remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Ok, mea culpa cu greselile. Sa zicem ca sunt neatent. Am si un display care afiseaza jos de tot tastatura iar ca sa vad scrusul, treb sa ridic ochii. Fiind si o fire mai precipitata...ma rog. Iti garantez ca stiu sa scriu. In alta ordine de idei mufa incarcatorului este din cea cilindrica, gol la mijloc si cu un pin central. Am verificat cu metoda clasica- rosu in interior pe plus si negrul pe exterior. Am vazut ca da volti putini si cautand pe YT am vazut ca un tip cu aceeasi probl schimba acel tranzistor. L-am scos si eu si nu gaseam unul identic.P.S. un coleg scria mai sus ca pt a citi scheme electr de laptop treb sa fii inginer cu ani de experienta. Uitati-va pe YT la un tip Louis Rossmann. E fara pic de scoala, chiar el spune ca nici macar cand era elev nu invatase la fizica lectiile despre electricitate. Dar mai tarziu din pasiune...uitati-va sa vedeti cum lucreaza sub microscop la placi de Mac. Flux, statie de lipit, etc. Si da si exopicatii pe schema de ce face un anumit lucru. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Deci la mufa cu pin central ai masurat pe contactul de pe interior al mufei (nu pe pinul central) si pe contactul exterior.Pinul central e pentru identificarea modelului de incarcator nu pentru alimentare. Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Plusul este pe interiorul "cilidrului", pinul central este pentru identificare incarcator. Mai masoara odata, posibil ca incarcatorul sa fie bun. Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Pai nici nu incarca bine. Se auzea si un mic tacanit sau sfarait intermitent. Acum nu mai pot face asta pt ca am scos tranzistorul. Dar am atins atunci cand masuram si interiorul cilindrului si tot nu indica. Cea maicsigura dovada este insa faptul ca nu incarca. Link spre comentariu
adydep Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Daca sursa scoate la iesire tensiuni,chiar mici,defectul probabil il reprezinta condensatoarele electrolitice uscate.Asadar montati ce ati demontat,si schimbati toti electroliticii din partea primara si secundara,apoi formulati concluzii. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Chiar asa mici de 4V cum parca spunea nu am intalnit.2-3V am mai vazut la unele cu probleme de scurt circuit in mufa,altfel chiar cu niste condesatori umflati si varza de tot tot avea peste 10V pe iesire.Astea la incarcatoarele uzuale,originale,de firma cat de cat.La cele neoriginale cine stie ce si cum. Link spre comentariu
yokoono Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Este foarte complicat de reparat asa ceva fara mai multe cunostinte de electronica. Faptul ca cineva a schimbat un tranzistor dintr-un incarcator identic nu inseamna ca si cel pe care il aveti "sufera de aceesi boala". Va trebui sa incepeti cu primarul incarcatorului (partea de, ATENTIE, inalta tensiune). Masurati tensiunea pe electroliticul de filtraj unde va trebui sa aveti in jur de 310v. Verificati tot ce tine de controllerul pwm (mai ales partea de alimentare - condensatorul de filtraj) si apoi de controllerul pfc. Daca vi se pare ca totul este ok puteti trece la secundar. Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 (editat) Am inteles, stiti cum este...cei care suntem mai putin priceputi, facem si noi cum vedem la altul. Facand o analogie cu mecanica, ceva de genul: daca se ineaca la relanti, inseamna ca trebuie sa... Editat Decembrie 14, 2015 de remus-gabriel Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 (editat) Pe modul dioda nu am gasit conductie intre poarta si sursa. Intre drena si sursa, cu minusul(negru) pe drena si plusul(rosu) pe sursa, afiseaza 570 dar fara beep. E defect tranzistorul? Editat Decembrie 14, 2015 de remus-gabriel Link spre comentariu
modoran Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Nu e defect Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Vezi că o boală ,,frecventă,, la aceste alimentatoare de laptop este că fac scurt pe cablul de ieșire, exact în zona de unde iese din carcasă.Acolo se produce îndoirea repetată și izolația firului central cedează, atingând tresa. Uneori sursa rezistă, grație protecțiilor, iar sunetul acela ca un țârîit este chiar zgomotul produs de sursa ce intră în limitare. Altă cauză frecventă a funcționării defectuoase o constituie și degradarea condensatorilor electrolitici de filtraj, ar trebui să-i schimbi dacă nu ai cu ce să-i testezi (capacimetru, ESR-metru). Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 @validae, multumesc pt sfat dar am verificat punctele unde cablul de iesire se conecteaza la placa si nici acolo nu am 19v. Acum dupa ce am verificat si mosfetul si se pare ca e ok (am facut verif la fel ca in acest link ) ramane sa schimb condensatorii si chiar sa mai verific si ceilalti 2 tranzistori pe care se pare ca ii mi are. Link spre comentariu
adydep Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Repet: schimbati electroliticii!!Daca era in scurt tranzistorul comutator din partea primara"bubuia" sura aia!!!Prin prisma faptului ca livreaza"ceva" tensiuni se trage concluzia ca tranzistorul este bun. Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Decembrie 17, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2015 Revin cu noi informatii si nelamuriri. Am schimbat toti condensatorii mai mici, cu exceptia celui mai mare de 100uF/400v pe care nu l-am gasit. De asemenea, am schimbat si tranzistorul despre care am pomenit mai sus, cu ceva compatibil. Nu am rezolvat nimic. In continuare am doar 0,04v pe iesirea spre laptop (am gresit mai sus cand am zis ca sunt 4v) si acelasi chitait ritmic, cam de 2 ori pe secunda(chitz, chitz). Deci, nicio schimbare. Acum ar mai putea fi de vina acel condensator mare sau, cred ca mai degraba unul dintre ceilalti doi condensatori amplasati pe latura cealalta a adaptorului. Parca de acolo aud chitaitul. Fac asta din pasiune, nu sunt disperat, la o adica pot renunta dar parca prea m-a luat valul Ce ma sfatuiti? Link spre comentariu
modoran Postat Decembrie 17, 2015 Partajează Postat Decembrie 17, 2015 Nu-i cumva iesirea sursei in scurt ? Pe condul mare trebuie sa ai 300 V, lasa-l in pace. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum