Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Simplu Intrebare

Florin31

Postări Recomandate

Buna seara, Plecand de la aceasta simpla schema de amplificator as avea cateva intrebari.

1 Daca se pune sa spunem 4 Tranzistori  iar sursa e capabila sa furnizeze suficient curent ar creste puterea de iesire ?

2 Cum se ataseaza si alti tranzistori pe schema ?

post-185391-0-20475000-1450106561_thumb.gif

Editat de wapnet
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

2

• ratza

2

• Florin31

2

• franzm

1

Nu-i aşa că te-a atras denumirea aia cu clasă A? Reţine că e ptr radiouri sau alte scule alimentate la baterii (nu auto). E o relicvă de la primele tranzistoare cu germaniu, de acum 60 de ani. Aşa ceva nu se foloseşte la tensiuni mari ptr că diful va suporta componenta continuă şi va fi permanent deplasat într-o direcţie, peste care se suprapune semnalul. Cine a scris acolo 50V, mai are de învăţat, sau nu-l interesează o schemă corectă.

Link spre comentariu

...la tensiuni mari...diful... va fi permanent deplasat într-o direcţie,

De obicei în directia cosului de gunoi. Pt ca nu rezista mult timp la acea componenta continua.

Link spre comentariu

L-am facut sa vedem cum se comporta. Aveti dreptate difuzorul sta (umflat ) dar de auzit se aude.

Voiam o schema foarte simpla cu mosfet (i).

Editat de wapnet
Link spre comentariu

O schema de genul asta am facut demult, la un radioreceptor simplu (sa il avem la pescuit), prindea 1 si 2 oriunde.

Doar ca nu era mosfet, era un BD237 ca final, difuzorul era "trecut" printr-un electrolitic de 1000uF/16Vcc cu borna - in colectorul BD-ului.

Ca sa circule un pic de curent prin tranzistor cit sa nu gijiie, in paralel pe seria difuzor+condensator aveam o rezistenta de 100 ohmi la 1W.

Ampliful tinea 1-2 zile cu 2 baterii R20 ELBA, la circa 0,25W putere de iesire.

Link spre comentariu

difuzorul sta (umflat ) dar de auzit se aude

Asta se poate rezolva: in locul difuzorului conectezi primarul unui transformator coborator de tensiune, difuzorul fiind conectat in secundarul acestuia. Experimentand, vei observa influenta unui intrefier in circuitul magnetic, a raportului de transformare corelat cu impedanta difuzorului, etc. "Arunca" o privire si la amplificatoarele SE ale lamparilor. 

Editat de alf
Link spre comentariu

M-am jucat pe vremuri cu un astfel de amplif, cu diferenţele că foloseam trz bipolare conectate Darlington şi sarcina era în emitor, separată galvanic cu un cond electrolitic, ca la toate amplifurile cu alimentare simplă. Randamentul maxim e cu rez de sarcină egală cu cea a difului, condiţia e să reziste trz. Eu lucram cu +40...45V şi cond de 2200...4700uF, intrarea montajului tot separată galvanic. Dezavantajul erau distorsiunile urîte la volum mare.

Link spre comentariu
Vizitator florynel100

Salut cine poate sa imi spuna si mie care este putere RMS al acestui amplificator.

Megakick 2.4.W max 2400

• [*]Max. 4x 600 W și 2 x 1200 W in 4 ohmi [*]Filtrul lowpass 50-250 Hz [*]High Pass Filter 120-3000 Hz [*]Reglementate fata + spate separat [*]2- / 3- / 4-canale operație [*]reglabil de înaltă și joasă filtru trece [*]Ieșire RCA pentru conectarea unui amplificator suplimentar [*]Protecția împotriva scurt-circuit, supratensiune și supraîncălzire [*]ON / OFF de la radio auto [*]20-20,000 Hz [*]THD <0,1% [*]Zgomot> 95 dB

Link spre comentariu

Exista si clasa A fara transformator sau drossel. Mai tineti minte televizoarele cu tuburi "Miraj" si "Venus"? Difuzorul de 750 ohmi avea membrana gata deplasata si bobina venea la locul ei cand trecea prin ea curent anodic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări