Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE repetor in catod

Vizitator

Postări Recomandate

O reactie negativa intre catod tub final si catod ECC81  mai scade THD la o neverosimila valoare de 0,3 %/ 7w si chiar ma intreb daca se cunoaste vreun SE din aceasta categorie de putere avind aceste performante ? Adevarul este ca mai sint si alte criterii de apreciere a unui amplificator in special a benzii de trecere fara atenuare si a TID insa incep sa intervina chestiuni constructive si aceasta este o alta poveste...

Link spre comentariu

Intrucat ma preocupa serios acest tip de amplif, ma gandesc cum s-ar putea economisi un condensator de cuplaj din grila com. a tubului final.Fiind in repertor catodic tensiunea pe catod final relativ mare, deja este la indemana obtinerea unei tensiuni convenabile in anodul tubului de atac ptr. o negativare ceruta la tub final.Avantaj ar fi reducerea defazajului datorat Xc in primul rand si nu economia de piese.

Ma rog, este o gandire pur teoretica, care ar trebui testata.

Link spre comentariu

Intrucat ma preocupa serios acest tip de amplif, ma gandesc cum s-ar putea economisi un condensator de cuplaj din grila com. a tubului final.Fiind in repertor catodic tensiunea pe catod final relativ mare, deja este la indemana obtinerea unei tensiuni convenabile in anodul tubului de atac ptr. o negativare ceruta la tub final.Avantaj ar fi reducerea defazajului datorat Xc in primul rand si nu economia de piese.

Ma rog, este o gandire pur teoretica, care ar trebui testata.

Este posibil dar in acest caz etajul de atac trebuie alimentat cu o tensiune negativa separata in catod in asa fel incit sa asigure excursia de tensiune relativ mare ceruta de tubul final

Link spre comentariu

Reactie catod-catod, out-in, zici? Interesant, valorile rezultate declaseza mai toate montajele 300B la acea putere... De fapt de ce nu?!

Acuma, ar fi interesant un blind test cu si fara reactie, cu o minima tema enuntata pe rezolvarea unei dinamici extinse, complexe...

An nou fericit!

Multumesc Dorin dar am mari indoieli ca cineva  va putea dedecta vreo diferenta de THD de la 0,5 la 0,3 % intr-un blind test

Link spre comentariu

Reactie catod-catod, out-in, zici? Interesant, valorile rezultate declaseza mai toate montajele 300B la acea putere... De fapt de ce nu?!

Acuma, ar fi interesant un blind test cu si fara reactie, cu o minima tema enuntata pe rezolvarea unei dinamici extinse, complexe...

An nou fericit!

,,Se poarta" reactia cu tensiune negativa separata in catodul tubului de atac si rezultatele sunt superbe...

Editat de romicap
Link spre comentariu

Pai topicul este deschis pentru discutii asa ca astept propunerea ta referitoare la cele trei transformatoare mai ales ca o problema la acest amplificator este droselul, practic acesta limiteaza banda de frecventa si de el depinde acest raspuns.

In varianta cu negativare fixa de fapt mixta din cauza rezistentei OT tensiunea de alimentare scade la +340v si o scadere usoara de THD insa descresterea H2...H5 este mai liniara si cred ca am sa incerc un transformator interstage 1:1 in locul droselului, sa vedem ce iese...

Link spre comentariu

Vad ca s-a renuntat la pompa de curent.Care a fost motivul? Cu o putere disipata la anod de 25W nu apare fuga de curent anod pentru negativare fixa?

Oricum, jos palaria din partea mea pentru acest proiect.

Link spre comentariu

Transformatorul de ieşire nefiind ideal are şi o rezistenţă dc aşadar negativarea nu prea este fixă, adică  chiar dacă gc este polarizată cu potenţial fix -44V tendinţa de fugă ik este compensantă automat de rezistenţa dc(aprox. 78Ω) a înfăşurări primare.

Tubul final PL504 poate disipa la anod+g2 25W(chiar dacă acestă disipaţie nu este conformă cu foaia de catalog).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Transformatorul de ieşire nefiind ideal are şi o rezistenţă dc aşadar negativarea nu prea este fixă, adică  chiar dacă gc este polarizată cu potenţial fix -44V tendinţa de fugă ik este compensantă automat de rezistenţă dc(aprox. 78Ω) a înfăşurări primare.

Asa este, am monitorizat de doua zile curentul anodic (catodic) si acesta este stabil

Link spre comentariu

Dupa o mai atenta analiza a schemei, ma intreb care este rolul triodei nr.2 din tubul ECC82.Nu-i vad alt rost decat adaptor de impedanta, pentru etajul de atac.Corect?

Link spre comentariu

Dupa o mai atenta analiza a schemei, ma intreb care este rolul triodei nr.2 din tubul ECC82.Nu-i vad alt rost decat adaptor de impedanta, pentru etajul de atac.Corect?

Asa este, EF 184 debiteaza pe grila lui PL504 200v rms si pentru acest lucru este nevoie de o impendanta mica la intrarea lui doar asa se ajunge la un THD=0,2%/6w

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Un SE care sa coboare in frecventa asa de jos nu am mai intalnit ! Am pus schema in aplicare si chiar daca banuiam ca va raspunde bine la bass am ramas surprins de 

calitatea sunetului ... diferente fata de schema ar fi PL502 in los de PL504 si o pentoda germana  (P2000) in loc de EF... (am incercat mai multe pentode inclusiv 6J1P si diferente remarcabile nu sunt) Adaptorul de impedanta ramane  ECC 82.

transformatorul de iesire 4K/4-8 ohmi pe 15Cmp. Ua340V in general tensiunile sunt cele din schema (diferente de max. cativa volti.)droselul din anodul pentodei circa 200ohmi cc pe tole cu miezul de circa 1Cmp. Se aude superb....

PS. foarte importanta tensiunea de negativare din G1 tub final (-42 -45V)

Editat de romicap
Link spre comentariu

Nu prea gasesc date de spre PL502 ,doar puterea consumata de filament este mai mare la acest tub si acest lucru implica o putere disipata pe anod superioara lui PL504, probabil este un tub intermediar intre PL504 si PL519

Reglajul -Ug determina un bias convenabil pentru un anumit PSFsi in consecinta rezulta o repartizare a armonicelor potrivita pentru... ureche

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări