Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE repetor in catod

Vizitator

Postări Recomandate

Si nu numai,aveti in imaginea de mai jos distributia armonica prezentata de colegul @Popa Marius :

Multumesc d-le Olimpiu, aceasta distributie a armonicelor se poate modifica alegind o alta valoare a Ra deci un compromis putere/distorsiuni/ distributie armonica sau altfel spus un amplificator poate suna asa cum apreciaza cel mai bine auzul nostru :scarpin

Evident ca nivelul de atac este o problema majora dar rezolvabila cu ajutorul unui transformator interstage, aveti perfecta dreptate si nu cred ca este un impediment prea mare stiind ce poate face DVB :reytre

@ simson, am ales PL504 fiindca doresc sa modific complet amplificatorul pe care l-am prezentat la acea intilnire din Bucuresti si cum parte de alimentare ramine intacta sint nevoit sa fac doar modificari ale amplificatorului , daca as avea timp poate ar merita o proba cu 6N13S, poate incercam impreuna in viitor, ce zici ?

Link spre comentariu

Am apelat la tubul meu preferat, este vorba de EF184 si ia uitati-va ce usor se pot obtine cei 184v necesari atacarii repetorului in plus THD a scazut de la 1,1%  la 1% este adevarat ca doar cu 0,1% dar este posibil sa mai scada dupa citeva retusari ale celor doua etaje. Droselul folosit nu este prea grozav, cei 30H nu sint suficienti fiindca la 55 Hz nivelul scade cu -3dB de acea cred ca ar fi nevoie de minimum 100H si citeva artificii la bobinare, DVB stie mai bine...

Distributia armonicelor cu acest etaj a ramas aproximativ la fel ca in primul experiment cind tubul a fost atacat cu un transformator ridicator  1:30

post-220265-0-33108100-1450213250_thumb.jpg

Link spre comentariu

@Popa Marius:

Cand sau daca aveti timp,va rog sa incercati practic si aceasta varianta de amplificator de tensiune cu EF184 in configuratie UL,multumesc!

P.S raportul R1/R2 imi permite "aranjarea" spectrului armonic asa cum doreste urechea fiecaruia,nu-i o exprimare prea ortodox-tehnica,dar utilizatorul final fiind chiar urechea m-a impins catre aceasta forma.

post-175212-0-40545200-1450251274_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@Popa Marius:

Cand sau daca aveti timp,va rog sa incercati practic si aceasta varianta de amplificator de tensiune cu EF184 in configuratie UL,multumesc!

P.S raportul R1/R2 imi permite "aranjarea" spectrului armonic asa cum doreste urechea fiecaruia,nu-i o exprimare prea ortodox-tehnica,dar utilizatorul final fiind chiar urechea m-a impins catre aceasta forma.

Multumesc d-le Olimpiu, am sa incerc varianta dvs fiindca este foarte atractiva

Autotransformatorul este de fapt un OT la care se inseriaza primarul cu secundarul si probabil nu sa observat ca aceste infasurari sint in antifaza :)

Link spre comentariu

Multumesc d-le Olimpiu, am sa incerc varianta dvs fiindca este foarte atractiva

Autotransformatorul este de fapt un OT la care se inseriaza primarul cu secundarul si probabil nu sa observat ca aceste infasurari sint in antifaza :)

Am remarcat inserierea bobinelor primar/secundar in antifaza si am inteles si rationamentul dv.,insa efectul scontat in ceea ce priveste saturatia miezului la un curent anume este neglijabil si asta doar dintr-un simplu calcul se poate "vedea". Cele doua bobine inseriate strabatute de acelasi curent DC de aproximativ 71mA vor genera campuri magnetice cu intensitati mult diferite ca sa se poata anula efectul de magnetizare a miezului ; bobina primara la o tensiune pe capetele ei de 8V si un curent de 71mA va genera un camp magnetic cu intensitatea de M1=0.0763A/m,pe cand bobina secundara la acelasi curent DC de 71mA si o cadere pe capetele ei de maxim 10mV va genera un camp magnetic cu intensitatea de M2=0.0019A/m.

Parerea mea este ca daca vom inseria cele doua bobine fara ca fazele sa fie schimbate putem defini aceasta ca un adevarat autotransformator intrucat utilizam o fractine de putere si din bobina primara (cea inseriata) pentru sarcina,daca vom inseria bobinele in antifaza pierdem acest avantaj ,ba mai mult pierdem si cativa mW utili pe sarcina datorita efectului celor doua campuri antagoniste,asa negliabil cum este acel raport.Eficienta energetica a unui etaj final in clasa A fie el si numai repetor este si asa destul de scazuta ca sa mai "tragem" din acel etaj fie chiar si numai cativa mW pe care-i transformam pana la urma in caldura.

Astea sunt parerile mele si bineinteles fiecare face cum crede ca-i mai bine !

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Cuplarea bobinelor in antifaza e fara rost. Numai daca sunt egale se va anula complet componenta continua dar atunci se va anula complet si componenta alternativa.

De componenta DC se scapa foarte usor in cazul de fata netrecind-o prin transformator. Rezistorul din paralel cu condensatorul se pune direct la masa reajustind valoarea lui. In consecinta se poate pune un transformator fara intrefier (parafeed). Parerea mea.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Cuplarea bobinelor in antifaza e fara rost. Numai daca sunt egale se va anula complet componenta continua dar atunci se va anula complet si componenta alternativa.

De componenta DC se scapa foarte usor in cazul de fata netrecind-o prin transformator. Rezistorul din paralel cu condensatorul se pune direct la masa reajustind valoarea lui. In consecinta se poate pune un transformator fara intrefier (parafeed). Parerea mea.

Ideea nu-i rea,insa acest "katod parafeed" daca-i putem spune asa,pentru o buna incadrare in cerintele unui amplificator de calitate ar trebui sa facem cuplajul cu catodul printr-un condensator de foarte buna calitate si daca s-ar putea sa nu fie electrolitic,ceea ce cred ca ar fi  mai greu de gasit dar si foarte scump (1000uF/100V nepolarizat !!!).

Catodul tubului final poate fi polarizat printr-o rezistenta de putere de o valoare care sa-i asigure PSF-ul cerut sau un CCS bine gandit,asa ar fi mai modern.Avantajele unui astfel de parafeed ar fi destul de importante mai ales in ceea ce priveste transormatorul/autotransformatorul  adaptor de sarcina,prin acesta nemai trecand componenta DC se poate redimensiona in sensul utilizari unui miez de fier cu o sectiune mai mica si bineinteles fara intrefier,deci eliminarea a tot ce insemna prezenta unui intrefier pe un circuit magnetic.

Putem incerca ideea dv., macar teoretic si vedem ce "iese",bineinteles daca se doreste asta !

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Prin legarea in antifaza  forma sinusoidei la 10Hz este aproape identica cu cea  de legare in faza deci evident ca nu acesta a fost scopul antifazarii celor doua infasurari ci micsorarea THD de la 1,2 % la 1% adica similar cu aplicarea unui KFB in cazul infasurarilor P/S izolate

Link spre comentariu

Acest tip de amplificator merita studiat fiindca ofera suprize placute ,iata noile modificari in primul rind inlocuirea rezistorului din catod cu un generator de curent constant (ideea lui Kosmin) schimbarea autotransformatorului cu un OT de 2,4K/8 ohm si modificarea PSF

Se observa o crestere de putere ce poate ajunge pina la 8w max dar la 6w  distorsiunile sint extrem de mici iar prin reglajul semireglabilului din CCS distributia armonica devine variabila, practic se balanseaza H2 si H3 

post-220265-0-41215300-1450709911_thumb.jpg

Link spre comentariu

Este interesant cit de important  poate fi droselul din anodul lui EF184, initial am pus pentru proba unul de 12H si R=180 ohm dupa care l-am schimbat cu unul de 48H si R=1080 ohm iar diferenta de THD a fost de la 0,75% la 0,5%

PL504 disipa pe anod aproximativ 28w iar pe CCS exista o incarcare de 4,5w de acea la o negativare fixa acesti 4,5w se vor adauga anodului si nu prea este bine, cu acest PSF tubul  nu are nicio urma de inrosire a anodului si de siguranta am inlocuit tubul TFK cu altele (Tunsgram,RFT,Valvo, Tesla) unele scoase din televizoare insa fara modificari majore asupra performantele amplificatorului

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări