Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalare drive arduino pe xp


loleksibolek

Postări Recomandate

 Nu reusesc sa instalez driverele pt un arduino uno r3 pe un calulator cu xp sp3 .Am descarcat softul pentru windows ambele variante ,urmez pasii cum spune acolo dar cand ii dau update driver spune ca nu instaleaza pentru ca nu a gasit softul necesar.Din ce am sapat cu google cineva spune ca de fapt driverele pt xp sunt arhivate undeva pe acolo dar nu le gasesc.Ceva idei?

Multumesc.

L.E. Le-am gasit exact unde trebuiau sa fie(chior sunt!)le-am dezarhivat dar nimic,face exact la fel .

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • MifTy

    9

  • nico_2010

    9

  • Liviu M

    5

  • loleksibolek

    5

Top autori în acest subiect

Conecteaza Arduino la calculator. Vei primi mesajul potrivit caruia driverul nu a fost instalat cu succes.

Mergi in Control Panel --> Device Manager-->COM Ports --> click pe triunghiul galben cu semnul mirarii--> update driver--> Browse unde ai tu driverele (probabil cu CH340 sau PL2303)-->select --next si cam asta ar fi.

Daca am sarit niste pasi fa interpolarea.

Link spre comentariu

nu chiar.

 

cum am mai spus în alt comentariu, IDE-ul arduino se aşteaptă ca, dacă selectezi UNO, din lista dropdown, să ai un UNO original, făcut de ei, şi "autoinstalează" driverii corecţi. iar "driverii corecţi" sunt cei ai reviziei UNO curente la momentul când a apărut versiunea aia de IDE, aşa că dacă ai un UNO din prima generaţie, cu FTDI, şi tu instalezi pe PC ultima versiune de IDE, care "ştie" că UNO are mega16u2 ăla, dai în crize...

 

aşa că dacă tu ai un UNO chinezesc, făcut cu pl2303 sau ch340, driverele alea nu sunt bune de nimic, nici o versiune de IDE nu le include, şi trebuie să instalezi tu driverele corecte, şi să-i explici IDE-ului că trebuie folosite alte drivere, nu cele stock.

şi dacă e vorba de nano, lucrurile sunt şi mai bulinoase, pentru că uneori chinezii greşesc, voit sau nu, nu se ştie, şi încarcă 328-ul cu bootloader de Diecimilla sau Duemilanove, şi tu turbezi în IDE că nu-l recunoaşte corect! :)şi ca să fie şi mai cu moţ povestea, unul din developerii italieni s-a certat cu restul, şi face şi el Arduino "originale", de unde alte aiureli legate de IDE, interfaţa serială pentru încărcat sketch-uri (despre asta e vorba când vorbim de FTDI, pl2303, ch340 sau mega16u2) şi bootloaderele preîncărcate în plăcuţe...

Link spre comentariu

@MifTy: Nimic mai fals decat cele afirmate de tine.

La instalare (sau la utilizarea IDE fara instalare = portabil) softul IDE Arduino iti instaleaza driverele cu care l-au "inzestrat" producatorii.

Ei bine, la momentul aparitiei diferitelor versiuni acesti producatori de IDE nu se asteptau ca FTDI sa blocheze chip-urile false (falsificate) de provenienta China.

Mai mult, nu se asteptau nici ca FTDI sa scumpeasca aceste chip-uri ... dar iaca-ta ca s-a intamplat.

Chinezii, in goana lor dupa profit, au identificat noi chip-uri ce pot reprezenta un convertor USB-RS232, mai ieftine si nesupuse (inca) riscului de blocare din partea producatorului.

Interfata de comunicatie (ca este cu FTDI sau CH sau PL) este doar un simplu convertor USB-RS232. In momentul conectarii placutei Arduino la computer, daca aceasta este construita cu FTDI va fi recunoscuta interfata si i se aloca driver-ul respectiv. Daca nu este recunoscuta interfata mesajul este ca driverul nu a fost instalat corespunzator (si este normal asa). Pasii pentru instalarea driverului corespunzator i-am descris mai mult sau mai putin succint mai sus.

Dupa pornirea IDE Arduino se selecteaza tipul de placa Arduino pe care il folosesti, microcontroller-ul cu care vine echipata placa, portul la care este conectat si cam atat. Restul este presetat in fisierul "boards.txt".

Poti modifica fisierul cu pricina pentru a utiliza o alta placa cu un alt microcontroller (ex. ATTiny85) ce are preinstalat bootloaderul Arduino si sa te joci cu el (cu unele limitari ce tin de memorie si alte alea), sau poti modifica fisierul pentru a utiliza o alta frecventa de quartz decat cea predefinita.

(exemplu: https://sites.google.com/site/elettronicaarduinoesperimenti/Home/arduino-ide-and-attiny45)

Arduino nano este bazat tot pe ATMega328 (sau mai rar acum, ATMega168), deci nu vad care ar fi problema. Bootloaderul original poate fi reincarcat sau se poate folosi Optiloader ca bootloader, sunt compatibile. Greseala poate apare cand selectezi alta placa decat cea pe care o ai conectata la computer, dar asta nu este nici vina vanzatorului, nici a producatorului.

<Si ca sa fie cu mot povestea, unul din developerii italieni s-a certat cu restul, şi face şi el Arduino "originale">, iar IDE-ul Arduino este perfect compatibil cu celalalt "original" si mai are - in plus - niste librarii preinstalate fata de ultimul si facilitatea de a instala si alte librarii cu comenzile: Scketch-->Add library-->Manage libraries.

as zice ca, din acest ultim punct de vedere, dar si din punctul de vedere al varietatii de placi de dezvoltare, noul "IDE Arduino original" este mult mai bun decat vechiul.

Link spre comentariu

îmi spui că fac afirmaţii false, dar de fapt spui cam acelaşi lucru! :)))))apropo, pl2303 şi ch340 nu sunt "clone de ftdi", ci integrate făcute de coreeni sau chinezi, pe baza specificaţiilor RS232 şi USB, care sunt bine-mersi, publice.treaba firmei că au scumpit preţul "originalelor", mai ales că utilitatea lor scade pe zi ce trece, şi n-am auzit ca firma cu pricina să mai fi venit cu ceva mai nou pe piaţă.

 

 

uitam: m-a rugat cineva din vecini să-i ajut puştiul care a dat recent în boala arduino, că îşi băga şi el unghia în gât că nu-i mergea minunea... un UNO din prima generaţie, luat second hand... sau la mai multe handuri, nu ştiu.hardware, nu avea nimic, conectat la pc, nu era recunoscut. adică "am ceva, da nush ce e!".m-am uitat să văd ce integrat are pe partea de "usb", şi avea un ft232, i-am luat driverele de pe internet, le-am instalat, şi a mers zeiss, adică windows îl vedea, dar arduino ide nu! şi l-am plimbat prin toate versiunile de plăci arduino disponibile.cred şi eu, era ultimul răcnet de software, care nu mai includea UNO cu ftdi (şi atmega8) că era prea vechi.l-am dezinstalat şi i-am pus o versiune mai vechiuţă, care încă ştia de UNO original, şi şi-a făcut copilul boala pe câteva luni.după aia, a venit la mine iar cu lacrima-n gât că a vrut să încerce nush ce sketch, şi nu-i mergea.de data asta era vorba că folosea un sketch pentru altă versiune de bootloader şi un arduino cu 328... aşa că l-am trimis să cumpere un 328, am ars bootloaderul, l-am pus în soclu (da, era unul din alea vechi, cu atmega8 pu), şi am făcut setările în ide, să recunoască "struţocămila", şi a avut din nou cu ce se juca.sunt curios ce-o să se întâmple dacă schimbă pc-ul cu totul, sau reinstalează windowsul de la 0!!! :rade:sau dacă ia o clonă chinezească, cu mcu-ul smd...

Link spre comentariu

Nu ma bag intre voi pentru ca nu ma pricep dar chinezarie,orezarie,contrafacut sau nu,merge.Iar intre 16$ originalul si 8$ manareala chinezeasca...Ce e important e ca vad ca incarc programele pe el si functioneaza ok.

Link spre comentariu

@MifTy:

Nu spun deloc acelasi lucru cu ceea ce sustii tu.

Daca ai fi citit atent, remarcai faptul ca " Chinezii, in goana lor dupa profit, au identificat noi chip-uri ce pot reprezenta un convertor USB-RS232, mai ieftine si nesupuse (inca) riscului de blocare din partea producatorului. Interfata de comunicatie (ca este cu FTDI sau CH sau PL) este doar un simplu convertor USB-RS232", care nu suna deloc a "apropo, pl2303 şi ch340 nu sunt "clone de ftdi", ci integrate făcute de coreeni sau chinezi, pe baza specificaţiilor RS232 şi USB, care sunt bine-mersi, publice."

In alta ordine de idei, Arduino UNO, prima generatie, nu a avut niciodata ATMega8 si nici FTDI, ci ATMega328 si ATMega8U2, ceea ce ma face sa cred ca placa era - in cel mai fericit caz - un Arduino Duemilanove din prima generatie pe care se plantase un ATMega8. Era normal sa nu il recunoasca daca IDE-ul instalat nu era o versiune recenta care instaleaza si driverele, la fel cum normal era sa instalezi driverele de FTDI pen'ca Win nu stie de asa ceva.

Apropo, de cele de mai sus: pe calculatorul de la serviciu am ambele IDE-uri (si ala "primul original" ver.1.6.3 si celalalt "original", ver.1.6.5.) si ambele recunosc placile de la Duemilanove incoace, ceea ce ma face sa cred ca i-ai instalat copilului o versiune IDE anterioara lui 1.0 si de aici problemele.

Si este normal sa nu se incarce niciun sketch mai mare de 6k intr-un Mega8 (chestie de memorie), insa acelasi sketch sa se incarce lejer intr-un Mega328.

Link spre comentariu

... şi încă n-ai avut de-a face cu "primul arduino veritabil", care funcţiona pe serială, avea un max323, şi un atmega8, şi IDE propriu ciuciu!

 iniţial, toată afacerea a fost prezentată ca "încă o platformă open-source pentru evaluarea lui atmega8", şi nu avea bootloader, apoi au scris unul care semăna cu bootloaderul celebrelor stk200/300, şi era recunoscut ca atare în avr IDE, deci puteai face "dezvoltare" comod şi cât pofteai în IDE-ul atmel...

 

după aia, cei de la atmel au modificat bootloaderul lor, şi au modificat softul IDE-ului ca să nu mai recunoască şi să accepte decât stk-urile originale, cu noul bootloader, sau "copiile originale" făcute de terţii cu care aveau contracte. nu după multă vreme, au limitat utilizarea stk-urilor vechi, cu max232, şi de ceva vreme nu mai sunt recunoscute deloc în ultimele versiuni de IDE.
întâmplător, momentul a coincis cu cel al măririi numărului de pc-uri şi laptopuri numai cu usb-uri, şi cu seriale/paralele devenite amintire, şi a fost făcut primul UNO cu ftdi, iar cei de la arduino.cc au decis să scrie IDE-ul lor, un bootloader custom, şi au apărut primele sketchuri aşa cum sunt ele azi.
pentru că alea nu existau de la început, pentru că se scriau programele în asm sau c, fiecare după preferinţe şi cunoştinţe.
shieldurile abia apăruseră şi ele, nu aveau cine ştie ce mari funcţii, erau mai degrabă un fel de breadboarduri, avantajul era că toate shieldurile aveau aceeaşi configuraţie a pinilor, şi forma era astfel aleasă încât poziţia în care erau puse să fie unică, altfel nu intrau!

 

între timp s-a mai "evoluat" niţel, şi acum shieldurile pot fi puse "din greşeală" şi invers, etc, etc... nu mai insist! :)

serios, ar trebui să vă scoateţi din cap ideea ciudată că "Arduino" e o chestie de "rocket science", şi că dintotdeauna a fost pe usb şi a folosit un atmega328...

ah, da, a existat şi o variantă cu 2313, dar n-a avut mare succes pentru că avea doar 2 kb de flash... mega8 avea ghici cât, aşa că nu prea aveai loc de sketch-uri...

 

în schimb s-au făcut destule plăci "de dezvoltare", care, cică "imită arduino", şi folosesc un 2313.
iar amuzamentul meu a fost şi mai mare când am dat peste texte gen "ăştia de la microchip au copiat arduino pe picuri"!!! :rade:

@MifTy:

Nu spun deloc acelasi lucru cu ceea ce sustii tu.

Daca ai fi citit atent, remarcai faptul ca " Chinezii, in goana lor dupa profit, au identificat noi chip-uri ce pot reprezenta un convertor USB-RS232, mai ieftine si nesupuse (inca) riscului de blocare din partea producatorului. Interfata de comunicatie (ca este cu FTDI sau CH sau PL) este doar un simplu convertor USB-RS232", care nu suna deloc a "apropo, pl2303 şi ch340 nu sunt "clone de ftdi", ci integrate făcute de coreeni sau chinezi, pe baza specificaţiilor RS232 şi USB, care sunt bine-mersi, publice."

In alta ordine de idei, Arduino UNO, prima generatie, nu a avut niciodata ATMega8 si nici FTDI, ci ATMega328 si ATMega8U2, ceea ce ma face sa cred ca placa era - in cel mai fericit caz - un Arduino Duemilanove din prima generatie pe care se plantase un ATMega8. Era normal sa nu il recunoasca daca IDE-ul instalat nu era o versiune recenta care instaleaza si driverele, la fel cum normal era sa instalezi driverele de FTDI pen'ca Win nu stie de asa ceva.

Apropo, de cele de mai sus: pe calculatorul de la serviciu am ambele IDE-uri (si ala "primul original" ver.1.6.3 si celalalt "original", ver.1.6.5.) si ambele recunosc placile de la Duemilanove incoace, ceea ce ma face sa cred ca i-ai instalat copilului o versiune IDE anterioara lui 1.0 si de aici problemele.

Si este normal sa nu se incarce niciun sketch mai mare de 6k intr-un Mega8 (chestie de memorie), insa acelasi sketch sa se incarce lejer intr-un Mega328.

 

 

să mai repet odată: pl230x şi ch34x nu sunt "clone" a nimic, sunt chipuri create inhouse pe baza specificaţiilor RS232 şi USB, primul făcut de coreeni, al doilea de chinezi.

s-ar putea să ai dreptate, am să mă uit iar pe cronologie, eu asta ştiu, ce avea puştiul pe placa aia, şi ce scria pe ea.
în plus, cu excepţia faptului că nu avea mufa DB9, arăta exact la fel ca placa de Arduino 1.0, aia de se oferă pe arduino.cc "la liber", inclusiv fişierele eagle, dar scria pe ea mare si frumos UNO, de asta am zis că era UNO! :)
de atmega8 sunt sigur că asta avea el în soclu, la urma urmei, 8/48/88/168/328 sunt compatibile pin la pin în varianta PU, aşa că putea să fi avut orice, iniţial, şi ultimul proprietar să fi pus un atmega8...

 

au mers driverele originale, cele de pe situl firmei mamă, ftdi, aşa că era vorba de un ftdi original, nu chinezesc... de ce naiba se încăpăţâna IDE-ul să nu-l vadă nu ştiu... probabil uitasem boala windowsiană a lui "nimic nu merge decât după restart", pentru că după asta a mers ok.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări