Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP finale 6Y6GT sau 25L6GT

vlad1980

Postări Recomandate

Asa cum spuneam acum ceva timp, am in plan construirea unui amplifaictor cu finale USA. Am doua alternative de lampi 25L6GT si 6Y6GT. Prima are putere mai mica decat a doua dar asta nu conteaza neaparat pentru ca se pare ca in PP se pot scoate 15 watti din 25L6GT fata de 17 watti din 6Y6GT...diferenta destul de mica.

Am primit o parte din tuburi, adica 5 buc 25L6GT General Electric si mai urmeaza sa vina si restul finalelor. 

Componentele de baza necesare:

- cutie, trafuri (miezuri 10 cm2) deja le-am achizitionat - http://tinypic.com/r/o9379j/9. Trafurile o sa mearga la bobinat la dl.Lazaroiu. 

- lampi finale: 25L6GT si 6Y6GT. Aici ramane sa stabilesc care dintre ele o sa le folosesc. Aici astept un sfat avizat daca cineva a mai lucrat cu tuburile acestea sau poate sa ma ajute cu o simulare sa vedem care este difenta dintre ele si ce poate fiecare. 

- tuburi atac - am ECC83 si EF86. Ma gandesc sa folosesc aceste tuburi avand in vedere ca mi-au placut cum suna in celelalte amplifuri ale mele

- schema PP. Aici am facut un research pe net si am gasit schemele atasate ca reper. Astept un sfat sau o simultare (daca se poate) cu lampile ECC83 si/sau EF86. 

Sper ca in Ianuarie sa il finalizez si sa vedem cum suna. 

post-185267-0-17548800-1450371000_thumb.jpg

post-185267-0-90497000-1450371104_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Parerea mea,am studiat foaia de catalog a tubului 25L6G.1.Nu o sa obtii NICIODATA 15W cu acest tub,in PP ,ce clasa doresti tu.2.Mare grija cu grila 2 de la acest tub.3.Aceste tuburi au fost folosite in aparatura radio low cost,aparatura americana.4.Daca o sa obtii peste 8W in PP ,cu sinusoida nelimitata ! Iti fac eu cadou 4 tuburi 6P3C-E ,ca sa-ti faci un amp omenesc.Nu glumesc ,ma tin de cuvint!Mult spor.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Ca prima optiune de defazor l-as pune pe cel din schema asta http://www.r-type.org/articles/art-008.htm

Mai este pe forum o schema cu ECC88 de defazor performant...este si asta o varianta de luat in calcul. 

multumesc

Nu trebuie sa va complicati cu nicio adunatura de pe net sau fel de fel de combinatii,schema gasita si recomandata mai sus cu tubul 6Y6-GT este excelenta si "face" tot ce trebuie pentru un amplificator decent de apartament,va inteleg pasiunea pentru tuburile exotice si chiar va felicit pentru aceasta atitudine, faptul ca treceti peste clasicele EL84 sau 6P3S... inseamna ceva pe acest forum.

Sa revenim la "oile" noastre,asadar schema de mai sus si pe care am facut o simulare se pare ca este o schema serioasa,are un defazor parafaza autoechilibrat,un defazor ce asigura un defazaj corect dar si un THD foarte mic,este un defazor recomandat pentru amplificatoarele de auditie de inalta calitate.

Ca recomadari practice v-as spune ca ar trebui ca cel putin valorile rezistentelor din defazor sa fie de buna calitate si in clasa de precizie de 1%,deasemeni si cei trei condensatori din cuplaje.

Interesant este procentul pentru priza UL care duce tubul foarte mult catre trioda,asigurandu-i in acest fel amplificatorului un THD sub 1% la Ps=15W,ceea ce inseamna ceva (!!!).

Cam atat,sper sa va fie de ajutor!

Amplificatorul intra in limitare la aproximativ 18W.

P.S colegul @viobio intr-o oarecare masura are dreptate,tuburile 25L6G sunt de doua tipuri,nu stiu de care aveti dv.,cred ca 25L6GT sunt mai slabe decat 25L6G(GC) cred ca putem considera ca si diferenta dintre 6V6 si 6L6,sau 6P6S si 6P3S.

post-175212-0-74153000-1450380024_thumb.png

post-175212-0-24885100-1450380035_thumb.png

post-175212-0-53225700-1450380050_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dle Lazaroiu, va multumesc pentru simulare si recomandari. Imi este clar ca pentru PP o sa merg pe 6Y6GT...astept sa vina tuburile si va trimit trafurile la bobinat. 

Legat de 25L6GT (acestea le am), o sa fac un amplificator SE sa vedem cum suna.....ma astept sa fie ok pentru ca au fost concepute pentru audio....dar sa vedem. In SE se pot scoate 3,8 watti conform catalogului si schemei recomandate pe http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_25l6gt.html. 

Este pacat sa nu incercam si alte tuburi. EL84, EL86 si rusestile stim deja cum suna. 

Link spre comentariu

Cam asta ar fi o propunere pentru un SE de 3.5W cu tubul 25L6GT si EF86 in preamplificare,schema este conceputa dupa datele de catalog asa cum m-am priceput eu,daca aveti tuburile puteti incerca un montaj practic de curiozitate.Se pot atinge si cei 3.8W...4W dar dupa cum arata si foaia de catalog THD-ul va fi 10% sau mai mare.

Atentie! la alimentarea filamentelor pentru tuburile 25L6GT,aveti o explicatie (exemplu) clar in foaia de catalog,asa sa procedati su dv. !

P.S cel putin din rezultatele teoretice se "vede" ca este un tub proiectat pentru audio,am o banuiala ca se va auzi foarte bine,bineinteles la puterea pe care o are nu vorbim aici de "zobit organele interne" cand ascultam muzica ci de o auditie de bun simt.

post-175212-0-79680900-1450423557_thumb.png

post-175212-0-30587500-1450423573_thumb.png

post-175212-0-06950400-1450423587_thumb.png

post-175212-0-70137700-1450424258_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Din 25L6G se obțin 3,5W cu 10% distorsiuni cu un traf de ieșire ideal, ca sa avem muzica cu distorsiuni mici, adică sunet de calitate,puterea scade mult, cam 1..1,3W.Pentru a auzi ceva,ceva trebuie sa ascultam pe incinte cu SPL mare,de peste 92dB. Aceste tuburi au dotat aparatele de radio americane cu alimentare aniversala, aceste aparate aveau tuburi cu tensiunea pt filamente de 25V/0,3A,au fost cele mai ieftine aparate de radio,cu performante modeste,oricum în acea perioada banda de frecvență audio era foarte limitata,conta sa se audă ceva în difuzor..... Merita încercat un SE cu acest tub,numai ca va fi destul de scump pentru ce poate oferi ca putere audio,pasiunea cere și sacrificii financiare,ca ne facem mendrele.

Link spre comentariu

NU,categoric,in foaia de catalog sunt dati cei 3.8W cu THD=10% asa cum si pentru EL84 este data o putere la anod de 5.7W cu THD=10% si in realitate obtinem chiar 4.5W...5W pe sarcina (difuzor) cu un THD uneori chiar sub 1%,asadar de ce nu am obtine in practica cu tubul 25L6GT 3W...3.2W cu THD convenabil ???

Asa cum se vehiculeaza pe aici de multa vreme si pe buna dreptate,foile de catalog sunt orientative insa alegea unu PSF convenabil,o dreapta de sarcina optima de unde rezulta un Ra aproape perfect adaptat pentu un anume tub,sigur va duce la un etaj final cu performante bune.

Sunt de acord cu Viorel partial si anume numai cu ultima propozitie,dati-mi voie fara suparare sa am si eu parerea mea.

P.S apropo de putere,am ascultat la o intalnire a pasionatilor de tuburi un mini amplificator cu ECL82 (6F3P) care nu avea mai mult de 2W...2.5W care reusea sa conduca boxe destul de mari si reusea cu succes sa asigure un sunet plin si complet in camera de auditie ca sa nu mai vorbesc de amplificatorul colegului @saptemari cu 6C45P de numai 1.5W sau cel cu 2A3 de 3W tot al lui @saptemari,nu este vorba de putere ci de cum se va auzi acel amplificator cu 25L6GT,sau de ce sa nu spunem ca poate fi vorba si de curiozitate pana la urma,nu-i asa ?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Dl Lazaroiu perfect de acord cu cele spuse de dv,numai ca acele incinte aveau un SPL foarte mare.Eu nu sunt împotriva construirii unui SE cu 25L6G, chiar este de apreciat ca se mai folosesc și altfel de tuburi,ca nu îmi plac mie puterile anemice este altceva,eu nu am nici un amp cu 2A3,300B sau alte lampi care debitează puteri mici în SE, incinte sensibile am,finanțe pt tuburi am,nu am drag de puteri mici în SE.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Dl Lazaroiu perfect de acord cu cele spuse de dv,numai ca acele incinte aveau un SPL foarte mare.Eu nu sunt împotriva construirii unui SE cu 25L6G, chiar este de apreciat ca se mai folosesc și altfel de tuburi,ca nu îmi plac mie puterile anemice este altceva,eu nu am nici un amp cu 2A3,300B sau alte lampi care debitează puteri mici în SE, incinte sensibile am,finanțe pt tuburi am,nu am drag de puteri mici în SE.

Si eu sunt de acord cu cele afirmate de d-ta aici,dar nu pot sa uit amplificatorul pe care l-am asculat atunci cand ne-am cunoscut si care mi-a placut enorm, ca sunet vorbesc si era un fain SE cu 6N13S (2x3W...) realizat tot de d-ta si care avea (are) un sunet deosebit in conditile cand l-am ascultat pe niste boxe de compresie cu un SPL destul de modest (nu-mi aduc aminte cat era,scuze!).

Stiti cum este dl.Viorel (?),pana la urma fiecare face cum crede ca-i mai bine ,treaba noastra,ca niste oameni cu experienta (o sa fim acuzati de lipsa de modestie !!),este sa-i incurajam pe cei mai tineri care au totusi curajul si placerea sa abordeze un drum pe "carari mai putin batatorite",sau "fara marcaje".

Oricum,asteptam rezultatele acestui amplificator iar colegul @vlad1980 fiind din Bucuresti nu cred ca v-ar deranja o vizita pentru un test in limita timpului dv. disponibil.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Si eu sunt de acord cu cele afirmate de d-ta aici,dar nu pot sa uit amplificatorul pe care l-am asculat atunci cand ne-am cunoscut si care mi-a placut enorm, ca sunet vorbesc si era un fain SE cu 6N13S (2x3W...) realizat tot de d-ta si care avea (are) un sunet deosebit in conditile cand l-am ascultat pe niste boxe de compresie cu un SPL destul de modest (nu-mi aduc aminte cat era,scuze!). Stiti cum este dl.Viorel (?),pana la urma face fiecare cum ii place mai bine,treaba noastra,ca niste oameni cu experienta (o sa fim acuzati de lipsa de modestie !!),este sa-i incurajam pe cei mai tineri care au totusi curajul si placerea sa abordeze un drum pe "carari mai putin batatorite",sau "fara marcaje". Oricum,asteptam rezultatele acestui amplificator iar colegul @vlad1980 fiind din Bucuresti nu cred ca v-ar deranja o vizita pentru un test in limita timpului dv. disponibil.

"anemia" cu 6H13C a fost făcuta de mine asa....ca o provocare, cred ca are trei ani de cînd nu mai cinta, este în dormitor,plin de praf,chiar o să-l duc la atelier să-l mai ascult.Am spus, este bine ca mai se fac experiente și cu alte tuburi. Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări