Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem backup pentru Raspberry PI 2

Vizitator NFS

Postări Recomandate

Salutare, 

Vreau sa fac un sistem de power backup pentru Raspberry PI-ul pe care il folosesc pe post de server web. 

• [*]Input Power: 4.75-5.25 V - 1-2 A

Am gasit cateva proiecte pe internet, dar majoritatea nu explica chiar pe intelete pasii ce trebuiesc urmati pentru un astfel de sistem. 

Deci voi avea:

• [*]incarcator 5V 2A [*]baterii 4x650mA sau similar [*]regulator tensiune? [*]mai am nevoie de ceva pentru a bloca inputul in incarcator atunci cand acesta nu primeste curent [*]ceva dispozitiv de detectare atunci cand bateriile sunt full, si deconectarea alimentarii acestora

Imi cer scuze, dar nu cunosc prea bine date tehnice de electronica. 

Ma puteti ajuta cu ceva sugestii si ce componente ar trebui sa folosesc? Multumesc!

O seara buna, 

Cristian

post-191249-0-94297000-1449855875_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, am gasit si solutia asta pe internet, dar majoritatea power bank-urilor au un sistem ce nu permit output atunci cand se incarca. Eu am testat doua pana acum si nici unul din ele nu era capabil sa scoata curent atunci cand primea. Ma gandeam ca o astfel de solutie ar fi mai avantajoasa, plus ca as avea ceva nou de invatat.

Link spre comentariu

Am pe acasa niste Varta 4x1.2V / 2.1Ah. Banuiesc ar trebui sa imi ajunga cel putin pentru 5 minute de backup in cazul in care este o pana scurta de curent. 

Daca voi reusi sa fac sa mearga acest sistem ma gandesc sa iau niste baterii mai mari si o sursa de alimentare mai puternica. 

@Electronicserver, multumesc pentru schema. Am o curiozitate totusi, observ ca bateriile se incarca direct de la sursa de alimentare, nu exista cumva riscul ca atunci cand aceste sunt la capacitate maxima sa se supraincalzeasca si chiar sa ia foc din cauza ca primesc in continuare curent? Intreb asta, pentru ca nu sunt tot timpul acasa langa ele, si acesta poate fi un risc. 

@adicontakt, multumesc pentru link. Ai idee de unde pot cumpara aceste componente din tara? Sau chiar si din afara, daca livreaza la noi.

Link spre comentariu

toate componentele se gasesc se gasesc la magazinele de profil online gen mivarom adelectrocom , conex electronic , etc(nu ai spus de unde esti)

din toate componentele mi se pare ciudata dioda de zenner 10,5volti  . inca ceva pentru 2 amperi nu e nevoie sa schimbi T2 , vad ca duce 5 amperi , eventual daca se incalzeste ii pui radiator, in loc 7805 poti folosi LM323 

multe din piese cred ca pot fi si din recuperari fiind valori uzuale (bineinteles verificate inainte sa nu fie defecte)

citeste si documentatia de acolo sa vezi cum trebuie facute reglajele

L.E. vad ca si modoran a dat variante de unde se pot procura piesele

Editat de adicontakt
Link spre comentariu

Referitor la locatie, sunt din Bucuresti. Mi-am organizat lista de cumparaturi astfel: mivarom - comanda prin curier, adelectrocom - o sa merg personal, robofun - o sa merg personal;

@modoran, Multumesc frumos pentru magazine, ma bucur sa te revad aici :)

@adicontakt, Multumesc frumos pentru magazine si pentru indicatii. 

Am reusit sa intocmesc o lista cu tot ceea ce am nevoie, sper sa fi nimerit bine componentele. Lista Goolge Spreadsheets -> https://goo.gl/jcE0Ep

Nu am reusit sa imi dau seama prea bine care sunt rezistentele si vr (rezistenta variabila?).

Si nu stiu ce fel de led-uri sa iau, banuiesc ca si ele trebuiesc luate in functie de voltajul la care sunt conectate, nu?

Poti arunca o privire peste lista mea sa imi confirmi daca totul este corect?

Ca acumulator m-am gandit ca acesta ar fi ok http://goo.gl/RHQkAG

Ma gandesc pentru a realiza acest circuit as avea nevoie si de un multimetru. Ce spuneti de acestea doua? http://goo.gl/oXMvJx sau http://goo.gl/XlBMZ9 Ar fi bun vre-unul dintre ele?

Multumesc frumos si imi cer scuze daca intrebarile par prea elementare.

Link spre comentariu

din pacate trebuie sa plec , iti raspund pe viteza, VR sunt rezistentele variabile(vr1 si vr2 in schema) ,semireglabili mai exact , pt ca il calibrezi si asa il lasi

ledurile sunt leduri albe ( trebuia sa citesti documentatia de pe site) ele au rol de lanterna cand cade curentul de aceea sunt doua sa lumineze mai tare , daca nu iti trebuie le poti scoate din circuit

ledul 1 e led normal rosu , iti indica incarcarea full

ca si aparat de masura , pt proiectul asta nu iti trebuie nimic performant , dar pe viitor nu se stie

inca-o intrebare ( nu o laua ca o aofensa sau mai stiu eu ce) , cate montaje ai mai realizat sau ce cunostiinte ai in domeniu electronicii ? ca sa stim cum iti dam raspunsurile 

la fel cum a zis si userul anterior iti mai trebuie traf si radiator , cu radiatorul e simplu , il poti confectiona si tu singur din aluminiu

Link spre comentariu

multumesc din nou pentru raspunsuri. nu am experienta in electronica sau montaje... doar ca imi place sa imi face placere sa invat lucruri noi... 

Acum despre piese:

• [*]nu am reusit sa gasesc pe magazinele mentionate anterior rezistente variabile... le pot gasi in aceeasi categorie cu rezistentele normale? [*]transformator am unul de 12V 1000mA recuperat de la un router mai vechi [*]radiator, gasisem unul la mivarom, dar aveam impresia ca este mai mare decat imi trebuie mie, desi banuiesc sa il pot taia cu clestele daca este nevoie... Ce spuneti de acesta? 
http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/radiator-aluminiu-32x17x30mm-p-9220

Nu mi-ati spus nici o parere despre multimeteu... Din comentariile de pe site nu prea stiu ce sa cred, pentru ca 50% sunt pozitive, 50% negative... 

Cat despre restul de componente, sunt ok? Am gresit vreunul din ele?

Link spre comentariu

Eu as folosi o baterie de 12V si un modul in comutatie de la 12V la 5V, practic faci un UPS "online", asta pentru ca o baterie cu plumb este mai ieftina la aceeasi capacitate.

Si cu litiu s-ar putea face, dar ar trebui sa construiesti un controller propriu si nu sa folosesti unul creat pentru a incarca baterii "offline".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări