Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP finale 6Y6GT sau 25L6GT

vlad1980

Postări Recomandate

Am realizat de test si un SE cu lampa 6Y6GT si pot spune ca se aude super ok si foarte rotund. De data aceasta am avut trafuri de aproape 10cm2 cu Ra 2,5k asa cum este recomandat si in foaia de catalog a lampii.

De la aceasta lampa in push-pull am asteptari mari legate de sound...ramane de vazut. Este in lucru si sper ca pana la sf. lui ianuarie sa fie gata.  

Daca cineva doreste sa testeze lampile 25L6GT sau 6Y6GT sa imi spuna pentru ca am destule. 

Posted Image

Link spre comentariu

In curand este posibil sa intru in posesia unor lampi E88CC Tesla. In acest caz ma gandesc sa folosesc defazorul catodina performant simulat de dl Lazaroiu in alt topic (poza 1). 

Ca alternativa ramane defazorul din shema postata initial in acest topic (poza 2). 

Ce sfat (avizat) imi dati? 

Multumesc.

post-185267-0-28174100-1453064477_thumb.png

post-185267-0-60564500-1453064487_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am strans toate componentele iar trafurile de iesire sunt la bobinat.  

Ca idee de aspect, mai jos o poza cu amplasarea lampilor si a trafurilor. Trebuie sa execut gaurile si sa prind soclurile pe spate, soclurile nu o sa fie la vedere.

Ca noutate pentru mine este faptul ca acest amplificator o sa fie UL....nu am mai ascultat un UL si sunt curios cum suna. 

Posted Image

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am primit OTurile de la dl Lazaroiu si ii multumesc pentru realizarea lor.

am avansat cu partea mecanica (gauri, montat socluri etc.) si amplificatorul va arata cam asa. 

trebuie sa gasesc o cutie si pentru toroidal dar deocamdata o sa il vopsesc in negru. 

Posted Image

Editat de vlad1980
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Astazi am reusit sa termin amplificatorul push-pull cu 6Y6GT si sa il pun in functiune.

Asa cum ma asteptam si a simulat dl Lazaroiu, schema de la Acrosound este foarte ok. Sunetul este foarte clar si rotund. Probabil ca dupa un fine tunning o sa fie un amplificator foarte performant. 

Legat de cei 17W cat poate maxim, sunt mai mult decat suficienti pentru un apartament. M-a surprins placut prin "forta" care o are si fermitatea bass-ului. 

Pe aceasta configuratie o sa testez si o pereche de lampi 6W6GT RCA sa vedem cum suna http://thumbs.ebaystatic.com/images/g/2KkAAOSwys5WUC-M/s-l225.jpg (sunt 25L6GT dar cu filament de 6,3V). Cu acestea se pot scoate 9W in PP conform simularii dl Lazaroiu. 

Posted Image

Editat de vlad1980
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Revin cu cateva detalii despre realizarea practica a amplificatorului cu lampile 6y6gt. 

Am facut cateva masuratori (vedeti in desenul de mai jos cu albastru tensiunile masurate). Am constatat cu uimire ca traful facut de Petra nu prea a fost calculat corect sau au gresit din neatentie (nu am mai patit asa cu ei!). Practic tensiunea imi cade in sarcina la 240V si de aici o deviatie pentru toate tensiunile din montaj. Alta problema este ca bazaie un pic, iar este ceva nou pentru Petra care de obicei facea trafuri ok. 

Am modificat R17 la o valoare de 2k2 dar tot nu am ce tensiuni trebuie in defazor.

Am marit si rezistenta din catodul finalelor la 330ohmi.

Poate ma puteti ajuta cu un sfat sau dl. Lazaroiu cu o simulare astfel incat sa resusesc sa il aduc in parametrii ok de functionare.

Am bagat de test si lampile 6W6GT. Pot spune ca se aud foarte bine, poate mai bine ca 6Y6GT. Au putere mai mica dar compenseaza cu un  sunet foarte ok.

Multumesc!

Posted Image 

Link spre comentariu

cam mare Ug2-6Y6-GT(atât static cât şi dinamic), situaţie similară şi pentru 6W6-GT.

schema postată iniţial utilizează finale 6Y6-G (6Y6-G/6Y6 suportă mai uşor potenţiale mari Ug2 static&dinamic).

vezi pagina 12 din pdf http://www.updatemydynaco.com/HistoricDocuments/AcroProductsAmplifiersTransformers.pdf

PS am şi eu un singur exemplar TO-320-Acrosoud-transformer(virgin,ca şi nou).

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@valderama: daca aveti un TO-320 si doua astfel de lampi sa faceti un test sa vedeti cum suna....sunt asigur ca merita efortul 

@viobio: 

Calculul l-am facut pentru 0,45A pe anodica si am luat in calcul o cadere cam de 15-20v in sarcina...

Nu am masurat deocamdata cu osciloscopul (trebuie sa imprumut unul pana imi iau si eu un osciloscop) dar asta este urmatoarea faza dupa ce ma asigur ca montajul este ok dpdv tensiuni masurate cu voltmetrul. 

Link spre comentariu

Traful in gol are cat am specificat catre Petra:

- secundar 1: 6,3 V -  6A- secundar 2 cu prize la: 160V, 175V, 195V - 0,45A

Practic am prize dar la tensiuni mai mici deci nu mai am cum sa ridic mai sus tensiunea de 240v in sarcina. 

Link spre comentariu

Eu pina acum nu am vazut pe trafurile de la Petra tensiuni in secundar mai mici decit s-a specificat, putin mai mari da.

Ce curent de sarcina ai pe anodica si ce rezistenta are secundarul pt anodica?

Link spre comentariu

Se pare că i-ar trebui +300V în gol, adică un secundar de 210...220Vca. În schema originală secundarul are 2x250Vca la 175mA ptr un singur canal, dar redresarea e cu lampă, cu cădere mare pe ea. Deci şi curentul anodic ptr două canale e anemic. E o eroare de proiectare.

Editat de zal
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Traful in gol are cat am specificat catre Petra: - secundar 1: 6,3 V -  6A- secundar 2 cu prize la: 160V, 175V, 195V - 0,45A Practic am prize dar la tensiuni mai mici deci nu mai am cum sa ridic mai sus tensiunea de 240v in sarcina. 

E vina ta,ai comandat traful gresit,cind mai comanzi,intreaba si tu pe aici ,ce si cum.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări