Vizitator Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Prezint un amplificator SE mai putin utilizat dar poate fi atractiv fiindca OT are impendanta foarte mica ori acest lucru simplifica mult constructia lui iar raspunsul in frecventa si semnal dreptunghiular este excelent. Tubul este un PL504 trioda, ieftin si fiabil care pentru un THD=3% scoate aproape 7w insa utilizat pentru 5,5w THD=1,1% deci inalta fidelitate in plus distributia armonica este si ea deosebita, rog pe dl Lazaroiu in limitele de timp disponibil sa verifice aceasta configuratie interesanta Link spre comentariu
Kosmin Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 E decent thd-ul. Ar mai putea fi ajutata finala punandu-i in anod o sursa de curent constant? (dupa gusturile fiecaruia cu drosel sau mosfet/igbt) si eliminata gruparea RC din catod. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 E decent thd-ul. Ar mai putea fi ajutata finala punandu-i in anod o sursa de curent constant? (dupa gusturile fiecaruia cu drosel sau mosfet/igbt) si eliminata gruparea RC din catod. Asa este Kosmin, cu drosel-ul este mai greu fiindca rezistenta in c.c. a bobinei trebuie sa fie de 680 ohm pentru a asigura PSF tubului dar o sursa de curent constant este foarte potrivita, am sa incerc cu un DN2540 Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 Doar o întrebare: fiind un autotraf, deranjează componenta continuă difuzorul? Am mai văzut scheme asemănătoare, dar diful era separat cu cond (din păcate). Link spre comentariu
TON Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 Tensiunea de atac pe grila e f mare ......inca un motiv de abandon a acestei configuratii . Link spre comentariu
adigh Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 (editat) Va ajunge o mica parte din componenta continua si pe difuzor dar va fi neglijabila. E cam aceeasi situatie cu folosirea secundarului ca reactie negativa in catod, in serie cu catodul. Editat Decembrie 15, 2015 de adigh Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 (editat) Prezint un amplificator SE mai putin utilizat dar poate fi atractiv fiindca OT are impendanta foarte mica ori acest lucru simplifica mult constructia lui iar raspunsul in frecventa si semnal dreptunghiular este excelent. Tubul este un PL504 trioda, ieftin si fiabil care pentru un THD=3% scoate aproape 7w insa utilizat pentru 5,5w THD=1,1% deci inalta fidelitate in plus distributia armonica este si ea deosebita, rog pe dl Lazaroiu in limitele de timp disponibil sa verifice aceasta configuratie interesanta Este un etaj final functional si in realitate,insa sunt cateva neajunsuri printre care cel al etajului de atac cu toate ca pentru un electronist care mai si gandeste nu-i o imposibilitate.Aveti in poze rezultatele unei simulari facuta cu un model Spice pe un tub real EL504. Daca nu va suparati,mi-am permis sa sugerez si o modalitate de atac cu amplificator de tensiune pasiv (transformator de intrare) la care am prevazut si o infasurare pe care se poate aplica NFB,nu am insistat asupra rapoartelor de transformare intrucat nu acesta este obiectul discutiilor,dar daca prezinta interes si avem acceptul dv. putem dezvolta aceasta idee,de altfel a avut colegul @dvb un astfel de topic,trebuie cautat. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________ @zal : dupa cum vezi pe schema din simulare tensiunea DC este de 7,5mV si dupa cum spune si colegul @adigh,este o tensiune nesemnificativa pentru a produce efecte negative asupra difuzorului,sa fim seriosi,sunt amplificatoare cu SS care au un offset in jurul acestei valori sau chiar mai mari uneori,depinde cum este reglata protectia in DC pe iesire. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________ P.S pentru auto-taful de iesire am utilizat un model de OT personal cu Ra=1500 ohmi/8 ohmi si Rdc(prim)=120ohmi inductanta La=20H/400Hz si 100mA componenta DC. Distributia armonica parca este al unui SE cu 300B Editat Decembrie 15, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
mila Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 Pentru eliminarea R4 si C2 se poate apela la negativare fixa? Link spre comentariu
simson Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 Aceasta configuratie se potriveste ca o manusa tubului 6N13C, care si in configuratie clasica cu sarcina in anod cere tensiune de atac cam de aceeasi ordine de marime ca si proiectul lui Marius, dar avem totusi o trioda nativa. Exista suspiciunea intre audiofili cum ca sarcina cuplata in catod ar genera sunet de circlotron. FFT-ul prezentat de don Lazaroiu demonstreza contrariul, ramane sa primim de la Marius impresia de sunet al acestei configuratii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 (editat) @simson nu domnule ,sunt două situaţii distincte modulaţie în curent sau tensiune pe sarcina dată ,un "repetor in catod" ce repetă ?! distribuţia armonică(h2-h3-h4-...hn) nu este singura definitorie în cazul amplifictoarelor cu tuburi electronice. comportament similar tub(sarcina la anod/anozi) se poate obţine şi fără tub dacă mutăm sarcină în colector sau drenă(SS) atât pentru configuraţia SE(SS) cat şi pentru configuraţia PP(SS). mai jos două situaţii distincte ce pot fi considerate definitorii(un hibrid si chiar un OTL) Editat Decembrie 15, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 Mie-mi dădea un calcul sumar vreo +325mV pe difuzor... Pînă la urmă, ce mi-e un autotraf, ce mi-e un traf? Şi se rezolvă deplasarea membranei difului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 (editat) irelevanţa seriei armonice, introduc seria asta armonică la intrarea unui amplificator PP-SS-clasic(final configuraţie repetor pe emitor/sursă) nu înseamnă/rezultă că amplificatorul SS se comportă precum un amplificator cu etaj final tub(sarcina la anod/anozi). Editat Decembrie 15, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 Aceasta configuratie se potriveste ca o manusa tubului 6N13C, care si in configuratie clasica cu sarcina in anod cere tensiune de atac cam de aceeasi ordine de marime ca si proiectul lui Marius, dar avem totusi o trioda nativa. Exista suspiciunea intre audiofili cum ca sarcina cuplata in catod ar genera sunet de circlotron. FFT-ul prezentat de don Lazaroiu demonstreza contrariul, ramane sa primim de la Marius impresia de sunet al acestei configuratii. Si nu numai,aveti in imaginea de mai jos distributia armonica prezentata de colegul @Popa Marius : Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 (editat) Discutii interesante pe aceasta tema puteti studia si aici : http://home.alphalink.com.au/~cambie/EL36.htm Editat Decembrie 15, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adigh Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 (editat) http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2015/post-220265-0-69886000-1450120320.jpg Am o sugestie. Daca tot se foloseste un condensator in catod pentru trecerea componentei alternative, se poate decupla pinul de jos al rezistorului din catod si se pune direct la masa. Bineinteles ca va trebui marita valoarea lui pentru a mentine acelasi bias prin tub. Nu cu mult ca nu e mare diferenta. Autotransformatorul ar ramine astfel in serie cu condensatorul si atit. Avantajul ar fi ca autotransformatorul va merge fara intrefier, cu extensie buna la joase. Cred ca merita incercat. Editat Decembrie 15, 2015 de adigh Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum