digix Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Arduino a fost creat pentru hobby si in scop educational. Are un set de instructiuni in format prietenos si permite unui hobbyst sa-si rezolve o problema fara sa fie nevoit sa aprofundeze un domeniu care poate nici nu-l intereseaza. Gaseste tone de exemple si tutoriale gratuite pe net si asta face din Arduino o unealta populara si pentru mecanici. In scop educational este capcana perfecta, pune in fata unui copil un manual C si un Arduino care blinkaie un led ce credeti ca alege ? Odata prins, cu varsta poate ii creste si pofta de programare, va invata si C dar din placere/curiozitate. Poate fi o fita pentru cei foarte avansati dar pentru marea majoritate este o unealta tot mai prezenta prin ateliere si laboratoare. Eu sunt fan Arduino si l-am recomandat la multi tineri cu potential creator, uneori chiar fortat, sub forma de cadouri de Craciun ca tot se apropie si poate va dau idei de jucarii care nu le distrug mintea si dintii Link spre comentariu
mars01 Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 (editat) @Aw Genetix Visual Studio Community Edition se downloadeaza in timpul instalarii asa ca dureaza ... se poate downloada si ISO-ul direct de aici. Dezinstalarea este facuta in marca Microsoft. Daca ai renuntat la Restore Points (asa cum am renuntat si eu) o sa stea mult si bine si o sa le caute PC-ul meu (laptopul) este chiar mai slab decat ce ai tu (Core i7 quad core, 1.6GHz, 6GB RAM) asa ca probabil este o problema de software. (LE: Desi poate ca SSD-ul pe care am instalat Windows-ul are ceva legatura cu viteza de lucru ...) Motivul pentru care folosesc Visual Studio este ca sunt lenes. IntelliSense ma ajuta sa scriu numele functiilor fara sa stau sa ma uit prin librarii si daca trebuie sa intru prin librarii este destul de usor sa caut dupa definitii. Chestie care cu IDE-ul Arduino cam stai. Imi place formatarea, color scheme-ul etc etc. Impreuna cu VisualMicro, plugin-ul de care vorbeam, imi aduce in acelasi "spatiu" atat Arduino (atat 1.6 cat si 1.0.5) cat si Energia, Maple, etc. Sigur, as putea folosi si Atmel Studio, chiar o sa incerc ultima varianta de Atmel Studio pentru ca inteleg ca se bazeaza pe VS2015 ... iar plugin-ul VisualMicro functioneaza si cu Atmel Studio. Intr-un final totul se rezuma la preferinte. Folosind VisualMicro + VisualStudio experienta pe care o am cand programez Arduino este mult imbunatatita. Editat Decembrie 13, 2015 de mars01 Link spre comentariu
Vezi Muti Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 (editat) Am citit si eu cateva din parerile voastre despre binefacerile utilizarii softurilor de gen "gandim la fel, simtim la fel".Si vad ca sunt ceva utilizatori care propaga tot felul de idei (gresite dupa parerea mea)cum ca e bine ca un neinitiat ("pusti","copil") incepe prin a utiliza astfelde scule "educationale".Daca pentru un aero-hobbyist care vrea neaparat sa-si prabusesca elicompterul este de inteles,pentru unul care chiar vrea sa si inteleaga cum si de ce se aprinde un led,calea corecta este dobandirea unor cunostine despre matematica, fizica, chimie...Altfel, utilizarea cuvantului "programare" nu prea-si are locul.(recunosc, sunt si genii care pot urma si alta cale. dar este alta discutie) Editat Decembrie 13, 2015 de Vezi Muti Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 (editat) Nu m-am prins cum impiedica un biet IDE pe cineva (care vrea) sa inteleaga de ce se aprinde LED-ul. Editat Decembrie 13, 2015 de Liviu M Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Intre timp a aparut un alt fel de programare: coding. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 (editat) cred ca Topicul asta are un potențial de ceva Flame. deja, se observa prezenta a doua tabere, nu neapărat împotriva lui Arduino, ci a modului de a invata ceva. Firește ca modul corect ar fi sa învețe prima data cum creste graul, apoi totul despre Soare si constelația sa.. dar asta deja s-ar numii, pregătire pentru un domeniu fix. acum se poarta multidimensional.. multi-domeniu.. timpul.. este cel mai mare dușman al nostru. din nou, după părerea mea, tineretu de azi, învață diferit fata de noi. poate e rau, poate e bine, cert este ca ajung departe foarte repede. poate ca nu stiu ce fac electronii in bec, dar parca parca, nu e foarte necesar sa sti totul. ca sa fi un bun Brutar, parca parca nu trebuie sa sti totul despre Fotosinteza. Editat Decembrie 13, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
nico_2010 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Aici puteti continua dezbaterea. Prin 2002 am inceput programarea uC Atmel folosind assemblerul din Atmel Studio. Mai tarziu, am folosit Bascom, apoi putin Luna, MikroBasic si MikroC si, relativ recent, avr-gcc. Fiecare din aceste etape mi-a imbogatit cunostintele si mi-a aratat limitarile (in materie de memorie folosita) fiecaruia dintre mediile de programare. Cam atat despre partea de software folosit. Daca initial am folosit un montaj de test pe breadboard pentru a verifica "creatiile" software, ulterior am descoperit Arduino. Si a inceput distractia de a realiza diverse aplicatii, folosind diferite medii de programare (inclusiv IDE-ul Arduino), toate avand ca placa de dezvoltare un Arduino Duemilanove si un ProMini. Este adevarat ca IDE-ul Arduino nu are debugger, insa pentru depanare pot folosi mesaje transmise pe portul serial sau led-uri, care marcheaza un anumit moment. Cu toate astea, atunci cand vreau sa realizez repede un montaj de utilitate restransa si nereproductibila ulterior apelez la librariile Arduino, timpul este prea pretios ca sa reinventez apa calda si mersul pe jos. Si totusi, Arduino nu este o platforma de dezvoltaare destinata numai incepatorilor. Poti face multe lucruri interesante si complexe folosind shieldurile existente, iar pentru cei care au nevoie de mai multa memorie si viteza de calcul exista si varianta STM32F103C8T6 pentru care au fost portate librarii si se poate dezvolta o aplicatie in Arduino IDE. In rest, sunt intru totul de acord cu cele spuse/scrise de LIviuM (oi fi si tu un pui de medium? hi!!) Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 LIviuM (oi fi si tu un pui de medium? hi!!) A, nu, asa sunt eu. Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Nu am lucrat pînă acum cu Arduino, dar tot mi se pare o găselniţă extraordinară pentru începătorii care vor să prindă gustul proiectelor embedded. Scutiţi o căruţă de timp doar prin faptul că are o mulţime de biblioteci gata scrise, programatorul inclus, se găsesc plăci de extensie etc. N-o fi el optimizat la sînge, dar puţini au nevoie să stoarcă totul dintr-un microcontroller. Părerea mea e că e mai simplu să înveţi să programezi în Arduino/C decît în asamblare. Deşi una dintre sarcinile mele curente e să scriu firmware de la zero pentru tot felul de Atmeluri şi perifericele conectate la dumnealor, n-am folosit decît vreo trei lini de ASM (întreruperi şi watchdog). Mai mult, prin toate codurile care mi-au trecut prin faţa ochilor pentru debug, nu am văzut pe nimeni care să folosească ASM în afara punctelor în care totul trebuie optimizat la ultimul ciclu. Sînt şi cazuri d-astea, însă extrem de rare, iar bucăţile de ASM sînt pur şi simplu băgate în sursele scrise în C. Mai mult de 99,99% din cod e scris în ANSI C, optimizat pentru viteză de execuţie sau spaţiu ocupat. Link spre comentariu
lutza2 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Cum spunea cineva mai sus, se pare ca sunt unii nostalgici ca electronica se transforma usurel in programare. E drept ca tanarul adolescent nu stie cum functioneaza o dioda dar face in 5 minute o aplicatie pe celular cu care isi controleaza o jucarie cu arduino. Cine sa mai aiba nevoie de electronisti cand un arduino nano costa 2$ sau sub ? Nu or sa dispara, dar or safie din ce in ce mai putini. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 (editat) Cine sa mai aiba nevoie de electronisti cand un arduino nano costa 2$ sau sub ? Nu or sa dispara, dar or safie din ce in ce mai putini. Nu, nu...aici gresesti mult. Veti avea nevoie de electronisti si mai mult, din ce in ce mai mult. Pentru ca in spatele lui Arduino Nano, si toate jucariile astea, se afla ce ? Corect. Ingineri Electronisti. Ce se schimba, este nivelul DIY, a hobbystilor. Daca la inceput ne faceam cablaje cu zmoala, acum le facem prin metoda foto sau Press&Pell, daca inainte faceam un VU-metru din tranzistori, acum il facem cu un uC, sau un integrat specializat. Dar in spatele la tot exista electronistii. Cei adevarati, evident. Si ca sa ajungi unul din ei, crede-ma necesita mult mai multe cunostinte decat pana "Ieri". Ce dispare ? Reparatia. Pentru ca costa mai mult decat jumatate din produsul Nou. Dar asta e deja demult asa. Dar ca sa revin. Electronica si electronistul, nu a avut niciodata parte de mai multa importanta ca pana in zilele de azi, unde si ultimul bec din casa are Electronica. Sa nu subestimati niciodata pe Electronistul ala vechi cu Pistolul ala negru si tot spart, pentru ca ne baga in buzunar, cu toate breadboard-urile noastre. @nostalgie: care a fost primul vostru montaj ? la mine...primul montaj a fost si prima intalnire cu electronica. facusem schimb de pesti, eu primisem un kit de la baneasa "catel electronic" ; nu aveam nici pistol nici nimic de lipit, am lipit piesele cu o lingura pilita si la aragaz innrosita. si mai ma miram de ce nu sta fludoru` unde-l pun eu. sa vezi acolo cum se desprindeau traseele, lipiturile reci faceau nunante la bietu caine helectronic. mai mult mieuna ...vreo saptamana am tot lipit cateva piese. primul cablaj ? normal ca paianjen, si cutii de medicamente; deci n-ai cum sa uiti... Editat Decembrie 14, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
ratza Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 Electronişti adevăraţi au fost mereu puţini. Încă mai sper să ajung şi eu printre ei. Link spre comentariu
Mondan Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 - ajungi dependent de platforma Arduino, şi de Arduino IDE. chiar mai dependent decât e un programator în C de librăriile lui! Nooo........ Cand ai un ciocan toate din jur iti par cuie ! Incepatorii invata Arduino si inceraca sa rezolve oarice proiect cu el. Dar de exemplu daca mie imi iese intreg montajeul la 20RON ca aici: http://dreamdimmer.weebly.com/ Are rost sa pun Arduino ? Sa incarc asa pretul inutil ? De exemplu aici: http://www.elforum.info/topic/110058-arduino-in-proteus/ Programul apare chiar pe Google Play. Autorul a facut un montaj comercial !!! la care Arduino este absolut inutil. Placuta aceea mica ESP... poate rula pregramul. Deci e montaj comercial si la 5$ cat ar trebui sa coste, el costa cu 30$ in plus (am aproximat) pentru ca autorul a pus inutil Arduino. Un Arduino cu totul inutil in montaj. Si spera sa il vanda......... Arduino e bun pentru ca suntem cu totii incepatri intr-un subdomeniu al domeniului nostru. De exemplu, eu vreau sa lucrez cu un display grafic E-Ink, E-Paper. Cel mai simplu e sa iar Arduino, dar astept sa se ieftinesca putin display-ul. Cum spunea cineva mai sus, se pare ca sunt unii nostalgici ca electronica se transforma usurel in programare. E drept ca tanarul adolescent nu stie cum functioneaza o dioda dar face in 5 minute o aplicatie pe celular cu care isi controleaza o jucarie cu arduino. Cine sa mai aiba nevoie de electronisti cand un arduino nano costa 2$ sau sub ? Nu or sa dispara, dar or safie din ce in ce mai putini. Uraaa!!!!!! De ce ? Cine poate sa faca din amatori o placa de telefon mobil ? Cine mai poate sa faca etajul de emisie ? Cine s-ar incadra ca amtor in normele recente , latime banda, frecventa stabile? Ar trebui aparatura de sute de mii de E. Dar daca electronica se transforma in programare putem ajunge la nivelul din Vest. "Oamnii gandesc calculatorul munceste" deviza IBM Nu stie cum functioneaza o dioda? Este adevrat. Dar si pe vremea aia era la fel. Cine isi putea construi dioda semiconductoare singur, la fel cum bunicii faceu un cos de nuele ? <arduino nano costa 2$> Unde ca-mi iau si eu ! Link spre comentariu
riderinblack Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 @Mondan, vezi pe ebay, de acolo am luat si eu. Link spre comentariu
lutza2 Postat Decembrie 15, 2015 Partajează Postat Decembrie 15, 2015 (editat) mondane, pentru tine exista picozed, nu te mai incurca cu arduino. 1,79$ pe aliexpress, daca vrei iti pot trimite unul. Editat Decembrie 15, 2015 de lutza2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum