Vizitator Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 Nu inteleg asta cu cei 4,5W... Simplu, pentru tensiunea de alimentare data E=390v daca avem negativare fixa trebuie sa stabilesc un PSF in care tensiunea A-K este de aproximativ 390v iar pentru negativare automata caderea de tensiune pe CCS este de 50v deci noul PSF va fi pentru A-K de numai 390-50=340v, bine lucrurile stau putin altfel in realitate fiindca in cele doua cazuri avem curenti anodici diferiti, in plus translatarea acestui PSF modifica destul de mult rezultatele din cauza ajustarilor Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 (editat) Felicitari dl.Marius! O configuratie excelenta,PSF-uri bine alese,un raspuns armonic audiofil si o banda de frecvente de invidiat pentru un SE,imi place. Ma gandesc cum ar fi un astfel de catod-falower cu un tub EL509/519 sau 6P45S daca si cu acest EL504 se ating varfuri si de 11W pe sarcina ??? Pe schema simulata se vad ca tensiunile si curenti sunt extrem de apropiati cu cei masurati pe montajul real,deci nu vad de ce diagrama Bode nu ar fi adevarata,la acest montaj am doar o singura remarca negativa daca pot spune asa si anume sensibilitatea la intrare,care impune existenta a inca unui etaj de amplificare,nu-i asa ?? P.S parerea mea este ca daca avem negativare fixa,atunci cea automata deci implicit acel CCS nu prea mai are ce cauta,sau poate doar o negativare mixta,pastrand o proportie de negativare automata si o proportie de negativare fixa,iar puterea disipata de anodul pentodei ales pentru aceasta clasa de functionare,A,va fi aceeasi indiferent de tipul de negativare ales.In cazul negativari fixe,tensiunea pe bara de +Ua trebuie scazuta cu 50V...55V,adica exact tensiunea din catodul tubului final in cazul negativari automate,cu CCS sau cu rezistenta. Avantajele unei negativari automate (rezistenta sau CCS) pentru un SE clasa A sunt foarte bine cunoscute,nu-i cazul sa mai vb. aici despre asta. Aceasta configuratie foarte bine inspirata trebuie sa ramana asa,o alta configuratie inseamna deja o alta schema. Editat Decembrie 21, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 Pai acesta schema, d-le Olimpiu a fost modificata dupa citeva sugestii primite inclusiv de la dvs, asa ca poate fi modificata in continuare fara probleme doar configuratia ar trebui sa fie de baza adica SE cu sarcina in catod. Singura limitare pentru mine este acea valoare de 390v tensiune anodica fiindca daca a-ti observat doresc sa modific acel amplificator prezentat la intilnirea din Bucuresti fara sa umblu la transformatorul de retea si intimplator cele doua OT au exact 2,4k/8 ohm Evident cu o tensiune de 320-340v se poate face usor o negativare fixa sau mixta si in acest caz pot aparea si alte suprize, prin simulare se pot face simulari rapide, ma bucur ca rezultatele mele coincid cu ale dvs ! Link spre comentariu
TON Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 Dl. LMOlimpiu puteti simula si versiunea .........ca finala KT120/150 !?? Link spre comentariu
mila Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 (editat) Un SE cu sarcina in catod oricum e cu negativare mixta, acel transformator are si ceva rezistenta. Daca as folosii ccs ca sarcina atunci as opta spre parafeed. Felicitari pentru experiment Editat Decembrie 21, 2015 de mila Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 Dl. LMOlimpiu puteti simula si versiunea .........ca finala KT120/150 !?? Sigur ca se poate face,dar din pacate am un model bun scos dupa un tub real doar pentru KT120,pentru KT150 nu va pot garanta rezulatele decat doar daca datele de catalog le vom considera valide si le acordam credit,dupa care putem genera un model Spice. Cred ca maine o sa postez o schema similara cu cea a colegului @Popa Marius cu tubul KT120 propus de dv.,acum sunt la serviciu si nu am toata baza de date de la Spice in acest PC. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 Un SE cu sarcina in catod oricum e cu negativare mixta, acel transformator are si ceva rezistenta. Daca as folosii ccs ca sarcina atunci as opta spre parafeed. Felicitari pentru experiment Multumesc, am sa verific maine cum se comporta tubul in varianta parafeed, oricum un CCS in catod este mult mai simplu si fiabil iar condensatorul va suporta doar excursia de tensiune alternativa asa ca din start sint doua avantaje majore dar trebuie vazut daca nu se strica distributia armonicelor, eu zic ca este important Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 21, 2015 Partajează Postat Decembrie 21, 2015 (editat) Multumesc, am sa verific maine cum se comporta tubul in varianta parafeed, oricum un CCS in catod este mult mai simplu si fiabil iar condensatorul va suporta doar excursia de tensiune alternativa asa ca din start sint doua avantaje majore dar trebuie vazut daca nu se strica distributia armonicelor, eu zic ca este important Nu cred ca merge CCS in catod ca mai apoi sa culegem variatie de semnal de pe el,oare de ce ???...tocmai pentru ca este un generator de curent constant,nu-i asa ? Un parafeed cu CCS in anod este o cu totul o alta poveste,analizati teoretic si-mi veti da dreptate,aici nu-i nici locul si nici momentul potrivit pentru teoria acestor configuratii. Dinamic vorbind,in catod tubul trebuie sa "vada" o impedanta.Din punct de vedere DC in configuratia colegului @Popa Marius,acel CCS este decuplat de un condensator si in serie cu o impedanta pe care are loc variatia de AC ce trece prin acel condensator,dar daca CCS-ul sau o rezistenta este in catodul tubului asigurand biasul grilei fara sa fie in serie cu o impedanta (ce are si ea o rezistenta in DC),in catod vom avea o variatie de curent de o singura polaritate pana la limita de curent constant capabila de acel CCS.In lipsa acelui condensator montajul nu va functiona niciodata asa cum trtebuie acest lucru fiind valabil numai in cazul unui CCS in catod,asadar acel condensator fiind extrem de important iar practic ar trebui sa fie de foarte buna calitate,pentru puristi ar trebui sa fie unul nepolarizat. Incercati practic si vedeti ce se intampla. In poza aveti forma semnalului pe sarcina (difuzor) in trei cazuri: montajul original,CCS fara condensatorul de cuplaj cu OT/sau decuplarea CCS-ului si <parafeed>,mentionez ca toate conditiile si PSF-urile tuburilor sunt mentinute in parametri din schema originala. Editat Decembrie 21, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 22, 2015 Partajează Postat Decembrie 22, 2015 Asa este d-le Olimpiu, nu are rost sa verific practic aveti dreptate ! Am incercat astazi mai multe topologii de CCS incepind cu tranzistoare , V-MOS si DN2540 dar cel mai bun "ccs" este droselul daca este bine facut (foarte important) Link spre comentariu
simson Postat Decembrie 22, 2015 Partajează Postat Decembrie 22, 2015 Trebuie mentionat faptul ca etajul final lucreaza in reactie negativa totala si nu mai este necesar inchiderea buclei si nici atac asimetric ca in cazul sarcinii la anod.Ma pasioneaza mult aceasta configuratie si dupa ce termin proiectul la care lucrez pe moment, voi testa o schema de genul :. Ramane de testat daca miu folower poate asigura tensiunea de atac necesar sau voi folosi cuplaj prin traf. cu doua secundare separate ptr. fiecare tub final. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 22, 2015 Partajează Postat Decembrie 22, 2015 (editat) Dl. LMOlimpiu puteti simula si versiunea .........ca finala KT120/150 !?? KT120 intr-o astfel de configuratie mi se pare mult mai greu de condus,parerea mea este ca daca vrem mai mult "sange in instalatie" cu aceasta schema putem foarte usor sa punem doua tuburi in paralel,cate un CCS pentru fiecare tub si un OT cu doua bobine primare identice bobinate bifilar,in acest fel vom avea o putere suficienta ce poate "misca" si boxe mai puturoase si cu ajutorul celor doi semireglabili din CCS-uri ne vom alege convenabil si un spectru armonic dorit,pe analizor de spectru sau de ce nu chiar la ureche! Cred ca putem cumpara cu bani pentru un KT120 cam 10 bucati de PL504 sau 6P36S,o lampa care-mi place tare mult! Cu tuburile KT120, KT150 se pot obtine performante excelente intr-un SE in conexiune trioda,pentoda sau UL pentru amatori de SE sau chiar un PP de peste 200W (KT150),sau 150W lejer cu KT120,sunt tuburi moderne dar inca "nematurizate" suficient,personal as prefera 6550 sau KT88. @simson: interesanta schema,merita analizata mai atent ! Editat Decembrie 22, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
TON Postat Decembrie 23, 2015 Partajează Postat Decembrie 23, 2015 Sunt de acord nu se merita efortul (financiar) pt. kt120/150. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 23, 2015 Partajează Postat Decembrie 23, 2015 Parerea mea este ca tuburile ce determina o impendanta redusa a transformatorului de iesire sint cele mai avantajose si acest lucru din cauza excursiei de tensiune mai mica in primar , implicit atacul tubului se face cu tensiune mai redusa Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 23, 2015 Partajează Postat Decembrie 23, 2015 (editat) 18W !!! cu doua tuburi in paralel si cate o bobina pentru fiecare pe traful de iesire,bobinajul fiind bifilar. Schema excelenta,cred ca merita investitia... Se ating varfuri si de peste 21W pe sarcina,rezulta...o dinamica foarte buna. @dvb ; pe grilele finalelor avem 193Veff pentru Ps=18W. Dl.Dorin,vrei sa gandesti/proiectezi un traf de atac,asa-i ??? Editat Decembrie 23, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
romicap Postat Decembrie 24, 2015 Partajează Postat Decembrie 24, 2015 (editat) Intreb si eu ...cum vedeti aceasta configuratie repetor catodic la un etaj final cu trioda cu incalzire directa gen 2A3 ,300B, etc...Multumesc Editat Decembrie 24, 2015 de romicap Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum