nico_2010 Postat Decembrie 16, 2015 Partajează Postat Decembrie 16, 2015 @MifTy: Ia de citeste istoria Arduino si nu mai fabula, nu faci decat sa te pui intr-o situatie penibila. Ca sa iti usurez lectura uite cateva linkuri utile pentru elucidare: Placile Arduino: https://www.arduino.cc/en/Main/Boards Istoria Arduino: https://en.wikipedia.org/wiki/Arduino Lectura placuta L.E.: Stii ce este Wiring? Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 19, 2015 Partajează Postat Decembrie 19, 2015 de wiring acum am auzit, m-am uitat niţel şi văd că vrea şi ăla să halească o bucăţică din "tortul" arduino, la fel ca o droaie de alte "proiecte open-source"! )))))))))ca să nu mai pomenesc că ăia copie veseli layoutul tipic de placă STK200 "modernizată" cu un ft232... sună cunoscut? în altă ordine de idei, na-vă shielduri apărute mult înainte de arduino: http://www.winpicprog.co.uk/pic_tutorial_hardware.htm alea sunt perfect folosibile cu orice microcontroller, atâta timp cât "placa de bază" are aceeaşi configuraţie a semnalelor "aduse" la conectori. în fine, a se observa că odată cu generalizarea smd-urilor, breadboardul şi plăcile home-made se cam duc la plimbare... Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 19, 2015 Partajează Postat Decembrie 19, 2015 Mifty, sorry, piata nu-ti da dreptate. Din cauza succesului Arduino multi alti producatori ofera "compatibilitate arduino". Astfel incat proiectul (bun/prost cum e el) e orice, numai un esec nu. Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 19, 2015 Partajează Postat Decembrie 19, 2015 singura parte bună a proiectului e că a dus la apariţia unei "pieţe" de shielduri impresionantă, şi cum celelalte proiecte "clone", pe baza altor mcu-uri duc lipsă fioroasă de aşa ceva, n-a fost mare brânză până când au fost adaptate "shieldurile care merg numai cu arduino" la ele.încolo, arduino e exemplul tipic de "a ajuns cutia mai importantă decât conţinutul": de la o platformă de dezvoltare pentru un mcu oarecare, a ajuns să fie crezut un mcu în sine! tocmai de-aia am deschis topicul: cunosc destui real life, şi sunt şi câţiva pe forum care cred că arduino e un microcontroller, şi o ţin morţiş cu asta. şi apropo, io n-am avut treabă cu arduino până acum câteva luni, când mi-a venit cineva să-i ajut feciorul cu un "arduino uno original", care nu se lăsa instalat.am mai povestit pe undeva cum a stat treaba: e vina mea că una scria pe placa aia, altceva avea în maţe, şi mega8-ul ăla avea un cu totul alt bootloader? chiar şi cu asta, nu m-ar fi interesat cât negru sub unghie, dacă nu l-aş fi avut pe nicu pe facebook, şi nu m-ar fi ameţit cu joaca lui cu shielduri şi nano/uno/trentemille_over_diecimille... acu' mă tentează să le fac eu, la urma urmei, electronica fără miros de decapant topit nu mai e electronică! Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 19, 2015 Partajează Postat Decembrie 19, 2015 până când au fost adaptate "shieldurile care merg numai cu arduino" la ele. N-ai inteles, nu shieldurile au fost adaptate la alte microcontollere, ci microcontrollerele *) au fost adaptate la shielduri. Asta cred ca zice multe... Tu impreuna cu cativa hardcore n-ati inteles un lucru simplu - cine vrea (sa invete) mai mult, o va face si daca incepe drumul cu Arduino. Cine vrea doar sa "cloneze" un anumit proiect, o va face indiferent de "platforma". Mai baga cate un ochi pe sectiunile "bare metal" (pic & atmel) si ai sa te convingi. *) nu microcontrollerele in sine, placile de dezvoltare cu ele. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Decembrie 19, 2015 Partajează Postat Decembrie 19, 2015 de wiring acum am auzit, m-am uitat niţel şi văd că vrea şi ăla să halească o bucăţică din "tortul" arduino, la fel ca o droaie de alte "proiecte open-source"! )))))))))ca să nu mai pomenesc că ăia copie veseli layoutul tipic de placă STK200 "modernizată" cu un ft232... sună cunoscut? în altă ordine de idei, na-vă shielduri apărute mult înainte de arduino: http://www.winpicprog.co.uk/pic_tutorial_hardware.htm alea sunt perfect folosibile cu orice microcontroller, atâta timp cât "placa de bază" are aceeaşi configuraţie a semnalelor "aduse" la conectori. în fine, a se observa că odată cu generalizarea smd-urilor, breadboardul şi plăcile home-made se cam duc la plimbare... Esti putin in eroare, Wiring a fost inaintea Arduino IDE. De altfel "parintii"Arduino au folosit multe elemente din Wiring. Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 22, 2015 Partajează Postat Decembrie 22, 2015 ... apropo bănuiesc că o plăcuţă arduino funcţionează ok şi fără bootloaderul arduino, nu?ba chiar şi fără mcu, ce să ne mai pierdem vremea cu vechituri d'astea... scriem un sketch, şi gata!!! Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 22, 2015 Partajează Postat Decembrie 22, 2015 Da, si ai sau o placa de dezvoltare, sau un programator, sau un convertot USB-serial, depinde ce mai pastrezi din ea. Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 22, 2015 Partajează Postat Decembrie 22, 2015 ... adică merge să încarci un sketch pe o plăcuţă de dezvoltare FĂRĂ mcu, şi dacă are mcu, FĂRĂ să aibă bootloader arduino? Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 22, 2015 Partajează Postat Decembrie 22, 2015 (editat) Nu, fara MCU poti s-o folosesti ca pe un convertor usb-rs232. Fara bootloader poate fi programata cun un programator extern, asa ca poate fi folosita ca o placa de dezvoltare. De functionat va functiona. Nu ca un arduino complet, dar asta nu inseamna ca nu poate fi folosita.Da' banui ca stii toate astea, numai ca vrei neaparat sa-i gasesti bube. E, ai castigat, e plina de bube, dar are succes. Ceva-ceva trebuie sa fie de capul ei. Editat Decembrie 22, 2015 de Liviu M Link spre comentariu
nico_2010 Postat Decembrie 28, 2015 Partajează Postat Decembrie 28, 2015 @Mifty: Fara sa aiba bootloader-ul incarcat microcontroller-ul de pe placa de dezvoltare Arduino va functiona ca orice alt microcontroller cat timp este programat cu un firmware oarecare (programatorul poate fi extern sau poate fi folosit FTDI-ul ca programator), insa fara MCU va merge la fel ca orice masina fara motor (trasa sau impinsa, chestie de optiune). Dar, ca orice carcotas, ii vei cauta hibe (pe principiul ca daca vrei sa ii gasesti hibe, ii gasesti si spini in c...r) si te asigur ca in ciuda tuturor hibelor pe care le are, utilizarea acestui tip de placa de dezvoltare (indiferent de tipul de MCU folosit) se extinde tot mai mult. Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 30, 2015 Partajează Postat Decembrie 30, 2015 ... deci, să înţeleg că dacă am un 328 blank, pot folosi orice sketch sau shield?şi dacă am un picduino, sau numai un pic cu un bootloader, ba chiar şi fără bootloader, şi nu neapărat toată plăcuţa, acesta a fost fabricat special de microchip să fie compatibil cu un shield arduino??? :rade:voi chiar nu realizaţi ce spuneţi??? :rade:pricep că sunteţi fani, pricep că vi se pare uşor şi etc, dar deja aţi ajuns ridicoli cu arduino. Link spre comentariu
loleksibolek Postat Decembrie 30, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2015 Shield-ul arduino este de fapt un montaj care poate fi folosit independent in unele cazuri.Eu am folosit de ex senzorul pir impreuna cu cateva piese pentru a-mi face un senzor pir la 12v.Montajele pentru masurarea umiditatii solului ,cele cu fotocelula si multe altele sunt la fel.Acum nu pot sa spun asta despre module de conectare la internet si altele.Partea practica dupa parerea mea la arduino e ca montajul e gata facut si la pret modic,sketchuri se gasesc la greu pe net,adaugi un ,,periferic " si ai ceea ce vrei. Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 30, 2015 Partajează Postat Decembrie 30, 2015 ... deci, să înţeleg că dacă am un 328 blank, pot folosi orice sketch sau shield? Incepi intai prin a invata sa pui intrebari si sa citesti raspunsurile primite. De pe pagina st despre placile de dezvoltare nucleo: STM32 Nucleo ecosystemSTMicroelectronics is extending its range of STM32 Nucleo development boards with scalable, small-form-factor variants to support the tiny 32-pin members of its STM32 microcontroller family. The new STM32 Nucleo-32 boards (NUCLEO-F042K6 , NUCLEO-F031K6, NUCLEO-F303K8) come with direct support from a wide choice of IDEs and direct access to mbed online resources. Thanks to their reduced footprint, the STM32 Nucleo-32 boards provide additional flexibility for prototyping, and may be expanded with specialized add-on boards using Arduino nano connectivity. Microchip au si ei ceva similar - chipKit. Ce zici, e suficient?Ups, placile de la nxp sunt si ele compatibile cu shieldurile Arduino:LPCXpresso is a low-cost development platform, available directly from NXP...The latest generation of LPCXpresso boards are an evolution of the V2 version, [b]maintaining the Arduino UNO compatible shield connectors[/b]PS Nu mai am loc pentru quote. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Decembrie 30, 2015 Partajează Postat Decembrie 30, 2015 Pe langa cele scrise de LiviuM mai exista si Maple -Leaflabs boards (bazate tot pe STM32) si perfect compatibile cu Arduino. Pana unde vrei sa continuam? Restul le-a scris LiviuM. La multi ani! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum