Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator de tensiune

VEF

Postări Recomandate

Buna ziua am nevoie de ajutor cu un stabilizator de tensiune am o schema copiata in fuga fara nici o valoare pentru piese .As vrea sa stiu ce valoari ar trebui sa aiba piesele ca sursa sa-mi scoata la iesire 0-30v si un curent de 0.5 sau 1 a nu imi trebuie mai mult

post-248454-0-69791400-1450008260_thumb.jpg

Link spre comentariu

Păi dacă te-ai apucat deja de ea , ar trebui să știi piesele !

Acuma , on topic și lăsând gluma la o parte . Schema este foarte slabă - asta nu înseamnă că nu funcționează deloc. 

Ai , mai întâi, nevoie de un transformator care să scoată minim 24Vac în sarcină , nu în gol. Probabil însă , din cauza schemei trebuie mai mult , 27Vac să zicem.

Apoi ai nevoie de o punte redresoare de , să zicem , 3A la minim 50V și un condensator de filtraj de minim 2200µF/50V, preferabil mai mare.

Foarte important , deoarece nu ai nicio protrecție la scurt , ai nevoie de o siguranță calibrată de 1A . Dacă se duce tranzistorul , măcar să nu ia ceva foc ! 

Apoi ai nevoie de un tranzistor de putere și unul de medie putere - să zicem 2N3055 + BD139 dar habar n-am ce ai tu la îndemână . 

Ai nevoie de o diodă Zener de circa 31-32V ( merge , de exemplu - și chiar mai bine , cu 2 de 16V în serie ) .

Ai nevoie de un potențiometru mai zdravăn ( minim 0,5W ) de 5-10kΩ.

După ce ai astea mai vorbim.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

undeva între 600 şi 800 mA, cu diodele uşor călduţe, pentru că 4007 e capabilă, teoretic, de 1 amper, dar cam gâfâie şi se încinge la curentul ăsta.

poţi adăuga o protecţie la supracurent cu un bc107 şi o rezistenţă ca traductor de curent... nu e mare filosofie. dacă ai un comutator cu mai mult de 2 poziţii, poţi face o protecţie reglabilă în trepte prin simpla înlocuire a rezistenţei de putere, care se poate calcula cu uşurinţă cu ajutorul legii lui Ohm. în plus, poţi conecta un milivoltmetru în paralel pe rezistenţa aia, şi te alegi şi cu un (mili)ampermetru de panou.

pentru valori, vezi mai bine schema ataşată de mine aici. ai acolo şi indicaţiile necesare ca să obţii o sursă în stare să dea un curent mai mare, de până la "cât poate trafu'"...

dacă ai prea multe tranzistoare, un radiator măricel, şi vrei să le foloseşti la ceva în loc să stea să adune praf uitate în vre-o cutie, bagă mare.

apropo, schemele de resresoare simple, cu tranzistoare nu prea merg de la 0 volţi... de fapt merg, dar va trebui să adaugi încă 2-3 etaje, şi n-o să mai fie "simplă şi uşoară"... personal, schema aia dată de mai sus am făcut-o să meargă de la 0.65 volţi (am folosit o diodă 1n4007 chioară în loc de diodele alea zener, dar am plătit cu o scădere considerabilă a tensiunii maxime de ieşire), iar tensiunea maximă în sarcină nu poate depăşi tensiunea dată de traf în c.a., ba chiar e invariabil mai mică cu circa 2 volţi.schemele cu 317 se pot regla de la zero destul de uşor, dar va trebui să faci şi o sursă auxiliară negativă pentru asta, sau să te mulţumeşti cu încă o scădere suplimentară de 1,25 volţi a tensiunii maxime de ieşire (căderea pe 2 diode înseriate, ca să ajungă la 0).

la urma urmei, întotdeauna o să ai nevoie de ÎNCĂ o sursă reglabilă stabilizată, chiar dacă ai deja 4 sau 5! :rade:

Link spre comentariu

diodele 1N4007___sunt de 1A

cauta o punte de 3A

ceva foarte simplu si foarte ieftin___Posted Image

adresa ___http://electronics-diy.com/1.5v--30v-1.5a-lm317-variable-power-supply.php

pentru a pleca de la 0 volti sursa este necesar un artificiu < trebuie injectata  o tensiune negativa pe terminalul adjust__http://circuit-projects.com/cimg/2V_to_7V_8A_power_supply_by_723_and_7812.gif

Sper ca nu este vreo problema ca intreb aici. Ce rol are D1 ? ce vine de la tensiunea pozitiva de la lm317?

Editat de Tomsa Cosmin
Link spre comentariu

"şuntează" tensiunea inversă ce ar putea fi indusă de o sarcină inductivă de la ieşire (un motor, solenoid, sau difuzor, presupunând că nu-l prăjeşti instant! :d ).

asta ar putea prăji lm-ul...

dacă te îngrijorezi că nu găseşti potenţiometru de 5k sau 4.7k, atunci iei un potenţiometru de 10k, şi înlocuieşti r1 cu una de circa 470 ohmi.e important să păstrezi raportul dintre ele, iar 470 de ohmi e cam la limită, conform datasheetului, dar practic merge...

Link spre comentariu

Nu e vorba de tensiune inversă inductivă ci de posibilitatea ca C1 să se descarce înaintea lui C2 la oprire sau în alte situații . În acel caz s-ar aplica , datorită lui C2 , o tensiune inversă între pinii 2 și 3 . D2 face același lucru pentru pinul 1 față de pinul 2 și indirect ( prin D1 ) și față de pinul 3. Aceste diode sunt necesare doar dacă C2 respectiv C3 sunt relativ mari . 

Link spre comentariu

"şuntează" tensiunea inversă ce ar putea fi indusă de o sarcină inductivă de la ieşire (un motor, solenoid, sau difuzor, presupunând că nu-l prăjeşti instant! :d ).

dacă te îngrijorezi că nu găseşti potenţiometru de 5k sau 4.7k, atunci iei un potenţiometru de 10k, şi înlocuieşti r1 cu una de circa 470 ohmi.e important să păstrezi raportul dintre ele, iar 470 de ohmi e cam la limită, conform datasheetului, dar practic merge...

şuntează" tensiunea inversă ce ar putea fi indusă de o sarcină inductivă de la ieşire (un motor, solenoid, sau difuzor, presupunând că nu-l prăjeşti instant!  :d ).

Deci in caz de tensiune inversa protejeaza de exemplu un ventilator sa nu se arda ,si arde Lm-ul? protejand ventilatorul
Link spre comentariu

... o să mai conspectez iar datasheetul, că am dat peste una unde zicea acolo şi de ce spui despre cei doi electrolitici, dar şi de "protecţie la tensiuni inverse"...când mi-am făcut sursa, am făcut-o, printre altele, şi ca să am cu ce alimenta bormaşina pentru cablaje, aşa că am pus-o...am văzut că dacă se foloseşte schema cu tranzistor în paralel nu mai e necesară...

@Cosmin: nu, invers: protejează lm-ul să nu se străpungă! :)

motorului/inductorului nu prea-i pasă de curentul ăla, pentru că el îl generează.

Link spre comentariu

... o să mai conspectez iar datasheetul, că am dat peste una unde zicea acolo şi de ce spui despre cei doi electrolitici, dar şi de "protecţie la tensiuni inverse"...când mi-am făcut sursa, am făcut-o, printre altele, şi ca să am cu ce alimenta bormaşina pentru cablaje, aşa că am pus-o...am văzut că dacă se foloseşte schema cu tranzistor în paralel nu mai e necesară...

@Cosmin: nu, invers: protejează lm-ul să nu se străpungă! :)

motorului/inductorului nu prea-i pasă de curentul ăla, pentru că el îl generează.

Mersi!

Link spre comentariu

aoleu! :Dsă luăm un caz concret: eu am un alimentator ca ăsta, cu lm 317, şi îl folosesc ŞI ca să alimentez o bormaşină pentru cablaje.din motive obiective (a se citi "bătrâneţea obiectului"), nu mai are butonul de "on/off" (de fapt era "apasă şi ţine apăsat ca să meargă"), aşa că din momentul în care o conectez la sursă, ea merge continuu.

acum să zicem că o uit conectată, şi închid sursa (are întrerupătorul pus în primarul transformatorului de reţea, fireşte! :d ).ce face motoraşul în cazul ăsta? :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări