cipry21 Postat Decembrie 11, 2015 Partajează Postat Decembrie 11, 2015 buna, vreau sa incarc o baterie 12v 7Ah cu o sursa de alimentare dar in acelasi timp am si un consum de 1,5A care consuma echipamentul respectiv. Am vazut ceva pe mivarom sursa 12v , 4A 13,8v . Cand ajunge bateria la saturatie nu se supraincarca? ce ma sfatuiti? multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 11, 2015 Partajează Postat Decembrie 11, 2015 Dacă sursa scoate 13,8V (sau poate fi reglată să dea atât), atunci tensiunea bateriei nu va depăşi valoarea asta, curentul de încărcare scade drastic la încărcarea maximă.Dar poţi încărca bateria cu un curent limitat, având în acelaşi timp şi sarcina sub tensiune, fără ca aceasta să consume din baterie. Trebuie doar o diodă care să suporte consumul sarcinii şi o rezistenţă de limitare a curentului de încărcare a acumulatorului, aceasta poate fi şi un bec de 6V/5W, are avantajul că dă şi o informaţie vizuală a stării de încărcare.La sfârşitul încărcării becul luminează foarte slab sau se stinge. Rezistenţa se alege astfel ca acumulatorul să nu absoarbă un curent iniţial mai mare de 0,7A Edit: Am redesenat schema, iniţial scrisesem la fiecare bornă (+13,8V şi -13,8V) şi desenasem simbolul acumulatorului inversat... Sper că nu mai sunt probleme referitoare la desenul tehnic... Link spre comentariu
cipry21 Postat Decembrie 12, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2015 Multumesc de raspuns. R ar fi aprox .20 ohm iar dioda una care sa suporte curentul consumatorului. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 @ dl validae ... aveti o miniatura atasata la postarea dvs . oare de ce ar baga cineva 27,6 volti intr-un acumulator de 12 volti ? se pare ca sinteti obosit inca de dimineata , daca inca nu stiti ca diferenta de potential intre +13,8 volti si - 13,8 volti este de exact 27,6 volti ... Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 La magazin ma duc si cer un acumulator de 12V, se subintelege ca diferenta de potential intre borne este de +12V daca consider borna negativa ca referinta 0V sau -12V daca considere borna pozitiva ca referinta 0V E culmea sa te duci la magazin si sa zici: vreau si eu un acumulator care la o borna sa aiba +12V si la cealata 0V sau la o borna sa aiba +12V si la cealta -12V (fata de ce?). Cand cer un acumulator de + / - 12V o sa primesc, daca vanzatorul se pricepe, doi acumulatori de 12V inseriati. Lumea stia la ce s-a referit Validae in poza dar misuraelectronic este tipicar (in sensul bun) si nu iarta asemenea greseli. Link spre comentariu
leo 17 Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 7A cu 10 la suta 700mA deci cu un lm ..15 cu care faci un stabilizator liniar il reglezi pana la tensiunea care iti convine tie ..pe radiator o sa ai aprox 1 am vrei mai mult pui doua in paralel pt decuplarea acumulatorului la terminarea ciclului de incarcare http://www.scritub.com/tehnica-mecanica/STUDIUL-SI-TRASAREA-CARACTERIS62816183.php te poti juca in loc de bobina aia de excitatie pui un releu...sunt si scheme mai simple ..la cautare gasesti pe net .. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 Eu intotdeauna si in orice schema folosesc notatia "Gnd" insotita de simbolul de masa caracteristic. Notatia lui Validae poate fi interpretata gresit in anumite situatii, totusi nu si aici, si chiar si asa, totusi interventia D-lui Misuraelectronic pare evident rautacioasa, nu sunt insa sigur ca i se poate imputa ceva anume personal la adresa lui Validae, Misuraelectronic asa intervine de regula, in multe situatii am vazut exact acelasi ton de superioritate si ironie... In fine desi notatia lui Validae este interpretabila, totusi am convingerea ca toata lumea s-a lamurit despre ce era vorba si ca nimeni n-ar fi bagat 26V in acumulator. Revenind la situatia de fata, personal nu vad necesitatea diodei aleia, atata vreme cat sursa de alimentare este capabila de mai mult decat cere consumatorul ala, atunci sursa este capabila sa incarce si acumulatorul simultan cu alimentarea acelei sarcini, deci in cazul de fata sursa ar trebui sa poata macar 2A si nu mai este nevoie de dioda sau alt artificiu, acumulatorul va fi folosit cam cu acelasi rol ca si la masina, adica un soi de buffer, sursa poate mentine acumulatorul incarcat si alimenta si sarcina in acelasi timp, tot ceea ce trebuie neaparat este o tensiune stabilizata intre 13,8 si 14,4, daca sursa aia de la mivarom este capabila de 4A atunci este in regula, preferabil ar fi sa se poata si regla macar pe la 14V si e in regula, o legi direct pe acumulator daca limitarea nu face stop, si sarcina tot pe acumulator. Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 Validae a gandit asa: pun rezistorul ala pentru a limita curentul maxim de incarcare al acumulatorului atunci cand aceste este foarte descarcat, dioda este pentru cazul cand sursa electronica nu mai livreaza tensiune si consumatorul este alimentat din acumulator: Schema se poate imbunatati cu o sursa de curent constant (317 + radiator) si un releu in locul diodei (decupleaza cand pica tensiune si shunteaza SCC). Nu strica daca autorul subiectului preciza: unde doreste sa aplice jucaria, sursa da 12V sau 13.8V? Am vazut ceva pe mi***m sursa 12v , 4A 13,8v Daca se refera la asta http://postimg.org/image/z94veynnd/ sigur nu e o idee buna sa o folosesca la un sistem de back-up. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 Stefan si cu sursa alimentata, si fara, dioda este strapata de rezistenta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 Rolul acelei diode este bine definit, daca omul doreste sa alimenteze in permanenta consumatorul la un curent mai mare de 0,5xA in cazul in care rezistenta de limitare a curentului de incarcare este de 20-22 ohmi, si din fiesce motiv, sursa nu mai primeste tensiune sau se defecteaza. Indiferent de situatie, consumatorul este alimentat, ori/ori. Recomand o dioda schottky din surse ATX, are caderea de tensiune in direct Vfav mai mica, deci si pierderi mai reduse. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 Eu il incarc cu un circuit facut cu integratul L200 la care pot limita curentul de incarcare si valoarea tensiunii dar am alt regim de utilizare al acumulatorului si imi permit o incarcare la 3-400 mA intr-un timp mai mare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 (editat) Cred ca solutia prezentata de vali, merge daca Consumatorul are acelasi consum constant..sau cel putin cu diferente minore. sau merge si in cazul in care Consumatorul are un consum variabil de genul 100mA - 1550mA ?C Editat Decembrie 13, 2015 de Vizitator Scos offtopic la cerere autor Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Ideea interventiei mele era o sursa cu limitare SCC si nu protectie cu stop, situatie in care acea rezistenta de limitare nu mai este necesara, indiferent cat de descarcat ar fi acumulatorul, sursa nu poate oferi decat atat cat este limitarea, daca se detine o astfel de sursa ( se poate face unul in cel mai rau caz ) atunci se poate lega totul direct in paralel pe acumulator. Daca insa sursa de alimentare are protectie cu stop atunci acea rezistenta este necesara si la fel probabil si dioda, rezistenta dimensionata pentru diferenta dintre cel mai mic nivel de incarcare estimat, si cat ofera sursa, sa zicem ca sursa da cei 13,8V, si acumulatorul nu este lasat sa se descarce mai jos de 10V, deci rezistenta limiteaza pe diferenta asta de 3,8V, si ar trebui cam 5,6R... De ce asa? Pentru ca acumulatorul este inseriat cu acea rezistenta la sursa de alimentare, pe rezistenta nu pica decat acea diferenta. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Prezența diodei evită suprasolicitarea sursei la cuplarea unui acumulator mai descărcat, caz în care consumul însumat al consumatorului și al acumulatorului tampon ar putea duce la intrarea sursei în regim de limitare sau chiar oprire (depinde de sursa aleasă). Dioda va scădea foarte puțin din tensiunea livrată consumatorului, sunteți de acord că 0,6-0,7V nu-i mare cădere de tensiune. Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Prezența diodei evită suprasolicitarea sursei ila cuplarea unui acumulator mai descărcat, caz în care consumul însumat al consumatorului și al acumulatorului tampon ar putea duce la intrarea sursei în regim de limitare sau chiar oprire (depinde de sursa aleasă). Dioda va scădea foarte puțin din tensiunea livrată consumatorului, sunteți de acord că 0,6-0,7V nu-i mare cădere de tensiune. Nici macar Validae nu a inteles ce cu dioda? Glumesc Validae, nu mi-o lua in nume de rau! Schema e foarte buna pentru incepatori care abia au idee cum arata o dioda, de altfel ai dat o schema fff simpla si la subiectul cu releul la >12V Mesajul trebuia sa sune cam asa: Prezența rezistorului de putere evită suprasolicitarea sursei la cuplarea unui acumulator mai descărcat (sau daca consumatorul nu isi oprerste alimebtarea la sub 10V), caz în care consumul însumat al consumatorului și al acumulatorului tampon ar putea duce la intrarea sursei în regim de limitare sau chiar oprire (depinde de sursa aleasă) sau chiar distrugerea acumulatorului cand acesta este profund descarcat si avem o sursa de 100A. In cazul lipsei de tensiune livrata de sursa electronica alimentata de la retea / panouri solare / grup electrogen pe dioda va exista o cadere de tensiune de doar ~0.3V-0.5V din tensiunea livrată consumatorului (<5A), sunteți de acord că 0,3-0,5V nu-i mare cădere de tensiune? DjLeco a inteles cum a gandit Validae schema (nu e universala dar la cunsumatori mici merge bine). Luam cazurile extreme: 1. Cand acumulatorul are 0V (insemna ca e distrus dar exageram putin) sursa aia ordinara (de la miva***) o sa cam intre in protectie (puls cu puls parca ii ziceati ??), dar aici intervine rezistorul sa zicem R = 10ohmi (Imax 13.8V / 10 ohmi = 1.38A si Pd pe R = 19W !!! dar am luat cazul cel mai defavorabil). In cazul mai ortodox o sa avem pe acumulator min. 8V deci pe R o cadere de 5.8V => Imax = 580mA si Pd pe R = 3.4W. 2. Cand sursa chinezesca si pocnitoare o sa pocnesca sau nu mai are 230V la intrare atunci dioda o sa "strapeze" (urat teremen|) rezistorul si astfel in loc de caderea de tensiune pe R de 5.8V (pentru un consumator de ~1A) o sa avem ~0.4V l.e: Sigur si Marian a inteles ce a vrut sa faca Validae dar din motive evidente nu poate fi de acord cu DjLeco, au ei o disputa copilaresca si un orgoliu specifi acestui popor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum