata, va alimenta o sursa semipunte, nestabilizata, sursa ce va fi prezentata intr-un topic separat.

 

@smilex, m-am gandit si eu ca schema merge perfectionata. De exemplu, un comparator care sa primeasca un semnal de la traful curent, pe care sa-l compare cu o fractiune din tensiunea redresata. Adica, limitarea de curent sa fie reglabila, comandata de tensiunea de retea redresata. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Cred ca mai toate sursele construite de mine, putine la numar, sunt atipice. De foarte multe ori, am luat un integrat, proiectat intr-un anumit scop si l-am convins sa faca altceva. 

Modul tau de a improviza, de a gasi/concepe solutii originale la probleme mai ciudate, imaginatia ta, ma faca sa te apreciez. Este atuul tau, nu exista in multi electronisti.

 

Daca limitarea de curent functioneaza, va fi un pfc. Daca extragi curent constant, forma grafica a puterii extrase e identica cu graficul tensiunii. Si deci mai buna decat ce se extrage pe varf de sinus. Dar nu e forma ideala. Efectivul depinde nu de tensiune, ci de patratul tensiunii. Etajul in cauza se poate face cu un simplu npn si cateva rezistoare. Dar nu stiu daca merita. Exista niste aspecte discutabile:

-in primul rand, daca tensiunea scade, inevitabil sub jumatatea stabilizatei (caci umplerea este maxim 50% pentru o inductanta) vei trece in regim discontinuu, adica vei urca curentul de la zero la fiecare impuls. Si deci inevitabil scade ca valoare medie.

-Fulgerik are dreptate insa intr-o privinta: daca puterea consumatorului e mica. atunci ai putea sa extragi 1A pe varf de sinus si 3A la 200V, adica inrautatesti factorul de putere. Ceea ce se poate face cu etajul mai sus mentionat in incercarea de a te apropia de forma ideala a puterii extrase, are efect numai la puteri mari, acolo unde limitarea intra in functie.

Deci tu decizi daca modifici.

Link spre comentariu

@smilex, in ce priveste electronica, imaginatia e singura calitate pe care mi-o recunosc. In rest, am extrem de multe lacune. Deocamdata testez sursa asa cum e. Daca imi asigura cei 3Kw vizati, ma lipsesc de fineturi. Daca solutia va fi functionala, datorita simplitatii poate fi utila multora.

@Leco, cand am cumparat bobinele de la tine, acum cativa ani, nu pentru constructia unui PFC le-am luat, ci pentru filtre iesire invertor sinus pur. 

E o mica diferenta intre majoritatea integratelor PFC, care au un singur canal cum e cel recomandat de tine si cele dedicate pentru puteri mari, cu doua sau trei canale. 

Cel putin folosirea a doua canale, are un avantaj suplimentar, face posibila folosirea unui traf curent, pentru citirea curentului prin mosfeti.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Foarte corect, multiphase INTERLEAVED PFC.

Stiu ca pentru bobinele de iesire pentru sinus pur le-ai luat (bobinele din filtrul de iesire), pentru asa ceva sint construite, 700+ uH nu este o inductanta potrivita pentru puteri mari in PFC.

Eu am sa incerc sa realizez un interleaved PFC in 2 faze cu un driver digital, care este construit cu o singura iesire, "artificiul" imi va apartine, iar in partea de comutare, totul va fi la jumatate, curent, frecventa, disipatie per fiecare element distinct.

 

Sa ai spor!

 

Treaba cu ignore, a trecut, supararea asemeni! :ewryt45w

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări