remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Nu subt electronist dar mici reparatii mai fac. Lucrez numai cu PC si laptopuri. Cineva mi.a dat un incarcator de laptop care nu functioneaza adica in loc de 19v scoate mult mai putin. Pe net amvazut ca este repilonsabil un tranzistor din cel patrat care sus are o parte metalica cu gaura pt surub iar jos are trei picioruse. Crde ca este N chanel dar nu sunt sigur. Pe el scrie 1K28BR si mai jos FDP150N10. De unde pot face rost de unul, nou sau sh? Pe net am gasit de toate felurile numai FDP nu. Pot pune altul echivalent? Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Incarcatoarele de laptop sunt de obicei flyback ( sau oricum ceea ce eu am observat ), si un mosfet de 100V n-are ce sa caute acolo, si nici la un eventual PFC activ, poate la o redresare sincrona, deci unde este acel tranzistor pus? In partea de primar sau in secundar? Oricum strict la acel tip de mosfeti se pot folosi si altii, nu este obligatoriu sa pui fix acel mosfet, la magazinele online mai mari exista functii avansate de cautare, introduci caracteristicile principale la fiecare categorie si apoi acestea se filtreaza si ti se ofera alternative, eventual iti pot face eu cateva sugestii de inlocuitori, insa sunt curios ce experienta ai in depanarea de surse in comutatie alimentate la retea... Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Sincer sunt incepator. Eu cand am o problema cer sfaturi pe forumuri sau caut filmulete pe YT. Stiu sa lipesc sa dezlipesc sa verific cu multimetrul si sa citesc scheme de placi de baza de laptop. Nu stiu daca este pe primar sau secundar dar pot spune ca este pozitionat pe un perete lateral prins cu surub si avea si ceva pasta termica intre el si corpul carcasei. Era inspre partea care scoate curent continuu spre jackul care intra in laptop. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Da, deci era in secundar, ( redresare sincrona ) partea despre care zici se numeste partea de secundar, partea de primar este cea dinspre alimentarea de la priza, si este o zona extrem de periculoasa care contine tensiuni letale chiar si la cateva secunde dupa oprirea alimentarii de la retea, raman tensiuni mari in condensatorul principal de filtrare, deci mare mare atentie. O sa revin mai tarziu cand am timp cu ceva sugestii de inlocuitori, intre timp verifica si partea de primar ( dar numai si numai scos din priza si lasat ceva timp sa se descarce condensatorul ), ar trebui sa gasesti si acolo un tranzistor, verifica si vezi daca nu cumva si el este ars, eventual pune aici ceva poze. Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Multumesc mult pt ajutor. Chiar nu stiam partea cu pericolul. Cum pot verifica acel tranzistor? Trebuie scis de pe placa? Sper sa gasesc ceva date tehnuce pe alldatasheet despre el. Macar sa sti ce tip este N sau O. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Sincer sunt incepator. Eu cand am o problema cer sfaturi pe forumuri sau caut filmulete pe YT. Stiu sa lipesc sa dezlipesc sa verific cu multimetrul si sa citesc scheme de placi de baza de laptop. Nu stiu daca este pe primar sau secundar dar pot spune ca este pozitionat pe un perete lateral prins cu surub si avea si ceva pasta termica intre el si corpul carcasei. Era inspre partea care scoate curent continuu spre jackul care intra in laptop. Daca stii sa citesti placi de baza de laptop trebuie sa fii cel putin inginer cu multi ani de experienta in domeniu asa ca nu ai cum sa te inpotmolesti intr-un amarit de tranzistor, cred ca faci misto de noi! Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Scuze, candam spus asta poate am gresit. Vreau sa spun caxstiuvce inseamna acele simboluri si ceva ceva in legatura cu valorile. Fata de un om obisnuit am ceva cunostinte dobandite de pe net. Normal ca dupa aceea am dificultati in a face legatura intrecele, pe unde intra si iese curentul si altele. De aceea mai intreb pe aici. Chiar nu am vrut sa fiu neserios. Pana la urma am sa caut un filmuketcdesore cum se verifica. Stiu ca la un monent dat trebuie sa actionezi asupra,,gate" ca sa deschida tranzistorul. Imi cer scuze pt greselile de scriere. Scriu de pe tel. Deci, eu de putin timp ma ocup cu chestii din acestea si mai mult cu ajutor. Inteleg cat de cat o schema, recunosc un simbol de mosfet, condensator, rezistor,etc. Stiu si ce face fiecare intr-un circuit si mqi inlocuiesc cate ceva. Daca dai cautare pe google si youtube cu ,,reading schematic" in cateva luni de citit si urmarit, inveti cateva chestii de baza. Asta este nivelul meu, nu vreau sa par altfel, imi pare rau daca am indus in eroare. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Sper sa gasesc ceva date tehnuce pe alldatasheet despre el. Macar sa sti ce tip este N sau O. tranzistor de tip O inca nu s-a inventat . fdp150n10 este un mosfet cu canal n , deci , daca tranzistorul original este acum sirma pentru covrigi , atunci trebuie sa montati in locul lui tot un mosfet cu canal n ... recomandarea mea este sa puneti acolo un irf8010 sau un stp80nf10 ...care sint tranzistoare mai pamintesti / uzuale , la o adica ... Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Am vrut scriu tio P dar am apasat gresit sicdupa postare nu amputut edita de pe tel. Multumesc! Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Cateva alternative selectate in graba acuma de la magazinul polonez cu ajutorul functiei de cautare: AP60T10GP-HF-3TB AUIRF3710Z AUIRF540Z AUIRFB4610 IRF3710ZPBF IRF540NPBF IRF540ZPBF IRFB4610PBF IRL540NPBF STP30NF10 STP40NF10 Cam oricare din ei ar trebui sa fie ok acolo. Referitor la verificarea tranzistorului din primar, intr-adevar il scoti de pe placa si apoi il verifici cu multimetru setat pe dioda, ( sper ca la fel ai facut si cu asta cu care ai venit aici ) masori intre drena si sursa si trebuie sa gasesti comportament de dioda acolo, daca gasesti scurt atunci e ars, mai poti masura intre poarta si sursa si acolo nu trebuie sa gasesti nimic ( adica rezistenta infinita ), daca gasesti conductie acolo, iarasi mosfetul este ars. La astfel de surse este posibil sa plece mai multe o data cu tranzistorii, si avand in vedere lipsa ta de experienta este probabil ca cel mai util ar fi sa mergi cu ea la un electronist priceput, poti incerca si tu dar cu mare atentie asa cum am zis. PS: Ceva mai multa atentie la felul cum scrii n-ar strica, si eu mai scriu de pe mobil insa nu comit atat de multe erori, incerc sa le corectez in timp ce scriu sau eventual dupa, editand indata postarea. Link spre comentariu
yokoono Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Dupa cum ati scris, tranzistorul nu a fost scos din montaj. Cum ati aflat ca este ars?. In plus, daca este adevarat, pana nu aflati DE CE s-a ars, il veti inlocui cu altul degeaba caci este posibil sa se arda si cel nou. Si da, puteti verifica un mosfet cu un multimetru analogic. Electroliticul de filtraj de tensiune mare (400-450v) va ramane incarcat si 30 de minute dupa ce decuplati alimentarea. Il puteti descarca fortat cu un bec de 220v. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 (editat) Cateva alternative selectate in graba acuma de la magazinul polonez ... AP60T10GP-HF-3TB AUIRF3710Z AUIRF540Z AUIRFB4610 IRF3710ZPBF IRF540NPBF IRF540ZPBF IRFB4610PBF IRL540NPBF STP30NF10 STP40NF10 e cam rusinos ca un moderator sa dea sfaturi complet gresite PE UN FORUM DE ELECTRONICA ...si totusi se intimpla . domnia sa , credibil fiind din pozitia de MODERATOR pe elforum si avind si 9566 de postari , ii sugereaza dlui remus-gabriel cum ca poate folosi drept echivalent CAM ORICARE din cele 11 tranzistoare din citat . originalul fdp150n10 stie 57 de amperi @25 grade celsius , iar dinsul recomanda niste trompete , anume seria irf/auirf540 , care stiu cam 33...3x amperi @25 grade , stp30nf10 , care stie 35amperi @ 25 grade celsius si respectiv stp40nf10 , care stie 50 de amperi @ 25 grade celsius --- acesta se apropie de adevar , dar tot mai slab decit originalul se numeste ca este --- . . din tot listoiul de mai sus , doar 5 merg ca echivalenti , anume 1,2,4,5 si 8 ... restul de 6 pozitii SINT DOAR PRAF IN OCHI , din care tranzistoare va iesi fum cu maxima viteza . ce invatam noi din manevra de mai sus ? 1-- ca graba strica treaba . 2-- chiar si moderatorii se mai fac de ris citeodata . 3-- e bine ca sa faca fiecare ceea ce stie mai bine...si sa nu-si mai bage nasul unde nu ii fierbe oala . 4-- vinatoarea de posturi dauneaza grav personalitatii . Editat Decembrie 14, 2015 de misuraelectronic Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Misura Dvs sunteti cel care se grabeste ( si as putea puncta, ca din nou doar pentru a face misto de cineva ), in locul Dvs as fi analizat un pic aplicatia unde este acel tranzistor folosit, inca nu sunt sigur 100% dar cred ca este intr-adevar vorba de redresare sincrona pentru un alimentator/incarcator de laptop, da-l in mama masii ca mai mult de 5-6A nu da, nu este nevoie de mai mult, iar eu am plecat in selectia mea de la 30A in sus, mi se pare arhisuficient. Nici capitolul Rds-On nu este identic, insa iarasi nu conteaza, puterea disipata nu va fi foarte mare tocmai datorita curentului care nu este mare ( as estima pierderi in conductie directa sub 1W la oricare din sugestiile mele ). Altfel chiar va rog sa ma contraziceti cu argumente plauzibile, nu cu acuzatii si misto-uri, ca asa Dvs sunteti cel care se face de ras aratand superficialitate. Comparand direct si strict cu originalul, in mod evident nu corespunde nimic din lista, diferente mai mici sau mai mari sunt la oricare din variantele mele, insa nu trebuie ceva strict identic ci doar cu caracteristici asemanatoare sau care oricum sa se potriveasca in aplicatia respectiva. Link spre comentariu
remus-gabriel Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 In primul rand multumesc tuturor pt ajutor. Apoi, asa mi se intampla cand scriu de pe tel cu touch, degetele fiind mai groase decat tastele virtuale...ating aiurea. Greseala mea a fost ca nu am verificat inaimte de postare. Acum revenind, cineva mi.a dat sa folosesc un alimentator de laptop ca si modelul meu, m-am bucurat ca am doua dar am constatat la masuratoarea cu multimetrul ca scoate doar vreo 4-5 volti. Am cautat pe you tube hp adapter repair si am vazut ca un tip schimba acel tranzistor. Asta e tot. Eu nu sunt electronist, doar un reparator casnic care cunoaste simboluri, unitati de masura si sa manuiasca un multimetru. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Daca spui ca e de HP,ce fel de conector este?Cumva cu pin central (la mufa incarcatorului,nu la laptop)Cumva tu masori pe exterior si acel pin?Si eu scriu de pe telefon de multe ori,taste mici,degete mari insa "vad" live ceea ce tastez si corectez instant.Poate mai scap o greseala doua,dar nu asa multe. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum