Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Corector de ton pentru chitara electrica

mecaboy

Postări Recomandate

Buna seara domnilor,

Am o intrebare legata de corectoarele de ton simple (inale, medii si joase) utilizate pentru chitarile electrice, exista vre-o diferenta intre un astfel de corector si unul utilizat in viata de zi cu zi ? Precizez faptul ca nu am cerinte audiofile ci doresc sa construiesc un corector utilizabil in casa de catre un "cantaret" incepator :d

Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

2

• MifTy

1

• mecaboy

1

• yo3fhm

1

Top autori în acest subiect

depinde de doza folosită de chitara electrică: unele sunt liniare, altele au o caracteristică neliniară, şi semnalul de la chitară, înainte de intrarea în corectorul de ton trebuie "liniarizat"...iar dacă vrei să foloseşti corectorul de ton cu un microfon la intrare, trebuie ţinut cont şi de caracteristica lui.e vorba că majoritatea traductoarelor electroacustice au o sensibilitate diferită în funcţie de frecvenţă, şi necorectate sesizezi modificări de volum în funcţie de frecvenţa redată.

Link spre comentariu

Am o intrebare legata de corectoarele de ton simple (inale, medii si joase) utilizate pentru chitarile electrice, exista vre-o diferenta intre un astfel de corector si unul utilizat in viata de zi cu zi ?

Buna dimineata,

Nu folosesc chitara, asadar nu am de unde cunoaste diferentele. Dar atat timp cat semnalele oferite de cutia sa de rezonanta sunt preluate de un traductor acustic si apoi trecute printr-un lant de filtrare si amplificare, cred ca ati putea incerca utilizarea unui corector parametric sau a unului egalizor audio. Ultimul instrument e mai pretentios, daca ne gandim la unitatile de EQ de sine statatoare, dar ati putea incerca si construirea unuia nepretentios, cum ar fi variantele de mai jos:

http://www.electroschematics.com/6201/3-band-equalizer/

http://www.circuitstoday.com/3-band-graphic-equalizer-circuit-2

Userul Mifty v-a spus bine ce v-a spus, mai intai ar trebui sa cunoasteti raspunsul in frecventa al traductorului acustic pe care il utilizati (doza sau microfon). Daca e cumparat, ar fi util sa cautati foaia de catalog pe site-ul producatorului, unde ar trebui sa existe aceste informatii, alaturi de altele care pot ajuta mult (nivel, impedanta, etc.).

Raspunsul filtrelor audio din montajele de mai sus poate fi modificat, nu e "batut in cuie". 

Exista metode de calcul pentru asta si instrumente de simulare, la nevoie (asta in cazul in care cu ceea ce veti fi realizat, 

nu ati fi suficient de multumit). 

Doua documentatii interesante pe tematica asta ar fi :

Operator adjustable equalizers: an overview (Dennis Bohn / Rane Corporation)

si

Guitars - Recordingology

Sper sa va ajute. Si desigur, asa cum a spus si userul Ratza, un bun inceput (si rapid) ar fi prin "incercare si eroare". Folositi ce aveti la indemana, faceti o comparatie si stabiliti apoi ce aveti de facut. 

Hint: exista aplicatii de analiza spectrala rulabile pe telefoane sau tablete. Va puteti folosi destul de bine si de un astfel de instrument, pentru a observa raspunsul filtrului (evident, dupa semnalul reprodus in difuzoare).

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Eu folosesc şi chitara, iar traductorul de semnal nu are legătură cu corectorul de ton din simplul motiv că înainte de el e aproape întotdeauna un buffer activ. Fiecare chitară are un timbru propriu (lemn, doze, corzi etc), iar difuzoarele pentru chitară au timbre extrem de diferite de la un model la altul, chiar la acelaşi producător.

Preferatele mele sînt Baxandall şi BigMuff. Fender şi Marshall au aproximativ aceeaşi schemă, dar nu-mi place deloc cum reglează. Eu aş face unul din motaje pe un breadboard, schimbînd valorile pînă aş obţine ceva care m-ar mulţumi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări